Виолетова Есмералда - описание и характеристики на сорта

Виолетова есмералда е нежно, сладко растение, което привлича погледите на всички наоколо. Той се влюби в производителите на цветя заради дългия си цъфтеж и изобилието от цветя. Цветът обаче не е толкова лесен за отглеждане, колкото може да изглежда на пръв поглед.

Как изглежда виолетовата Есмералда?

Violet LE Esmeralda е нежно, трогателно цвете, което не се откроява със специалната си яркост и разкош. Но в същото време цъфтежът е изобилен, поради което се създава цялата тази невероятна картина.

Виолетова LE Esmeralda

Характеристики на растенията

Ботаническо описание на Saintpaulia Esmeralda:

 • цветето е голямо, ярко пурпурно, с ресни по краищата;
 • по ръба на всяко венчелистче минава светлозелен кант, който с течение на времето озарява;
 • листа със стандартна овална форма, леко стеснени към края, с времето стават вълнообразни;
 • цветът на кант може да се запази, ако помещението се поддържа на стабилна хладна температура.

Интересно!Основната характеристика на това растение е, че вече първият цъфтеж е много обилен.

Виолетовата Esmeralda принадлежи към семейство Gesneriaceae, род Saintpaulia Hybrid.

Накратко за историята на появата

Теменужката получи името си в чест на известната циганка от романа "Катедралата Нотр Дам" на В. Юго. Цветът на нейните венчелистчета и дантела по краищата напомни на животновъдите, работещи с разнообразието на това красиво момиче. Сортът има няколко разновидности.

Разликата между сортовете Esmeralda и Esmerald Lux

LE Esmeralda Lux е една от разновидностите на хибрида. Той е отгледан от селекционера Елена Лебецкая, която става автор на повечето сортове. Този хибрид се характеризира с по-голяма двойност и размер на венчелистчетата. Наситеността на цветовете също е малко по-различна. В този случай те са или пурпурно-бордо, или фуксия. Светлозелената граница по ръба на цветето е непроменена през целия период на цъфтеж.

Виолетова Есмералда Лукс

Спорт от този тип

Всяка незначителна, но редовно повтаряща се разлика в редица растения, принадлежащи към този вид, се счита за спорт на теменужки. Тези разлики могат да бъдат изразени под формата на цветя или листа. Sport Esmeralda е напълно подобно растение, чиито листа са къдрави като цветята. Но самият цвят на нежните листенца е напълно розов.

Есмералда - виолетов спорт

Характеристики на грижите за виолетова LE Esmeralda у дома

Както всяка Saintpaulia, LE Esmeralda е доста изискано растение, но всеки цветар може да се справи с отглеждането му, особено опитен, който от дълго време развъжда теменужки.

Температура и осветление

Оптималната температура за отглеждане е +18 .. + 24 ° С. Колкото по-хладно е в стаята, толкова по-леки са венчелистчетата.

Правилното осветление е един от ключовете за успех в отглеждането на теменужки. Дневните часове винаги трябва да продължат дълго време, не само през лятото, но и през зимата. Следователно по това време на годината е необходимо изкуствено да се увеличи продължителността на дневните часове с помощта на флуоресцентни или фито лампи.Като цяло теменужките трябва да се палят поне 15 часа на ден.

Важно! През лятото не трябва да се поставят саксии на первазите, особено от южната страна. В горещо слънчево време е по-добре да ги пренаредите допълнително, тъй като нежните листа на Esmeralda могат да бъдат сериозно повредени от слънчево изгаряне.

Поливане, пръскане и влага

За предпочитане е поливането с фитил или картер. Водата трябва да е топла, мека, добре отделена.

Теменужките не трябва да се пръскат, тъй като капчици влага образуват жълти петна по листата. Листата и цветята на растението по принцип предпочитат само поливане отдолу (през тава или фитил), но можете леко да поливате цветята в корена.

Теменужките не обичат, когато стаята е суха. Следователно въздухът трябва да се овлажнява. Това може да се направи с помощта на контейнери, пълни с вода, мокра експандирана глина, мокър мъх. За тези, които имат цели колекции от Saintpaulias и други влаголюбиви растения, се препоръчва да закупите овлажнител за въздух.

Фитил поливащи теменужки

Грундиране

Основните свойства на почвата за теменужки: хранителност и ронливост. Най-добре е да закупите специална почва за сенполии в магазина. Но трябва внимателно да погледнете неговия състав. Ако в него първоначално няма перлит, тогава си струва да го добавите или груб речен пясък.

Подхранване

През първите 6 месеца след трансплантацията не е необходимо допълнително хранене. След това те се прилагат в зависимост от периода на живот.

 • В самото начало на вегетационния период се внасят азотни торове, които стимулират активния растеж на зелената част.
 • По време на периода на цъфтеж се прилагат калиево-фосфорни торове, които допринасят за по-буен цъфтеж.

Подхранването се извършва заедно с поливането. Ако поливането е фитил, торовете се нанасят директно върху водата.

Кога и как цъфти

Растението цъфти през почти цялата година. Цветята са прекрасни, оригинални. Те могат да бъдат обикновени или хавлиени, в зависимост от конкретния сорт Esmeralda, с ресни ръбове.

Формата на цветята при този вид е Pansies.

Растението цъфти почти през цялата година, с изключение на кратък период на покой от 1-2 месеца.

Не се изискват специални промени в грижите по време на цъфтежа. Важно е да премахнете изсъхналите пъпки навреме. Подхранването със сложни торове се извършва 2 пъти месечно.

Как се размножава Saintpaulia LE Esmeralda

Размножаването на едроцветни Saintpaulia LE Esmeralda се извършва само чрез резници или дръжки. Най-популярният метод е присаждането.

За това се избира най-силният лист от втория ред. Поставя се в чаша топла преварена вода. Веднага след като кореновата система нарасне до около 1 см, издънката може да бъде засадена в подготвената почва.

Възможно е листът да се засади веднага в субстрата. Необходимо е да се зарови около 1/3 от цялата му дължина и да се покрие с пластмаса или стъклен буркан.

Внимание! Всеки ден подслонът трябва да се повдига за вентилация, а също и да се следи нивото на влажност на почвата, не трябва да изсъхва.

Виолетова дръжка

Трансплантирайте след покупка и по време на размножаване

След покупката виолетовото не трябва да се трансплантира веднага. Тя трябва да премине инкубационния период в същия контейнер, в който е израснала в магазина. В продължение на 14 дни растението трябва да бъде защитено от останалите, препоръчително е да го поставите в отделна стая. Това е необходимо, за да се предпазят домашните цветя от болести и паразити, които Сенполия може да донесе със себе си.

По-нататъшната трансплантация се извършва чрез трансбордиране. Трансплантация на ново място се извършва 1 път на 2 години, възможно е по-често, но не по-рядко. В същото време размерът на саксията трябва да се увеличава леко всеки път, но не трябва да е твърде дълбок.

В голяма саксия растежът на растението ще се забави, тъй като ще бъде погълнат предимно от натрупването на кореновата система.Едва след като се увие около земна топка, наземната част ще започне да се развива.

Възможни нарастващи проблеми

Повечето от проблемите се дължат на неправилна грижа, но има и заболявания, на които са склонни Сенполии. Понякога теменужката се атакува от вредители.

Проблеми с листата

Проблемите с листата най-често са свързани с неправилна грижа. Така че, пожълтяването, появата на петна по листата най-често се свързва с хипотермия. Поливането със студена вода или излишната влага може да провокира развитието на кореново или стъблено гниене, в резултат на което листата ще увиснат и почернеят.

Липсата на светлина ще провокира разтягане, удължаване на резниците. А излишното осветление и топлина могат да причинят увяхване, изсушаване и слънчево изгаряне на листната част.

Вредители

Основните паразитни насекоми, които могат да навредят на Saintpaulia LE Esmeralda:

 • Кърлежи, които не се виждат с просто око. Те се установяват върху остаряващите листа. Следите от жизнената им дейност се появяват под формата на бели точки по листата. Листата, засегнати от кърлежи, се отрязват.
 • Трипс. Те също могат да се видят само под микроскоп, но за разлика от кърлежите, те могат да летят. Стайните растения най-често падат от улицата заедно с цветен прашец или тополов пух.
 • Листните въшки могат да убият теменужка. Външното проявление на жизнената му дейност е увяхването на листата, които след това пожълтяват и падат.

За борба с всякакви вредители от насекоми се използват специални препарати - инсектициди, които могат да бъдат закупени във всеки цветарски магазин.

Болести

Най-честите заболявания са:

 • Брашнеста мана (вярна или невярна), характеризираща се с появата на прахообразно бяло покритие по листата и стъблата. Фалшивият сорт също е придружен от кафяви петна по листните пластинки.
 • Ръждата засяга листата, които са покрити с ръждясали петна, след което останалата част от цветето страда.
 • Кореновото и стъбленото гниене са най-опасните заболявания, които се появяват в Сенполия в резултат на хипотермия и / или преливане. Появата на това заболяване е вредно за растенията. Ако се намери цвете, можете да го изхвърлите, тъй като няма да е възможно да го спасите и саксията може да бъде добре дезинфекцирана.

Брашнеста мана по теменужка

Признаци на неправилна грижа

 • при липса на светлина новите листа ще бъдат по-леки и по-малки, дръжките ще се разтегнат, краищата на листата ще се огънат;
 • повишената киселинност или прекомерната соленост на почвата води до усукване на листните плочи, същият проблем възниква при липса на азот или преливане;
 • светли петна по листата или върховете им намекват на производителя, че цветето се полива с твърде студена вода или страда от слънчево изгаряне.

По-добре е за начинаещи да не се заемат с отглеждането на това растение, струва си да практикувате на по-непретенциозни цветя.

Saintpaulia Esmeralda напълно оправдава името си със своите ярки двойни цветя, които са много, започвайки от първия цъфтеж. Този сорт определено ще бъде украса за всяка колекция. За начинаещите обаче е по-добре да не се заемат с отглеждането на този сорт, тъй като не е толкова лесно да се справят с това.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина