Еустома - отглеждане от семена у дома

Вътрешната еустома е цъфтящо растение, придобило популярност не толкова отдавна. Цветовете му наподобяват рози по форма, но венчелистчетата са по-меки и в центъра има някаква фуния. Растението има двугодишен жизнен цикъл. Процесът на отглеждане на еустома от семена е дълъг и трудоемък, така че за да го овладеете, трябва да се запознаете с основните правила.

Еустома - отглеждане от семена у дома

Еустома се нарича още "ирландската роза"

Много начинаещи производители на цветя се питат: възможно ли е да се отглежда лизиантус или еустома като стайно растение? Това се дължи на факта, че има огромен брой разновидности на това растение, но за отглеждане в домашни условия трябва да изберете компактни видове, високи не повече от 25 см. Серията Флорида или Medmate е най-подходяща за това.

Важно! Няма луковична еустома, кореновата система на това растение е много разклонена и деликатна, така че дори леко увреждане върху нея може да доведе до смъртта на цветето.

Как и кога да сеят семена за разсад

Еустома, която се отглежда от семена у дома, изисква стриктно изпълнение на всички препоръки, в противен случай разсадът ще умре в началния етап на развитие. Затова първо трябва да се запознаете с всички правила, за да избегнете сериозни грешки.

Приблизителни дати на сеитба

Когато отглеждате стайна еустома от семена у дома, засаждането трябва да се извърши през втората половина на декември. Това се дължи на факта, че в началния етап развитието на разсад в дадено растение се забавя. Засаждането толкова рано дава възможност да се получат добре развити разсад до май.

Важно! Еустома цъфти на възраст 18-20 седмици.

Изборът на капацитет и подготовка на почвата

За засаждане са необходими широки съдове с височина не повече от 7 см. Те трябва да имат дренажни отвори за отстраняване на излишната вода. Почвата за отглеждане на еустома от семена може да бъде закупена в магазина. За това растение няма специална почвена смес, така че е подходящ субстрат за теменужки.

Въпреки това, при желание, почвата може да бъде подготвена самостоятелно. За да направите това, трябва да комбинирате градинска пръст, пясък, торф в съотношение 2: 1: 1. Освен това към почвената смес трябва да се добавят 100 g дървесна пепел и същото количество перлит.

Важно! Субстратът за отглеждане на стайна еустома трябва да има ниво на киселинност в диапазона от 6,0-7,0 pH.

2-3 дни преди сеитбата е необходимо да се дезинфекцира почвата. За целта може да се пече във фурната за 15 минути. или изсипете ярко розов разтвор на калиев перманганат.

Предсеитбено третиране на семена

Семената на лизиантус са много малки, като тези на петуния. Поради това те се продават в гранулирана форма, което значително улеснява процеса на засаждане. Защитният слой, нанесен от производителя, включва стимулатор на растежа, фунгицид и тор. Следователно семената на стайната еустома не се нуждаят от допълнителна предсеитбена обработка.

Отглеждането на стайна еустома изисква търпение

Директна сеитба

Засаждането на еустома и осигуряването на грижи у дома е лесно, ако следвате всички препоръки. Непосредствено преди сеитбата е необходимо подготвените контейнери да се измият с разтвор на калиев перманганат.Това ще сведе до минимум вероятността от развитие на гъбични заболявания при отглеждане на разсад.

Стъпка по стъпка алгоритъм на действия при кацане:

  1. Поставете дренажен слой с дебелина 0,5-1,0 cm на дъното на контейнера.
  2. Напълнете останалия обем с питателна почвена смес.
  3. Изгладете повърхността на почвата.
  4. Полива се и се изчаква, докато влагата се абсорбира напълно.
  5. С помощта на клечка за зъби разнесете всяко гранулирано семе на еустома на разстояние 1,5 см едно от друго и леко притиснете надолу към земята.
  6. Навлажнете повърхността с пулверизатор, за да нарушите целостта на защитната обвивка.

Важно! При засаждане семената на еустома не могат да бъдат поръсени със слой земя.

В края на процедурата е необходимо контейнерите да се покрият с фолио или стъкло и да се поставят на светло място с температура от + 22 ... + 24 градуса. За успешното покълване трябва да осигурите 12-часови светлинни часове. Следователно вечер трябва да включите лампите. При този режим първите издънки се появяват 10-12 дни след засаждането. През това време контейнерите трябва постоянно да се проветряват и, ако е необходимо, почвата да се навлажнява с пулверизатор.

Семената на еустома покълват на светлина

Грижа за разсад от еустома след сеитба

След като се появят приятелски издънки, температурата на съдържанието трябва да бъде намалена до +20 градуса. Това ще забави растежа на надземната част и ще активира развитието на кореновата система. В началния етап разсадът на Лизиантус се развива много бавно.

Когато разсадът стане малко по-силен, е необходимо да се адаптира към външните условия. За да направите това, за първи път трябва да премахнете заслона за 30 минути и с всеки следващ ден да увеличавате този интервал с още половин час. След една седмица на такава адаптация, разсадът може да бъде напълно отворен, без да се страхува, че ще падне.

В бъдеще трябва да се придържате към стандартните правила за грижи. Разсадът трябва да се полива, когато горният слой на почвата изсъхне. Не преливайте и не изсушавайте корените, тъй като разсадът може да умре. Също така трябва периодично да пръскате растенията с пулверизатор, за да осигурите необходимото ниво на влага.

Когато разсадът отгледа 2-3 истински листа, е необходимо да ги потопите в отделни контейнери с диаметър 6-7 см. Не отлагайте тази процедура, тъй като обраслите растения могат лесно да повредят обраслите коренови системи, което ще се отрази негативно по-нататъчно развитие.

Изборът трябва да се извърши навреме

За разсаждане трябва да приготвите питателна почвена смес. Той трябва да се състои от следните компоненти:

  • 2 парчета трева;
  • 1 част торф;
  • 1 част пясък;
  • 1 част кокосов субстрат.

При презасаждане контейнерите трябва да се напълнят със земя и след това да се поливат. Направете дупка в центъра, така че кореновата система на разсада лесно да се побере в нея. При засаждане растенията не могат да бъдат заровени. В края е необходимо внимателно да се излее разтворът на препарата "Fitosporin" по ръба на контейнера, което ще избегне развитието на кореново гниене.

Важно! След бране, разсадът на еустома започва да расте много по-бързо.

Присаждане на еустома в саксии и грижи за нея

След като разсадът нарасне на височина до 10 см и кореновата им система е усвоила напълно контейнерите за разсад, е необходимо да ги трансплантирате в постоянни саксии. Те трябва да имат диаметър 12-14 см и височина най-малко 15 см.

Дренажът трябва да се излее в дъното на контейнера със слой от 2 см. След това го поръсете със субстрат, подобен на този на кирка. След това трябва внимателно да извадите разсада от предишния контейнер, без да повредите земната топка върху корените. Поставете го в центъра и запълнете получените кухини с нова почва, без да задълбочавате кореновата шийка. В края на процедурата растението се полива.

След като успяхте да засадите еустома в постоянни саксии, трябва да държите растенията на засенчено място в продължение на 2 дни, за да могат бързо да преживеят стреса и да растат.

Грижа за растението на прозореца

За да отглеждате еустома в къщата, трябва правилно да се грижите за нея.Затова трябва предварително да изучите правилата за отглеждане на това цвете, за да може впоследствие да зарадва с обилния си цъфтеж. Отглеждането и грижите за стайната еустома изискват правилно поливане и превръзка. Трябва също така да проучите как правилно да оформите короната на растението и как да осигурите период на покой.

Характеристики за поливане

Поливайте цветето пестеливо, но не позволявайте на корените да изсъхнат, тъй като това може да доведе до смърт. За целта използвайте утаена вода със стайна температура. Поливането се извършва 1 път на 3-4 дни, а в горещи периоди - през ден. Между напояванията почвата в саксията трябва да има време да изсъхне на дълбочина 1,5-2,0 cm.

Вътрешната еустома не реагира добре на преливане

Освен това трябва периодично да пръскате листата, за да увеличите влажността на въздуха. През лятото, при високи температури, е необходимо допълнително да поставите съдове с вода до саксията с еустома, което ще увеличи площта на изпаряване.

Важно! При липса на влага в почвата, растителните пъпки могат да изсъхнат, без да се отварят.

Подхранване

Трябва редовно да оплождате стайната еустома. По време на периода на отглеждане на издънки е необходимо да се използва торене с високо съдържание на азот. И когато растението започне да образува пъпки, трябва да се прилагат торове с повишено съдържание на фосфор и калий. Именно тези компоненти допринасят за обилен цъфтеж и подобряват интензивността на цвета на венчелистчетата.

Подхранването трябва да се прави веднъж на 2 седмици. За целта използвайте течни разтвори, предназначени за цъфтящи култури. Можете да ги купите във всеки специализиран магазин.

Формиране и подрязване на короната

За да се подобри храстовитостта на растението, е необходимо периодично да се подрязват издънките, които ги избиват от общата маса на растението. След това тези резници могат да се използват за размножаване. Те трябва да бъдат засадени в торфени таблетки.

Но тъй като резниците на еустома корен лошо, те трябва да осигурят благоприятни условия. За да направите това, трябва да ги поставите в мини оранжерия и да контролирате влажността на въздуха и почвата. Но дори и при този режим на поддръжка, резниците на еустома може да не се вкоренят. Ето защо е по-добре да използвате метода на семената, за да развъждате това цвете.

Резитбата на кардинална корона може да се извърши само в края на цъфтежа, когато растението навлезе в латентна фаза.

Пъпките на еустома избледняват с липса на светлина

Пасивен период на стайна еустома: грижи след цъфтежа

Лизиантус цъфти до края на септември. Ето защо през октомври е необходимо да се изрежат издънките на височина от 2-3 междувъзлия. След това саксията с растението трябва да бъде преместена в помещение с температура + 10 ... + 15 градуса и влажност около 60-70%. При такива условия еустомата трябва да е през цялата зима.

По време на покой растението се препоръчва да се полива много пестеливо, за да се предотврати изсушаването и загниването на корените. Следователно овлажняването трябва да се извършва веднъж на 3-4 седмици. В началото на март саксиите с еустома трябва да бъдат пренаредени на обичайното им място в къщата.

Важно! През периода на почивка не се препоръчва хранене.

Запазването на това цвете през зимата изисква много усилия от производителя. В крайна сметка всяка грешка в грижите и поддръжката може да доведе до смъртта на растението. Следователно саксийната еустома често се отглежда като едногодишна култура.

Лизиантус или ирландска роза е уникално цвете, което може да се отглежда като стайно растение в нискорастящи сортове. Но за да отглеждате разсад, трябва ясно да се придържате към всички препоръки. Това ще ви позволи да получите добре развити разсад, който ще радва с цъфтежа си през топлия сезон.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина