Виолетови саксии - намиране на идеалния вариант

За да отглеждате цветя у дома, трябва да се придържате към правилата: своевременно поливане, избор на висококачествена почва, подходяща саксия за отглеждане на цветя. Повечето растения се справят добре във всякакъв вид почва. Но има и такива цветя, за които се изискват специални условия. Те включват теменужки. За да могат тези прекрасни цветя да растат и да миришат ароматно на перваза на прозореца, е необходимо да се грижите правилно за тях. Особено внимание трябва да се обърне на саксиите за теменужки, от които зависи здравето на цветята.

Характеристики на кореновата система на теменужките

При естествени условия теменужките могат да бъдат намерени в тропическите райони, където почвата е богата на влага и хранителни вещества. Следователно кореновата система на растението се намира по-близо до повърхността и не расте в дълбочина, покривайки земната буца.

Теменужки на перваза на прозореца

У дома растението се храни с микроелементи, които са на повърхността на почвата, и абсорбира влагата от дъното на почвата. Поливането през палета се счита за оптимално. Можете да поливате растението повърхностно, но трябва да сте сигурни, че влагата не попада в сърцевината на цветето.

Забележка! Повърхностното поливане на растенията премахва полезните вещества и минерали от почвата. Виолетовата ще приема тези вещества заедно с вода, но концентрацията им ще бъде различна.

Флористите често се интересуват от вида на саксиите с теменужки, за да се чувстват растенията добре. Преди да изберете контейнер, се вземат предвид размерите на самото растение и неговата конска система. Диаметърът на горната част на цветето трябва да бъде с три см по-голям от диаметъра на горния ръб на съда.

Размерът на кореновата система зависи от възрастта на растението:

 • цвете, което още не е навършило една година, има корени, които растат не повече от 8 см в диаметър;
 • възрастно растение има коренова система с диаметър 13 см;
 • има сортове с корени, достигащи диаметър 16 см;
 • диаметър на мини-цветя не повече от 7 cm.

Засаждане и пресаждане

Преди да засадите стайни растения, препоръчително е да знаете в кои саксии да засадите теменужки. Контейнерите трябва да бъдат правилно подбрани. В противен случай растението може да се разболее и да умре.

Ако потът е твърде голям, това ще доведе до проблеми:

 • в свободното пространство на почвата започва процесът на гниене;
 • виолетовото няма да цъфти, докато кореновата система не оплете цялата пръст;
 • листната розетка става твърде голяма.

Малкият размер на контейнера причинява заболявания:

 • растението умира поради недостатъчно количество хранителни вещества;
 • почвата изсъхва бързо и корените не получават влага;
 • теменужките цъфтят слабо;
 • на розетката има малко листа.

Важна информация! Цветът не се вкоренява добре на ново място. За да се избегнат проблеми, е необходимо да се гарантира, че земната бучка остава непокътната по време на трансплантация.

Преди засаждането трябва правилно да подходите към избора на саксия.

Какви са видовете саксии

При избора на контейнер за теменужки е необходимо да се вземе предвид, че растението ще трябва да бъде трансплантирано няколко пъти, докато расте. Поради тази причина ще трябва да купите нови купи. Саксиите се различават по размер и вид материал.

Размерът

При избора на купа се вземат предвид не само диаметърът, но и височината. Най-често се избират ниски мощности. Съотношението на страните е 2: 1. Диаметърът на саксията е два пъти по-висок:

 • за млади кълнове и за мини теменужки се избират саксии с диаметър 5 см;
 • за растение, цъфнало за първи път, е подходящ съд с диаметър на ръба 10 см;
 • възрастните растения ще се чувстват добре в купа с диаметър 12 см;
 • големи виолетови храсти ще се справят добре в саксия с диаметър 16 cm.

Материал

Растителните саксии се изработват от следните материали:

 • Глина. Добра пропускливост на влага и въздух. Цветята в тези саксии се чувстват комфортно, но не са подходящи за отглеждане на теменужки.
 • Керамиката е същата глина, само че е претърпяла допълнителна обработка чрез изпичане. Съдовете за готвене имат привлекателен външен вид, но не позволяват на кислорода да премине към кореновата система. В такива контейнери корените могат да растат на повърхността. При пресаждането на цветя кореновата система се наранява.
 • Пластмасов. Това е най-евтиният материал, който има широка цветова палитра и огромна гама от форми и размери. Повърхността на съдовете за готвене е гладка, което предотвратява залепването на кореновата система по нея.

Допълнителна информация! Цената на саксия за цветя пряко зависи от качеството на продукта, вида на материала и дизайна.

Дизайнерски саксии

Когато избирате дизайнерска саксия, е важно да вземете предвид чувствителността на растението към съдовете, в които расте. Най-добре е да обърнете внимание на оригиналните цветове и дизайна на външната повърхност на купата.

Специализиран

Този тип ястие е съд с дупки в дъното. Такива опции се използват само за временно отглеждане на цветя.

Специализирани саксии за временно отглеждане на цветя

Коя саксия е най-подходяща за определено цвете

Когато пресаждате растение, закупено от разсадник, е важно да знаете какъв размер саксия ви е необходим за теменужка. Най-добре е да изберете контейнер, като вземете предвид параметрите на растението:

 • цвете с диаметър не повече от 6 см изисква контейнер с диаметър 4 см;
 • листата на розетката са с диаметър до 9 см, саксията трябва да е с размер 8 см;
 • цвете, което има диаметър 15 см, може да бъде засадено в купа с диаметър 10 см;
 • листата са пораснали до 40 см, ястията се избират с диаметър 20 см;
 • за големи храсти се избира контейнер с диаметър 25 см.

При засаждане на млади растения

Младите виолетови храсти трябва да се пресаждат няколко пъти, докато растат. Само тогава растението ще се развие добре и ще се изплати с буйни цъфтежи.

Важно е да знаете! Всеки път, преди да изберете нов контейнер, трябва внимателно да измерите розетката на растението.

При презасаждане на стари

Зрелите растения се нуждаят от презасаждане от време на време. В този случай се извършват следните действия:

 • премахнете младите издънки;
 • сменете почвата;
 • изберете пот по размер.

С различни видове напояване

Когато избирате режим на напояване за теменужки, трябва да знаете какви саксии са необходими за теменужки с различни методи за овлажняване на растението. Ако се планира повърхностно поливане, растението се засажда в обикновена саксия, която се допълва от малка тава.

За поливане през палета се избират продукти, които имат голямо стъпало. В този случай в тавата за капене може да се налее достатъчно количество вода. Ако саксия за цветя е поставена в плантатор, тогава ще трябва да сложите дренажен слой.

Как да направите саксия със собствените си ръце у дома

Повечето производители на цветя правят свои саксии. За целта използвайте материали като:

 • глина;
 • гипс;
 • полимери;
 • цимент.

В производствения процес не се разстройвайте от неравностите на продукта. Такива ястия добавят специална атмосфера към интериора.

На бележка! Виолетовите саксии могат да бъдат украсени с турникет или слама.

Налични материали

Най-евтините и достъпни са полимерите.За да се направи саксия, те могат да бъдат обработени при температура, която се получава в обикновена фурна.

Полимерни саксии

Ако използвате глина, тогава имате нужда от умения за изпичане на керамика. В противен случай продуктът няма да бъде траен.

Списък на компонентите

За производството на пластмасови прибори те използват:

 • полимер;
 • глазура;
 • вода;
 • бои с четки.

Готовият продукт се суши във фурната при температура 100 ℃.

Може ли гърнето да се използва повторно

Саксиите, в които са отглеждани теменужките, могат да се използват повторно. Но е важно да ги обработите правилно, за да предотвратите заразяване на растението.

Как се почиства

Можете да почистите виолетовата купа с всеки препарат, използван в кухнята. Важно е да се избягват агресивните химикали.

Допълнителна информация! Някои видове контейнери трябва да бъдат термично обработени, преди да бъдат използвани повторно. За целта използвайте обикновена фурна, предварително загрята до температура 200 of.

Как да поправя

Само продукти от керамика или глина могат да бъдат ремонтирани. За това полимерът се разтопява и с помощта на получената течност всички части на саксията се залепват заедно. Други лепила не се препоръчват, тъй като влияят негативно на състоянието на цветето.

Ако вземете предвид всички съвети за избор на саксии за отглеждане на теменужки, е възможно да отглеждате ароматно цвете. Тези растения ще бъдат чудесно допълнение към интериора.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина