Balsam Tom Tamb - отглеждане от семена у дома

Балсаминът е известен отдавна в средите на цветарите и цветарите. Някой го нарича докачлив, някой мокра Ванка. Но това красиво растение има много хибриди със собствено име и уникален цъфтеж. Цветето ще украси не само градината, но и перваза на прозореца на градски апартамент. Един от такива универсални, ярко цъфтящи представители на балсами е балсамът Tom Tamb.

Външният вид и характеристики на балсами

Културата е представена от широка гама сортове. Цветът на цъфтежа е от розов до лилаво-червен. Цветята могат да се различават в различна степен на двойност или да са с гладки венчелистчета. Храстите са малки и грациозни, с диаметър до половин метър. Растението има силно, плътно стъбло, осеяно с месеста зеленина, вълнообразно по ръба, с червен оттенък. Цъфтежът е обилен и дълготраен. В апартамента балсамът може да цъфти целогодишно, на открито - от началото на лятото до измръзване.

Balsam Tom Tamb е красиво растение с уникален цъфтеж

Интересно е! Джудже балсам Exotic, след цъфтежа, образува зелена кутия за семена. С течение на времето той изсъхва и с леко докосване на ръката се напуква, изстрелвайки семена в радиус от два метра.

Сортове балсам от серията Tom Tamb

Растението има няколко разновидности. Най-популярните сортове:

 • Биколор - едногодишна култура, има розов оттенък с бели петна (оттук и името). Засажда се в началото на пролетта и цъфти в началото на лятото. Цъфти до септември.
 • Бяло - екзотичен храст, обичащ сянката с двойно бели цветя.
 • Лилав балсам Том Там е грациозно едногодишно растение с височина до 20 см. Различава се от другите сортове по обилния цъфтеж на лилави двойни пъпки, гъсто осеял храста.
 • Розово - сортът достига до 40 см и се счита за най-високия от поредицата. Цъфти с розови цветя до измръзване.
 • Сьомгата е малък храст с гъста зеленина и двойно розови цветя, който се отглежда по-често в апартаменти, отколкото в летните вили.
 • Скарлетът е лилава двуцветна култура, която благоприятства сенчестите зони.

Балсамът има няколко разновидности

Как да расте от семена

Отглеждането на Tom Tamb от семена от балсам у дома не е трудно. Основното е да следвате точно процеса и буйният цъфтеж няма да отнеме много време. Засаждането се извършва в контейнери през пролетта. Процедура:

 1. Семената се поставят на разстояние 20 см от другите, поръсват се със смес от пръст и торф.
 2. Земята се навлажнява и покрива с филм. Оранжерията се проветрява редовно.
 3. След появата на първите издънки проветряването се увеличава.
 4. След отглеждане на 1 см, разсадът се прехвърля в отделни контейнери.
 5. Веднага след като растението започне да се храсти, прищипете горния лист.
 6. Когато земята на площадката се затопли, разсадът се прехвърля чрез прехвърляне на открита земя с добро осветление.

Важно! Почвата за разсад трябва да бъде слабо кисела, състояща се от торф, пясък и градинска почва без добавяне на торове.

Можете сами да съберете семената или да купите в магазина, във всеки случай кълняемостта на семената е висока. Преди засаждане те трябва да се държат в калиев перманганат и да се изсушат.

Отглеждане от семена у дома

Balsam Care Tom Tamb

В грижата, балсамът Tom Thumb не е капризно растение, ако се придържате към правилата на селскостопанската технология. Поливането трябва да се извършва обилно и стриктно под храстите.Важно е да се избягва попадане на вода върху пъпките. При горещо време се насърчава пръскането на листата. Водата трябва да е със стайна температура.

Подхранването се извършва 2 пъти месечно изключително по коренов метод по време на вечерно поливане. Торовете за стайни растения с високо съдържание на фосфор и калий са подходящи за балсам.

Болести, вредители и борба с тях

Основните врагове на културата са паякови акари, листни въшки, белокрилки и неправилни грижи. Купените в магазина инсектициди и спазването на правилата на селскостопанската технология ще помогнат за спасяването на балсама.

Отглеждането на балсам Том Самб не е трудно. Просто трябва да положите малко усилия и това ще се превърне в украса на къщата, цветното легло, градината или лятната вила.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина