Белоперон: домашни грижи и размножаване

Цветето Белопероне (в превод от латински като "върха на стрелата") принадлежи към семейство Акант, има повече от 50 вида култура. Цъфтящи трайни насаждения растат в тропическите гори на Южна Америка, известни със своя топъл и влажен климат. Културата е непретенциозна в грижите и рядко е атакувана от насекоми.

Основни сортове

Белопероне пъстър

Белоперонът пъстър се откроява на фона на аналози с бели петна (на места, където липсва хлорофил), със средна височина 60 ... 70 см и яркочервени или бели съцветия. Справедливостта е непретенциозна към влажността на въздуха и почвата - достатъчно е да се осигури поливане на всеки 3 дни, напояване на листата през ден. Резниците се вкореняват бързо и растат добре. Културата цъфти целогодишно. Много производители размножават вътрешния хмел с търговска цел.

Домашен белоперон

Белоперон капково

Когато се отглежда в апартамент, грижите за белоперон у дома позволяват на растението да достигне височина от 90-110 см за няколко години. Възрастните са впечатляващи с изобилие от цветове с форма на шип, които се открояват на фона на ярка смарагдова зеленина. Дължината на съцветията достига 15-17 см. Основната характеристика в грижите за капковия белоперон е голямото търсене на осветление, важно е да се осигурят пълни светлинни часове (11 = 13 часа).

Белопероне Руж

Храстите Beloperone Rouge растат у дома до половин метър, издънките са частично покрити с дървесна кора, предизвиква се истински интерес към ярки, 10-20 см цветя. Според описанието, опашният домашен строфант цъфти през цялата година, лесно понася широк диапазон от температури. Листните пластинки по стъблата растат по двойки (срещуположни), овални, ланцетни, пубертетни или леко опушени. Дължината на листата е 2-6 см, къси косми са развити от едната или от двете страни, придавайки кадифен вид. Прилистниците са с лимонов цвят, цветята са кафяви по краищата, кремаво розови в основата, обсипани със светли петънца.

Сорт Beloperone Rouge

Домашни грижи

Поливане

Когато се грижите за белоперон в топъл период, трябва да се осигури обилно поливане, почвата трябва да има време да изсъхне. Излишната течност се отстранява. През зимата реколтата се полива по-рядко, тъй като на повърхността се появява лека суха кора. За овлажняване на почвата се използва вода със стайна температура.

Местоположение

Тропическо растение се развива активно при интензивна дифузна светлина. Най-удобно се чувства от южната или югоизточната страна. Основното нещо е да се изключи пряката слънчева светлина. Липсата на светлина провокира избледнели прицветници. При слаба светлина през зимата хмелът на закрито е силно опънат, губи привлекателност.

Температура

Beloperone предпочита умерен температурен режим, минимум 15 ° C. Ако стаята се отоплява през зимата, растението хвърля листата си. През лятото, при температури над 21 ° C, цветето се нуждае от добра вентилация без течение; подходящо е и поставяне на открито в полусянка.

Подрязване

Beloperone се нуждае от редовно подрязване. Всяка пролет издънките се съкращават с 1 / 3-1 / 2. Процедурата подобрява разклоняването. Резниците след прищипване се използват за размножаване.

Почва и саксия

Кореновата система на вътрешното цвете на бял перон расте бързо, но процесите са крехки, саксията трябва да бъде избрана с увеличен диаметър.Контейнерът е напълнен с пръст, възможно е да се използват 2 опции:

 1. Смес от листни, влажни почви и хумус в съотношение 2: 2: 1;
 2. Субстрат от пясък, торф и хумус (по 1 част).

Препоръчва се добавяне на костно брашно към почвената смес.

Влажност

Белопероне идва от топлите страни и се нуждае от достатъчно ниво на влажност. Напояването на културата се извършва с пулверизатор. Процедурата се извършва не повече от веднъж на ден, като се контролира образуването на гъбички по листата и леторастите.

Образуване на храста белоперон

Подхранване

От март до септември културата се опложда допълнително, благодарение на подхранването цветето изобилно цъфти, придобива красив и здрав вид. През пролетта и лятото торовете се добавят два пъти месечно, при температури под 18 градуса по Целзий - ежемесечно.

Всеки тор за домашни цветя е подходящ за Beloperone. Изискват се минерални торове, позволяващи почвата да се навлажни вместо обикновена вода.

Трансплантация на растения

Белоперон се трансплантира, когато саксията се пълни с корени. Младите индивиди седят ежегодно, с интензивен растеж, процедурата се извършва два пъти през лятото. По време на трансплантацията трябва внимателно да се справите с корените на културата, процесите са много уязвими.

Методи за размножаване

За собствениците на цвете белоперония грижите и размножаването в изкуствени условия не създават трудности, растението лесно толерира трансплантацията, промяната на почвата, "преместването", расте бързо при резници или сеитба на семена.

Резници

Изрезките се извършват с настъпването на пролетта, ефективността на вкореняване в други периоди ще бъде много по-ниска. Процедурата се извършва в следната последователност:

 1. Младите издънки с дължина 10-15 см се отрязват под ъгъл от 45 ° - мярката ще ви позволи да получите максимален брой корени. Разрезът се третира с хормонален разтвор за вкореняване.
 2. Стъблото се засажда в малка саксия със субстрат и се полива обилно.
 3. Растението е покрито с прозрачен найлонов плик, преместен в топъл ъгъл, защитен от пряка слънчева светлина.
 4. След 6-8 седмици резниците са готови за разсаждане в постоянна саксия. Покълналата дръжка се изважда от торбата постепенно, в продължение на няколко дни. Торбата първо се отваря за няколко минути, след това времето, през което апендиксът е на чист въздух, постепенно се увеличава, докато се освободи напълно.
 5. След засаждане на постоянно място, рязането се опложда: през топлия сезон, храненето се извършва 2 пъти / месец, в студа - 1 път.

Съвети. За да стимулира растежа на белоперон по време на активния вегетационен период, цветът периодично се напоява с топла вода. В банята, използвайки горещ душ, те създават оранжерия, в продължение на 10 минути обилно напръскват растението с топла вода от душа. Оставете кълна в загрята баня за 1 час.

Кацане на белоперон

Семена

Размножаването със семена се извършва през февруари-март, но е възможно да се получат отлични разсад в закрити условия през цялата година. Процесът протича на няколко етапа:

 1. Приготвя се семен материал - оранжевите оръдия се отстраняват внимателно от върха на отделните семена.
 2. Семената се накисват в топла вода за 48 часа.
 3. Създайте посевна почва чрез смесване на едър пясък с пръст в съотношение 2: 1. Саксиите се пълнят със субстрата.
 4. Семената се изсипват равномерно върху повърхността на земята и се покриват с малък слой субстрат.
 5. Вазите се поставят на топло място.

Семената ще поникнат след 4-8 месеца, кълновете ще бъдат готови за разсаждане в постоянна саксия.

Болести на белоперон

Белоперонът е устойчив на негативни фактори, но съществува риск от увреждане от вредители. По-често културата е атакувана от следните вредители:

 1. Листни въшки. Листата се извиват, променят цвета си, новите издънки се усукват. За да предотвратите появата на листни въшки, трябва да се грижите за цветето и периодично да го избърсвате с разтвор на пиретрум или сапунена вода; в напреднали случаи културата ще бъде спасена от Fosbecid или Aktellik.
 2. Бяла муха. Среща се по издънки и листа при топли и влажни условия.Особено насекомите харесват лошо проветриви места, където растенията се засаждат твърде често. Насекомото се страхува от наркотици: "Decisom", "Actellika".
 3. Паяк. Наличието на паразита се посочва от жълтината на листата, характерната сребриста паяжина. Ако в началния стадий на заболяването културата не се лекува с Actellik, растението може да изсъхне.
 4. Щит. Проявява се като сиво-кафяви израстъци по листата и издънките, постепенно увеличаващи обема си. Околните участъци от тъкан стават жълти или червени, земята в саксията става неестествено черна. Ситуацията изисква обработка на цветето с налични средства: "Metaphos", "Fosbecid", "Fitoverm", "Aktellik". След 2-3 часа вредителите ще умрат.

Важно е да знаете! По време на вегетацията на цветето често се образуват червени петна, листата бързо изсъхват. Тези признаци показват неправилно поливане. Повишената температура, лошото осветление провокират избледняването на прицветниците. Тесен съд, липсата на полезни микроелементи водят до отпадане на листата.

Белопероне паразити

Белопероне е необичайно цвете, което не е особено популярно сред градинарите. Културата има много предимства: дълъг и обилен цъфтеж, декоративна зеленина, лекота на грижи. Растението обръща внимание на богатата си цветова палитра и изтънчения цъфтеж.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина