Глоксиния е избледняла - какво да правим по-нататък, как да се грижим

Глоксиния е популярно стайно растение, което се отличава с красиви камбановидни цветя. Културата принадлежи към семейство Gesneriaceae и е грудкова. Тя има подчертан вегетационен период и латентност, през които растението се възстановява и се подготвя за следващия сезон. Ето защо трябва да разберете кога глоксинията е избледняла - какво да правите по-нататък и какви условия са необходими за цветето през периода на почивка.

Глоксиния период на цъфтеж у дома

В края на февруари растението започва да расте и когато в глоксиния се появят 2-3 листа, започват да се образуват пъпки. Ако това се случи в стандартното време, тогава растението може да цъфти отново през август. За да направите това, трябва да му помогнете.

Глоксиния се нуждае от зимна почивка

Следователно, ако глоксинията изчезне през юни, трябва да разберете какво да правите по-нататък. На първо място, растението се нуждае от редовно хранене, което ще му позволи да възстанови изразходваната енергия. Също така се препоръчва да отрежете върха на розетката и да оставите не повече от 2-3 листни издънки, след като последните цветя изсъхнат. Това стимулира растежа на страничните издънки, сред които трябва да останат 2-4 от най-силните, а останалите да бъдат премахнати. На тях пъпките в крайна сметка ще се появят.

Видът на цъфтежа в глоксиния е кимане. На един кълн се образуват около 10 пъпки. Цветът на венчелистчетата е много разнообразен, основният нюанс може да бъде бял, розов, червен и лилав. Периодът на цъфтеж при наличие на благоприятни условия продължава 3-4 месеца.

В зависимост от сорта цветята могат да бъдат прости и двойни, едноцветни или двуцветни, с правилен или вълнообразен ръб.

Важно! Повторният цъфтеж на глоксинията не е толкова буен, колкото първия.

Как да удължите цъфтежа

Пикът на обилен цъфтеж на глоксиния настъпва през пролетта-лятото, по-точно през май-юни. Но за да го удължите, трябва да осигурите на растението благоприятни условия. Невъзможно е през този период директна слънчева светлина да пада върху листата, поради което е необходимо да се направи леко засенчване.

Също така е важно да се гарантира, че температурата на съдържанието е не повече от +22 градуса и нивото на влажност е в рамките на 60-80%. В особено горещи дни се препоръчва да се поставят допълнителни съдове с вода близо до съда, за да се увеличи изпарението.

Внимание! Невъзможно е да се напръска глоксиния, за да се повиши влажността, тъй като всичките й части са космат.

За поддържане на благоприятна температура се препоръчва редовното проветряване на помещението. Но в същото време е важно да няма чернови. Ето защо, преди да се проветри, е необходимо да пренаредите саксията на уединено място и едва след това да отворите прозореца.

За дългосрочен цъфтеж на глоксиния е необходимо да се осигурят благоприятни условия.

За да удължите цъфтежа на глоксиния, е необходимо редовно да поливате растението с утаена вода. Това трябва да се направи при необходимост, като се избягва дори леко изсъхване на корените. Пренебрегването на това правило ще доведе до преждевременно увяхване на всички пъпки.

Внимание! Поливането на глоксиния е необходимо по ръба на саксията или в тава. Ако влагата попадне в горната част на клубена, тя може да изгние.

Продължителността на цъфтежа също пряко зависи от храненето на растението. За да го увеличите, е необходимо растението да се полива с хранителен разтвор на основата на минерални фосфорно-калиеви торове за цъфтящи култури на всеки 10 дни.Можете да ги купите във всеки специализиран магазин.

Какво да правим с избледнелите цветя на глоксиния

Трябва също да знаете какво да правите с избледнелите цветя на глоксиния. След увяхването те трябва да бъдат отстранени заедно със стъблото в основата. Това ще преразпредели силата на растението и ще стимулира образуването на нови пъпки.

Ако това не бъде направено своевременно, тогава се образуват семенни шушулки. Появата им предотвратява образуването на нови цветове.

Изсъхналите пъпки трябва да се отстраняват своевременно

Глоксиния след цъфтежа - какво да правим с растението

Опитните собственици на растения могат да ви кажат как да се грижите за глоксиния след цъфтежа. През този период трябва правилно да подготвите растението за зимуване. Тази процедура се състои от няколко стъпки, които трябва да бъдат спазени, за да може грудката да оцелее безопасно в дълъг хибернация.

Подрязване

Не се препоръчва да изрежете розетката веднага след като последните цветя избледнеят. Необходимо е да се запазят метаболитните процеси в растителните тъкани, поради което хранителните вещества от листата се прехвърлят в грудката.

Впоследствие издънките ще започнат да изсъхват сами, а след това трябва да отрежете изхода, но да оставите малък пън с височина 2 см. В резултат, когато той също изсъхне, трябва внимателно да се развие от клубена.

Важно! Подрязването на глоксиния веднага след цъфтежа ще стимулира растежа на издънките, което значително ще отслаби растението.

При младите разсад розетата остава през цялата зима. Това се дължи на факта, че клубените им са слабо развити и все още не могат да оцелеят през зимата без допълнително хранене. Следователно е невъзможно да се откъсне надземната част от тях, в противен случай те никога няма да излязат от хибернация.

В този случай трябва да осигурите на растението пълна грижа, която се състои в 12-часов светъл ден и редовно поливане.

Възстановяващо хранене

Какво друго трябва да правите, когато глоксинията избледнее? Преди растението да премине в хибернация, е необходимо да възстановите изразходваната сила. За това се препоръчва торене с калиеви торове. Това ще позволи на грудката да узрее напълно и да направи запас от хранителни вещества, който ще е необходим за 3-4 месеца хибернация.

Опитните производители на цветя препоръчват да се използва калиев монофосфат за това. За да приготвите хранителен разтвор, трябва да разтворите 5 g от продукта в 2 литра утаена вода. След това разбъркайте добре, докато компонентите се разтворят напълно. Поливайте растенията с получената течност в размер на 150 ml на 1 саксия.

Важно! Торове с високо съдържание на азот не могат да се използват през този период, тъй като те стимулират растежа на надземната част, което влияе отрицателно върху имунитета на глоксиния.

Възстановяващата превръзка се прилага еднократно, веднага след отстраняването на всички избледнели пъпки, но в присъствието на листа.

Изсъхването на изхода е знак за подготовка на глоксиния за хибернация

Подготовка на растението за зимен сън

Грижата за глоксиния след цъфтежа у дома също се състои в спазването на определени условия на задържане. От септември цветната саксия трябва да бъде преместена на по-слабо осветено място. В този случай температурата трябва да бъде понижена до +15 градуса. Когато се поддържа в такива условия, поливането също трябва да се намали до 1 път седмично.

Всичко това в комплекс стимулира процеса на увяхване на розетката и подготвя растението за предстоящия зимен сън.

Ако това не бъде направено, тогава някои сортове глоксиния могат да продължат да растат. В резултат на това издънките се разтягат, розетката се деформира и растението губи своя декоративен ефект. Всичко това отслабва цветето и може да бъде причина за липсата на цъфтеж през следващия сезон.

Важно! Глоксиниите, подобно на много грудкови растения, изискват дълъг, хладен период на покой, за да формират пъпките си.

Къде и как да съхранявате клубени на "заспала" глоксиния

Има два начина да съхранявате клубените на глоксиния у дома през зимата: в земята и без нея. Всеки от тях има свои собствени характеристики, така че преди да направите избор, трябва да се запознаете с тях. Независимо от избрания метод е необходимо да се спазват общите правила за съхранение през целия период на почивка:

  • липса на ярка светлина;
  • температурен режим - от +3 до +12 градуса;
  • умерена влажност - 60-85%.

Важно! Само ако са изпълнени всички условия, цветето ще оцелее добре през зимата и ще може да зарадва с буен цъфтеж през следващия сезон.

Пот

Когато съхранявате клубена глоксиния в саксия, е необходимо, след като розетката напълно избледнее, да се отстрани надземната част и да се остави почвата да изсъхне малко за няколко дни. След това трябва да поръсите горния слой земя със сух речен пясък, за да предотвратите развитието на гъбички.

След подготовката е необходимо саксията да се опакова с грудката в найлонов плик, без да се връзва. След това съхранявайте на хладно и тъмно място.

На бележка! За това може да са подходящи мазе, изолиран балкон и пространството под банята.

За да се предотврати изсъхването на грудката, е необходимо веднъж месечно леко да се навлажнява почвата в саксията. Недостатъкът на този метод е, че грудката може да започне да расте предсрочно.

Когато се съхранява в саксия, глоксинията трябва да се полива от време на време

Пакет

Когато съхранявате грудка без пръст, е необходимо първо да я почистите от почвата, да я изплакнете и изсушите добре. След това внимателно изследвайте за съмнителни тъмни петна. Ако има такива, отстранете гнилите места със стерилен нож до здрава тъкан.

Преди съхранение е необходимо секциите да се поръсят с въглен или пепел и след това да се оставят да изсъхнат за един ден.

За да съхранявате грудки без пръст, ще трябва да подготвите найлонов плик с цип. След това поставете в нея леко навлажнена смес от речен пясък и дървени стърготини и едва след това поставете в нея подготвените клубени глоксиния.

В тази форма посадъчният материал се съхранява най-добре в долното отделение на хладилника. Предимството на този метод е, че е възможно постоянно да се следи състоянието на клубените през зимата и да се извършва овлажняване своевременно.

Съхраняването на грудки в торба улеснява грижите за тях

Глоксинията е любимата на много производители на цветя. В същото време не е взискателен за грижи и, при спазване на основните правила за съхранение по време на хибернация, е в състояние да зарадва с буен и дълъг цъфтеж. Основното нещо е да се придържате към всички препоръки.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина