Violet Le - описание, сортове и характеристики на сортовете

Violet Le е група цветя, която включва много разновидности. Те се характеризират с кадифени листни плочи и нежни цветя. Теменужки Le, непретенциозни в грижите, с висок декоративен ефект, бяха отгледани от украинския селекционер Елена Lebetskaya.

Развъждане Лебедская Елена

Виолетовите от Lebetskaya се появиха случайно; жената събира различни видове цветя. Скоро тя сериозно започна да създава нови сортове, базирани на стандартни сортове. Сега тази група включва сортове с различни форми, размери и структура на листата, както и много цветове на пъпките. Вече е познат по целия свят.

Тери и цветни теменужки Le се отглеждат от един животновъд

Кратка биография на животновъда

Елена Анатолиевна Лебецкая е родена и в момента живее в украинския град Виница. Тя има собствена селска къща в покрайнините, което е удобно за нейния вид дейност. Жената започва да събира теменужки и да ги разделя през 2000 година. Към 2020 г. вече има над 400 разновидности на виолетките Le.

Напредък в развъждането

В момента всички цветя от селекцията на Lebetskaya Elena са много популярни по целия свят. Известен сорт е Ранната пролет на Лион, отличителна черта на която са снежнобялите големи пъпки. Това цвете е единствената бяла теменужка в света.

За всичките 20 години дейност Lebetskaya е получила много награди и награди не само в страните от ОНД, но и на международни фестивали и изложби. Селекционерът активно си сътрудничи с Московския дом на теменужките и продължава да създава нови сортове.

Описания и характеристики на видовете и сортовете

Съществуват около 400 разновидности на теменужки или сенплолии, създадени от Елена Лебецкая. В допълнение към сортовете, изброени по-долу, се отбелязват и други еднакво красиви теменужки от Le: Galatea, Daisy, Casablanca, Suzanne, Melania, Marilyn, Praline, Rainbow, English rose, Twilight.

Le Lena има пъпки на водна лилия

Le Lena

Виолетовият Le Len има пъстри листни плочи, които имат кадифена повърхност. Цветовете му със зеленикав оттенък са оформени като водни лилии, в средата на които има чисто син оттенък. Махровите венчелистчета имат леко стеснение в краищата.

Le Rimma

Млад сорт, отгледан през 2018г. Violet Rimma се характеризира с пъстра зеленина с наситени зелени и сребристи нюанси. Големите пъпки имат бледорозов цвят. Краищата на венчелистчетата са гофрирани и имат малки петънца с цвят на фуксия.

Le Roman

Римският сорт е известен със своя топъл цвят на пъпките, който се състои от бледо розови, медени, кафяви и зеленикави нюанси. До ръба венчелистчетата имат светъл цвят; по-близо до основата, цветовата палитра става по-плътна и по-ярка. Розетката на храста е равномерна, боядисана в ярко зелено.

Забележка! Le Roman е труден за разплод сорт.

Le Liliana

Виолетовата Лилиана има наситено розови цветя. Краищата на венчелистчетата са гофрирани с яркочервени ресни. Листните плочи също са вълнообразни по краищата и са оцветени в ярко зелено.

Льо Кристина

Violet Le Cristina се характеризира с наличието на снежнобяли махрови пъпки под формата на звезди. Те имат забележим син оттенък и пъстра зеленина на равномерен изход. Той беше изтеглен през 2018 г.

Le Ilona

Виолетовата Le Ilona има половин двойни, ярко розови пъпки. Краищата на венчелистчетата имат гофрирана форма и граница от люлякови петънца.

Льо Марфа

Описанието на стъблената розетка от сорта Марта се различава от другите теменужки. Растението има лека сянка, а не богато зелено, както другите храсти. Големите звездовидни цветя са боядисани в бели и сини нюанси, краищата им са зелени. Има двойни и полу-двойни цветя от този сорт.

Канабис - виолетов с ярко розови пъпки

Le Konopushka

Konopushka има двойни цветя с розов цвят или тъмно рубинено петно. Вълнообразните ръбове на венчелистчетата са боядисани в едноцветен бургундски или пурпурен цвят. Младият сорт е отгледан от Lebetskaya през 2018 година.

Льо Алис

Големите снежнобяли пъпки на Алиса са украсени с розово-червени петна. Пъстрата зеленина има кадифена повърхност.

Le Beatrice

Розетката на сорта има розови оттенъци на зелен фон. Цветята на Беатриче са яркочервени, всяка с бяла граница.

Le Valeria

Млада Le виолетова с кремаво сини цветя със сини жилки. Краищата на всяко венчелистче са гофрирани, което придава на пъпките блясък и нежност.

Le Inga

Инга има пъстра розетка с плътни кадифени листа. Големите пъпки са боядисани в чисто бял нюанс, в центъра на който има люляково око.

Le Hirula

Violet Le Iroal се характеризира с наличието на пъстра зеленина от тъмни и светло зелени нюанси. Пъпките са големи с червени кадифени заострени листенца.

Le Alena

Има проста бяла пъпка с червено око в средата. Листната розетка е боядисана в бяло-зелено.

Le Bogdana - млад сорт с пъстра розетка

Льо Богдана

Младият сорт Богдан е отгледан през 2018 година. Неговите кремообразни цветя с форма на звезда имат лилаво око. Розетката на храста е зелена, превръщайки се в пъстра зеленина.

Le Vera

Le Vera има красив цвят на пъпки: мек прасковен фон с червени точки по краищата на венчелистчетата.

Le Noir

Льо Ноар с право заслужава мистично и мрачно име. Цветовете му са тъмно лилави на цвят и имат кадифена повърхност. Краищата на всяко венчелистче са вълнообразни, което придава на пъпките блясък. Сортът е 2019 г. и няма подходящата слава, но поради декоративния си ефект бързо набира популярност.

Льо Жасмин

Има полу-двойни плътни венчелистчета с гофрирана повърхност. Цветята са с форма на топка и са разположени на изправени дръжки. Вълнообразните листа в основата образуват ярка светло зелена розетка.

Le Alina

Този сорт Le Violets се характеризира с наличието на камбановидни цветя. Те са розови в основата и жълти вълнообразни в самия край. Листата е пъстра от различни зелени цветове.

Отглеждането на цветя изисква мека, разсеяна светлина.

Препоръки за засаждане и поддържане

Голямото предимство на теменужките Lebetskaya е тяхната непретенциозност в грижите за цветята. При правилно отглеждане на храста, може изобщо да не възникнат проблеми.

Каква почва харесва, осветление, степен на влага, капацитет за засаждане

За правилното отглеждане на теменужки е необходимо да се създадат благоприятни условия в помещението, както и да се засади цветето в питателна почва. Оптималната температура за съхранение е 20-26 ℃. Трябва да се пазите от течения, тъй като растението не реагира добре на температурните колебания.

За поддръжка е необходимо да се избират места с разсеяна светлина, така че растението да не изгори. При липса на светлина цъфтежът няма да бъде изобилен.Почвата се подхранва редовно с минерални торове. За това се използва суперфосфат и процедурата се извършва два пъти месечно.

Поливайте храста веднъж седмично, за да не го заливате, в противен случай почвата ще се уплътни и ще стане неизползваема. След поливане почвата се разхлабва с 3-4 сантиметра в дълбочина.

Важно! За отглеждане трябва да изберете неутрална почва, в киселата почва цветята на храста ще започнат да изсъхват и да пребледняват.

Основните трудности при грижата за растение

Няма сериозни трудности при отглеждането. Основното нещо е да не наводнявате храста и да наблюдавате осветлението. Когато водата застоява в почвата, могат да се появят вредители и инфекциозни заболявания.

Характеристики на размножаването у дома

Violet Le у дома се размножава чрез семена и резници, но първият метод се използва рядко. Методът със семена е от значение само за животновъдите при създаването на нови сортове.

Описание на размножаващите се видове

За размножаване на цвете чрез резници се отрязва лист от възрастен храст. След това го поставете в чаша чиста и топла вода и го поставете на място с добро осветление. След 2 седмици ще се появят корени, които могат да бъдат трансплантирани в субстрата. След като засадите в земята, навлажнете от спрей. Покрийте с фолио отгоре и поставете на място с добро осветление.

Трансплантирайте след покупка и по време на размножаване

Saintpaulias се трансплантират ежегодно през пролетта. Капацитетът за трансплантация през първите години от живота трябва да бъде малко по-голям от стария обем. Необходимо е да покриете една трета от контейнера с почвена смес и да подредите корените на храста. Поставете останалия субстрат отгоре, без да оставяте празни пространства. Полейте храста и поставете контейнера на умерено осветено място.

Violet Le има добър имунитет срещу болести

Възможни проблеми при отглеждането на теменужки Le

Виолетовите не страдат често от увреждания от болести и вредители и с подходящи грижи този проблем може да бъде напълно избегнат.

Болести

Сред болестите се различават брашнестата мана и листното петно. Поради брашнестата мана, листата на теменужката са покрити с бял цвят, а при зацапване се появяват кафяви петна. Росата може да бъде излекувана чрез измиване на цветето със сапунена вода под душа и зацапване чрез третиране с фунгициди.

Вредители

Сред вредителите трипсът и листните въшки са най-обезпокоителните за Сенполия. Трипсът може да бъде пренесен при проветряване на стаята от улични дървета. Те се унищожават с инсектициди Akarin или Dantop. Листните въшки се намират на гърба на листата и се третират с инфузия на тютюн или сапунена вода.

Други проблеми

Понякога може да има проблеми със сушене и падане на зеленина, както и липса на цъфтеж. В същото време е необходимо да се преразгледат съществуващите мерки за грижи.

Теменужките Le са красиви и всяка година сортовият им брой се увеличава, благодарение на дейностите на Елена Лебецкая. Ярките цветя изглеждат красиво в интериора и не изискват сложна поддръжка.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина