Глоксиния - размножаване на листа и грудки у дома

Глоксиния, многогодишно закрито цъфтящо растение, което може да се размножава у дома, е доста популярно цвете. Меките листа с забележим пухкав цвят са отличителна черта на този представител на флората. Венчелистчетата на фуниевидни кадифени цветя са от чисто бял до почти черен цвят, но принципите на отглеждане на различни сортове глоксиния са напълно еднакви.

Развъждане на глоксиния у дома

Всеки начинаещ цветар може да направи отглеждане на глоксиния у дома, тъй като това е непретенциозно растение. Цветето не се нуждае от изящни грижи. Поради това остава само да се установи как се размножава глоксинията, така че в къщата да се появи друго красиво цвете.

Глоксиния цветя

За да може растението да зарадва домакинството с красив цъфтеж, се изисква да му се създадат добри условия за растеж. Това се изисква и за по-бързо и по-успешно формиране на корени.

Подобно на трансплантацията, засаждането на глоксиния трябва да се извършва в края на пролетта или началото на лятото. Това ще позволи на разсадът да се вкоренява по-добре, докато дойде есента, през което време цветето навлиза в латентно състояние.

 • Осветление

Цветето е светлолюбиво, но това изобщо не означава, че можете просто да поставите саксията с растението на перваза на прозореца и да не се притеснявате за това. Пряката слънчева светлина може да изгори нежните листа на глоксиния. Светлината трябва да се разсейва, а в апартамента се препоръчва да изберете прозорци, обърнати на запад и изток.

Като допълнително осветление можете да използвате флуоресцентни лампи, от които кълновете определено не могат да получат изгаряния. По появата на глоксиния можете да определите дали получава достатъчно светлина или не. Ако листата са тъмнозелени хоризонтално, тогава всичко е наред.

Забележка!През лятото продължителността на светлинните часове варира около 12-13 часа и поради това листата на цветето могат да започнат да пожълтяват, да падат и да се сгъват. Това предполага, че има твърде много светлина за растението и затова си струва да премахнете саксията с цветя на по-сенчесто място.

Глоксиния на перваза на прозореца

 • Влажност

Оптималната влажност за глоксиния е 50%. Най-често в къщите тя се колебае около това ниво и поради това не е необходимо да се предприемат допълнителни мерки за овлажняване на въздуха.

 • Температура

Температурният режим в стая с растящо цвете през топлия сезон трябва да бъде около +20 градуса. По самото растение можете да разберете дали условията са добри.

При високи температури листата започват да се издигат нагоре, тъй като влагата се изпарява в по-малка степен. В противен случай листата слизат надолу.

Важно!През есента започва период на покой и поради това температурата трябва постепенно да се понижи до +10 градуса. Разбира се, хората не могат да живеят в такива условия, което означава, че трябва да преместите цветето, като изберете изба или мазе за зимуване.

Подготовка за разплод

Не мислете, че само капризните растения се нуждаят от специални грижи. За да цъфти глоксинията, тя също се нуждае от добър субстрат и капацитет.В зависимост от количеството минерални компоненти, които отиват в кореновата система, цветето може да се чувства по различен начин.

Как да подготвим почвата

Можете сами да направите почвата за отглеждане на цвете или да закупите специализирана в магазин. Препоръчително е да изберете субстрат за теменужки. Ако е решено да се използва домашна версия, можете да го направите, като смесите следните компоненти:

 • 2 парчета листна земя;
 • 2 части торф с висок бряг;
 • 1 част перлит, вермикулит или речен пясък.

Допълнителна информация!Това цвете не харесва киселинен субстрат и затова си струва да добавите въглен към подготвения състав, който не само ще регулира киселинността, но и ще абсорбира излишната влага.

Осъществяване на почва за глоксиния

Размер на контейнера за цветя

Капацитетът се избира в зависимост от размера на грудката на растението: диаметърът на саксията трябва да бъде с 3-4 см по-голям. Не избирайте дълбоки контейнери.

Методи за размножаване на глоксиния у дома

Не всеки знае как да размножава глоксиния, въпреки че може да се използва почти всеки от известните методи. Най-предпочитано е да засадите цветето по вегетативни методи, но можете да засадите и семена.

Как да отгледаме лист от фрагмент

Най-простият и популярен начин за отглеждане на глоксиния у дома е размножаването от листа. Начинаещите производители на цветя може изобщо да не знаят за този метод на размножаване на цветя, но за домашно растение това е най-безопасният вариант. Ето защо си струва да се научите как да размножавате глоксиния с лист у дома.

Листата трябва да се вземат през пролетта, млади. Има няколко начина за размножаване на цвете, използвайки този метод. Можете да вкорените листата във вода. За това си струва да поставите материала изцяло или частично във вода. Течността трябва да се сменя ежедневно на свежа. След появата на корените кълновете могат да бъдат засадени в почвата.

Размножаване на листа

Вкореняването през вода обаче може да бъде заобиколено и трансплантирано директно в субстрата. За да направите това, трябва да отрежете листата, така че дължината на дръжките им да е най-малко 2 см. След това продължете по следния план:

 1. Направете дренажни отвори в пластмасови чаши, изсипете в тях подготвена почва и я навлажнете.
 2. Обработете среза с усилвател за образуване на корени (Kornevin най-често се използва за тази цел).
 3. Засадете листа в почвата под ъгъл от 45 градуса, като задълбочите стъблото наполовина.
 4. Покрийте контейнера с фолио или стъкло, поставете го на топло място, където температурата на въздуха не пада под +18 градуса.
 5. Веднъж на ден си струва да проветрите домашна оранжерия; докато изсъхва, струва си да навлажнете почвата.

Бебетата ще започнат да се образуват на листа след около 1,5-2 месеца. Те могат да се появят навсякъде, трябва да бъдат внимателно нарязани и засадени, за да се вкоренят в отделен контейнер.

Поетапно възпроизвеждане на цвете чрез семена

Размножаването на цвете чрез семена не е никак лесно. Семената на глоксиния са достатъчно малки и затова е трудно да се избере добър посадъчен материал. Струва си да следвате инструкциите стъпка по стъпка за този метод на отглеждане на растения:

 1. Подгответе предварително контейнера за разсад и го напълнете с пръст.
 2. Разпределете семената по повърхността на субстрата, опитвайки се да ги разпределите равномерно.
 3. Напръскайте с вода от спрей бутилка.
 4. Покрийте със стъкло или полиетилен, поставете на топло място, където температурата е най-малко +22 градуса.

Първите издънки трябва да се появят 2-3 седмици след засаждането. Когато на кълновете се появят 2 листа, струва си да ги вземете в отделни контейнери.

Размножаване със семена

Размножаване на клубени стъпка по стъпка

Разреждането на глоксиния чрез разделяне на грудка е съвсем просто, ако я отрежете правилно. Въпреки това производителите на цветя често не могат да се справят с тази задача, поради което съществува риск да загубят напълно цялото цвете.

Ако не сте уверени в способностите си, препоръчително е да изберете друг метод за размножаване на глоксиния, например с лист. Ако обаче искате да използвате този метод, следвайте следните стъпки:

 1. Необходимо е да се изберат тези клубени, чийто размер е повече от 6 см. На тях трябва да се появят поне 3 кълнове.
 2. Дезинфекцирайте инструментите, заточете, ако е необходимо.
 3. Нарежете грудката на няколко части, така че да има по една пъпка на всяко разделение.
 4. Третирайте секциите с брилянтно зелено или въглен, сухи.
 5. Третирайте изсушените разфасовки с малко количество градински лак.
 6. Поставете дренаж, субстрат на дъното на контейнерите.
 7. Навлажнете почвата и засадете растението, така че издънките да са на нивото на земята.

Не е нужно да поливате деленките твърде често. За овлажняване на почвата се препоръчва да се използва друг метод за напояване: препоръчително е да се поставят контейнери във вода. Когато кореновата система напълно запълни контейнера, струва си да презасадите растенията в отделни саксии.

Размножаване чрез разделяне на грудката

Размножаване чрез резници

Засаждането на листни резници е толкова лесно, колкото засаждането на глоксиния с лист. За да направите това, струва си да използвате резници от млада зеленина. Препоръчително е да ги засадите в торфени таблетки и да добавите достатъчно количество стимуланти на растежа към почвата.

След появата на кълновете, те трябва да бъдат прехвърлени на светло място и субстратът трябва редовно да се навлажнява от спрей бутилка.

Допълнителна информация!За размножаване на глоксиния е по-добре да съберете висококачествен посадъчен материал, за който трябва да отделите централната вена с дръжка от листата.

Как се размножава с дръжка

Този метод на размножаване на растения не е подходящ за всички видове глоксиния. Препоръчително е да се развъждат само прости сортове с дръжка. Процедурата се извършва, както следва:

 • Дръжките трябва да се режат на дължина, която няма да надвишава 7 cm.
 • Те могат да се вкореняват както във вода, така и в почвата.

За вкореняване във вода трябва да излеете около 1 см вода на дъното на чашата, да поставите там дръжка. Когато засаждате в почвата, трябва да покриете контейнера с филм и да получите готови разсад няколко месеца след засаждането.

Размножаване на дръжките

Как да се грижим за кълнове

Поливането трябва да се извършва веднага щом почвата започне да изсъхва. Чашите за засаждане трябва да имат дренажни отвори за отстраняване на излишната влага. Водата не трябва да застоява в контейнери, тъй като в такава почва корените ще изгният по-бързо, отколкото растат.

Допълнителна информация!Ако над саксиите се появят мухи, трябва да започнете да включвате фумигатора, за да ги изплашите.

Горната превръзка с ниска концентрация се прилага 2 месеца след засаждането. Препоръчва се тази процедура да се извършва вечер или в облачен ден.

Възможни грешки при развъждане

Размножаването на глоксиния е сравнително лесно начинание, но в някои случаи могат да възникнат определени проблеми, ако не се спазват някои препоръки за вкореняване и грижи за кълнове.

При неправилно поливане, малко количество осветление, ниски температури, корените могат да изгният. Подобно нещо може да им се случи поради инфекция с патогенни микроорганизми. Листата могат да започнат да изсъхват, ако не получават достатъчно влага, но поради изобилието й, същото може да се случи.

Има много начини за възпроизвеждане на глоксиния, кой да избере зависи от всеки производител лично. Най-простият и безопасен метод за растение е размножаването на листа.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина