Ароматен здравец - сортове сортове

Трябва да се отбележи, че има ароматни сортове здравец и пеларгоний. Разликата за купувача е на първо място, че здравецът е предимно градински растения в открит терен, а в закрити условия почти винаги се отглеждат пеларгонии. В противен случай това са растения, принадлежащи към едно и също семейство здравец и обикновените хора често ги бъркат помежду си, наричайки ги здравец пеларгония и обратно. В рамките на този материал ще бъдат разгледани всички сортове стайни цветя, които са условно включени в групата на ароматния здравец.

Ароматен здравец - какво е това

Според ботаническата класификация, здравецът (лат. Geranium) е тревисто многогодишно растение, което предпочита сухи почви, понякога зимоустойчиви. Листата са длановидни или палмови, на дълги дръжки, винаги с мъх.

Ароматен здравец

Цветът на цветята, състоящ се от пет венчелистчета, заоблени в краищата, е бял, розов, лилав, син. Разклонени храсти с нагоре или пълзящи издънки.

Лист от здравец

Ароматната пеларгония (лат. Pelargonium odorata) е независим представител на семейство Гераниум с хромозомен набор, който се различава от класическия здравец. Тези растения образуват храсти от изправени издънки или увиснали (ампелни). Листата са мъхести (зонални сортове), както и гладки, месести и лъскави (бръшляноволистни сортове).

Цветята са от всякакъв вид - с пет венчелистчета, полу-двойни, двойни, напомнящи на рози (розов бунд). Цветът на венчелистчетата е почти всеки, едноцветен, двуцветен, многоцветен, но никога син или лилав.

Листа от бръшлян пъстър пеларгоний (сорт Единбург)

Описание и характеристики на външния вид

Ароматният здравец е търговско наименование. На ценовите етикети можете да видите думите: дебело черво, парфюм, аромат. Растенията от тази група всъщност могат да принадлежат към пеларгонии или здравец, но те винаги се отличават с неекспресивен цъфтеж и ярък, запомнящ се аромат, който напуска листата, достатъчно е само да го докоснете.

Ароматният здравец изглежда различно. Листата им могат да бъдат едноцветни - светло или тъмнозелено, с характерно петно ​​в средата на заоблена листна плоча (зонални пеларгонии), но най-ефектните сортове с ажурна периста зеленина и пъстри, съчетаващи няколко нюанса наведнъж (жълто, зелено, розово, лилаво и др.) и др.).

Ароматен сорт пеларгоний лейди Плимут

История на произхода или селекцията

Има много разновидности на здравец (над 400 вида). Те се срещат в природата почти по целия свят.

Например в Гърция расте видът Pelargonium graveolens (гераниум гравеоленс), който служи като прародител на сортовете:

  • Сивата лейди Плимут,
  • Канела Роза,
  • Гравеолени и други.

Свитият листен сорт е известен като Pelargonium graveolens cv "Bontrosai" (хвърляне).

Всичко това служи като огромен генетичен материал за животновъдите, които редовно представят най-новите разработки.

За справка! Съвременните ароматни сортове се отличават със своята непретенциозност, компактност на короната, приятни аромати и полезна способност да лекуват въздуха в къщата, да плашат мухи и комари.

Не-капризната култура е подходяща за начинаещи производители, но освен ползи, има и противопоказания за страдащите от алергии.

Каква е разликата от ароматната пеларгония

Като се има предвид колосалното разнообразие от сортове и техните прилики, неспециалистът може да различи здравец от пеларгония само по косвени признаци, тъй като все още има характерни разлики.

Пеларгониите не идват с цветя от лилаво и синьо, сини нюанси. В здравец цветята имат само 5 венчелистчета; освен това има сортове без цветя изобщо (нецъфтящи).

Мушкатото не образува ампел, издънките му са склонни винаги да се простират нагоре. Пеларгонията е бръшляноволистна без ресни по листата, с двойни цветя и разклонени дълги издънки, увиснали надолу.

Внимание! Невъзможно е да се пресече пеларгония и здравец у дома.

Мушкато и ароматна пеларгония: сортове и сортове

В безплатната продажба в специализирани разсадници и в колекциите на любители можете да намерите няколкостотин разновидности на ароматни здравец. Според посоката на ароматите се различават следните серии от сортове.

Пеларгоний лимон

Това име е дадено на разнообразен ароматен пеларгоний, представен от различни сортове, например Pelargonium x видове Grandeur Odorata Perfum, Mabel Gray.

Типично за нея е висока (35-70 см) корона с големи сърдечни, силно разчленени, леко рунести, яркозелени, надути с лимон листа със заострени върхове. Мирише на лимонена трева или маточина.

Мушкатото с лимонов аромат цъфти неохотно с гроздовидни съцветия, състоящи се от 3-15 пъпки, цъфтящи под формата на 5-венчелистчести венчета от светлорозов нюанс с лилави петна по две венчелистчета и голям плодник от същия нюанс.

За справка! Подходящо е за оформяне чрез подрязване, като цяло грижата за лимоновия здравец е много проста.

Лимонен здравец

Танцьорка от бонбони Pelargonium

Ароматна пеларгония с лек сладникав приятен аромат, напомнящ на смес от лимон и роза. Сортът е отгледан през 2002г.

Много деликатната светлозелена зеленина напомня донякъде на листата от магарета. Листата са покрити с груби белезникави четина, които при допир издават силна миризма. Този здравец с издълбани листа има 5-венчелистчета, светло розови или люлякови.

Ароматизирана танцьорка от бонбони Pelargonium

Пеларгоний "Шоколад"

Досега животновъдите не са успели да получат пеларгония с точния вкус на шоколад, но работата в тази посока е в ход.

В първо приближение шоколадовите нотки, комбинирани с мента, имат листата на сорта Шоколадова мента. Листата на тази пеларгония леко напомня форма на клен и има голямо кафяво-бордо петно ​​в центъра.

Пеларгониева шоколадова мента

Pelargonium Ardwick канела

Видовият хибрид, получен от Pelargonium fragrans, има приятен аромат на пелин с нотки на канела.

Листата са типични за кралските пеларгонии, сурови, светлозелени, гофрирани по краищата, с кадифена купчина, придаваща на короната синкав цвят.

Сорт Ardwick Cinnamon

Благотворителност Пеларгоний

Листата на тази пеларгония имат лимонено-смолист аромат. Цветът им е пъстър - съчетава сектори от светло и тъмно зелено.

Цъфти в малки гроздовидни съцветия от розови 5-венчелистчета. Короната е удължена нагоре. Поддържа компактност, когато се реже редовно.

Сортова пеларгония Благотворителност

Скъпоценен камък на пеларгония

Храст с равномерно изправени издънки с височина до 60 см. Лопате, груби листа излъчват деликатен аромат на лимон.

Цъфтежът, за разлика от други ароматни сортове, е дълготраен, цветята са по-големи от обикновено и са боядисани в ярко розово-червен оттенък.

Здравец гурме "гурме"

Серията гастрономи е ароматен здравец с разнообразни аромати: лимон, канела, ябълка, кока-кола, портокал (портокал), борови иглички, рози.

Високите растения с височина до 60 см имат големи, силно разчленени, зелени листа с едноцветен или пъстър цвят и различни нюанси на цветя - комбинация от бледо розово до наситено бордо.

Домашни грижи за ароматни здравец

Според собствениците на ароматни здравец, те са по-малко капризни в грижите от пеларгониите, които се считат за едни от най-непретенциозните стайни цветя. Достатъчно е да обръщате внимание на храста веднъж седмично, за да вдишвате приятния му аромат в продължение на много години.

Осветеност и температурни условия

Както всички членове на семейство Гераниум, ароматните пеларгонии много обичат слънчевата светлина. На южните прозорци короната им ще бъде по-дебела и по-ярка, а на сянка ще потъмнее и се разтегне.

Внимание! Ако има твърде малко слънце, цветята няма да се появят дори през лятото.

Оптималната температура за поддържане през лятото е +18 .. + 24 ° С. През зимата можете да намалите температурата на въздуха до + 15 ° C, особено ако липсва светлина.

Правила за поливане и влажност

Поливането е необходимо само когато почвата в саксията изсъхне на 3-4 см дълбочина. Режимът на напояване се избира в зависимост от сезона.

  • През лятото, в жегата, когато здравецът расте активно, той цъфти, случва се и ежедневно поливане.
  • През зимата, когато растението е почти заспало, корените абсорбират бавно влагата, поливането си струва няколко пъти месечно.

Допустимата влажност на въздуха е в рамките на 40-80%, пръскането на листата не е необходимо дори в горещината.

Подхранване и качество на почвата

Почви, неподходящи за здравец: тежка глинеста почва, пренаситена с хумус или хумус, черна почва. Кореновата им система се нуждае от всмукване на въздух, така че структурата на почвата трябва да е хлабава, дишаща, да не задържа влага твърде дълго.

Оптималната киселинно-алкална реакция е рН = 5,5-6,0. Именно с такива показатели ароматните мушкато и пеларгониите растат най-добре.

Подхранването се извършва от април до октомври с интервал от 2 седмици. Използват се само специализирани комплексни минерални торове, например Агрикола за цъфтеж.

Размер на контейнера за цветя

Кореновата система на здравец е много по-малка от наземната част. Максималната дълбочина е 25 см. Саксията се избира за разсад с диаметър не повече от 9 см, като постепенно увеличава размера си с 1-1,5 см на всеки шест месеца през първите 2 години. През 3-та година можете да се справите без трансплантация, а от 4-та година храстът се нуждае от подмладяване.

Размерът на короната е няколко пъти по-голям от обема на саксията

Подрязване и презасаждане

Подрязването на храстите се извършва през пролетта, през първата половина на март, когато светлинните часове се увеличават. Всички удължени и деформиращи се издънки се отстраняват. Достатъчно е да оставите само 15 см от нивото на почвата от короната, за да може растението да започне енергично в растеж.

Трансплантацията се извършва за подновяване на почвения солев разтвор с напояване и за увеличаване обема на саксията. Бавно растящите сортове джудже се трансплантират само веднъж годишно - през март.

Особености на цъфтящите растения

Съцветията на здравец изискват много слънчева светлина, за да се образуват. Ако саксията е на северния прозорец в средните ширини, тогава цъфтежът може изобщо да не дойде. Оптималните светлинни часове са 14 часа.

  • Период на активност и почивка

Мушкатото може да цъфти целогодишно с 14 часа дневна светлина. При липса на осветление първите цветя ще цъфтят през април, а последните през октомври.

  • Видове и форма на цветя

Традиционната форма на венче за ароматни здравец е 5-венчелистче. Някои сортове пеларгония цъфтят с двойни и полу-двойни цветя. Сенниковидното съцветие при различните сортове се състои от 3-25 пъпки.

Цветята в ароматен здравец не са основното нещо

Методи за размножаване на цветя, когато е по-добре да го направите

Всички сортове ароматни здравец се възпроизвеждат много лесно, така че в случай на сериозни проблеми с храста, винаги е по-лесно да вземете резник и да го вкорените.

  • Размножаване чрез резници

Резници могат да се вземат по всяко време от април до октомври. Често резниците се извършват през март едновременно с резитбата.Изрязаният летораст с няколко листа трябва да се държи във въздуха в продължение на 4 часа, за да изсъхне разрезът. След това веднага се засажда в саксия или се поставя в чаша вода.

Забележка! Вкореняването в почвата и във водата се случва с приблизително еднакъв успех и скорост, но не всички сортове могат да се вкореняват във вода.

Поливането, докато корените се появят на резника, се извършва само след като почвата изсъхне напълно, в противен случай съществува голям риск от гниене. За контрол си струва да използвате прозрачен контейнер.

  • Размножаване със семена

Мушкатото е способно да се размножава чрез семена, което отваря възможности за кръстосване. Сеитбата се извършва през март-април. Периодът на покълване е до 2 седмици.

Разсадът се гмурка на етапа на 3-4 истински листа. Освен това на тях трябва да се гледа като на възрастни. Важно е да не прекалявате с поливането, тъй като всички разсад са чувствителни към него.

  • Чрез разделяне на храста

Старите храсти могат да бъдат разделени на части, разделящи всяка с куп корени. Преди засаждане оставете да изсъхне няколко часа, като поръсите филийките с натрошени въглища.

Методът е добър за високи и бързо растящи сортове.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Мушкатото може да зарази често срещани вредители на закрито: трипс, листни въшки, акари, скални насекоми. Те са способни да причинят голяма вреда на цветята. Ако се открият признаци, растението трябва да се третира с "Fitoverm" или "Aktara".

Болестите рядко засягат здравец с подходяща земеделска технология. Гниенето показва нарушение на напоителния режим. Пожълтяването на листата може да показва изгаряне на корените с торове, хипотермия и пресушаване. Когато температурата на въздуха падне до + 10 ° C, много сортове спират да растат и могат да умрат.

Изобщо не е трудно да отгледате най-ароматния здравец на перваза на прозореца си. Изрезките могат да бъдат закупени в специализирани магазини, колекционери и дори в Интернет. Непретенциозно ароматно растение ще украси всеки дом.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина