Бегония от семена у дома - сеитба и отглеждане

Сред стайните растения бегонията се отличава с размера на листата и привлекателния външен вид по време на цъфтежа. Възпроизвежда се просто и не изисква сложни манипулации при напускане. Много производители отглеждат бегония от семена у дома и получават здраво растение, което украсява къщата.

Избор на сортове бегония

Културата на бегония се характеризира с атрактивни съцветия и е разделена на голям брой сортове и подвидове. При избора на сорт за размножаване със семена трябва да се обърне внимание на следното:

 • Широколистна бегония - рядко се използва за размножаване със семена. Закупен в специализиран магазин и използван за по-нататъшно покълване.
 • За размножаване със семена най-често се използват грудкови сортове. Отличителна черта са големите пъпки. Растението може да цъфти дълго време.
 • Храстова бегония - може да се размножава по различни методи, включително семена.

.Производство на бегонии чрез семена

Бегонията, отгледана от семена, не губи своите характеристики и бързо пониква за по-нататъшна трансплантация на постоянно място.

Дати на сеитба на бегония

Бегонията от семена у дома изисква спазване на датите на засаждане. В зависимост от вида на семената, времето може да се различава. Ако семената са закупени в специализиран магазин, те се засаждат малко по-късно, тъй като посадъчният материал вече е преминал предварителна подготовка. Ако се използват домашни семена, бегониите се засаждат в средата на януари.

Избор на семена за засаждане в земята

Важно!За да се улесни процесът на сеитба, семената се смесват с фин пясък и се разпределят равномерно по повърхността на почвата.

Кога се появява кълнове на цветя?

Вечно цъфтящата бегония, чиито разсад се появява в рамките на 15 дни след засаждането, изисква внимателна поддръжка. След поникването малките издънки намаляват интензивността на растежа и замръзват за известно време. Важно е да се гарантира, че тънките издънки не се повреждат по време на поливане.

Бегонията пониква след засаждането

Избор на контейнер за сеитба

Вечно цъфтящата бегония е популярно растение, което изисква подходящо оразмерена саксия, за да расте от семена у дома. За засаждане се използват малки контейнери. В бъдеще растението се трансплантира на постоянно място. Като контейнер за засаждане на семена може да се използва следното:

 • контейнер за отглеждане на разсад;
 • силиконови форми;
 • специални торфени таблетки;
 • плитки тави.

Избор на капацитет

Забележка! Саксията трябва да е широка, но не дълбока. Това ще ускори процеса на покълване и ще улесни поддръжката на растенията.

Подготовка на почвата

Отглеждането на грудкови бегонии у дома от семена изисква предварителна подготовка на почвата. Почвата за засаждане се закупува в специализиран магазин или се приготвя самостоятелно. За да направите своя собствена формула, трябва:

 • смесете част от листната земя и половината торф и пясък;
 • пресейте получената смес, така че да няма бучки, и напълнете контейнера.

Допълнителна информация! Семената на бегонията са малки, така че не се засаждат твърде дълбоко, в противен случай кълновете ще се появят много дълго време.

Сеитба на семена

За да получите бързи издънки, е важно да се спазват характеристиките по време на сеитбата. Необходимо е да се засаждат семена в земята на малка дълбочина. Над семената не трябва да се покрива с пръст, това може да доведе до смъртта на семето. За кацане се предоставят следните инструкции стъпка по стъпка:

 • напълнете контейнера за засаждане с хранителна смес;
 • поливайте добре почвата и оставете за няколко минути, така че водата да се абсорбира цялата;
 • внимателно засадете семената в малки дупки;
 • покрийте с фолио или стъкло отгоре.

Използването на филм ви позволява да създадете парников ефект и да ускорите покълването на семената. Ако семената покълнат през лятото, трябва редовно да махате фолиото и да пускате свеж въздух, за да не се задушат семената.

Важно е да знаете! Посейте семената на равномерен слой. Това ще увеличи броя на разсад. След появата на кълновете трябва внимателно да изтъните, оставяйки най-силните екземпляри.

Сеитба в торфени таблетки

За да може растението да покълне бързо, се препоръчва да се използват специални пресовани торфени таблетки. Изпълнява се следният алгоритъм на действията:

 • таблетките се поставят в контейнер, който не пропуска влага;
 • гореща вода се излива в контейнера, така че компресираният торф започва постепенно да набъбва;
 • следете състоянието на таблетката, ако е необходимо се добавя вода;
 • семето се поставя в центъра на подутия торф;
 • след засаждането на семената контейнерът трябва да бъде покрит с фолио и поставен на слънчево място.

Използване на торфени таблетки за отглеждане на бегонии

За да се ускори процесът на покълване, е необходимо внимателно да се следи състоянието на хранителната смес и да се овлажнява редовно.

Какво влияе върху кълняемостта?

В някои случаи семената не покълват добре и производителите не могат да чакат кълновете. Следните фактори могат да повлияят на кълняемостта на семената:

 • Неправилно съхранение на посадъчен материал. На студено и мокро място може да не се появят кълнове.
 • Недостатъчна влага. Ако няма редовно поливане, почвата ще изсъхне и няма да се появят издънки.
 • Неправилни температурни условия. За да поникнат семената, е необходимо да поставите контейнер с кълнове на перваза на прозореца. Температурата за покълване трябва да бъде най-малко +25 ℃.

Вие трябва да знаете! Дългосрочното съхранение на семената може да повлияе на растежа на кълновете. Семената могат да се използват за засаждане до три години.

Трансфер на постоянно място

Клубеневата бегония се отглежда от семена, засаждането и грижите за посадъчния материал не се различават от другите сортове. След поникването на растението то се трансплантира на постоянно място на растеж. Изберете правилната саксия преди засаждането. Контейнерът трябва да е със среден размер. Корените на растението са със средна степен на развитие. Кореновите процеси не трябва да бъдат силно ограничени от стените на саксията. Стъпките за трансплантация на растение на постоянно място на растеж са както следва:

 • Малките камъчета трябва да се поставят в подготвения контейнер като дренаж.
 • Смесете в равни пропорции широколистна смес, торф, пясък и хумус. Получената хранителна смес се вписва плътно в саксията.
 • Навлажнете почвата старателно.
 • Направете малка дупка в почвата.
 • Извадете разсада заедно с почвата и поставете на ново място.
 • Уплътнете почвата.

Присаждане на разсад на постоянно място на растеж

Ако се използват торфени чаши, можете да засадите бегонии в саксия заедно с торфен съд. В бъдеще торфената чаша ще се разпадне на части.

Важно!Не се препоръчва използването на широколистна почва в райони, където расте дъб или върба. Такава почва може да съдържа танини, които влияят отрицателно върху растежа на растението.

Ами ако семената на бегония не покълнат?

Ако кълновете не се появят, контейнерът с разсад се поставя на по-топло място и редовно се наблюдава режимът на напояване.В някои случаи може да не се появят кълнове поради некачествено семе. В този случай се препоръчва да засадите нови семена и да ги покриете с найлоново фолио. Дори да не поникнат всички семена, можете да направите гмуркане и да оставите най-силните разсад.

Основни правила за поливане

Когато отглеждате бегония, е важно да спазвате правилата за поливане. Характеристика:

 • след засаждане поливането трябва да се извърши чрез пръскане от спрей бутилка;
 • пръскането на кълнове не се препоръчва, тъй като това може да доведе до изгаряния и жълти петна;
 • поливането на растението е необходимо на всеки три дни;
 • през лятото саксия с растение се поставя в тиган с вода; корените самостоятелно ще абсорбират необходимото количество течност.

Преди употреба водата се защитава предварително и едва след това се използва за напояване.

Бегонията се отглежда по различни начини. Seed ви позволява да получите голям брой разсад, без да жертвате производителността. Важно е да изберете правилния посадъчен материал и да следвате всички правила за засаждане в земята.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина