Гузмания: трансплантация на растения и домашни грижи

Изборът на декоративни цветя за дома е огромен. Но все по-опитни градинари и любители започнаха да обръщат внимание на екзотични растения. Едно от тях е гузмания. Тази култура е известна със своя необичаен външен вид, лекота на грижи. Ако има желание да придобиете това чудо на природата, по-добре е незабавно да проучите всички характеристики на неговото отглеждане.

Ботаническо описание

Гузмания - тропическа култура с необичаен цъфтеж

Цветето с червени листа на короната е наречено „Гузмания“ в чест на испанеца А. Гусман, зоолог, фармацевт и ботаник, който за пръв път споменава нов вид от семейство Бромелиеви през 1802 г.

Подобно на много представители на това семейство, гузманията има листни плочи, които се припокриват във формата на купа. Дължината на листата е до 70 см, а розетката, която образуват, може да достигне височина 50 см. Растението цъфти през пролетта или есента в продължение на няколко месеца. Цветето е незабележимо, но прицветниците му се открояват с декоративен ефект. Те могат да бъдат оцветени в оранжево, червено, бяло или жълто. Съцветието, сякаш лакирано, изглежда необичайно и впечатляващо. Възрастен храст в природата расте до 80 см. Домашните екземпляри рядко са по-високи от 40 см.

Цветето с червени листа на короната е кръстено на биолога А. Гусман

Интересно! След цъфтежа, шест месеца по-късно, гузманията умира. Не всеки сорт, но много. Ето защо е важно да започнете да го отглеждате навреме.

Основните видове гузмания

В света, благодарение на науката за селекция, са отгледани почти 200 вида гузмания. Тяхната разлика е в цвета на прицветника, цветето или листната плоча. Някои от тях живеят в земята, други на стари камъни, дори по склоновете на скали. При домашното отглеждане преобладават следните видове:

 • Темпо Екстра. Вечнозелена култура, която се продава най-често в цветарските магазини. Листата са яркозелени със златист оттенък. Прицветникът е червен. Цъфти дълго време, не е капризна при напускане.
 • Остара. Растение с гладки тесни листа в буйна розетка. Цъфти от края на зимата до началото на есента. След цъфтежа той умира, но на мястото на майчиното растение остават няколко дъщерни храста, които след трансплантацията са способни на самостоятелен живот.
 • Езикова гузмания. Един от най-популярните сортове. Ярките прицветници на къси прилистници могат да бъдат лилави, оранжеви, червени или бели. Листът е богато зелен, метене, събрани в силна розетка.
 • Непълнолетен Рондо. Малък храст с тесни, къси зелени или пъстри листа. Прицветникът е червен или оранжев на цвят. След отмиране оставя дъщерни кълнове.
 • Хилда. Голямо растение, може да нарасне до 70 см. Листата са леки, леко заострени в краищата. Прицветникът е нисък, розетката е разхлабена. Горната част е подчертана с ярък лимонов цвят. Цъфти най-малко 4 месеца.
 • Мозайка. Културата е едногодишна с красива, буйна, разперена розетка с дълги листа. Острите прилистници имат яркорозова крепост от елипса. Цветята в прилистници са светложълти.

Забележка! Градинарите практикуват отглеждането на сместа. Това не е отделен сорт.

Името означава няколко разновидности в един контейнер. Те се поставят така, че да се получи ярък и разнообразен цъфтеж от храсти от няколко цвята.

Guzmania mix е няколко разновидности с различни цветове в един контейнер

Грижа за растенията у дома

Хибридите и сортовете култури, които се отглеждат у дома, не се различават по отношение на грижите. Водени от съвети за отглеждане и спазване на правилата на селскостопанската технология, можете да увеличите времето за цъфтеж на гузмания и да избегнете нейното увяхване.

Температура

Тропическият гост лесно се приспособява към температурите на градските апартаменти. Но той наистина не харесва техните внезапни колебания и течения. Летните показатели не трябва да падат 22 градуса по Целзий, зимните - 17.

Важно! Спадът на температурата под 16 градуса може да бъде опасен за щата Гузмания. И ниските температури в съюз с течения обричат ​​растението на смърт.

Осветление

Guzmania се чувства добре в лека полусянка. Под ярка слънчева светлина декоративността на прицветниците се губи, те избледняват. По-добре е представителите на Bromeliads да живеят на източните или западните прозорци. Ако бромелиите се поставят от северната страна, има риск да не изчакате да цъфтят.

Грундиране

Когато се появи цвете, възниква въпросът коя почва е подходяща за гузмания. Земята за гузмания трябва да провежда влага и въздух добре. В градинарските магазини се продава готова почва за бромелии. Подходяща е и смес за фаленопсис. Можете да подготвите правилната почва за гузмания със собствените си ръце въз основа на мъх, пясък, торф и листна почвена смес.

Торове

Оплодете тропикана с пристигането на пролетта и до края на лятото веднъж месечно със специални превръзки за бромелии. Разтворът се приготвя наполовина по-слаб от посочения в инструкциите. Изсипете го директно в изход или го напръскайте върху растението.

Важно! Когато избирате универсални превръзки, трябва да обърнете внимание на съдържанието на мед и бром. Културата реагира негативно на тях.

Поливане

Поливането на гузмания е различно от обичайното. Водата се излива в изхода, а не в корена, както е обичайно за повечето растения. Розетката на цветето трябва да е пълна малко повече от наполовина. Водата се използва пречистена или дългогодишна, при стайна температура. През топлия сезон винаги трябва да има влага в изхода. Но веднъж месечно се освобождава от влага, изсъхва и водата трябва да се замени.

Поливането на гузмания се извършва директно в изхода

Прехвърляне

В няколко случая е необходима трансплантация за цвете гузмания:

 • когато капацитетът е станал малък;
 • при разделяне на деца;
 • Трансплантация на Гузмания след покупка;

Инструкции стъпка по стъпка как да трансплантирате гузмания у дома след покупка:

 1. Взема се плитка саксия, с 5-7 см повече от транспортната.
 2. Подготвя се почвата, която трябва да включва торф, листна пръст, пясък и хумус в равни части.
 3. Една трета от саксията се пълни с дренаж от камъчета, експандирана глина или пяна.
 4. Растението се навива със земна буца в нов съд и се поръсва с пръст, без трамбоване.

Растението се трансплантира по метода на трансбордиране заедно със земна буца

Блум

Забележка!Гусмания започва да цъфти до четвъртата година от живота.

Това е много важна стъпка. Една култура цъфти само веднъж: първата и последната.

Колкото и дълго да цъфтеше гузманията, но с началото на есента цветето изсъхва. По това време поливането и храненето се намаляват. Дръжката се изрязва заедно със засъхналата зеленина. Поливането се извършва през палета.

Често на форумите на градинарите възниква въпрос защо гузманията не цъфти. Проблемът се решава чрез правилно осветление, редовно поливане и торене.

Размножаване

Собственикът на такава красота ще се интересува да разбере как се умножава гузманията и колко старателна е тя. Не е много трудно да го възпроизведете, но има някои точки, за които трябва да знаете и тогава няма да има проблеми.

Размножаване със семена

За размножаване чрез семена подгответе контейнер с почвен субстрат за орхидеи или бромилиацеи.Материалът от семена се измива с разтвор на манган, изсушава се и се поставя на земята. Семената не се погребват, а се поставят на земята. Контейнерът е покрит със стъкло или фолио, създавайки парников ефект. В този случай не забравяйте за редовната вентилация.

Семената покълват на топло и добре осветено място, където температурата на въздуха не пада под 22 градуса. От време на време почвата се навлажнява чрез пръскане. Първите издънки трябва да се появят след 2 седмици. Беренето се извършва, когато разсадът е на 2 месеца, като се поставя в отделни чаши. 2 седмици след брането младите растения се трансплантират в саксии. Такъв храст ще цъфти след 4 години.

Размножаване от деца

След като културата е успяла да цъфти и преди да изсъхне, е време за размножаване чрез дъщерни процеси. Избледнелият майчин храст образува странични процеси, които образуват собствена коренова система. Ще бъде възможно да се засаждат децата поотделно, когато корените им нараснат до два сантиметра.

Как да засадим децата на Гузмания:

 • дъщерните процеси се отрязват от майчиния храст с остър, стерилен нож или острие;
 • местата на разфасовките се обработват с градинска смола или натрошени въглища;
 • децата се поставят в отделен съд, поставят се на топло място под филм или се покриват с пластмасова бутилка;
 • когато младите растения станат по-силни, те се прехвърлят заедно със земна буца в саксия със специален субстрат;

Забележка! Страничните издънки или бебетата растат с различна скорост. Следователно трансплантацията ще отнеме повече от един ден.

Майчиният храст образува дъщерни издънки, деца, които след трансплантацията запазват всички декоративни качества на растението

Възможни нарастващи проблеми

Понякога има някои трудности при отглеждането на растения. Има и проблеми в грижата за екзотична красавица:

 • Листата са сухи. Това се случва поради липса на влага или излишна влага в изхода. Регулираното поливане ще помогне за решаването на проблема.
 • Листни въшки или скални насекоми по листата. Заболелите листа трябва да бъдат премахнати. Изсипете културата и напръскайте с фунгициди.
 • Увисналите, меки листа са реакцията на цветето на ниските температури на въздуха.
 • Няма дъщерни процеси. Това се случва поради ниското съдържание на хранителни вещества в почвата.

При спазване на всички съвети и правила на селскостопанската технология, гузмания ще ви радва със своя цъфтеж повече от един месец. Ще расте без капризи и проблеми. Ще даде усещане за хармония на своя собственик.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина