Глоксиния от семена у дома - как и кога да сеят

Можете да украсите къщата с малки цъфтящи храсти глоксиния. Един прост метод за засаждане и размножаване ви позволява самостоятелно да събирате семена и да отглеждате разсад. В същото време външният вид и другите характеристики няма да са по-лоши от тези на закупеното копие.

Глоксиния от семена у дома

Културата има привлекателен външен вид, за което е оценена от производителите на цветя. Отглеждането на глоксиния от семена у дома не изисква специални устройства. Можете сами да отглеждате нови сортове чрез кръстосано опрашване. Можете да засадите готови разсад в саксия или на улично цветно легло.

Отглеждане на глоксиния

Как да получите семена

За да получите „авторските“ семена на глоксиния, първо трябва да опрашите цветето у дома. След това изчакайте семенната кутия да узрее и съберете готовите семена.

Органи за размножаване на цветя - плодник и тичинка

Как да получите семена от глоксиния у дома, като използвате метода на опрашване:

 • Първо трябва да разгледате пъпката на отвореното цвете. Вътре има плодник и тичинка. Тези цветни органи са необходими за опрашване.
 • След като пъпката се отвори, горната част на плодника (стигмата) става лепкава, което означава, че е време да започнете опрашването.
 • На 6-ия ден след отварянето на пъпката тичинките също узряват. В горната им част се отваря прашник. Поленът започва да се освобождава.
 • Оплождането се случва, когато прашецът удари лепкавия връх на плодника. Оформя се яйчник, който след това се развива и се получават семена.

Самоопрашването и кръстосаното опрашване могат да се появят в Глоксиния. В първия случай прашецът в рамките на едно цвете попада върху клеймото на същата пъпка. Резултатът е семе от същия сорт като самото растение.

Капсула със семена

Допълнителна информация. Кръстосаното опрашване прехвърля прашец от едно цвете на друго. За да направите това ръчно, е необходимо първо да отщипите прашника от пъпката и да прехвърлите прашеца с пинсета в лепкавата част на женския репродуктивен орган на цветето.

Събиране и срокове на сеитба на семена от глоксиния

След всякакъв вид опрашване на мястото на цветето, семенната шушулка узрява за 6-8 седмици. След посочения период започва да се напуква. Веднага щом това се случи, трябва незабавно да отрежете контейнера със семена от дръжката и да го поставите върху лист хартия. На свой ред листът с реколтата трябва да се постави на тъмно място за пълно узряване.

Отворена кутия със семена

Забележка! Кутията за семена трябва да бъде отрязана. В противен случай посадъчният материал ще започне да се излива в саксията и да покълне в земята до родителското растение.

Семената на глоксиния ще узреят напълно 4 дни след отстраняването на корите от дръжката. Готовият посадъчен материал е кафяво семе. Това е сигнал, че можете да започнете да сеете.

Растителни семена

Засяването на семена е най-добре в средата - края на март, но можете да направите това в края на януари. Зимната сеитба е възможна само ако има фитолампа, която трябва да бъде монтирана над сеитбената саксия.

Засаждане на семена от глоксиния

При засяване на глоксиния със семена, растението пониква без проблеми. Но за това трябва да отговаряте на някои условия:

 • подгответе правилния субстрат;
 • подгответе семена;
 • правилно поставете посадъчния материал;
 • създават условия за растежа и развитието на кълновете.

Ако всичко е направено правилно, разсадът ще бъде готов за засаждане в точното време.

Как да подготвим почвата за засаждане

Възможно е да се отглеждат висококачествени разсад от семена, при наличие на подходящ субстрат. Характеристики на подготовката на контейнера:

 1. Вземете кутия с височина 5-8 см и парче стъкло, което ще покрие цялата площ на контейнера.
 2. Напълнете дъното на кутията със слой експандирана глина. Достатъчно е да напълните контейнера с този материал с 1 см.
 3. Торфената смес трябва да се излее върху експандираната глина. Неговият слой трябва да бъде около 2 cm.
 4. След това почвата е добре навлажнена с пулверизатор.

Подготовка на почвата

Процедура за засаждане стъпка по стъпка

Правилното поставяне на семената гарантира добра кълняемост. Стъпка по стъпка алгоритъм за засяване:

 1. Семената трябва да се накиснат в специален разтвор, за да се ускори растежа.
 2. Прехвърлете материала върху хартиена кърпа и го оставете да изсъхне напълно.
 3. Поставете семето върху лист хартия. Сгънете платното наполовина по дължина и равномерно разпределете семената по повърхността на субстрата.
 4. Не е нужно да ги поръсвате с пръст. Достатъчно е повърхността отново да се напръска добре с вода. Всяко семе ще падне само в земята до необходимата дълбочина.
 5. Отгоре контейнерът трябва да бъде покрит със стъкло и да осигурява денонощно осветление. Култивирането се извършва без проветряване, така че не си струва да вдигате чашата.

Забележка! Ако закупените семена се засяват в черупка, тогава те могат да бъдат подредени ръчно.

Поставяне на семена

Правила за поливане и влажност

След около 1 седмица ще започнат да се появяват първите издънки на глоксиния. Можете да премахнете стъклото и да премахнете фитолампата. Сега основната задача е непрекъснато да пръскате кълновете с пулверизатор. За нормално отглеждане е достатъчно това напояване да се прави на всеки 3 дни. Това ще поддържа подходяща влага за растението.

Подхранване и качество на почвата

Първоначално трябва да сеете семена в торфена смес, която е богата на хранителни вещества. След това правят 3-4 избора на растението (и контейнерът се сменя същия брой пъти). Всеки път, когато се използва нов субстрат, така че няма нужда да се хранят растенията. Първото хранене се извършва 40 дни след последната трансплантация. За да направите това, можете да използвате сложни торове в количеството, посочено в инструкциите.

Грижи за разсад

По време на отглеждането на глоксиния в стадия на разсад е достатъчно периодично да поливате растението, да го гмуркате своевременно и, ако е необходимо, да организирате осветление.

Как да се грижим правилно за глоксиния:

 • Поливането трябва да става само от спрей бутилка. Желателно е да се поддържа постоянна влажност.
 • Ако листата на разсад започват да избледняват, струва си да инсталирате контейнер под фитолампата. Няколко дни са достатъчни надземната част да се нормализира.
 • Избирането се извършва на всеки 14-20 дни. Всеки път броят на разсад в контейнера намалява.

Тези манипулации са достатъчни за отглеждане на пълноценни разсад за индивидуално засаждане.

Растителна кирка

Присаждане на глоксиния през пролетта

Размножаването на глоксиния има свои собствени характеристики по отношение на честите кирки. Но в определен момент, когато растението достигне възраст от 10 седмици, можете да трансплантирате храста в отделна саксия. Едва след това растението ще може напълно да се развива и цъфти.

Процедура:

 1. В отделна саксия се поставя торфен субстрат, а на дъното - чакъл.
 2. Разсадът се изважда от стария контейнер с помощта на лъжица. На кореновата система трябва да остане земна бучка.
 3. Почвата трябва да бъде добре навлажнена, трябва да се образува малка дупка.
 4. Поставете корена на растението във вдлъбнатината и, като поръсите малко клубена отгоре, натъпчете почвата.
 5. Навлажнете почвата отново с пулверизатор.

Глоксиния храст след трансплантация

Глоксинията се считат за доста популярни растения, които се засаждат на цветни лехи на открито и в закрити саксии. Важни условия за отглеждане на растение от семена са правилното поливане и доброто осветление. Разсадът трябва постоянно да се гмурка, докато храстът се запълни.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина