Violet Ek - описание, сортове и характеристики на сортовете

Е. В. Коршунова отглежда едроцветни теменужки повече от 20 години. Теменужки от Елена Коршунова са сортове, които са станали победители в многобройни руски и чуждестранни изложби. Виолетовите сортове, отглеждани от този селекционер, имат EK код в името.

Кратка биография на животновъда

Е. В. Коршунова е един от най-известните руски животновъди. Тя живее и работи в Толиати. От детско хоби за цветя, подборът на теменужки стана за Е. В. Коршунова афера през целия живот. Още в средата на 90-те години се появява първият сорт, отглеждан от нея. Той нашумя и беше наречен „EK Bullfight“. Тогава имаше много нови сортове.

Теменужки, избрани от Е. В. Коршунова

Развъждане от Елена Василиевна Коршунова

Е. В. Коршунова успя да фиксира рецесивни признаци в растенията (например яркочервен цвят в сорта EK Bull Boy). Като се има предвид, че за избора на един сорт са необходими поне 3 години, става ясно какъв вид усърдие е характерно за животновъда, тъй като има около 200 сорта Saintpaulias, отглеждани от нея. Популярни сортове: EK Marigolds, EK Cornflower Blues, EK Cherry Engraving, EK Nevsky, EK Lights of Venice, EK Snow Carpathians.

Характеристики на сортовете

Днес виолетовият EK е добре позната марка в света на производителите на цветя, известна със своите успешни сортове растения.

Ендорфин (ендорфин)

Цветовете на виолетовия EK Endorphin са черешово-коралови на цвят с розови петънца и бели кантове по краищата. Видът на цветята е полу-двойни.

Смелост (фиалка кураж)

Широка бяла граница обгражда много големи, двойни цветя. Сянката е червена и коралова. Violet EK Courage цъфти обилно, образувайки ефирна буйна шапка от съцветия.

Как изглежда виолетовата EK Courage?

Скъпи трюфели

EK Скъпият трюфел е теменужка, чийто цвят на цветята варира от люляк до виолет. Структурата на цветето е специфична. Има малки петна от светъл нюанс. Листата имат интересен цвят. Доминиращият нюанс е тъмнозелен. Характерна особеност е наситено лилав оттенък по краищата. Двойни цветя, големи.

Аржентинско танго

EK Аржентинско танго е теменужка с цветя с диаметър до 7 см. Сянка на тъмен рубин с прекъсващ бял кант. Венчелистчетата са гофрирани, полу-двойни, листата са тъмно изумрудени, сърцевината на изхода е лимон.

Естрадно аржентинско танго

Пурпурен божур

Яркочервени цветя, двойни. Листата са наситено зелени, имат кремообразна граница. EK Пурпурният божур цъфти обилно.

Черна магнолия

Венчелистчетата са тъмно рубинени до черни. Розетка с пъстрота и злато. Сянката на листата се характеризира с преход към розово-златист цвят в центъра на розетката.

Забележка! Черните и зелени листа образуват изложбена розетка.

Розови лотоси

Сортът има зелени външни венчелистчета и розова сърцевина. Листата са богато зелени. Големи и двойни цветя, обилно цъфтящи сортове.

Рози в снега

Фантастична комбинация от бели и тъмно червени нюанси. Краищата на венчелистчетата са леко зеленикави. Покажете пъстър тъмно зелен, превръщайки се в люляк тон.

Господарка виелица

Клас EK г-жа Blizzard е махрова, леко вълнообразна, цветът е снежнобял, цветът на розетката е ярко зелен.

Variety Mistress Blizzard

Диаманти в небето

Описанието на сорта предполага цветя с деликатен син оттенък с тъмносини вени, вълнообразни и големи. Листата са пъстри, зелени с вълнообразен кремообразен ръб.

На бележка! Сортът се различава по мащаба на цъфтежа. Истински диамант в колекцията на цветарите!

Шампион

EK Champion се отличава с кадифени цветя с тъмночервен оттенък. Махрови съцветия, обемни. Листата са тъмнозелени с кремав кант по ръба. Различава се в дълъг период на цъфтеж с характерна букетовидна форма.

Богиня усмивка

Разнообразие EK Goddess's Smile - фантазия. Венчелистчетата са розово-лавандулови, цветята са гофрирани, вълнообразни, богата лилава граница. Листата са зелени. Цъфтежът се случва под формата на букет.

Разнообразна усмивка на богинята

Кардинал

Сортът EK Cardinal violet е известен със своите големи цветя (диаметърът им достига 8 см). Сянката на венчелистчетата е дълбоко рубинена. Пъстра със златист оттенък.

Берегиня

Violet EK Bereginya има плътни двойни розови съцветия с бяла граница и око. Листата са богато зелени.

Мечтател

EK Fantasy се характеризира с големи съцветия (до 6 см в диаметър) в пъстра розово-синя цветова палитра. Розетка от листа с наситено тъмнозелен цвят.

Естрадна фантазия

Робинзон Крузо

Violet EK Robinson Crusoe веднага привлича вниманието със своя ярък метличен син цвят. Листата на растението са назъбени, наситено зелени с жълто-кремав ръб.

Сорт Робинзон Крузо

Жилище на бог

Сортът се отличава с големи двойни лавандулови цветя, гофрирани и вълнообразни по ръба. Листата са зелени с лилаво-жълт ръб.

Препоръки за засаждане и поддържане

Теменужките са стайни растения. Комфортната температура е 20-25 ℃. Противопоказано е да бъдете под парещите слънчеви лъчи и в течение. Но като цяло растението е фотофилно. Въздухът се овлажнява до 50-60%. EK Courage-violet се отглежда в саксии.

Трудности в грижите за растенията:

 • Осигурете достатъчно овлажняване на въздуха.
 • Предотвратяване на хипотермия на кореновата система при отглеждане на перваза на прозореца през зимата.
 • Осигурете подходяща температура на въздуха.

Развъдни характеристики

Често се използва методът на размножаване чрез листни резници (вкореняване във вода). Листата се отрязват от майчиното растение, вкореняват се (от 2 седмици до 1 месец), покриват се с торба. Извършете спретнато капково напояване. След вкореняване те се трансплантират.

Допълнителна информация! Съгласно подобна схема листните резници се вкореняват в субстрата (перлит и глинена смес 3: 1). Методът е подходящ за не много висококачествен посадъчен материал.

Когато се размножават теменужки, процедурата за засаждане се извършва, когато в основата на резниците се появят издънки с диаметър до 5 см. Ако не е възможно да закупите готов субстрат, подгответе почвата за засаждане сами. За това торф, речен пясък, остатъци от листа, перлит или специален мъх се смесват в равни пропорции.

Проблеми, с които може да се сблъска цветар

Винаги трябва да обръщате голямо внимание на състоянието на растенията. Важно е да се предотврати разпространението на болести и вредители своевременно. Болести, свързани със Saintpaulia ek:

 • гъбични заболявания;
 • кореново гниене;
 • гниене на стъблото;
 • ръжда от листа;
 • сиво гниене;
 • късна болест;
 • брашнеста мана;
 • съдова бактериоза.

Допълнителна информация! Поради повишените температури в цветето могат да се развият червени акари. Когато се появят първите "гости", теменужките се третират спешно с инсектицидни средства.

Типични вредители:

 • цветни трипси;
 • цикламен кърлеж;
 • листна въшка;
 • ножници;
 • дървесни въшки;
 • сциариди;
 • нематоди.

След покупката се препоръчва да се трансплантира растението, да се инспектира почвата. Ако се забележат вредители, почвата се заменя с по-добра. Ако корените са поникнали през дренажните отвори, сменете саксията.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина