Каква почва е необходима за бегонии - подбор и подготовка

Бегонията е непретенциозно, красиво растение, което не изисква свръхестествени грижи. Първоначално подгответе правилния субстрат за отглеждане на цвете. Има няколко критерия какъв вид почва трябва да бъде за бегониите. Придържайки се към препоръките и знаейки пропорциите, можете да получите висококачествена почва за засаждане на бегонии в градината или саксията.

Каква почва „харесва“ бегонията?

Възможно е точно да се формулира какъв вид почвена бегония „обича“. Почвата трябва да е въздухопропусклива, да не е твърде кисела и да има добро плодородие. За да се постигне всичко това, не е достатъчно да се използва само торф или хумус - субстратът трябва да е многокомпонентен.

Специална почва за бегония

Основни съставки и минерали

Почвата за засаждане на бегонии трябва да съдържа редица минерали и микроелементи, които помагат на растението да се развива. Такива компоненти ще го поддържат в периода на буен цъфтеж. Съставът на почвата трябва да съдържа следните компоненти:

 • азот;
 • магнезий;
 • желязо;
 • калий;
 • калций;
 • фосфор.

Почвена смес за засаждане

Ако в почвата липсват изброените микроелементи, тогава листата на растението ще пожълтеят или се обезцветят. По време на активния вегетационен период пъпките може да не се образуват. Често има проблеми с цвета на листата в периода на активен растеж.

За какво са всички почвени елементи?

В зависимост от това какъв вид почва е необходима за бегонии, се определя нейният качествен състав. Всеки микроелемент има свой собствен ефект върху стайните растения:

 • азотът помага за развитието на кореновата система, ускорява растежа на надземната част;
 • желязото предотвратява развитието на хлороза, която влияе върху цвета на листата и цветовете;
 • магнезият укрепва имунитета на цветето, предотвратявайки развитието на много заболявания;
 • калият подобрява метаболизма във въздушната част и кореновата система на цветето;
 • калцият укрепва отделни части на цветето;
 • фосфорът помага да се подобрят характеристиките на растението като цяло.

Забележка! Такъв състав е особено важен за цъфтящи екземпляри с голяма въздушна част.

Допълнителен източник на хранителни вещества в минимални количества могат да бъдат кокосовите влакна, които също осигуряват добра въздухопропускливост на почвата.

Избор на земя за бегонии

За да засадите растение, трябва да изберете правилния субстрат. Бегонията расте по различни начини в почвени смеси с различен състав. Коя опция да изберете или да готвите се определя от вида на цветето.

Изборът на земя е решаваща стъпка при напускането

Какви почви съществуват

Начинаещите цветари имат въпрос какво е бегония, каква земя да засади и как да подготви субстрата със собствените си ръце. Има няколко опции за почвата:

 • вземете листна земя + торф + едър пясък в съотношение 2: 2: 1;
 • широколистна почва + торф + пясък + хумус в съотношение 3: 1: 1: 1;
 • листна почва + иглолистна почва + едър пясък + въглен в съотношение 1: 1: 1: ½.

Подготовка на субстрата

Важно е да знаете! Всеки състав на почвата има свой собствен цвят и характерни черти. Качественият субстрат се отличава с правилните пропорции на активните съставки.

Подготовка на почвените съставки за бегонии

Почвата за стайни бегонии може да се направи самостоятелно.Достатъчно е да вземете правилните съставки и да ги приготвите правилно преди употреба:

 • не можете да вземете листна земя изпод дървета като върба и дъб - те съдържат много танини;
 • всички компоненти на почвата трябва да бъдат внимателно пресяти, като се отстраняват големи частици, отломки и стъбла;
 • почвата трябва да бъде обеззаразена преди употреба.

Калциниране на почвата

Останалата част от подготовката на компонентите се състои в правилния процес на свързване на всички компоненти за всеки вариант на почвата.

Правилна стерилизация на земята

Почвата на бегония трябва да бъде обеззаразена. Широколистната почва може да съдържа много патогенни микроорганизми, които влияят негативно на растението. Има 4 метода на дезинфекция: печене във фурната, замразяване, изплакване с манганов разтвор и вряща вода (стерилизация).

Допълнителна информация! Замразяването и калцинирането са ефективни методи за дезинфекция на почвата.

Достатъчно е да поставите лист със земя във фурната за 30 минути при температура 180 ℃. Когато обработвате с вряща вода, трябва да разложите земята и да я излеете с вряла вода. Същият принцип се използва при обработка с разтвор на манган. Можете да замразите почвата за няколко седмици.

Основни грешки в подготовката

Не всички компоненти може да са подходящи, дори ако отговарят на разпоредбите. Понякога производителите на цветя използват правилните съставки за приготвяне на почвената смес, но забравят за някои от нюансите:

 • широколистната почва не трябва да съдържа танини, поради което е невъзможно да се вземе материал от никое дърво;
 • всяка почва трябва да бъде предварително почистена, за да се избегне развитието на вредни микроорганизми;
 • ако в процеса на изготвяне на почвената смес се използва хумус, той вече трябва да е изгнил или полуразложен.

Почвата трябва да се обработва непременно

Всяко условие за подготовка трябва да бъде изпълнено, в противен случай субстратът ще навреди на растението. Ако направите поне една грешка, посадъчният материал може да се счита за развален.

Процес на засаждане

В процеса на засаждане се използва готова или домашно приготвена почва. Това по никакъв начин не засяга вкореняването и развитието на растението в бъдеще. Как да засадите цвете? Алгоритъм за засаждане на бегония:

 1. Подгответе саксия с пръст. На дъното на контейнера спите малка експандирана глина, която ще се превърне в дренаж. След това ⅓ напълнете тенджерата с готовия субстрат.
 2. Потопете корените на растението във вода, за да измиете остатъците от почвата. Ако е необходимо, премахнете мъртвите области на корените.
 3. Третирайте местата на среза с активен въглен на прах, за да предотвратите повторна инфекция.
 4. Направете малка депресия в почвената смес, в която ще бъде поставена кореновата система на кълновете.
 5. След като установите кълновете в дупката, трябва да го поръсите със субстрата до самата основа на листата. Натиснете леко върху земята в основата на стъблото.
 6. След засаждането го поливайте обилно, като използвате утаена вода със стайна температура.
 7. Ако кълновете са малки, можете да покриете контейнера със стъкло за няколко дни, създавайки миниатюрна оранжерия. След 2-3 дни чашата може да се отвори.

Засаждане на бегонии

Важно е да знаете! За бързо вкореняване на образец трябва да му осигурите нормални грижи след засаждането.

Какво да правим със старата земя?

По време на периода на растеж почвата на бегония почти напълно лишава от полезни компоненти, тъй като по време на цъфтежа тя се нуждае особено от микроелементи. Но дори тази опция може да бъде полезна. Флористите често използват тази почва за сеитба на закрито зелено торене. Това са овес или пшеница. Благодарение на зеленото торене, почвената смес подобрява своите характеристики, в бъдеще материалът се използва като добавка към други почвени смеси.

Сидерат в старата земя

Докато сидератът расте, той се използва като декорация за перваза на прозореца. Овесът често се отглежда в саксии за хранене на домашни любимци. Ето защо не трябва да бързате да изхвърляте почвата след пресаждането.

Почвата за бегония трябва да има определен витаминен състав, който допринася за развитието на цветето. Всеки компонент изпълнява собствена функция. В този случай основата се състои от прости елементи, поради което можете да я приготвите сами.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина