Как да храним бегония - видове торове, приложение

Едно от най-популярните декоративни цъфтящи растения е бегонията. Това е чудесна възможност за озеленяване на заден двор или декор на жилищни помещения. Цветето се чувства добре както на открито, така и в саксия.

Как да храним бегония у дома

Декоративно цъфтящо растение трябва да бъде допълнително оплодено. Повечето от всичко това се изисква за грудкова бегония. Цветето се подхранва с азотни и фосфатно-калиеви торове.

Очарователна бегония

Забележка! Важно е да изберете най-доброто лекарство, отколкото да нахраните бегонията, и да следвате правилата за нейното използване. Това е особено вярно по време на периода на цъфтеж.

Най-важните вещества за цъфтящите пъпки са калий и фосфор. Торовете се използват 2 пъти месечно. Поради това броят на пъпките се увеличава, периодът на цъфтеж продължава по-дълго и се осигурява здравословен външен вид на цветето.

Декоративните широколистни растения се нуждаят от торове, съдържащи азот или сложни формулировки. Те се използват само за широколистни сортове. В резултат на това растението активно изгражда зелената си маса и декоративният ефект на листата се увеличава.

Важно! Продуктите на основата на азот инхибират развитието на пъпки.

Бегонии в саксия

Общи правила за торене

У дома, при оплождането на бегония, трябва да се имат предвид няколко фактора:

 • Светлина и температура. Най-бързото усвояване на храненето ще се случи само когато растението е в добро здраве. Бегония обича светлината и топлината, страхува се от внезапни промени в температурата и течение.
 • Време. Торовете се използват най-добре вечер или дори през нощта, след като се стъмни.
 • Вода. Абсорбцията на необходимите хранителни вещества от растението зависи от съдържанието на влага в почвата. Най-добре е да поливате цветето няколко часа преди да използвате горната превръзка.
 • Сигурност. Торещите агенти не трябва да докосват директно растението. Това може да причини химически изгаряния.
 • Умереност. Изисква се спазване на количеството и честотата на торене. Излишъкът е също толкова вреден за растението, колкото и липсата на хранителни вещества.

Подхранването на бегонии за обилен цъфтеж и растеж се извършва както от фабрични, така и от народни средства.

Домашни бегонии

Торове и подхранване за растеж

Пролетта е периодът на пробуждане на бегониите, след което се извършва трансплантация в саксии в нов субстрат. Издънките започват активно да растат. Първото хранене е от значение в този конкретен момент. Амониевият нитрат трябва да бъде избран като тор. Азотните и калиевите агенти стимулират растежа на леторастите и растежа на зелената маса.

Забележка! Не злоупотребявайте с амониев нитрат. Прекомерният азот ще потисне цъфтежа и дори образуването на пъпки.

Какво и колко често да се хранят за цъфтеж

Вътрешно цвете трябва да носи естетическо удоволствие. Въпросът как да оплодим бегония за цъфтеж става актуален. Готови продукти могат да бъдат закупени в магазина, има специално проектирано хранене за тези растения ("Begonia" или "Good Power").

Първият елемент, необходим за хранене, е калият. Може да се използва слаб разтвор на нитрат.

Допълнителна информация! Периодът на цъфтеж на растението е около шест месеца - от май до декември. След това растението отива на почивка. По това време цветето губи листата си и изсъхва.

През лятото храненето на бегониите не трябва да спира.За домашните цветя се използват сложни торове. Популярно комбинирано лекарство е Kemira Lux, което се използва както за растеж, така и за буен цъфтеж.

Честота на използване на торове:

 • Първото подхранване се извършва по време на пъпка.
 • Освен това - на всеки 2 седмици до почивка.

Подхранването може да се прави по-често, но трябва да направите по-слабо решение. Когато растението спре да цъфти, се извършва последното попълване на хранителните вещества.

Важно! Подхранването на грудковите бегонии не трябва да съдържа хлор.

Цъфтяща бегония

Грешки при оплождането и техните последици

Струва си да се въздържате от излишък. Повишеното съдържание на торове допринася за промяна в състава на почвата, имунитетът на растението намалява. Бегонията започва да боли, тя е засегната от вредители. Цветето може да умре.

Народни методи за торене

Тор за бегония можете да приготвите сами. Популярни рецепти:

 • Мая. Съдържат хормони цитокинини и ауксини. Те са необходими за активния растеж на бегониите. Тяхното действие: минерализация на органични вещества и производство на фосфор и азот. Презареждането е разтвор от 1 g суха мая, 1 ч.л. захар и 1 литър топла вода. Сместа се влива в продължение на 3 часа. Преди употреба разтворът се разрежда с вода в съотношение 1: 5. Честотата на хранене на растението е не повече от 5 пъти годишно.
 • Захар. Той е пряк източник на глюкоза. Приготвяне на разтвор: разтворете 1 супена лъжица в 1 литър вода. л. Сахара. Можете веднага да напоите растението с продукта. Достатъчно е да повтаряте процедурата веднъж месечно.
 • Приготвяне на чай. Изсушете използваната торбичка чай. По време на трансплантацията на бегония чаените листа се смесват със субстрата в съотношение 1: 3. След завършване на засаждането трябва добре да поливате почвата.
 • Цитрусова кора. Плодовите кори са склад на витамини. Приготвяне: корите от портокали, мандарини или лимони се заливат с вряща вода. Количеството на кората е 80% от капацитета на литров буркан. Течността се влива в продължение на 5 часа, след което се разрежда с вода в съотношение 1: 5. Честотата на такова торене не трябва да надвишава 1 път на месец.
 • Черупка от яйца. Разтвор за тор за бегонии с този продукт се използва всеки месец. Приготвя се от яйчена черупка на прах, пълна с вода (съотношение 1: 5). Време за инфузия - 15 дни, разбърквайте на всеки 3 дни.
 • Бананова обелка. Кората на плодовете се изсушава и се смила на прах. С него се поръсва почвата отгоре, след което растението се полива обилно. Честотата на процедурата е месечна. Оптималният ефект се получава чрез смесване на праха с почвата по време на пролетната трансплантация на цветето.
 • Дървена пепел. От него се приготвя разтвор за напояване. В 1 литър вода се разрежда с 3 с.л. л. минерална материя. Разтворът се оставя да се запари една седмица, растението се полива веднъж на всеки 14 дни.

Улична бегония

Допълнителна информация! Ако не знаете как да храните бегония у дома за обилен цъфтеж, към субстрата може да се добави дървесна пепел.

Изискаността и невероятната непретенциозност отличават бегонията от другите стайни растения. С малко усилия растението ще зарадва окото с буйни и ароматни цветя. Редовната поддръжка и използването на торове ще осигури бърз растеж на листата, жив цвят и красота на растението.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина