Азалията е избледняла, какво да правим по-нататък - грижа за растението след цъфтежа

Въпреки че продължителността на цъфтежа на азалиите е кратка, това зрелище е хипнотизиращо. При подходящи грижи растението избледнява своевременно и се оттегля, без да създава проблеми. Но начинаещите цветари се притесняват от въпроса: след като азалията избледнее, какво да правим по-нататък. В края на краищата храстът трябва да бъде подготвен за зимуване, така че да върви възможно най-спокойно и нищо да не може да наруши почивката му.

Кога и колко дълго цъфти азалия

Времето за цъфтеж на азалия или рододендрон зависи от сезона и от вида на цветето. Има ранни, средни и късни сортове.

 • Ранно цъфтящите пъпки започват да цъфтят през декември и напълно цъфтят с началото на април.
 • За сортовете в средата на цъфтежа това се случва от януари до март.
 • Късните азалии радват собствениците от март до април.

При правилна грижа цветето на азалия цъфти своевременно, без да създава проблеми

Това се отнася за цветя, които се отглеждат в къщата или оранжериите, а не на открито: в градината или в страната.

Как и защо да режете и прищипвате азалия след цъфтежа

Какво да правим с азалия след цъфтежа? Какви мерки трябва да се предприемат и в какъв ред да се извършват? Домашните грижи за азалия след цъфтежа започват с подрязване и прищипване на храста. На първо място, трябва да съберете и премахнете всички избледнели пъпки и да отрежете сухите издънки с листа.

Преди да режете азалията след цъфтежа, за да образувате корона, трябва да подготвите градинските си инструменти. Процедурата се извършва всяка година, за това се отрязват твърде удължени и пораснали клони.

Трябва да използвате остър малък нож или специален голям секатор. Ако е необходимо, се препоръчва дебели и обрасли храсти да се разреждат, като се изрязват издънките до основата.

Подрязването и прищипването са задължителни годишни процедури, след като растението напълно избледнее

След свършената работа местата на среза трябва да бъдат обработени със специални лечебни и дезинфекциращи лекарства, например "Rannet".

Важно! Преди подрязването е наложително да се дезинфекцират всички инструменти, за да се избегне замърсяване.

Присаждане на избеляла азалия

Годишните трансплантации помагат на храста да расте активно и да навлезе своевременно в вегетацията. Кореновата система също расте и се увеличава по размер, така че е необходимо плътният контейнер да се смени с по-подходящ.

Наложително е предварително да закупите хранителен субстрат, специален за рододендрони. Но производителите на цветя съветват да не харчите пари за това и сами да правите почвената смес, като смесвате рохкава иглолистна почва, речен пясък, компост и хумус.

Поетапна трансплантация на храст в нов контейнер следва следната схема:

 1. На дъното на саксията или купата се поставя 4-5 см слой с експандирана глина или тухлени чипове. Можете да използвате груб чакъл или малки камъчета.
 2. Азалията се отстранява внимателно от стария контейнер и се поставя в контейнер с леко топла вода за половин час.
 3. Когато корените се накиснат, те се измиват внимателно от старата почва - най-важното е да не се повредят или оставят драскотини и пукнатини.
 4. Ако има мъртви или изгнили участъци, те трябва да бъдат отрязани, а оголените места трябва да бъдат обработени.
 5. Поръсете малък слой субстрат върху канализацията в нов контейнер. Няма нужда да притискате земята.
 6. Поставете храста отгоре и внимателно изправете всички корени.
 7. Държейки азалията в изправено положение с ръка, постепенно покрийте целия корен на храста, оставяйки кореновата шийка отгоре на земята. Трябва да се уверите, че не са останали кухини. След това с ръка уплътнете почвата около стъблото.
 8. За да предотвратите изсъхването на храста, не забравяйте да го поливате с чиста, утаена вода със стайна температура.

Тъй като азалията е много капризна по отношение на процедурата по трансплантация, е необходимо много внимателно да се извършат всички изброени стъпки.

Отначало поливането трябва да се извършва само след изсъхване на горния слой на почвата.

Внимание! Веднага след пресаждането е по-добре да поставите саксията на засенчено място, за да избегнете пряка слънчева светлина.

Азалия - домашни грижи след цъфтежа

Грижата за азалия след цъфтежа се състои главно в подготовката й за период на покой.

Новото място за отглеждане през зимния период трябва да бъде засенчено.

Местоположение

Правилната грижа за азалията е преди всичко намирането на подходящо място за нея в къщата. Растението предпочита осветени места, но веднага щом храстът започне да избледнява, трябва да се премахне в по-сенчести помещения.

Важно! По-добре е да го направите на няколко ленти. Цветето трябва да свикне с по-малко осветление; не можете веднага да го извадите от обичайната му среда.

Влажността в помещението е друг важен компонент при грижа за растение след цъфтежа. Не трябва да се допуска намаляване на показателите. В идеалния случай влажността винаги трябва да бъде най-малко 70%.

Температурен режим

В допълнение към осветлението, тази стая трябва да е по-хладна, само за да може азалията да се оттегли и да си почине добре преди новия сезон.

Температурният режим също намалява постепенно, резки скокове могат да провокират появата на заболявания. Цветето ще бъде под стрес дълго време и е напълно възможно да не цъфти навреме за следващата година.

Оптималната температура в новата стая е +16 .. + 19 градуса.

Важно! По време на зимуването не трябва да се допускат течения, поради което проветряването на храста е строго забранено.

Поливане и торене

Грижата за азалия след цъфтежа се състои в правилно, а не прекомерно поливане. Най-добре е да поливате растението, като добавите малко циркон към водата. След 2-3 такива процедури поливането продължава с утаена леко топла вода.

За да растението не изпитва стрес, трябва да го поливате по определен режим и да не пропускате нито една процедура. След цъфтежа професионалистите не препоръчват често овлажняване на почвата - достатъчно е 1 поливане на всеки 2 седмици.

Внимание! Редовно всеки месец трябва да се извършва леко разрохкване на почвата, като се избягват зони в близост до стъблото и кореновата система.

За да не се безпокои растението напразно, се препоръчва да се храни в течна форма през периода на покой. По-добре е да не прибягвате до народни методи, а да закупите сложни минерални препарати, предназначени специално за рододендрони. Съставът им задължително трябва да съдържа: азот, калий и фосфор.

Особено се препоръчва да се увеличи съдържанието на азот в почвата. За да направите това, можете да захраните храста с "Uniflor", който помага за възстановяването на храста.

За навременен цъфтеж трябва правилно да подготвите храста за зимуване

Когато се грижите за невероятно красиво растение азалия, е важно да спазвате определени правила. Добрата зима и доста дълъг период на покой помагат на храста да набере сила, което означава, че ще цъфти своевременно и обилно през следващата година. Флористите често страдат от липсата на цъфтеж на храста, опитайте различни методи и методи, така че азалията отново да може да образува съцветия. Малко хора осъзнават, че правилната подготовка на азалията за зимуване и навременното пенсиониране е това, от което едно цвете наистина се нуждае за нормален растеж и цъфтеж на пъпките в бъдеще.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина