Gloxinia Brocada - описание на червените и сините сортове на цветето

Повечето производители на цветя обичат да отглеждат на первазите си ярки и буйни цветя, които имат приятна миризма и външен вид. Глоксиния е само един от тях. Благодарение на интересна комбинация от нюанси и силен аромат, той може да се превърне в отлична декоративна украса за апартамент.

Характеристики на външния вид

Глоксинията има редица разлики от другите домашни растения. Един от тях е разнообразната форма на листата. Най-често те са с големи размери, наситено зелен или тъмно зелен цвят. Брокадата е махлен сорт. В зависимост от цвета на венчелистчетата те се разделят на няколко групи:

 • тигър;
 • chintz;
 • монофоничен.

Червена глоксиния

Брокадата е едноцветен. Тя има ярки пъпки, венчелистчетата на които образуват сферична форма. Самите цветя обикновено са едноцветни с бяла граница, минаваща по краищата.

Допълнителна информация. Цветето получи името си благодарение на двама животновъди - Gloxin и Sinning, които го създадоха.

Сортове

Има два вида растения, които се използват от градинарите за отглеждане.

червен

Gloxinia Brocada червено цъфти обилно с малки пъпки. Цветът на венчелистчетата е ярко розов или червен, с или без граница. На височина може да достигне 20 см.

Син

Този сорт има двойни пъпки, достигащи диаметър 8 см. Сянката на цветята е синя или лилава с кокетно бяла граница. Височината на храста може да бъде до 20 см, едновременно върху него цъфтят до 25 съцветия.

Синя глоксиния

Кацане

Растението се отглежда от семена в специално приготвена смес. Необходимо е да се използва дернова листна почва, пясък и хумус. Преди засаждането субстратът се дезинфекцира и полива. Процедурата трябва да се извърши през март. Процедура за процедурата:

 1. Засадете семената в контейнер на разстояние 3-4 см един от друг и покрийте с фолио.
 2. Прехвърлете контейнера на топло място, навлажнявайте редовно почвата.
 3. Когато се появят първите листа, преместете разсада в отделни саксии.
 4. Цветята се поставят на топло, добре осветено място и се поливат редовно.

Бушът трябва да започне да цъфти след шест месеца.

Важно! При поливане е препоръчително да наливате вода не в самата саксия, а в тигана.

Засаждане на семена

По-нататъшни грижи

Gloxinia не се нуждае от много внимателни грижи. Основното нещо е да й осигурите достатъчно топлина и осветление. Най-добре е температурата да се поддържа на + 25 ° C. Помещението трябва да е без течение и прекалено влажен въздух. Когато изсъхнат, по листата на цветето могат да се появят кафяви петна. Но не можете да пръскате храста - това може да доведе до неговото гниене. Трябва да подхранвате цветето на всеки десет дни през цялото лято. Торовете могат да се използват готови или можете да ги направите сами.

Размножаване

Глоксинията може да се размножава по различни начини:

 • чрез резници от листа или стъбла;
 • семена;
 • разделяне на грудката;
 • дръжки.

Всички методи не са трудни, така че можете да получите нови растения у дома с всеки от тях.

Болести и вредители

Брокадата може да бъде податлива на вредители и болести. Най-често срещаното заболяване е аскохит. Причинява се от гъбички, които се появяват при прекомерна влага. Късната болест и септориазата също са често срещани. При тези гъбични заболявания листата на растението се оцветяват, изсъхват и загниват.За лечение е необходимо да се отстранят повредените области и да се третира храстът с фунгициди.

Забележка! Глоксинията може да бъде атакувана и от трипс, листни въшки и паякови акари. За да се отървете от тях, растението трябва редовно да се третира с инсектициди.

Използвайки основните правила за отглеждане и грижи за Gloxinia Brocada, можете да получите отлично декоративно растение, което да ви зарадва с ярки цветя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина