Виолетова ледена роза - описание и характеристики на сорта

Виолетова ледена роза днес заема почетно място в класацията на най-красивите сенполии, намерени в колекциите на производители на цветя. Грижата за тази виолетка е сравнително лесна, в сравнение с много други братя. Цъфтежът му е много буен и дълъг, което радва и привлича производителите на цветя.

Как изглежда виолетова ледена роза?

Виолетовата ледена роза принадлежи към семейство Gesneriaceae, род Saintpaulia Hybrid.

Това цвете е събрало в себе си целия лукс и великолепие, което може да си представим само в Сенполия. В края на краищата началото на всички хибридни сортове е дадено от прости, особено забележителни деликатни теменужки, а резултатът са шикозни, буйни цъфтящи хибриди, които заемат гордо място на международни изложения.

Клас ледена роза RS

Накратко за историята на появата

Този сорт е резултат от труда на животновъда Светлана Репкина. Оттук и добавката към името - RS или RS, както всички хибридни теменужки според инициалите на създателя. Това цвете е колекционерско.

Характеристики на растенията

Описание на Виолетова ледена роза:

 • разликата от другите сортове е, че с всеки нов цъфтеж се променят както цветът, така и структурата на венчелистчетата;
 • първоначалният цвят е бял с лилави петна, като постепенно става напълно лилав или пурпурен;
 • листата са големи, тъмнозелени с вълнообразни ръбове и неравна повърхност;
 • мощен изход за листа;
 • По едно и също време се образуват 6-7 цветя, но на един дръжка има само 2-4 пъпки, тъй като всеки се отваря едва след края на цъфтежа на съседа си;
 • розетката на възрастно растение може да достигне 45 cm.

Интересно! Крайният цвят на венчелистчетата ще зависи от температурата в помещението - колкото по-студено, толкова по-леки са венчелистчетата и дори може да побелеят.

Ледена роза с червени листенца

Разлика между сортовете Ice Rose и Ice Rose Lux

Основната разлика между двата сорта е наличието на светло зелена граница по ръба на Ice Rose Lux. Поради това се нарича спорт RS Ice Rose.

Спортът е разликата между теменужките и основния сорт. Такива "спортни" хибриди могат да бъдат получени в резултат на резници на Saintpaulia. Разликите са в цветята и листата. Най-често фантастичните хибридни сортове имат спорт. В този случай най-често това е светлозелена граница около ръба и по-буйни цветя, които са основната характеристика на сорта Lux.

Спорт Ice Rose Lux

Характеристики на грижата за виолетова RS Ice rose у дома

Сред другите теменужки този сорт е доста непретенциозен, но изисква и определени условия за добър растеж. Редовното поливане, както много други растения, няма да е достатъчно за тази красота.

 • Температура

Оптималната температура за отглеждане е +18 .. + 24 ° С. Колкото по-хладно е в стаята, толкова по-леки са венчелистчетата.

 • Осветление

Осветлението е много важна част от грижите за виолетовите. През лятото има достатъчно естествена светлина от улиците, но през останалата част от годината ще е необходимо допълнително осветление. Следователно начинаещ развъдчик на тези цветове ще трябва да закупи флуоресцентна или специална фитолампа.

Важно! През лятото растението не трябва да се поставя на первазите на прозорците от южната страна, там ще бъде прекалено горещо и може да получи слънчево изгаряне на нежни листа. Северозападът или североизтокът е идеален.

 • Поливане

Водата за напояване трябва да е достатъчно топла и мека. Ако се извършва горно поливане, тогава трябва да се уверите, че капчиците вода не попадат върху листата или цветята. Това ще увеличи риска от заболяване.

Най-добрият вариант е напояването с фитил. Поливането през палета също е възможно. В този случай растението поема толкова вода, колкото му е необходимо. Намалява риска от гниене на корените и други видове гниене.

Фитил поливащи теменужки

 • Пръскане

Пръскането на тази хибридна виолетка е напълно противопоказано.

 • Влажност

Минималното ниво на влажност в помещението е 50%.

Твърде сухият въздух ще има отрицателен ефект върху развитието на цветята. Затова до теменужките можете да поставите чаша вода, мокър мъх или да закупите специален овлажнител. Това е особено важно през зимата, когато са включени батериите за централно отопление.

 • Грундиране

Почвата трябва да бъде питателна, много лека и рохкава. Трябва да преминава добре вода и въздух. Дори когато купувате готов субстрат за Сенполии, струва си да проверите дали в него присъства перлит. Ако не, добавете или този бакпулвер или пясък.

Винаги можете да добавите доломитово брашно, мъх, натрошени яйчени черупки към всяка почва за теменужки. За предпочитане е неутралната киселинност.

 • Подхранване

През първите 6 месеца след трансплантацията не е необходимо допълнително хранене. След това те се прилагат в зависимост от периода на живот.

В самото начало на вегетационния период се внасят азотни торове, които стимулират активния растеж на зелената част. По време на периода на цъфтеж се прилагат калиево-фосфорни торове, които допринасят за по-буен цъфтеж.

Важно! Подхранването се извършва заедно с поливането. Ако поливането е фитил, торовете се нанасят директно върху водата.

Кога и как цъфти Ледената роза

Цъфтежът на този сорт е доста буен и дълъг. Цветята са хавлиени, с ресни ръбове, фантастичен цвят.

Формата на цветята е гъста двойна теменужка.

Периодът на цъфтеж може да продължи до 10 месеца, последван от кратка почивка. Сортът започва да цъфти от 9-месечна възраст.

Промени в грижите по време на цъфтежа

Не се изискват специални промени в грижите. Важно е да премахнете изсъхналите пъпки навреме. Подхранването със сложни торове се извършва 2 пъти месечно.

Как се възпроизвежда Сенполия Ледена роза

Размножаването на едроцветни ледникови рози Saintpaulia се извършва само чрез резници или дръжки. Най-популярният метод е присаждането.

За това се избира най-силният лист от втория ред. Поставя се в чаша топла преварена вода.

Веднага след като кореновата система нарасне до около 1 см, издънката може да бъде засадена в подготвената почва.

Възможно е листът да се засади веднага в субстрата. Необходимо е да се зарови около 1/3 от цялата му дължина и да се покрие с полиетилен или стъклен буркан. Всеки ден подслонът трябва да се повдига за проветряване, а също и да се следи нивото на влажност на почвата - не трябва да изсъхва.

Виолетови резници

Трансплантирайте след покупка и по време на размножаване

След покупката виолетовото не трябва да се трансплантира веднага. Тя трябва да премине инкубационния период в същия контейнер, в който е израснала в магазина.

Внимание! В продължение на 14 дни растението трябва да бъде защитено от останалите, препоръчително е да го поставите в отделна стая. Това е необходимо, за да се предпазят домашните цветя от болести и паразити, които Сенполия може да донесе със себе си.

По-нататъшната трансплантация се извършва чрез трансбордиране. Трансплантация на ново място се извършва 1 път на 2 години, възможно е по-често, но не по-рядко.В същото време размерът на саксията трябва да се увеличава леко всеки път, но не трябва да е твърде дълбок.

В голяма саксия растежът на растението ще се забави, тъй като то ще бъде погълнато предимно от натрупването на кореновата система. Едва след като се увие около земна топка, наземната част ще започне да се развива.

Виолетова трансплантация

Възможни нарастващи проблеми

Тъй като виолетовото не е най-лесното растение за отглеждане, в процеса на отглеждането му могат да възникнат различни проблеми.

Проблеми с листата

Проблемите с листата най-често са свързани с неправилна грижа. Така че, пожълтяването, появата на петна по листата най-често се свързва с хипотермия. Поливането със студена вода или излишната влага може да провокира развитието на кореново или стъблено гниене, в резултат на което листата ще увиснат и почернеят.

Липсата на светлина ще провокира разтягане, удължаване на резниците. А излишната светлина и топлина могат да причинят увяхване, изсушаване и слънчево изгаряне на листната част.

Вредители

Основните паразитни насекоми, които могат да навредят на виолетовата ледена роза:

 • Кърлежи, които не се виждат с просто око. Те се установяват върху остаряващите листа. Следите от жизнената им дейност се появяват под формата на бели точки по листата. Листата, засегнати от кърлежи, се отрязват.
 • Трипс. Те също могат да се видят само под микроскоп, но за разлика от кърлежите, те могат да летят. Стайните растения най-често падат от улицата заедно с цветен прашец или тополов пух.
 • Листните въшки могат да убият теменужка. Външно проявление на жизнената му дейност е появата на увяхващи листа, които след това пожълтяват и напълно отмират.

За борба с всякакви вредители от насекоми се използват специални препарати - инсектициди, които могат да бъдат закупени във всеки цветарски магазин.

Болести

Най-честите заболявания са:

 • Брашнестата мана (вярна или невярна) се характеризира с появата на прахообразно бяло покритие по листата и стъблата. Фалшивият сорт също е придружен от кафяви петна по листните пластинки;
 • ръждата засяга листата, които са покрити с ръждясали петна, тогава останалата част от цветето страда;
 • кореново и стъблено гниене са най-опасните заболявания, които се появяват в Сенполия в резултат на хипотермия и / или преливане. Появата на това заболяване е вредно за растенията. Ако се намери цвете, можете да го изхвърлите, тъй като няма да е възможно да го спасите и саксията може да бъде добре дезинфекцирана.

Ръжда на сенполия

Признаци на неправилна грижа

Основният проблем с теменужките е неправилната грижа. Именно от това възникват повечето проблеми:

 • при липса на светлина новите листа ще бъдат по-леки и по-малки, дръжките ще се разтегнат, краищата на листата ще се огънат;
 • повишената киселинност или прекомерната соленост на почвата води до усукване на листните плочи, същият проблем възниква при липса на азот или преливане;
 • светли петна по листата или върховете им намекват на производителя, че цветето се полива с твърде студена вода или страда от слънчево изгаряне;
 • с развитието на кореново гниене се появява увяхване и цветът на листата се губи;
 • сивото гниене провокира процес, при който листата могат да се покрият със сив цвят;
 • късната болест се проявява с наличието на кафеникави, кафяви петна по виолетовите листа, тургорът се губи;
 • поради неспазване на температурния режим върху растението може да се появи ръжда, характеризираща се с неприятни ръждиви подутини и точки по листата и резниците;
 • при прекомерно поливане и хипотермия върху виолетовото може да се развие черно гниене, листата ще потъмнеят и почернеят.

По-добре е за начинаещи да не се заемат с отглеждането на това растение, струва си да практикувате на по-непретенциозни цветя.

Въпреки студеното си име Ледена роза, цветето ще зарадва собственика и ще му даде топлината си почти през цялата година. Няма никой безразличен към този сорт. Цветето изумява, радва и привлича абсолютно всички.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина