Тери здравец - най-популярните сортове

Тери пеларгония е едно от най-популярните цъфтящи растения. Принадлежи към род Pelargonium. Не е трудно да се постигне красив цъфтеж на декоративна култура, пеларгонията се отличава със своите непретенциозни грижи.

Тери здравец: описание

Здравец от махрови рози е многогодишно растение с големи сферични съцветия, които се състоят от венчета с осем или повече листенца. Листата са кръгли с вълнообразни ръбове. Има редки сортове с черни, златисти, бронзови и лилави листа.

Сортовете не се различават по ръст, повечето от тях са специално отглеждани хибриди

На бележка! Мушкатото и пеларгонията са различни растения (пеларгониумът е закрит, здравецът е градина). Тери пеларгония не е свързана с рода здравец. Въпреки това, често има объркване относно имената. Много хора са по-свикнали да наричат ​​цвете на перваза на прозореца и цветно легло здравец.

Най-добрите сортове на закрито

Има около 500 разновидности на здравец, различаващи се в сянката на венчелистчетата и размера на храста:

  • Пеларгониеви камъчета. Това е компактен, спретнат храст, който не изисква оформяне. На фона на малкия размер на самото растение двойните розово-пурпурни цветя изглеждат още по-големи.
  • Пеларгония Мими. Тери джудже пеларгония Мими се разпознава по нежния розов нюанс на съцветията. Храстите растат много бавно.
  • Майорка пеларгония. Необичайната форма на пеларгониевите цветя на Майорка (можете да намерите имена като Pelargonium Mallorca, Майорка, майорка) обяснява класификацията на този сорт като кактус. Основната характеристика на растението са назъбените му венчелистчета с червени, бели и зеленикави ивици.
  • Pelargonium Saxdalens Selma. Селма е пеларгония със силни, ниски издънки и бледорозови съцветия. Тя ще украси всяко цветно легло или стая.
  • Шелк Мойра. Това е грандиозно разнообразие от хавлиена пеларгония. Миниатюрният храст е украсен с плътни светли кайсиеви съцветия.
  • Бруксайд фентъзи. Този представител на зонираната пеларгония привлича вниманието със своите ярко розови цветя. Кокетните храсти се образуват сами.
  • Смел кармин. Компактно растение с жизнена зеленина и пурпурни цветя. Bold Carmine има активен, обилен цъфтеж.
  • Pelargonium Majesta. Това е здравец с живи лилави цветя. Къс храст охотно се разклонява и развива.
  • Ludwigsburger Flair. Сорт джудже, който изисква образуването на храст. Розовият нюанс на венчелистчетата става по-ярък към центъра.
  • Лара Хармония. Когато са напълно разширени, буйните, яркорозови цветя от този сорт са невероятно подобни на розите. Размерът на храста и цветът на листата са стандартни.

Обратната страна на венчелистчетата е почти бяла, така че създава впечатление за два цвята.

Други сортове

Списъкът може да бъде допълнен със следните разновидности:

ИмеСъцветия
ле Пиратчервен
Pac viva mariaБяло с пурпурно петно ​​в основата на венчелистчетата
ЕзероРозов, почти бял към ръба
ПленумътПроменя се от синьо към лавандула
ЕлмсетКрем с червени точки

Бял хавлиев здравец (Delta Pearl, Artic Princess, Joan of Arc, PAC Blanche Roche) е особено популярен сред цветарите.

Характеристики на грижите

Сред декоративните и цъфтящи стайни цветя има много малко такива атрактивни и в същото време непретенциозни представители на грижите, като домашен здравец. Цветето е удобно при стайна температура. Понася добре летните жеги.

На бележка! През зимата трябва да се внимава листата на растението да не докосват студеното стъкло.

Пеларгонията е светлолюбиво цвете; при липса на осветление декоративният му ефект се губи.През лятото е препоръчително листата му да се покриват от пряка слънчева светлина. През останалата част от годината тя е доволна само от светлината.

Мушкатото не харесва, когато влажността на въздуха е много висока. Не можете да пръскате растението. По-често проветрявайте стаята.

През лятото пеларгонията се нуждае от ежедневно поливане, но в същото време не трябва да се допуска преовлажняване на почвата и попадане на вода върху листата и съцветията. През зимата здравецът се полива по-рядко - 2-3 пъти седмично.

Каква трябва да бъде почвата

Почвата за пеларгония трябва да бъде плодородна и рохкава. За поддръжка на закрито можете да закупите готова почва или да я приготвите сами от равни пропорции градинска пръст, пясък и торф.

Преди засаждането на дъното на саксията трябва да се постави слой експандирана глина или камъчета. За да може кислородът да достигне корените, почвата трябва редовно да се разрохква. През лятото можете да украсите цветна леха с пеларгония, но не трябва да засаждате цвете на открито, по-добре е да го оставите в саксия. Това ще предотврати свръхрастежа на корените и ще предпази цветето от гъбички и паразити.

Мушкато в саксия на сайта

По време на вегетационния период здравецът се нуждае от минерални торове. Достатъчно е да подхранвате растението веднъж на 2 седмици. Не е необходимо торене през есента и зимата.

Ако корените на цветето надничат от дренажните отвори, растението е забавило растежа си и почвата изсъхва много бързо - време е за трансплантация. Новата саксия трябва да е с 3 до 4 см по-голяма. Процедурата трябва да се извършва внимателно, за да не се повредят корените. Мушкатото трябва да се трансплантира не повече от веднъж на 2 години. Периодично можете да добавяте прясна почва към саксията.

На бележка! Можете да засадите 2-3 храста от здравец в голяма саксия, така те ще цъфтят по-добре.

През есента пеларгонията може да се превърне в безформен, непривлекателен храст. След спиране на цъфтежа е препоръчително да отрежете домашния здравец.

Колкото повече режете здравец, толкова повече издънки ще се появят следващата пролет.

Периоди на цъфтеж и латентност

Тери здравец цъфти от февруари до септември с подходящи грижи. През този период всички съцветия имат време да се заменят взаимно.

Тери пеларгония няма подчертан период на почивка. През зимата растението не отделя листата си, но рядко цъфти. През този период е необходимо да се намали поливането и да се откаже торенето. Също така е желателно температурата да се понижи до +20 ° C. По-добре да поставите саксията с цветя на перваза на прозореца - така хладът от стъклото ще бъде достатъчен за комфортен зимен живот.

Мушкатото е не само красиво, но и полезно растение. Той освобождава бактерицидни вещества, които убиват микробите. Лечебни настойки и отвари се приготвят от листата и корените на цветето.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина