Фитил за поливане на теменужки - как да го направите сами

В домашното градинарство теменужките или сенполиите са сред най-популярните растения. Създадени са около 8 500 сорта и животновъдите редовно работят върху нови хибриди. Тези цветя са достатъчно придирчиви, за да се грижат за тях. За успешен растеж те се нуждаят от поливане с фитил, затова е важно да овладеят този метод за овлажняване на цветето.

Същността на метода за поливане на теменужки с фитил метод

Фитилното поливане е начин, който много улеснява живота на производителите на цветя, тъй като тези растения не обичат много поливането над главата. Използвайки традиционния метод, можете да излеете цветето и водата ще попадне върху листата, а теменужките категорично не могат да понасят това. Следователно напояването с фитил им подхожда напълно. Същността му се крие във факта, че с помощта на специален фитил или шнур, който оставя почвата на дъното на саксията, растенията веднага получават влага от съда отдолу. По този начин те могат да приемат само необходимото количество вода.

Теменужки на фитили

Плюсове и минуси на прехвърлянето на Saintpaulias към напояване с фитил

Предимствата на прехвърлянето на теменужки към напояване с фитил:

 • Осигуряване на по-добри условия за растеж и развитие на теменужки - цъфтежът ще започне по-рано и ще продължи по-дълго.
 • Няма нужда от индивидуално поливане.
 • Ако изберете правилните пропорции на вода и тор, няма да има пренасищане или липса на необходимите вещества.
 • Производителят на цветя не трябва да се тревожи за състоянието на Saintpaulias от доста време и може спокойно да отиде на почивка.
 • Растението не може да бъде препълнено, тъй като то ще поеме необходимото количество вода само.
 • Мини и микрофиолети растат добре само на фитил.
 • Колкото по-малък е диаметърът на саксията, толкова по-интензивно се развива виолетовата.

Причини, поради които не трябва да прехвърляте растения на напояване с фитил:

 • При грешен фитил кореновата система може да се пренасити с влага, което води до загниване на корените.
 • При този метод на поливане листните розетки стават по-големи, следователно заемат повече място.
 • През зимата поливаните по този начин теменужки не трябва да се държат на перваза на прозореца, тъй като водата може да се преохлади.

Важно! Недостатъците на този метод са много по-малко от предимствата. Дори за известно време, изоставяйки напояване с фитил, например през студения сезон, винаги можете да прехвърлите теменужки отново в него.

Фитил за поливане на теменужки: как да се направи - подготовка

За да организирате правилното напояване с фитил за теменужки, ще ви трябва: правилно подготвена почва, саксия, съд за вода и самия фитил.

Подготовка на почвата

При напояване с фитил ще ви е необходима рохкава, влаго- и въздухопроницаема почва. Освен торф, той задължително трябва да включва бакпулвер - пясък, перлит, мъх. Необходим е и добър дренажен слой, разположен под почвения слой.

Почвен състав за теменужки

Важно! Преди засаждане е по-добре да дезинфекцирате всякакъв вид почва с разтвор на манган или специални дезинфектанти.

Избор на контейнери

Саксията за цветя трябва да е малка, но не прекалено стегната. По-добре е, ако е пластмаса - това е най-лекият материал, който няма да добави тегло, натискайки контейнера за напояване.Самият контейнер може да бъде един за няколко саксии или индивидуален за всяка теменужка.

Съвет! По-добре е да използвате големи резервоари, тъй като е по-лесно и по-бързо да добавяте вода и тор към тях.

Един контейнер за няколко цветя

Какво да направите фитил за теменужки

Най-удобно е да използвате синтетичен шнур като фитил, тъй като естествените тъкани бързо ще изгният. Избраният материал трябва добре да абсорбира водата. Дебелината на фитила варира и се избира индивидуално за всяка саксия. Като правило се избира корда с дебелина 5 мм за саксия с диаметър 5-8 cm.

Как да прехвърляте теменужки в поливане с фитил: инструкции стъпка по стъпка

Очевидно е, че поливането с фитил е за предпочитане за Saintpaulias пред обичайното. Но трябва да се прехвърлите към него, като спазвате определени правила, за да не навредите на крехките растения.

Зрели растения

Възрастните цветя могат лесно да бъдат прехвърлени на поливане с фитил. За това ви трябва:

 1. Подгответе всички необходими компоненти за изпълнението на процеса.
 2. Изсипете предварително приготвената почвена смес в саксията, трансплантирайте теменужката по метода на претоварване, разлейте я с вода, така че почвата да се намокри и магарето.
 3. Отцедете останалата вода, която не е попила и поставете тенджерата върху съд с приготвена топла вода.
 4. Разстоянието между саксията и нивото на течността трябва да бъде 1-2 см.

Сега теменужките не се нуждаят от топ поливане, те ще получават вода през фитила. Ето защо не е нужно да се притеснявате, че водата попада върху листата, слънчево изгаряне и преливане на цветя. Експериментирайки с различни видове контейнери, можете да намерите опция, която е по-удобна и красива.

Подготовка на материали за напояване с фитил

Гнезда

 1. Подгответе необходимите материали, които да се използват в процеса на поливане на дъното.
 2. Проверете за дупка в саксията.
 3. Пригответе фитила. За едната саксия ще ви е необходим разрез с дължина около 20 см, единият край на който е поставен в спирала на дъното на саксията, а другият е поставен в съд с вода.
 4. На кръг, положен в спирала, се полага слой сфагнум, който допълнително ще допринесе за потенциалното отделяне на децата. Върху мъха се изсипва слой от подготвен субстрат.
 5. Засаждат се резници от теменужки. Всяка дръжка в отделен контейнер.
 6. За да бъдат младите растения наситени с влага, саксията трябва да бъде напълно потопена в разтвор със стимулатор на растежа.
 7. Чашите се поставят върху съдове с вода, така че да са на няколко сантиметра над нивото на течността.

Ако всичко е направено правилно, след няколко дни резниците ще пуснат корени. Зелените листа, които са се вдигнали нагоре, ще бъдат доказателство за това.

Каква превръзка да добавите при напояване с фитил

За поливане на теменужки по метода на фитила се препоръчва използването на сложни минерални торове, които се продават в течна форма. Те се смесват с вода в необходимите пропорции и се изсипват в самия съд, от който Сенполия получава вода. По време на периода на цъфтеж е по-добре да се използват калиево-фосфорни торове, които ще осигурят по-буен и по-дълъг цъфтеж. Можете да използвате различни формулировки и да наблюдавате как теменужките реагират на тях.

Колко често да добавяте вода в контейнера, за да не излеете теменужките

Водата се добавя към контейнера, докато се консумира. Дантелата винаги трябва да е във водата. Най-добре е нивото на течността да не пада повече от 2 см от дъното на саксията.

През горещите летни месеци ще трябва да добавяте вода по-често, отколкото през есента или пролетта. През зимата всичко зависи от това къде ще бъдат разположени цветята. Ако стоят до батерия за централно отопление, нивото на влага ще трябва да се следи.

Важно! За дълги ваканции си струва да коригирате дължината на фитила, тъй като теменужките не обичат изсушаването на почвата.

Фитилното напояване на теменужки е система, от която не трябва да се страхувате. Полените по този начин растения растат по-бързо, цъфтят по-пищно и продължават по-дълго.За Saintpaulias този вид поливане е най-полезен, тъй като те могат да консумират точно необходимото количество влага и хранителни вещества. В резултат на това не може да се страхува нито от препълване, нито от недопълване. Съставът на течността в контейнера може да се регулира чрез проверка на реакцията на цветята към различни видове торове.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина