Антуриум - домашна грижа след покупка

"Цвете фламинго", "Алено платно", "Щастието на човека" - какви имена не са дали на ефектното растение! Антуриумът неизменно привлича вниманието със своята гъста зеленина и необичаен цъфтеж. Смята се, че особената енергия на цветето допринася за успеха на мъжете както в деловия, така и в личния живот.

Антуриум - домашни грижи

Антуриум цветя в интериора

Естественото местообитание на антуриума е субтропичните зони на Америка с влажен, топъл климат. В продължение на стотици години растенията са се приспособили към тези условия, така че за да процъфтяват цветята в къщата, е необходимо да се създаде подобна атмосфера за тях.

Осветление и температура

В природата антуриумът е обитател на долния слой на тропическата гора. Съответно, в апартаментите растенията са засенчени от ярка слънчева светлина и им дават топло място. На пряка слънчева светлина и в течение, листата се свиват на тръби. Източният и западният прозорец са най-подходящи за експозиция. През зимата цветето е осветено.

За топлолюбиво растение през зимата стайната температура е напълно подходяща. Повечето от култивираните видове могат да понасят понижаване до 10 ° C, но не и кристален антуриум. Тази сиси с красиви листа се нуждае от най-малко 16 ° C.

По време на активния вегетационен период комфортната температура е 20-25 ° C.

Пресаждане и хранене

Цъфтящото растение не трябва да се пресажда веднага след покупката, дори ако саксията изглежда стегната. По-добре е да изчакате антуриумът да цъфти, в противен случай ще получи допълнителен стрес.

Възрастни, добре развити екземпляри трябва да се трансплантират на всеки 3-4 години, млади растения - ежегодно. Най-доброто време за трансплантация е пролетта.

Тъй като в природата повечето антуриуми са епифити и са прикрепени към дървета, те се нуждаят от специална почвена смес. Почвата за тези растения трябва да е рохкава, абсорбираща влагата и лека. Можете да вземете торф, мъх сфагнум, кора, въглен и листна земя на равни части. Подходящ е и търговски субстрат за епифити.

Младите култури се трансплантират всяка година

За антуриумите се избират широки, ниски саксии, в които почвата изсъхва по-равномерно. На дъното е положен добър дренаж.

Когато пресаждате, трябва внимателно да боравите с листата и лесно чупещите се корени. Повредените, изгнили корени се отрязват. Растенията се заравят в земята малко повече, отколкото при предишната трансплантация. Почвата се уплътнява умерено, за да осигури достъп на въздуха до корените.

Важно! Антуриумът е цвете, което не понася алкали както в почвата, така и във водата.

Следователно почвата за растението трябва да е слабо кисела, а меката вода с ниско съдържание на сол е подходяща за напояване. Дървесна пепел и вар не трябва да се добавят към земната смес, тези компоненти понижават киселинността.

Растението в саксия се нуждае от много хранителни вещества. По време на периода на цъфтеж антуриумът трябва да се подхранва с тор за цъфтящи растения; през останалото време комплексният тор Kemira Lux ще направи. През лятото цветето се храни на всеки 10 дни, а през зимата - ежемесечно. Освен това минералните торове се редуват с органични вещества. За предпочитане е да се извърши листна превръзка, "на лист", за да се избегне засоляването на субстрата.

Антуриумът се храни листно

Поливане и влага

Тропическият красив антуриум е хигрофилен.Поливайте го обилно, след като горният слой на земята изсъхне. Цялата почва в саксията трябва да е напълно влажна. Стагнацията на вода в тигана е неприемлива, това може да доведе до гниене на корените. Ако водата остане в тигана половин час след поливането, тя трябва да се източи.

Поливането е по-рядко през зимата, отколкото през лятото. По-добре е да правите това с дъждовна вода, тъй като водата от чешмата често съдържа белина. За да се утаи варът и хлорът да се изпари, водата се утаява за 12-14 часа.

Повишената влажност на въздуха е може би основното условие за комфортното съществуване на антуриум. Особено важно е да се поддържа по време на отоплителния сезон. Растението се поставя на палет с мокра експандирана глина; когато водата се изпари, влажността около растението се повишава. Въздушните корени, които се появяват над земята, се обвиват с влажен мъх, за да не изсъхнат.

Съвет! Листата трябва редовно да се избърсват с влажна гъба. Един слой прах върху широките листни плочи на антуриума възпрепятства активното дишане на цветето, като по този начин процесът на метаболизъм и енергия се нарушава и растението отслабва.

Антуриумът обича мокри процедури. Веднъж месечно му се дава топъл душ, след което не му се позволява да стои на слънце, докато то изсъхне напълно, за да няма изгаряния. Можете да пръскате цветето ежедневно и ако въздухът е много сух, то сутрин и вечер. Желателно е водата за пръскане да е малко по-топла от въздуха в апартамента. По време на водните процедури трябва да опитате, така че да не попадне върху цветята, в противен случай върху тях могат да се появят тъмни петна, намаляващи декоративния ефект на растението.

Методи за размножаване

Антуриумът се размножава по няколко начина: стъблени резници, семена и странични издънки (потомство).

Резници

Има 2 възможности за размножаване чрез резници:

  • Горната част на стъблото, която има въздушни корени, се изрязва с остър нож и двете долни листа се отстраняват. Стъблото се поставя в контейнер с влажна земна основа и се поръсва с него. Покрийте с прозрачна торбичка отгоре.
  • За да подмладите твърде удължените екземпляри, използвайте този метод. Дълго стъбло се увива с мъх сфагнум и се връзва с найлонова торбичка отгоре. Мъхът се навлажнява ежедневно. С течение на времето, когато станат видими нови корени, изрезката заедно с корените се изрязва и засажда в саксия, където младите растения бързо се адаптират и растат. В този случай можете да използвате не само апикалната дръжка, но и средната част на багажника. Младите издънки растат бързо върху конопа, останал в земята и по този начин възрастното растение се подмладява.

Размножаване на семена

Семената узряват в рамките на 10-12 месеца след опрашването. Плодовете са кръгли плодове с малки семена. Кълняемостта се губи бързо, така че сеитбата се извършва веднага след прибиране на реколтата. Семената се освобождават от черупката и не се задълбочават в земята, а се поставят на повърхността, на разстояние 1 см едно от друго. Културите се навлажняват и покриват с фолио, за да се поддържа постоянна влажност и температура около 22-24 ° C.

Интересно! Забелязва се, че плодовете с червен перикарп имат 100% кълняемост.

След две седмици семената ще покълнат. Месец и половина по-късно, в истинската фаза на листа, разсадът се гмурка. Докато растете, е възможен втори избор. Отглежданите разсад във фаза 4-5 листа трябва да бъдат засадени в отделни саксии с диаметър 5 см. С течение на времето младите растения се прехвърлят в 10-сантиметрови контейнери.

По-нататъшната грижа за цветето на антуриума се извършва у дома, както за възрастно растение. Цъфтежът започва две години след засяването.

Размножаване чрез потомство

Най-лесният начин да получите ново растение е да премахнете стъблата по време на пресаждането. За целта възрастен, обрасъл екземпляр се изважда от саксията, изтръсква се от земята и се разделя на части, като внимателно се разплитат преплетените корени. Потомството се засажда в отделни саксии, пълни с влажен субстрат. Точката на растеж трябва да е над нивото на земята.

Размножаване от странично потомство

Засадените растения се поставят на топло, светло място и често се пръскат. За 2-3 седмици растенията напълно се адаптират към новите условия и пускат нови листа. Не е необходимо допълнително хранене в рамките на един месец след разделянето.

Подрязване

За да се придаде красота и общо подмладяване на културата, през май-юни върховете се подрязват или отстраняват страничните обрасли стъбла. Самите въздушни корени не се докосват.

Блум

Културата цъфти през пролетта и лятото. Цъфтящият антуриум със сигурност привлича вниманието. Цветен, грациозно огънат прицветник нежно обгражда ухото, в което са събрани малки жълти или бели цветя. Прицветният лист се нарича още покривало за легло, той може да бъде с овална или сърцевидна форма. Цветовете на покривките са разнообразни: от различни нюанси на червено до снежнобяло, жълто или розово. Двуцветните екземпляри са необичайно красиви.

Двуцветен антуриум

Яркото оцветяване на прицветниците привлича насекоми за опрашване, а покривката има защитна функция. Тъканите на прицветника натрупват полезни вещества, необходими за развитието на съцветието.

Грижи през зимата, период на покой

През зимата антуриумът е в естествено състояние на покой. В същото време той не хибернира, проливайки всички листа, а просто забавя малко развитието. През този период растението не цъфти, полива се и се тори по-малко.

От края на февруари постепенно се активират всички жизнени процеси, през пролетта има забележим растеж и започва цъфтежът. Цветята цъфтят до есента, а някои екземпляри, които са в комфортни условия, цъфтят почти през цялата година.

Защо не цъфти, какво да правя

Най-често грешният температурен режим е отговорът на въпроса защо антуриумът не цъфти. За поставяне на цветни пъпки е необходима температура на околната среда от 22 ° C. Можете да разтегнете цъфтежа, като го коригирате.

За да се осигури обилен цъфтеж, възрастните екземпляри се съхраняват от август до декември при температура 22 ° C през деня и 18 ° C през нощта. От януари до март нощните температури са понижени до 15 ° C.

Когато покривката изсъхне, съцветието се премахва, ако не планирате да получавате семена за размножаване. Узряването на плодовете отнема много енергия от растението и след това антуриумът няма да може да цъфти дълго време.

За ваша информация! Антуриумите се отглеждат не само като саксийни растения, но и за рязане. Изрязаните цветя не губят декоративния си ефект до три седмици.

Букет с антуриум остава свеж в продължение на 3 седмици

Вредители и болести

Почти всички видове антуриум са устойчиви на вътрешни условия, така че често се използват за декорация на различни интериори. Ако обаче не се спазват оптимални условия, отслабените екземпляри могат да бъдат податливи на болести или нападения от вредители. За да предотвратите размножаването на насекомите, трябва редовно да отрязвате изсушени листа и избледнели съцветия. Всички растителни остатъци се изхвърлят незабавно.

Вредители

Антуриумът има плътни листа, така че насекомите рядко го атакуват. Основните вредители, които застрашават растението, са:

  • Щитове. Те се разпознават по лепкави секрети по листата и с течение на времето стават видими кафяви восъчни плаки - щитове. При слаба лезия помага сапунен разтвор. Ако има много вредители, храстът се третира с разтвор на Aktara.
  • Листни въшки. Може да влезе в стаята през отворени прозорци или да се внесе с букет от отрязани цветя. Във всеки случай вредителят може да се хареса на стайно растение. Fitoverm ще помогне да се отървете от листни въшки.
  • Mealybug. Ясно се вижда на листата на антуриума. Скормът е малко насекомо, покрито с бели секрети, подобни на памук. Женските вредители изсмукват сок от листата, увреждайки листната плоча. Ако се установи брашнеста дървесна растителност, растението се третира два пъти с "Fufanon", със седмична почивка между обработките.

Болести

Антуриумът страда от заболявания по-често, отколкото от вредители.Болестите се причиняват от патогенни гъбички и висока влажност. Способността да се противопоставяте на болестта ще зависи от това как се грижите за антуриума. При добри условия растението има силен имунитет и е в състояние да устои на заболявания.

Септория (бяло петно) се появява като неправилни сиви или кафеникави петна с жълта граница. Обикновено болестта се проявява при растения, страдащи от недостиг на светлина и недостиг на азот. Болестта протича с висока температура и влажност. Повредените части се отстраняват и растението се третира с препарата "Abiga-peak". Тъй като спорите на гъбичките също могат да бъдат в почвата, тя също се обработва.

Септория на листата на антуриум

Разпадането на корените е най-често срещаният проблем с антуриума. Това заболяване е свързано с неправилно поливане. В този случай листата пожълтяват и изсъхват. Болно растение се изважда от земята, изследва се кореновата система и се премахват изгнилите участъци. Резените се поръсват с натрошен въглен и се оставят за няколко часа на открито. Когато резените изсъхнат, цветето се засажда в нов субстрат. Напръскайте листата с Epin и покрийте растението с прозрачна торбичка.

Важно! Импровизираната оранжерия се премахва, когато антуриумът е напълно възстановен.

С подходящи грижи антуриумът расте здрав и може да цъфти почти през цялото време. Този ценен декоративен листен и в същото време красиво цъфтящ вид често се използва за групови композиции в интериора на помещенията и в зимните градини. Разнообразието от цветове ви позволява да правите ярки цветни аранжировки и нежни букети. Растението е популярно сред любителите на производители на цветя и професионални дизайнери.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина