Цвете Ixora - описание на растението, засаждане и грижи

Всеки цветар, който някога е виждал това растение, веднага се влюбва в неговия необичаен външен вид. Ixora е цвете с ярки или снежнобяли съцветия, в комбинация с лъскава зеленина, изглежда много впечатляващо. И благодарение на приятния си аромат, той се използва широко за декорация на градински парцели.

Ботаническо описание

Ixora е растение, принадлежащо към семейство Маренови. Представлява малък храст с тъмнозелени овални или ланцетни листа. Съцветията са съставени от множество тръбести цветя с различни нюанси. Бушът цъфти у дома по различно време, в зависимост от условията на отглеждане и грижи.

Ярко червена ixora

На територията на Русия са широко разпространени две разновидности на Ixora: явански и яркочервен. Първият е открит на остров Ява през 1846 година. Родината на втория е Индия.

Допълнителна информация! Иксора получи името си в чест на божеството от племето Малобар.

Видове и популярни сортове

Общо има повече от 400 разновидности на Ixor. Животновъдите са отгледали няколко вида, които могат да се отглеждат у дома.

  • Ярко червено

Храст, достигащ височина 130 см. Много цветя образуват буйно съцветие от бежово, розово, бяло или червено. Листата са лъскави, заоблени.

Бушът започва да цъфти през април и завършва през септември.

  • Явански

Ixora Javanica, както се нарича още, е двуцветна с оранжево оцветени червени цветя. Листата са овални, заострени по краищата. Може да нарасне до 130 cm.

Ixora bicolor Javanica цъфти обилно

  • Китайски

Храст, който достига височина не повече от 100 см. Листата са тъмнозелени, заострени. Цветята могат да бъдат бели, розови или жълтеникави.

  • Кармазинова

Karmazinovaya Ixora е ботанически класифициран сорт J2 с дълги, овални листа. Нараства до 100 см височина.

За справка! Цветята се появяват през май и имат яркочервен оттенък.

Грижа за цветя Ixora у дома

Ixora е топлолюбиво растение, което се нуждае от подходящи грижи. Само в този случай собственикът ще види красиви цветя.

Китайски цветя Ixora

Температура и осветление

Трябва да засадите цвете, така че да получи достатъчно количество естествено разсеяно осветление. По-добре е да изнесете топлолюбивата ixora на балкона през лятото. Тя се нуждае от температура от +16 .. + 25 ° С.

В стаята е по-добре да го поставите на первазите на прозореца към западната или източната страна на къщата.

Важно! През зимата растението трябва да осигури допълнително осветление.

Поливане и пръскане

По време на периода на цъфтеж храстът трябва да се полива поне 3 пъти седмично. Почвата винаги трябва да е влажна, но не трябва да се допуска застой на вода.

В особено горещи дни се препоръчва Ixora да се пръска от спрей бутилка.

Влажността в помещението, където расте цветето, трябва да бъде най-малко 60%. Препоръчително е да поставите малка тава с вода до саксията.

Почва и трансплантация

За засаждане и пресаждане на растение е необходимо да се избере рохкава, леко кисела почва. Може да се направи от торф, трева, хумус от листа и пясък. Задължително е да се подреди дренажен слой на дъното на саксията.

Можете да трансплантирате растението в началото на пролетта. Младите екземпляри се нуждаят от годишна процедура. Възрастните трябва да се трансплантират на всеки 2-3 години.

Важно! При пресаждането растението трябва да осигури висок дренажен слой - около 7 cm.

Подхранване и резитба

По време на цъфтежа храстът се храни 2 пъти месечно. През зимата и есента е достатъчно веднъж на 30 дни.

Препоръчително е да използвате минерални комплекси за закрити цъфтящи растения - можете да ги купите в градинарски магазини.

В края на периода на цъфтеж ixora трябва да бъде отрязан. Това премахва всички изсъхнали пъпки и издънки. Ако това не бъде направено, декоративността значително ще намалее. В допълнение, цветето ще харчи енергия, поддържайки изсъхналите части.

Размножаване

Можете да отгледате ново растение чрез резници. Посадъчният материал може да се събира по всяко време на годината.

Crimson Ixora е много красива

Нарязаната дръжка се поставя в чаша топла вода и се покрива с прозрачен материал. След 3 седмици ще се появят първите корени.

След растежа им разсадът се премества в торфено-пясъчна смес и за първи път се покрива с филм.

Възможни нарастващи проблеми

Много често производителите на цветя имат въпрос защо листата на Ixora стават кафяви и сухи. Най-често това се дължи на неправилна грижа. Листата могат да изсъхнат и да покафенеят със следните проблеми:

  • недостатъчно количество поливане;
  • директно излагане на слънчева светлина;
  • недостатъчна киселинност на почвата.

Растението може да забави растежа си или да спре да цъфти, ако няма достатъчно хранене.

Доста често Ixora може да развие хлороза. Това се дължи на недостиг на желязо в почвата или поливане с твърда вода. Също така, при неправилна грижа, паяк акари, листни въшки или насекоми могат да се появят върху листата на цветето. Можете да се отървете от тях с помощта на инсектициди.

Въпреки трудностите при отглеждане и грижи, с дължимото внимание можете да получите необичайно и жизнено стайно растение. Ixora все още не се среща често в Русия, но бързо набира популярност.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина