Глоксиния цвете - размножаване у дома

Gloxinia принадлежи към красивите стайни растения, които могат да зарадват всеки любител на зелените култури. Ярко нежно цвете със сигурност ще привлече вниманието не само на собственика, но и на гостите на къщата. Има голям брой методи за размножаване на глоксиния, те ще бъдат разгледани по-долу.

Сравнение на начините за размножаване на глоксиния

Преди да отгледате култура, струва си да се запознаете с различните опции за развъдния процес и да изберете най-подходящия път. Има няколко възможности за размножаване на глоксиния:

 • фрагменти от листа;
 • семена;
 • дръжки;
 • листни резници;
 • разделяне на грудката.

Глоксиния, външен вид

Използването на фрагменти от листа за създаване на ново растение има своите плюсове и минуси. По-мощни грудки се получават от цял ​​лист за кратко време, но много зависи от това дали листът пуска корени или не. Фрагментираната версия включва получаване на по-голям брой растящи растения, ако едното не пусне корени, тогава второто или третото със сигурност ще оцелеят. Тази техника отнема повече време, но ви позволява да получите повече растения на изхода. Ако сравним метода с получаване на глоксиния от семена, тогава първият вариант ви позволява да запазите всички сортови характеристики.

Методът със семена не е най-лесният начин за отглеждане на зелена култура. Въпросът тук е не само малкият размер на семето и трудностите при покълването му, но и това, че появяващите се кълнове се нуждаят от внимателна грижа.

Важен момент. Използването на семена за размножаване най-често се използва от специалисти за получаване на нови сортове глоксиния.

Съществен недостатък при отглеждането на растение чрез дръжки е моментът, в който някои сортове се вкореняват много добре, докато други изобщо не пускат корени. Преди да използвате тази опция, трябва внимателно да изберете сорта.

Глоксиния дръжки

Най-често срещаният и лесен начин е размножаването на глоксиния чрез листни резници. По-добро вкореняване и повече жизненост при растенията, появили се през пролетта или началото на лятото, следователно е по-добре да изберете тези цветя, за да получите нова култура.

Клубеневата техника се отнася до трудни и рисковани възможности за разплод. Ако материалът започне да гние или изсъхва, тогава растенията няма да пуснат корени. Освен това нарязаните грудки имат дълъг период на възстановяване и аклиматизация.

Избор на саксия за отглеждане

За засаждане се избират големи апикални резници, което означава, че контейнерът за засаждане трябва да се вземе с подходящ размер. Идеалният вариант е саксия с диаметър 9 см. Наложително е да се направи добра дренажна система с дебелина 2 см, да се изсипе отгоре лека рохкава пръст, която да пропуска добре вода и кислород.

За тези, които предпочитат да използват листата за размножаване, се препоръчва поставянето на резника във вода, докато се образува кореновата система. След това издънката се трансплантира в торфена таблетка или саксия с диаметър 10 см. Почвената смес трябва да е лека.

Клубените се препоръчва първоначално да се засаждат в прозрачни пластмасови контейнери. Такъв материал ви позволява да наблюдавате растежа на кореновата система. Ако растението се развива добре, след известно време то се трансплантира в саксия с диаметър от 10 до 15 cm.

Размножаване на глоксиния с листа и листни резници

Как да размножаваме глоксиния с лист у дома? За тази технология си струва да поговорим по-подробно. Тук има две възможности: на суша и във вода.

Вкореняване на листа в земята

За да получите ново растение, достатъчно е да отрежете един лист и да го засадите директно в плодородна почва. Листните плочи не се нуждаят от силно задълбочаване, най-важното е, че краят на резника се поръсва с пръст на дълбочина около 1 см. Важно е да запомните, че почвата трябва да се навлажни след засаждането.

Почвата се полива, след това контейнерът се покрива с найлоново фолио или стъклени съдове с подходящ размер, за да се създадат парникови условия. Защитата се премахва след появата на първите издънки.

На бележка. Най-добрата почва за засаждане е торфено-пясъчна смес. Пясъкът се избира груб, освен това минералните торове се добавят към земята.

Това е една от опциите за засаждане на глоксиния с лист.

Вкореняване на листа във вода

Тази технология включва извършване на редица последователни действия:

 1. Изследване на майчиното цвете, за да се изберат силни, големи, здрави листа.
 2. Водата трябва да се филтрира, да се утаи и да е със стайна температура.
 3. С помощта на остър нож избраните листа се изрязват така, че да останат малки резници - крака.
 4. Листовата плоча се поставя в съд с вода. Течността не трябва да достига до самото листо, в противен случай ще започне процесът на гниене.
 5. Остава да изчакате, докато се появят корените или грудките, след което да ги засадите в земята.

Докато растението е във водата, уверете се, че течността на дъното не изсъхва.

Вкореняване във вода

Съвети. За да се ускори процесът на поникване на корени и да се получи нова грудка, се препоръчва да се използват глинени съдове. В прозрачните и керамични халби кореновата система се формира много по-късно, отколкото ако се използва затъмнената версия.

Този метод може да се използва от онези хора, които искат да знаят как се възпроизвежда глоксиния.

Как да се грижим за листата по време на вкореняване

Няма особени трудности при грижата за нови листа и издънки. Ако забравите да спазвате прости правила, тогава е много лесно да съсипете ново растение. Необходимо е да се осигури на цветето редовно поливане, но количеството влага не трябва да е прекомерно, така че почвата да е постоянно мокра.

Дренажната система служи за оттичане на излишната вода, така че не забравяйте за нея преди засаждането на растенията. Поради разликата в температурата и влажността е много трудно да се установят някакви строги правила за поливане.

Струва си да се знае. Размножаването на листа на глоксиния не означава подхранване през първите 1,5 месеца от датата на засаждане. След този период се взема тор с ниска концентрация (може да се разрежда във вода) и растението се подхранва или вечер, или в облачен ден.

Размножаване на листа

Познаването на някои от нюансите ще ви позволи да избегнете проблеми с глоксиния при прилагане на превръзки:

 • благодарение на азотните вещества цветето ще има добър вегетативен растеж, но с прекомерно количество оплождане може да започне гниене на корените;
 • фосфорното торене може да удължи периода на цъфтеж, но излишъкът провокира хлороза.

Всички тези нюанси се препоръчват за любителите на растенията, които искат да знаят как да размножават глоксиния.

Защо вкоренените листа изсъхват

Понякога можете да се сблъскате с проблема с увяхването на засадената листна плоча, докато няма значение къде е извършено засаждането: в земята или водата. Причините са следните:

 • Вкоренената част на апендикса стои на пряка слънчева светлина.Растенията се нуждаят от естествена светлина, но не толкова агресивна;
 • Липса на покривен материал. Бъдещото цвете се нуждае от подходяща температура, която може да бъде постигната само при парникови условия;
 • Прекомерно преовлажняване. Когато се използва земя за вкореняване, напояването се извършва така, че водата да не застоява;
 • Ако засаждането в земята не беше извършено внимателно, това може да доведе до увреждане на кореновата система;
 • Твърде големите размери на листната плоча също причиняват мудност, отрязването на горната част на листа може да помогне тук.

Ако вкорененият лист започне да гние

За тези, които искат да знаят как да изкоренят глоксиния от листа, трябва да се запознаете с причините, водещи до гниене на бъдещото растение:

 • силен натиск върху дръжката на листа води до загниване на посадъчния материал, следователно не трябва да полагате големи усилия при засаждане;
 • пряката слънчева светлина е друга причина за лошото здраве на растението;
 • лошо осветено място не е подходящо за бъдеща глоксиния;
 • използването на мръсни инструменти при рязане на листа е причина за гниене;
 • твърде много топлина или излишна топлина;
 • гниенето е характерно и за старите листа, поради което е най-добре да се развъжда глоксиния от млади листа.

Как се размножава глоксиния чрез разделяне на грудка

За тази техника са подходящи само големи грудки с кълнове и височина на издънките най-малко 2 см. Грудката се нарязва с остър нож или скалпел (предварително дезинфекциран), така че всяка разделена част да има по едно кълнове или пъпка. Секциите се обработват с въглен, предварително смачкани и им се дава време да изсъхнат. Сега можете да засадите грудки в контейнер с почва.

Клубени глоксиния

Добре е да се знае. Поливането на такива растения се извършва само в палети.

Отглеждане от семена

Друга възможност за това как да отглеждате глоксиния е да използвате семенен материал, трябва да започнете с някои нюанси.

Как да получите вашите семена

Много е трудно да се извърши ръчно опрашване на цветя глоксиния, разбира се, първо трябва да цъфти. Операцията се извършва по време на цъфтежа, като се използва прашец от едно цвете, той се прехвърля в плодника на друго. Препоръчително е да се вземат цветя с различни цветове. След няколко дни венчето трябва да изсъхне и на негово място да се образува семенна капсула. Процесът на формиране и узряване често отнема до 56 дни.

При първите признаци на отваряне на капсулата трябва внимателно да се отреже, да се постави в сух съд и да се изсипят семената след пълно отваряне в подходящ съд.

Как да подготвим семена за отглеждане

Семената на глоксиния са с много малки размери, така че не се извършват допълнителни обработки за тях, те просто могат да бъдат засети.

Семенен материал

Подходяща почва, влага, температура

Можете да използвате готова земна смес за засаждане или да я приготвите сами. Препоръчва се да се взема почва, събрана под иглолистни или брезови дървета, далеч от магистралите.

Важно! Ако се вземе събраната почва, тя се дезинфекцира във фурната при температура +150 градуса за 60 минути. След като се охлади напълно, може да се използва за засяване на семена.

Глоксинията от семена изисква покритие от филм, което осигурява на растенията желаното съдържание на влага. Периодично е необходимо пръскането на почвата; за да се намали количеството на кондензат, посевите се проветряват 2 пъти на ден в продължение на 10 минути.

Що се отнася до температурния режим, глоксинията от семена у дома се нуждае от показател + 25 ° C. След появата на кълнове постепенно се намалява до + 22 ° C.

Как да се грижим за кълнове

Лечението включва прости процедури:

 • проветряване по горната схема;
 • намаляване на температурните условия;
 • поливане при изсъхване на почвата;
 • премахване на подслона след появата на издънки;
 • бране след масово покълване на семена, кълновете трябва да се поставят в отделни контейнери.

Кълнове на глоксиния

Размножаване на дръжките

Размножаването на глоксиния включва и друг метод - използването на дръжки. Предимствата и недостатъците на тази опция бяха написани в самото начало на статията, така че си струва да преминете към описанието на техниката.

За засаждане се използват цветя, преминали фазата на цъфтеж, самият метод е подобен на това как се получава ново растение от листни резници.

За ваша информация. Редица сортове се вкореняват доста добре, докато други не. Първите включват сортове с форма на камбана, а вторите - хавлиени.

Размножаване с дръжки

Инструкциите стъпка по стъпка са както следва:

 1. Приготвя се контейнер с подходящ размер.
 2. Утаената студена вода се излива на дъното до височина 1 cm.
 3. Дръжката се подрязва заедно с режещата част.
 4. Поставете в контейнер.
 5. Ако цветето се опрашва, скоро ще се появят кълнове. При липса на този процес ще трябва да изчакате.
 6. След появата на кореновата система се извършва трансплантация в земята.

Статията ви позволява да се запознаете с различни опции за това как да размножите красиво домашно растение. След като е избрал опцията, която харесва, всеки любител на цветя може да получи глоксиния, при спазване на правилните препоръки.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина