Антуриум - видове и сортове растения с имена

Съдържание:

Антуриумът, чийто вид бързо набира популярност и се превръща в един от най-популярните в домашното цветарство, остава в тенденция в продължение на много години. Тази екзотика се отглежда не само от производители на цветя любители, но и от професионални дизайнери на стаи, които използват нейната ефектност в своите проекти. Трудно е да се намери интериор, в който това оригинално растение да не се вписва. Най-често, когато се представя думата антуриум, красиво цвете с лъскави листа и цветно кочан, заобиколено от яркочервен околоцветник. Но това далеч не е единственият растителен вид.

Антуриум - какво е това цвете

Това цвете се появи на первазите на руските производители на цветя сравнително наскоро, но придоби дива популярност. Те го обичат, защото това е една от най-непретенциозните екзоти, а също и до голяма степен благодарение на признаците и суеверията, свързани с него. В края на краищата не е лесно той да бъде наричан от хората "щастието на човека".

Видове антуриум

История на появата

През 1876 г. френският ботаник Едуар Андре, докато пътува, открива група растения, наречени Антуриум. Ученият се сдобил с няколко копия, направил им подробно описание и ги транспортирал до Европа.

Оказа се, че това са най-многобройните представители на семейство Ароидни, в природата има повече от 900 вида антуриуми.

За справка! Преводът на името на растението от латински се състои от две думи "цвете" и "опашка", което е логично, отразявайки напълно външния вид на жител на тропиците.

Ботаническо описание

Описание на тази група растения:

 • този род принадлежи към семейство Aroid, включва само тревисти вечнозелени растения;
 • повечето видове в природата са епифити или полуепифити, растат в близък контакт с големи дървета, но има и пълзящи сортове и лозя;
 • листата са големи, кожести, наситено зелени, с лъскава повърхност;
 • опции за форма на листа: цели, врязани, дълбоко разчленени;
 • цветът на листата е разнообразен, някои дори могат да бъдат декоративни;
 • цветя с невероятна красота, но не самото цвете привлича, а неговите прицветници. Цветовете са малки, жълти, събрани в кочани, които могат да бъдат както прави, така и извити. Около всяко ухо има големи прицветници, „воал“ с различни форми и цветове;
 • плодът е зрънце със сочна каша.

Антуриум в природата

Полезни и опасни свойства на растението

Полезни характеристики:

 • убива микробите в стаята, в която се намира. Броят им там е намален със 70%;
 • намалява количеството формалдехид с 8%;
 • е жив филтър за амоняк и толуен.

Опасни свойства:

 • всички части на растението са отровни, не можете да ядете нищо, можете да получите сериозно хранително отравяне. Това правило се отнася главно за домове с малки деца и домашни любимци. Струва си да държите цветето далеч от тях;
 • работата по подрязване и трансплантация на мъжко щастие трябва да се извършва с ръкавици, тъй като сокът може да причини изгаряния на кожата и ако случайно се удари върху лигавиците;
 • възможни са алергии, така че страдащите от алергия трябва да бъдат внимателни.

Важно! Въпреки факта, че растението съдържа отровни вещества, то не ги отделя, а напротив, помага за пречистването на въздуха. Ето защо, ако не се опитате да ядете цветето, това ще бъде само от полза.

Каква е разликата между антуриум и спатифилум

Тези растения нямат много общи черти: принадлежат към едно и също семейство и подобна цветна структура. Те са тясно свързани с народни признаци, тъй като спатифилум - „женско щастие“ със сигурност трябва да идва с „мъжко щастие“. Но разликите все още са повече от често срещани:

 • форма на листа;
 • покривало за цвят;
 • размер на покривката;
 • антуриумът е по-декоративен, но и по-капризен в сравнение със спатифилума.

Има разлика и в начина, по който се грижат за цветята, но някои хора успяват да ги отглеждат успешно в една и съща саксия.

Дамско и мъжко щастие заедно

Какви цветя са антуриумите

Въпреки утвърденото убеждение, че тези цветя са изключително червени, са представени огромен брой от техните цветни разновидности.

Бял

Специална особеност на белия сорт е способността да останат свежи в продължение на 14 дни след изрязването, те изглеждат страхотно в букети.

В противен случай описанието е идентично с повечето други закрити видове: листата са лъскави, големи, съцветието е ухо, единствената разлика е белите прицветници.

Пастелни цветове - розово и прасковено

Розовите и прасковени нюанси на цветното покривало са високо ценени от производителите на цветя и заемат достойно място в техните колекции. Някои от тях, например Тенеси, се различават по това, че с напредването на възрастта цветът на кочаните и покривалата се променя.

На току-що отворените цветя воалът е бледорозов, а ухото е бяло, когато цветето започне да избледнява, всичките му части стават светлозелени, сливайки се с лъскави листа.

Сорт Тенеси

червен

Червените антуриуми са шампиони сред стайните цветя. Това е най-популярният и най-обичаният цвят, именно той символизира това много мъжко щастие. Той е този, който трябва да бъде придобит, за да се сбъднат всички знаци.

Струва си да се отбележи, че изглежда доста впечатляващо. При подходящи грижи може да цъфти почти през цялата година.

За справка! Групата включва много разновидности, може спокойно да се нарече най-многобройната.

Лилаво и люляк

Антуриум виолетов (люляк) е доста рядък в Русия. Това е цвете с необичаен цвят, което също се нарича лале. Това име се дължи на сходството на цвета и малкия размер на кочана. Красив, много деликатен сорт.

Интересно! Един цъфтеж продължава до 3 месеца.

Антуриум люляк

Ултрамарин

Името на групата говори само за себе си. Тези хибридни сортове се характеризират с доста голямо ухо и покритие. Изцяло ярък ултрамаринов цвят. В природата този цвят не съществува.

Синьо и синьо

Сините и сините антуриуми също не могат да съществуват в природата, тъй като самото растение няма такъв ген. Но недобросъвестните търговци често желаят да мислят. Често това са просто бели сортове, които се поливат с вода с добавяне на специални оцветители, тоест те просто се боядисват.

Това е приблизително същото като сините рози. Можете да си купите такива цветя единствено, за да впечатлите, но те няма да заемат достойно място в колекцията.Истински сини сортове не могат да бъдат закупени на масовия пазар, това са твърде редки сортове, които са родени съвсем наскоро.

Съвет! Определянето дали багрилото се използва за придаване на нов, неестествен цвят е лесно. За да направите това, трябва да погледнете листата. Изкуственото багрило е в състояние да оцвети всичко, освен зелената част на цветето, ако вените са синкави - фалшиво цвете, което те се опитват да продадат на по-висока цена.

Син антуриум

Жълто и оранжево

Оранжевите и жълтите антуриуми изглеждат оригинални, разновидности на такива цветове се открояват на общия фон с цвета на покривката им. Портокалите са по-малко ярки от червените. Жълтите антуриуми имат жълти уши и прицветници. Пример е Anthurium Orange.

Зелено

Зелените цветове на антуриумите се използват с удоволствие в техните композиции от цветарите. На фона на големи зелени цветя с жълто ухо останалите растения изглеждат още по-впечатляващи.

Зелен антуриум в букет

Тъмно - черно, шоколадово, кафяво

Всички сортове, принадлежащи към тази група, са изкуствено създадени хибриди, които са много популярни. Покривалото им е тъмно, сянката зависи от сорта. Ухото е жълто, вероятно с тъмен връх (напр. Черен принц).

Декоративни цъфтящи видове антуриум, техните сортове и хибриди

Повечето сортове антуриум се отглеждат именно с цел получаване на красиви, големи, ярки цветя.

Антуриум Андре (andrianum)

Anthurium André (известен също като Andrianum) е един от най-популярните сортове и е дал началото на много хибридни сортове. Описание:

 • късостъблено растение с добре развита коренова система;
 • листата са лъскави, с форма на сърце, наситено зелен цвят;
 • дължина на листа 30-40 см, ширина до 20 см;
 • съцветията са жълтеникави, розови или бели, дълги 10-15 см;
 • околоцветникът е широк, с форма на сърце, кожест, понякога пъпчив.

Цветът на покривката за легло може да бъде различен: бял, сьомга, яркочервен.

Антуриум на Шерцер

Сортът Scherzer е много популярен вид джудже антуриум, чиято височина не надвишава 40 см. Те могат да бъдат както сухоземни растения, така и епифити.

Отличителна черта: къси стъбла, които често са под земята. Листата са с копиевидна или елипсовидна форма с кожена текстура и матова повърхност.

Листните плочи са разположени на къси резници, покрити с петна от двете страни. Дръжка 15-50 см, покритието е яркочервено, понякога с оранжеви оттенъци. Ухо с дължина до 10 см, не прави, но извити, също добавя декоративност. Цветът му съвпада с цвета на покривката.

Интересно! По време на цъфтежа този сорт издава приятна миризма, която не е характерна за други разновидности на мъжкото щастие, които изобщо не излъчват аромат.

Смес от антуриум

Смес е смес от сортове от един от видовете или няколко вида растения наведнъж. Поддържането на вашия микс е доста лесно. Основното е умереността във всичко, тогава ще бъде възможно да се угоди на всички растения едновременно.

Амалия Елеганс

Anthurium Amalia Elegance е един от най-елегантните представители на мъжкото щастие. Той беше един от първите, които се появиха в Европа, беше сред онези копия, които Едуар Андре донесе от Африка.

Описание на сорта Amalia elegance:

 • височината на растение за възрастни може да достигне 60 см;
 • ухото е голямо, може да бъде наситено розово, люляково или лилаво;
 • покривало от бяло-розов цвят със светлозелени петна с тъмнорозов кант, преходът от един сянка към друг е плавен, градиент

Интересно! При подходящи грижи едно възрастно растение може да произвежда до 6 дръжки едновременно.

Елегантност на Амалия

Амалия Лилаво

Описание на сорта Anthurium Amalia Purpl:

 • височина на растението до 30 см;
 • листата са сърцевидни, тъмнозелени, кожести, лъскави;
 • размерът на листовата плоча е 10-15 см;
 • цвете с диаметър до 7 см, с форма на сърце;
 • цветът на покривката и кочана е лилав, покривката е с перлени оттенъци.

Anthurium Amalia Purpl

Пикасо

Антуриум Пикасо се характеризира с доста малки прицветници. Цветът плавно преминава от по-светла основа към светъл край. Най-често е оранжево или жълто, но се поддава добре на оцветяване, така че дори можете да намерите сини или сини сортове.

Елеонора

Anthurium Eleanor се характеризира със стандартния червен цвят на покривката и жълто съцветие. Понякога по краищата на прицветниците минава зелена граница.

Отазу Браун

Това е млад хибрид, получен чрез изкуствено кръстосване. Височината на възрастно растение е до 70 см. Листата са големи, тъмнозелени, с форма на сърце. Покривалката е с много интересен цвят: кестеняв, почти кафяв. Благодарение на този цвят сортът се откроява от останалите.

Дакота

Дакота е средно голям храст. Листата са големи, разделени. Съцветието е голямо, разделено в основата.

Интересно! При добра светлина цветът на покривката е равномерно червен, но при липса на светлина започва да става зелен.

Тюрен

Тюренсе принадлежи към червената забулена група. Цветът е по-наситен, този антуриум е почти бордо.

Розов шампион

Pink Champion привлича с нежния розов цвят на покривката. Цветовете са със среден размер до 10 см, ухото е жълтеникаво-розово, но с възрастта се променя в зелено. Това е антуриум с розова пъстрота.

Бейби бумър

Доста високо растение, до 1 м височина. Той се различава от другите червени сортове по това, че когато цветето повяхва, воалът променя цвета си на зелен.

Leganza

Описание:

 • листните плочи са овални, леко заострени;
 • цветята са ярко оранжеви;
 • прицветници коралови или розови със зелена граница отстрани.

Среден размер - до половин метър височина.

Фиорино

Описание на антуриум Fiorino:

 • принадлежи към групата на лалетата;
 • цветът на прицветниците е лилав;
 • като другите лилави и люлякови сортове - размерът е малък;
 • размерът на покривката е 8-10 см, ухото е с интересен тъмно лилав цвят.

Интересно! Цъфтежът може да продължи до 6 месеца.

Фантастична любов

Fantasy Love е хибриден сорт, чиято височина достига около 70 см. Прицветникът е пъстър, богат, съчетава бели и розови тонове. По време на периода на цъфтеж, тяхното насищане и местоположение се променят, а в края на периода се добавя светло зелен оттенък.

Пандора

Пандора също е хибриден сорт. Цветът му се променя напълно от началото на цъфтежа до края му. Първоначално прицветниците и съцветията са изцяло бледорозови, с напредването на възрастта и двете са боядисани в светлозелени тонове, цветът намалява по размер и става по-близо до зелено.

Сиера Магия

Описание:

 • средно голям храст, с големи, до 30 см, листни остриета;
 • листът е тъмнозелен отгоре, светло зелен от долната страна;
 • червено цвете силно набръчкано, не много голямо, до 12 см.

Това са основните декоративни и цъфтящи разновидности на мъжкото щастие.

Декоративни листни сортове антуриуми и техните разновидности

Не всеки знае, но мъжкото щастие се отглежда не само заради красивите цветя. Има видове и сортове, които изобщо не цъфтят, но имат удивително красиви листа.

Антуриум Бейкър

Описание:

 • епифит;
 • листовата плоча има формата на елипса, дължината й може да бъде от 20 см до половин метър;
 • цветът на листата е разнороден: отгоре е тъмнозелен матов, по-близо до основата зелените стават по-тъпи и на матовата повърхност се появяват червеникави вили;
 • съцветието е ухо със светло кремав цвят.

След цъфтежа на растението се появяват плодове - яркочервени плодове.

Антуриум на Хукър

Това цвете е ценено в по-голямата си част от колекционерите. А причината за популярността му сред тях е красивата, луксозна зеленина.

Цъфтежът у дома е изключително рядък. Този тип мъжко щастие практически няма стъбло, поради което изглежда, че листата образуват коренова розетка. Дължината на всеки лист е до 1 м, ширината е до 40 см.

Цветът е светло зелен, възможни са малки тъмни петна.

Мъжкото щастие на Хукър

Кристал

Описание:

 • височина до 40 см;
 • дължината на листовата плоча е 20-40 см;
 • цветът на листата се променя в течение на живота от бронзово-червеникав до тъмно зелен.

Цъфтежът се случва рядко, ухото е незабележимо.

Величествен

Много голямо растение, което в природата достига огромни размери. У дома се оценява заради красотата на листата му, разположени на дълги резници. Цветът им е тъмно зелен с изразени светли ивици.

Разчленен

Различава се от другите по големи зелени листове с разчленена форма, вълнообразни по краищата. Съцветието е зеленикаво, булото е прозрачно.

Катерене

Наречен е така поради своята форма на живот. Това е лиана, която може да се изкачи на всяка опора, включително прозорец. Дължината му достига 1 м. Листата са овални или ланцетни, кожести, яркозелени, с черни точки на гърба.

Блестящ шип

Декоративен листен епифит с големи матови тъмнозелени листа, с дължина до 40 см. На приятен зелен фон всички вени са ясно видими, подчертани в светъл, сякаш перлен цвят.

Характеристики на грижите за антуриум у дома

Основни правила, които трябва да се следват:

 • Правилен подбор на саксията - тя трябва да е малко стегната, в противен случай наземната част няма да се развие, докато корените не са напълно преплетени със земната топка.
 • Грундът може да бъде закупен в магазина за цветя. Има смеси, направени специално за него.
 • Лятна температура +20 .. + 28 °С, през зимата +15 .. + 20 ° С.
 • Постоянно поддържане на висока влажност на въздуха.
 • Възможно е редовно поливане, пръскане, избърсване на листата с мека кърпа, поръсване.

Интересно! Като всеки обитател на тропиците, тази екзотика предпочита ярка, но мека светлина. Той няма да расте и да се развива на сянка, но също така трябва да бъде защитен от излагане на пряка слънчева светлина, зеленината е чувствителна към изгаряния.

Антуриум във вътрешността на стаята

Тази екзотика се използва активно от интериорните дизайнери за допълване на техните проекти. Растението ще се впише идеално във всяка стая, от класически стил до офиси и големи бизнес центрове. А разнообразието от сортове разширява кръгозора.

Признаци, свързани с цветето "мъжко щастие"

Смята се, че цветето на мъжкото щастие стабилизира финансовото състояние на семейството, заедно с неговия растеж и развитие се увеличава и семейният бюджет.

Екзотичният цъфтеж също ще донесе пари в къщата, колкото по-голямо е съцветието и колкото по-дълъг е цъфтежът, толкова повече пари можете да очаквате. И за жените, и за мъжете това растение носи изключително положителни промени. Жените ще намерят прекрасна, щастлива любов и в това отношение всичко ще се получи за мъжете.

Смята се, че антуриумът, растящ в спалнята на брачното легло, може дори да увеличи потентността.

Най-често срещаният сред екзотичните растения, както и сред другите домашни цветя, антуриумът е красив, независимо от вида. Хубаво е, че начинаещ също ще може да се справи с отглеждането на цвете. Антуриумът се харесва особено от онези производители на цветя, които вярват в знаци: едновременно красота и щастие в къщата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина