Подходящ грунд за адениум - препарат

Елегантен декоративен адениум е украса на градина или домашна цветна градина. Непретенциозен в грижите, този представител на флората се нуждае от висококачествен субстрат, богат на всички необходими минерали. Но е важно първоначално да изберете правилната почва за адениум, само в този случай растението ще бъде силно, здраво и привлекателно.

Каква почва обича адениумът

Въпреки факта, че цветето е дошло от тропиците, то не може да бъде класифицирано като изискано и капризно. Основната земя, върху която расте в дивата природа, е камениста, бедна почва. Ето защо тя може да расте без проблеми в средните градини и вътрешните саксии.

Адениумът е много красиво растение с буйни цъфтящи, непретенциозни грижи

Но трябва да бъдат изпълнени следните изисквания:

 1. Почвата за адениум трябва да е рохкава.
 2. За да се осигури непрекъснато подаване на кислород на корените, към земята се добавя бакпулвер, препоръчителното съотношение с почвената смес е 1: 1.
 3. Киселинността е неутрална. РН е в диапазона от 5,8 до 7.

Забележка! Предварителната стерилизация на всички компоненти на събраната почва е задължителна.

Компонентен състав

Правилно подбраната почва за адениум е много важна за добрия растеж: нейният състав включва кокосова почва, въглища, перлит, вермикулит.

В родината си това растение е свикнало с лоши почви, така че не трябва да злоупотребявате с органични елементи, те ще причинят изгаряния на корените.

Почвата за адениум е не просто земя, а специално подготвен състав

Стойността на компонентите

За да се чувства комфортно адениумът, важно е почвената смес за него да включва три групи компоненти:

 1. За хранене се въвеждат кокосов субстрат и листна почва.
 2. Прахът за печене е перлит, пясък или вермикулит.
 3. Неутралните компоненти са: пемза, въглен, зеолит.

Прахът за печене на прах е екологичен, наличен. Той добре ще предпази корените на адениум от негативните ефекти от температурните промени. Вермикулитът добре задържа влагата, което намалява количеството напояване, богато е на минерали (желязо, магнезий, алуминий, калций).

Грубият пясък имитира идеално почвата, с която сукулентите са свикнали в дивата природа. Преди да се добави към контейнера към адениум обаче, той трябва да бъде подложен на задължителна дезинфекция.

Въгленът помага да се предпази растението от бактерии и гъбички, понижава киселинността на почвата, но постепенно води до нейното алкализиране.

Правила за избор на почвата

Необходимо е да се разбере какъв вид земя е необходима за адениум.

Съществуващи възможности за почвата

Магазините предлагат няколко подходящи опции.

Най-простата е търговска смес от цъфтящи растения. Можете да го купите във всички магазини, специализирани в градинарски стоки. Въпреки това, такъв състав не трябва да се използва готов. Като правило той е плътен, не пропуска въздуха достатъчно добре и не е подходящ за сукулент. Подобрява се чрез добавяне на бакпулвер.

Вторият вариант е почвена смес за сукуленти. Компонентите и нивото на рН са оптимални, но съставът трябва да бъде стерилизиран преди трансплантация на адениум. Недостатъкът на тази почва е нейната скъпа цена и рядкост, не можете да я намерите във всеки магазин, може да се наложи да направите поръчка.

Кокосовият субстрат, предварително обогатен, може да се използва и като субстрат за трансплантация на адениум.Коко-почвата вече е дезинфекцирана, пропуска въздух, има подходящо ниво на pH.

Адениумът процъфтява върху кокоса

И накрая, допустимо е сукулентът да се трансплантира в широколистна хумусна почва. Те го купуват или смесват със собствените си ръце, като добавят бакпулвер и кокосов субстрат. Преди да "попълните" сукулента, сместа трябва да се стерилизира.

Забележка! За адениум разхлабването на почвата е много важно, така че въвеждането на бакпулвер е задължително. Това може да бъде перлит, малки камъчета, зеолит, смачкана пемза.

Почвата за адениум за засаждане на открито може да е бедна на минерални компоненти, но винаги рохкава. Ето защо, преди да засадите разсад, почвата в избраната зона трябва да се подобри чрез добавяне на пясък или перлит към нея.

Можете сами да приготвите почвата за адениум у дома. Има такива опции за композиция:

 • Готова почвена смес за кактуси, бакпулвер и речен пясък (пропорция 5: 4: 1).
 • Торф, градинска пръст, бакпулвер (5: 3: 2).

Най-доброто за сукулентите е земята, изкопана под липа или бреза.

Специфичност на приготвянето

Специфичният състав на почвата за адениум зависи от климатичните условия, при които сукулентът ще расте. Ако засаждането на сукулент се извършва за отглеждането му в апартамент, където винаги е топло и леко, тогава си струва да изберете хранителна готова смес, в която е необходимо да добавите бакпулвер (пропорция 1: 1).

Отглеждането при температура от +22 .. + 25 градуса включва използването на такъв състав: почвена смес за сукуленти с кокосов субстрат и бакпулвер (съотношение 1: 1: 1). Към такава почва трябва да се добавят въглища.

Ако след пресаждането растението ще бъде при температури до +20 градуса и ще му липсва светлина, тогава е по-добре да направите избор в полза на лоша почва, която въпреки това трябва да позволи на въздуха да премине добре.

Добре съставената смес е ключът към красивия цъфтящ сочен

Как да стерилизираме почвата

Има няколко начина за дезинфекция на земята, преди да се презасади адениум в нея. Най-простото е печенето във фурната. Почвата (без бакпулвер) се разстила на тънък слой върху лист за печене, поставя се във фурната (режим - 15 минути при температура от 200 градуса). След това трябва да изчакате почвата да се охлади и да трансплантирате адениум в нея.

Калцинирането на водна баня е друг лесен за изпълнение метод. Върху газа се поставя тенджера с вода, отгоре се поставя лист за печене, върху който се разпределя пръст. Продължителността на експозицията е 60 минути.

Използването на микровълнова печка е модерен метод. Почвата се разпределя на „порции“, като всяка се поставя в торбички за печене. Трябва да изберете режим "Загряване", задайте таймера за 4 минути.

Разтвор на калиев перманганат също е прост метод. Приготвя се светлорозова течност, след което цялата повърхност на почвата се напоява обилно. Можете да замените калиев перманганат със специални агенти като Fundazol.

Забележка! Можете да изберете всеки метод за стерилизация, но опитни цветари съветват да използвате няколко наведнъж.

Преглед на основните грешки

Много производители, дори с известен опит, са убедени, че влагата е ключът към растежа на техните зелени домашни любимци. Това не се отнася за адениум. Това сукулентно растение се нуждае от суха почва, която не е обогатена с органични комплекси. Не е необходимо да се излива, гост от тропиците спокойно ще преживее сушата. Но ще умре, ако попадне в условия на висока влажност.

Не можете да включите сфагнум в почвената смес.

Други характеристики:

 • Болестите на адениум могат да бъдат провокирани от повишена киселинност на почвата.
 • Плътната почва е основната причина за загниването на корените и ранната смърт на растението.
 • Ако почвата е прекалено богата на хранителни вещества, листата ще растат в ущърб на цъфтежа.

Ако изберете правилната почва, растението няма да навреди, а да цъфти

Как да се справим със старата земя

След пресаждането на растението ще има почва, която не може да се използва за стайни растения. Дори онези производители, които са защитавали водата преди поливане, все още не са могли да предпазят растението от леко проникване на хлор и вар. Постепенно те се натрупват в почвата, което я прави неблагоприятна за „зелените домашни любимци“. Освен това старият субстрат неизбежно съдържа бактерии и гъбички, които могат да навредят на цветята.

Ето защо се препоръчва старата почва да се изхвърли след пресаждането. Ако много съжалявате, че се разделяте с него, можете да го добавите към улично цветно легло, но това няма да донесе голяма полза там.

Ако изберете правилната почва, тогава сочният адениум ще зарадва собственика си с невероятно красив цъфтеж. Това непретенциозно растение не изисква никакви специални познания, но е важно почвата да е лека и рохкава.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина