Почва за антуриум - каква почва е необходима за цвете

Екзотичното цвете антуриум е роден в тропиците. През последните години той спечели голяма популярност сред производителите на цветя любители. Второто име е "мъжко щастие". Цветето се счита за причудливо, изисква определени условия за засаждане и грижи. Особено внимание се обръща на избора на почвена смес и съставните й компоненти.

Изисквания към земята за антуриум

Опитните производители на цветя знаят как правилно да подготвят почвата за засаждане на стайно цвете. Това се отнася за тропическите растения, които изискват външни условия, близки до естественото им местообитание. За антуриум, отглеждан в апартамент, е необходимо да се поддържа постоянно ниво на влажност и температура.

Растението цъфти обилно при подходящи условия.

В родината на цветето, в горите на Южна и Централна Америка, той расте, прикрепяйки се към кората на дърветата или върху дървесно-широколистната постеля. Кореновата система на растението навлиза дълбоко в хранителния органичен слой от паднали листа, клони, презрели плодове и плодове. Хранителната биомаса осигурява на антуриума всичко необходимо за нормален растеж и развитие.

Забележка! Градинската почва е твърде плътна за антуриум, не позволява на влагата и въздуха да преминават добре и е бедна по състав. При тези условия, при постоянен дефицит на кислород, кореновата система бързо се разпада.

Антуриумът не може да се отглежда в гъвкава саксийна смес, която работи с повечето стайни растения. Капризното цвете се нуждае от субстрат със следните свойства:

 • слабокиселинна реакция (варираща от 5,5 до 6 рН);
 • лекота;
 • разхлабеност;
 • пропускливост за въздух и влага;
 • екологичен състав.

Възможно е да се осигури достатъчна циркулация на въздуха в кореновата зона само ако в почвата има дренажни дренажни елементи с голяма фракция.

Какъв е съставът на почвата, необходим за цветето "мъжко щастие"

Най-близкият по състав субстрат, подходящ за антуриум, е почвата за орхидеи. Тези представители на тропическата флора идват от едни и същи места, а условията за отглеждането им са много сходни. И двете растения предпочитат добре дренирана почва, която позволява на влагата и въздуха да текат към корените, но не изсъхва твърде бързо.

Почвата трябва да е рохкава

Готовите почвени смеси, препоръчани за семействата Орхидеи и Антуриум, обикновено съдържат:

 • Торфът в състава на почвата й придава необходимата киселинност, прави я по-лека и проветрива, осигурява запас от хранителни вещества.
 • Фрагментите от копняк добавят по-голяма порьозност към основата, пропускливостта на влагата и въздуха.
 • Грубият пясък осигурява лекота на почвата и помага за отстраняването на излишната влага от саксията, благодарение на което почвата остава ронлива.
 • Листната почва, състояща се от полуразпаднали паднали листа, дава разхлабеност на почвената смес, обогатява нейния състав и добавя киселинност.
 • Сфагнумният мъх е включен в почвата за екзотични растения, за да я направи по-лека. Той балансира нивото на влага в корените, дезинфекцира почвата и създава подходящи условия за адаптация на младите растения.
 • Презрелите иглолистни игли са друг компонент, който умерено повишава киселинността, придавайки лекота и ронливост на субстрата. Положителната страна на употребата му се крие в превантивния ефект при гъбични заболявания и хлоротична инфекция.
 • Компостната смес, която е разложена органична материя, прави почвата по-наситена по състав. Поради твърде силната си биологична активност, този елемент никога не се използва в чист вид, а само малки количества от него се добавят към вече приготвената земна смес.
 • Въгленът перфектно източва субстрата, правейки структурата му по-пропусклива за влага и кислород. Органичният компонент придава на почвата защитни качества, като служи за предотвратяване на гъбични атаки.

Всички тези компоненти могат да бъдат включени в почвената смес в различни пропорции. Зависи от съотношението на изброените елементи какво ще бъде качеството на субстрата за антуриум.

Трябва ли земята за засаждане и презасаждане да е различна

Производител на цветя, който е успял да постигне узряване на плодовете на въпросната екзотика, може да зададе въпроса: в коя земя да засади антуриум? Ще бъде по-лесно да получите разсад от семето, като смесите свободния структуриран субстрат с перлит или вермикулит. Добър резултат може да бъде постигнат чрез поставяне на цветни семена върху слой сфагнум, разположен в малък плосък контейнер. Когато се използва такава постеля от мъх, разсадът се очаква да се появи след 1,5-2 седмици.

Допълнителна информация! Излюпените разсад се гмуркат, след като първият лист се появи на кълновете. Каква земя е подходяща за трансплантация на антуриум? Използва се субстрат, който е близък по състав до "възрастния", но се състои от компоненти с по-малка фракция.

Плюсове и минуси на готовата почва и приготвена на ръка

Знаейки какъв вид почва е необходима за антуриум, можете да отгледате здраво и обилно цъфтящо растение. Основното предимство на готовите основи е, че не е необходимо да се отделят време и усилия за приготвяне на смеси за заливане. Не винаги е възможно да се провери съответствието на закупената почва с необходимите изисквания:

 • съответствие с пропорциите на компонентите за конкретно цвете (например същия антуриум);
 • дезинфекция;
 • индекс на киселинност.

Качеството на готовата почвена смес често може да бъде поставено под въпрос. Когато избирате земя в специализиран магазин, важно е първо да се запознаете с описанията на различни марки и да се уверите, че производителите са добросъвестни.

Опитните производители на цветя обичат да смесват земята сами. В случая на "мъжко щастие" това е особено вярно, тъй като трябва да вземете предвид неговите нужди.

Как да приготвим почвена смес у дома

Може да е трудно да намерите в магазина субстрат, подходящ за семейство Орхидея или Аронников (Aroid), към който принадлежи антуриумът. Има няколко основни начина, по които се смесва земята за антуриум, която е близка по състав до оптималните показатели.

Почвата за антуриум може да се подготви със собствените си ръце

Субстрат на основата на универсална почвена смес

На основата на обикновена почва за стайни цветя се приготвя добра смес, подходяща за антуриум. Обикновено такава почва вече съдържа достатъчно количество торф, като й придава лека и рохкава структура, както и създава слаба киселинност.

Към такъв субстрат се добавя борова кора, натрошена до състояние на средни стърготини. В резултат на това почвата става по-дренирана, абсорбираща влага с отлична въздухопропускливост.

Почвен субстрат за азалии и орхидеи

Друг не труден метод за приготвяне на подходящ състав е обогатяването на закупените почви за Азалия и Орхидея с редица допълнителни компоненти. Пълен списък на използваните компоненти ще бъде както следва:

 • готова почва за азалии;
 • субстрат от орхидея;
 • мъх сфагнум;
 • груби въглища.

Допълнителна информация! Всички елементи се смесват на равни части. Почвата ще се окаже достатъчно хранителна и структурирана, отговаряща на нуждите на антуриума.

Почва от компоненти, събрани в естествени условия

Опитните производители на цветя използват компоненти, събрани със собствените си ръце на достъпни места, за да създадат почвени смеси: в градината, в гората, на полето. В естествени условия можете да намерите такива компоненти като:

 • торф;
 • широколистен хумус;
 • паднали игли от бор или горния слой на почвата от иглолистна гора.

Преди да се смесят посочените елементи, те се подлагат на дезинфекционна обработка. За торф и хумус е по-подходящо приготвянето на пара и иглолистните игли трябва да се измият с вряща вода и да се държат в разтвор на калиев перманганат.

Няма да е излишно да добавите сфагнум, въглища и суха борова кора.

Как да изберем готов субстрат

След като сте решили да купите готова почва за антуриум, важно е да разберете кой състав е подходящ. Въпреки специфичността на състава, в специализирани магазини можете да намерите готови субстрати за семейство Аронников. Сред производителите, които днес пускат марки почви за растението Anthurium, те отбелязват:

 • Ultra Effect +;
 • Градини Аурика;
 • За проф .;
 • Богата земя.

Тези популярни марки са с високо качество. Представените от тях смеси имат подходящо ниво на киселинност и оптимално органично съдържание. В такъв субстрат „мъжкото щастие“ ще се чувства комфортно, получавайки необходимото хранене за пълноценен растеж и развитие. В допълнение към антуриума, съставът е подходящ и за други представители на семейство Ароидни - филодендрон, монстера, сциндапсус, бръшлян и лиани.

Забележка! Много производители предлагат отделни компоненти за приготвяне на почвени смеси: борова кора и иглолистни игли, сфагнум, груб речен пясък, торф, агроперлит, чипс от въглища.

След като срещнете ново име на почвена смес от неизвестен производител, препоръчително е внимателно да прочетете състава на почвата. Няма да е излишно да анализираме отзивите на тези, които вече са използвали този или други субстрати на същата компания.

Какво може да се добави към закупената почва, за да се подобри

Обогатяването на закупения готов състав ще зависи от това какви компоненти са включени в него първоначално. Ако в описанието се казва, че в основата липсват някои стандартни елементи (например сфагнум или пясък), препоръчително е да ги добавите.

Можете също така да смесите минерален комплексен препарат или органичен тор към закупената почва. Въпреки това, за да не навредите на нежната коренова система на цветето, трябва да следвате инструкциите на опаковката.

Дозировката на торове трябва да бъде минимална

Дезинфекция на земята преди засаждане или пресаждане на антуриум

Земята, донесена от заден двор или гора, съдържа микроорганизми, бактерии или вредители от насекоми. След като сте закупили готова почва или смесите със собствените си ръце, често е невъзможно да се направи без процедура за дезинфекция.

Почвената смес може да се третира с Fitosporin, Gamair или Alarin. Това ще убие бактерии и гъбични инфекции.

Интересна информация! Често те прибягват до топлинна обработка, като запарват почвата във фурната при температура най-малко 120 ℃ или я замразяват на балкона през зимата.

Дренаж

Без дренаж водата ще застоява, което води до подкисляване на почвата и причиняване на гниене на корените. Следните компоненти се използват като дренажни компоненти:

 • натрошена тухла;
 • експандирана глина или речни камъчета;
 • малък счупен трошен камък.

Преминавайки през дренажния слой, водата се отстранява от саксията през специални отвори.

Проблеми при отглеждане на антуриум поради неправилно подбрана почва

Използването на грешна почва може да предизвика гниене на корените в антуриума. Кореновата система е нежна и чувствителна, трудно се възстановява от заболявания. Появата на болестта може да бъде сигнализирана от черни или кафяви петна по листата.

В подходяща почва антуриумът ще се чувства чудесно и ще цъфти обилно.

Цвете, засадено в неправилно подбран субстрат, се трансплантира спешно. Самата процедура се извършва с изключително внимание. Антуриумът се премества внимателно, чрез претоварване, заедно с всички налични земни буци.

Забележка! Нежелателно е да се отстранява субстратът, в който е било растението преди момента на покупката. Можете само внимателно да премахнете горния слой на почвата, а останалата част да разлеете с Fitosporin.

Придържайки се към посочените изисквания за качеството на почвата, можете да отглеждате тропическо цвете антуриум близо до дома си. Правилният избор на почвата ще избегне проблеми с обработката на растенията, което е много трудоемко и не винаги ефективно.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина