Мушкато от здравец - популярни сортове за дома

Мушкатото е цвете, познато на почти всички. Съцветия с необичайна форма и широка палитра от нюанси ще украсят всеки дом или офис. Има много разновидности на културата, които се различават не само по цвят, но и по формата на листата и размера на самото растение.

Мушкато от здравец - какъв цвят е това, към кое семейство принадлежи

Цветето принадлежи към семейство Гераниум. Сортовете лалета имат няколко разлики от обикновените здравец. Съцветията на вида се състоят от многобройни цветя, които външно приличат на малки лалета.

Здравец лале

На бележка! Съществува погрешно схващане, че здравецът за лалета е много труден за грижи. Цветарите доказват обратното. Спазването на основните правила за грижи ще ви позволи да запазите индивидуалните характеристики на вида.

Кратко описание, история на произхода и селекцията

Здравец лале е отгледан от животновъди. Първото споменаване на вида е намерено в редакционния съвет на списание за градинарство, публикувано през 1966 г. в Бостън. Здравецът се появява за първи път в Европа само 10 години по-късно. Флористи вярват, че този вид е получен в резултат на естествена мутация на други сортове.

Сортове стайни растения с имена, как изглеждат

Има много разновидности на лале пеларгония, които могат да се отглеждат както у дома, така и в градината. Сортовите сортове могат да имат различни цветове и форми на листа.

Патриция Андреа

Малки червеникаво-розови цветя и тъмнозелени листа са отличителните белези на този сорт. Външната част на венчелистчето има бели ивици.

Сорт Патриша Андреа

Червена пандора

Червената пандора пеларгония е със среден размер. Съцветията на този здравец се състоят от голям брой розови листенца с червени, изразени жилки. Кадифеното стъбло и листа са тъмнозелени. С навременното хранене червената пандора пеларгония може да нарасне до един метър.

Здравец червена пандора

Кони

Най-плътните съцветия от този сорт се събират на топка. Розовите цветя приличат на неотворена пъпка. Венчелистчетата са оцветени по-тъмно от вътрешната страна, а външната страна на розовото има тъмни ивици.

Кони цветя

Пеларгония Ема фран Бенгтсбо

Pelargonium Emma fran Benstigo или Bengsbo е най-ефектният и елегантен сорт цветя. Растението има дълги и остри пъпки. Pelargonium Emma е оцветена в светло розово и има пастелен нюанс. Зелените листа имат кадифена текстура.

Този тип култура е най-търсената от много години, макар и скъпа. Само при сорта лала Pelargonium Emma, ​​размерът на храста може да варира от 40 до 60 cm.

Здравец Ема

Херма

Herma pelargonium е най-малкият представител на вида. Цветовете на растението са оранжево-червени на цвят, събрани в много буйно съцветие, което може да се състои от 30-40 цветя. Листните плочи имат издълбани ръбове и светло зелен оттенък.

Пеларгония Херма

Марбака Тулпан

Отличителна черта на сорта са красивите му кремаво розови цветя. Махровите съцветия приличат на роза. Сортова характеристика - ниски дръжки и зелени листа, покрити с косми.

Забележка! Това е най-капризният от сортовете здравец на лале. Той категорично не толерира течение и открито.

Гераниев цвят Marbacka Tulpan

Как да се грижим за здравец у дома

Грижата за сортове лалета е идентична с правилата за грижа за обикновените здравец. Съответствието с температурния режим, стандартите за осветление и поливането са най-важните аспекти на отглеждането на красиво здраво цвете.

Осветеност и температурни условия

Мушкатото изисква дифузна светлина. Когато е изложено на пряка слънчева светлина, растението неизбежно ще получи изгаряния. През зимата дневните часове трябва да са поне 12 часа; фитолампите са идеални за това. Удължено стъбло и нездравословен външен вид на растението са основните признаци на недостатъчно осветяване на пеларгония.

През лятото, по време на цъфтежа на културата, температурата на въздуха трябва да се поддържа на +22 градуса, а през зимата е позволено да падне до +14 градуса.

Правила за поливане и влажност

Домашните грижи за здравец от лалета предполагат своевременно поливане на растението. Цветето е изключително чувствително към излишната влага. При повишени температури поливането се извършва не повече от 3 пъти седмично, през зимата - 1 път за 7 дни. Определете липсата на поливане по наличието на кафяви петна по долните листа на лалето мушкато.

Съвет! Използването на палет с експандирана глина за оттичане на излишната вода ще предпази растението от преовлажняване.

Подхранване и качество на почвата

Пеларгониевото лале е много чувствително към излишното оплождане. Растението расте мигновено и практически спира да цъфти. През пролетта и лятото е необходимо да се внесат течни торове, съдържащи калий и фосфор в почвата. Честотата на обличане е два пъти месечно.

Торове за здравец

Размер на контейнера за цветя

Глинените или дървени съдове се считат за най-добрият съд за цвете. Размерът на саксията трябва да е малко по-голям от кореновата система на растението. Най-подходящият размер на саксията за здравец от лале:

 • 15 см височина;
 • 12 см в диаметър.

Ако планирате да отглеждате няколко храста наведнъж в една саксия, тогава размерът на саксията трябва да бъде пропорционално по-голям.

Внимание! Твърде големият капацитет няма да доведе до никакви цветя.

Подрязване и презасаждане

Здравецът лале се подрязва през пролетта. През този период трябва внимателно да премахнете старите и твърде дълги издънки. След процедурата разфасовките се обработват с въглен, а цветето се подхранва с торове за поддържане на имунитета.

Важно! При резитбата на всеки клон трябва да останат поне 5 пъпки.

Особености на цъфтящите растения

Ако не се спазват правилата за грижи, съцветията променят формата си и се превръщат в обикновени здравни цветя. За да запазите специфичността на сорта, трябва да се придържате към следните правила:

 • Навременното прищипване на издънките ще помогне да се запази храстовидността на пеларгонията.
 • Внимателният и постоянен контрол на растението трябва да включва премахване на изсъхнали или изсъхнали цветя.
 • Когато се появят няколко обикновени цветя, те трябва да бъдат отрязани.
 • Проветряването на стаята и теченията могат да унищожат растението.

Период на активност и почивка

По време на активен растеж здравецът трябва да се подхранва с калиеви и фосфорни торове.

През зимата здравецът на лалета има период на покой. По това време цветето трябва да бъде преместено на хладно място. Най-приемливата температура е + 10 ... +12 градуса.

Видове и форма на цветя

Цветята на здравец са боядисани в голямо разнообразие от цветове и се събират предимно в големи съцветия. Всяко цвете на растението е надарено с няколко венчелистчета, чиито ръбове могат да бъдат назъбени или да останат гладки. Съцветията се състоят от 20-30 цвята.Името на вида се дължи на външната му прилика с лалета. От всички разновидности на здравец на лалета се открояват най-необичайните, чиито цветя са по-скоро като малки рози. Поради това се нарича Pelargonium rosebud Emma.

Цветя от лале от здравец

Методи за възпроизвеждане на цветя

Има два метода за размножаване на здравец на лалета: резници и семена. За да изберете конкретен метод, трябва да изучите описанието на развъдния процес.

Размножаване със семена

За размножаване на здравец чрез семена, зимата е най-подходяща. Сеитбата на семената се извършва повърхностно. Парниковите условия са предпоставка за оцеляването на цветето. Когато се появят първите листа, се изисква кирка. Само след 50-60 дни младите растения могат да бъдат трансплантирани в саксии.

Размножаване чрез резници

Апикалните резници за размножаване могат да се използват само през лятото. Изрязването се извършва по дължината на възела. За вкореняване на кълновете трябва да останат поне 3 листа.

Разсадът се спуска във водата, докато се образува кореновата система. Когато резниците имат корени, те трябва да бъдат трансплантирани в саксия. За пеларгония трябва да използвате хранителна почва. След засаждането растението се поставя на най-слънчевия прозорец.

Съвет! Съцветията по резниците трябва да бъдат премахнати преди засаждането.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Мушкатото не е имунизирано срещу болести. Основните признаци на цветни заболявания:

 • Появата на бели кръгове върху листни плочи от здравец. Това е първият признак на ръжда.
 • Сиви хлабави петна по дъното на листа. Този симптом показва инфекция със сива плесен.
 • Стъблата и листата придобиват нездравословен червен оттенък, ако цветето е замръзнало.

Признаци на заболявания на здравец

Пеларгонията е най-често засегната от следните вредители:

 • пеперуда белокрилка;
 • паяк;
 • брашнест червей.

Помня! Когато се появят първите признаци на заболяването, спешно е необходимо лечение.

Как да се справим с тях

В случай на нашествие на каквито и да било вредни насекоми, третирането със сапунена вода или пръскане с инсектициди ще помогне за спасяването на растението. Най-ефективните средства за защита:

 • Fitoverm;
 • Фуфа-Нова;
 • Актара.

Средствата от ново поколение перфектно защитават цветята не само като превантивна мярка, но дори и по време на болестта. Ако се открият признаци на заболяване, наложително е да се премахнат всички заразени листа.

Пеларгониево лале

Подвидът лале на здравец изисква грижи и внимание, но спазването на всички правила неизменно ще ви позволи да отглеждате красиво цвете с най-обилен цъфтеж. Огромни шапки от съцветия от този удивителен вид няма да оставят никого безразличен.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина