Трансплантация и размножаване на гузмания у дома

Това растение иначе се нарича гусмания. Той получи името си в чест на зоолога от Испания А. Гусман, който го откри в Южна Америка. Цветето е намерено от него през 1802 г. на планински склон. Сега растението се отглежда у дома. Основната характеристика на цветето е, че при правилна грижа цъфти дълго време - 2-3 седмици. Пъпката прилича на конус, след цъфтежа отмира.

Кога е време да пресадите цвете

Засаждането в нова саксия се извършва само веднъж - след закупуване, за да се създадат благоприятни условия за растежа и развитието на гузманията и да не се безпокои повече. В други случаи само децата се трансплантират у дома за по-нататъшно размножаване.

Видове цъфтеж

Важно! Трябва да трансплантирате растението внимателно, като го прехвърлите от предишното място в нова саксия. Важно е да се запази възможно най-много земна топка около корените, тъй като корените на растението са много тънки и крехки.

Как се размножава гузмания

Засаждането на цвете може да се извърши, след като растението избледнее. Около основата се образуват странични издънки (бебета), върху които се появява отделна коренова система. Веднага след като дължината на корена достигне 1,5 см, кълновете трябва да бъдат отрязани с много остър инструмент и разрезът трябва да бъде обработен с градински лак или натрошен активен въглен. Вторият вариант за отглеждане е използването на семена.

Коренна система

Гузмания - трансплантация

Ако е необходимо, можете да трансплантирате растението по всяко време. Но е по-добре да изберете пролетните месеци от годината за това, така че растението да цъфти през лятото.

Какво ще стане, ако децата не бъдат засадени

След като майчиното растение е цъфнало и бебетата са се образували, започва измирането на основното растение. Трябва да изчакате, докато най-накрая изсъхне и да го премахнете и децата ще пуснат корени в съществуващата тенджера, ако размерът му е позволен да направи това.

Отмиране на майчиното растение

Подготовка за трансплантация

В допълнение към закупуването на саксия, преди трансплантацията, трябва внимателно да обработите растението и да подготвите почвата.

Избор на пот

Капацитетът е необходим масивен, така че храстът да не се преобърне, защото горната част може да стане по-тежка от долната с течение на времето. Дълбочината на саксията трябва да бъде не повече от 12 см, а диаметърът - до 15 см, тоест имате нужда от нисък, но широк съд. Колкото по-дълбоко е, толкова по-голяма е вероятността от разпадане на почвата, до която кореновата система не достига.

Дренажна подготовка

Дренажът е 1/3 от цялата саксия. Той служи за абсорбиране на излишната влага. За тази цел можете да използвате експандирана глина, дървени въглища, полистирол или смес от тези вещества.

Дренаж

Най-добре е да използвате повече въглен, той ще действа като противоинфекциозно средство. Останалата част от пълненето на саксията трябва да се състои от натрошен мъх, торф или старо дърво, защото това е естественото местообитание на цветето.

Растителна обработка

Когато трансплантирате възрастно растение, трябва да премахнете стари, сухи или развалени корени и да обработите точките на среза. Корените на бебетата, които са отделени от основното растение, се третират най-добре със стимулатор на растежа.

Как да трансплантирате гузмания у дома

За да може трансплантацията да премине бързо и без проблеми, трябва да подготвите предварително всичко, което ще е необходимо:

 • остър нож, предварително обработен с алкохол;
 • лопатка;
 • растежен агент;
 • гърне.

За да се трансплантира растение за възрастни, то се почиства от стари корени. След това те обработват и изсушават земята малко. Прехвърлете гузманията в нов контейнер и добавете прясна почва.

Трансплантация на растения

Как да трансплантирате деца от Гузмания:

 1. Внимателно отделете бебетата от основното растение с нож.
 2. Прехвърлете ги на хартия и изсушете за един час.
 3. Поставете дренажен слой на дъното на саксията в размер на 1/3 от общия обем. Поръсете малко пръст отгоре и поставете младо кълно в центъра.
 4. Внимателно разстелете корените и покрийте с останалата част от подготвената почва, докато корените бъдат напълно покрити.
 5. Уплътнете, но не поливайте почвата, а само леко напръскайте от спрей бутилка.

Забележка! Почвата не трябва да се излива, така че корените да могат да свикнат с новото местообитание и да не се влошат на ранен етап.

За най-добри резултати децата трябва да бъдат засадени в отделна саксия, пълна с орхидея. Поставете го в топло помещение и покрийте с пластмаса, за да създадете повишена влажност.

Грижа за растенията след трансплантация

За да може работата да даде резултат, е необходимо да се спазват правилните грижи след трансплантация на гузмания.

Местоположение и съдържание

През зимата и пролетта стаята трябва да бъде не повече от 21 градуса по Целзий, влажността не трябва да бъде по-ниска от 60%. Поставете саксията далеч от преки лъчи и източник на топлина. През лятото и есента растението се нуждае от температура от + 20 ... + 25 градуса, влажност - от 65 до 80%. Пряката слънчева светлина трябва да пада върху гузмания само след обяд. За да поддържате влагата на желаното ниво, поставете саксията на стойка с навлажнен мъх.

Как се полива и тори

Водата трябва да се филтрира и да е със стайна температура. Поливането се извършва не на земята, а вътре в растението. Ако в същото време течността остане вътре в изхода, тя трябва да се източи или да се напои със салфетка. За да се предотврати гниенето, през лятото поливането трябва да се извършва 2 пъти на ден, през зимата е достатъчен 1 път седмично.

Как се полива гузмания

Гусмания не се нуждае от торене, тъй като съставът на почвата вече я храни. Но можете да направите превръзка, за да продължите да цъфтите. Всеки от избраните продукти трябва да се разтвори във вода.

Забележка! Дозата трябва да се намали 4 пъти от посоченото на опаковката.

Размножаване

Има 2 начина за отглеждане на цвете - чрез семена и чрез разклоняване. Растението живее до 3 години и когато купувате растение за възрастни, трябва да сте подготвени за факта, че скоро ще изсъхне. През това време ще е необходимо да се разпространява гузманията с помощта на деца. Развъждането на семена е по-старателна работа.

Грешки

За да постигнете цъфтеж на ново растение и по-нататъшно размножаване, обърнете внимание на възможни грешки:

 • Растението не цъфти. Ако цвете не се образува при деца у дома след трансплантацията, това означава, че за него няма достатъчно светлина, а стаята не е достатъчно влажна.
 • Разлагане. За да поправите ситуацията, трябва да намалите честотата и изобилието от поливане.
 • Смъртта на деца. Веднага след пресаждането цветето може да изсъхне и да изсъхне. Необходимо е да се провери стайната температура, тя трябва да отговаря на горните критерии.
 • Гузмания бързо избледнява. Причината - при поливане влагата остана върху венчелистчетата. Решението на проблема е да се полива почвата по време на цъфтежа.
 • Издънката расте бавно. Това зависи от качеството на водата. Трябва да е топло и филтрирано.
 • Болести. Те могат да се появят само ако секциите не са били обработени по време на трансплантация.
 • Изсъхване от растението. Това се случва, ако коренът все още не е бил образуван по време на трансплантацията.
 • Върховете на листата изсъхват. Това е признак за повишен сух въздух в стаята. След трансплантацията на деца, те трябва да се пръскат по-често.

Върховете на листата изсъхват на цветето

Това са най-важните правила за грижа за гузмания. За да се избегнат болести и смърт на цветето, те трябва да се наблюдават много внимателно. В противен случай ще трябва да отглеждате растението отново, докато получите очаквания резултат.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина