Как да подмладяваме виолетово у дома стъпка по стъпка

Вътрешната виолетка е любима на много производители на цветя. По време на цъфтежа това красиво растение няма да остави никого безразличен. Но теменужката е доста капризно растение. Изисква внимателна поддръжка.

Защо може да се наложи да подмладите виолетово

С течение на времето теменужките (друго име на Сенполия) губят декоративния си вид, тъй като растенията, както и всички други живи организми, са склонни да стареят. Важно е да знаете как да подновите теменужка. В края на краищата обилният цъфтеж на Сенполия ще зарадва само първите 2-3 години.

Цъфналите теменужки украсяват живота ни

Листата от долния слой при младите растения живеят само 1 година. След това се свиват, умират. В същото време стъблото може да стане голо и твърдо. Съцветията стават малки и незабележими, бившата красота изчезва.

Всичко това подсказва, че теменужката далеч не е млада, време е да я обновите. С такава възрастна жена можете да отворите втори вятър. И ако извършите подмладяване, тогава Сенполия отново ще зарадва с обилен цъфтеж.

Само младите теменужки радват с големи цветя

Начинаещите цветари имат въпрос: как да изрежете теменужка, така че да цъфти по-силно? Листата се изрязват с ножица или просто се отстраняват на ръка, без да се чака да изсъхнат. Ако теменужката е израснала силно в саксията, е станала буйна, такава резитба е много полезна: тя допринася за изобилен цъфтеж в бъдеще.

Друг добър въпрос е: Трябва ли да откъснете долните листа на теменужките? Със сочни и месести листа това няма да навреди. Но ако растението е слабо и листата вече са стари, тогава условията не са подходящи. Запазването на листата или подрязването им няма да помогне. Нуждаете се от спешна трансплантация или вземане на здрав лист за размножаване.

Внимание! Колкото по-стара става теменужката, толкова повече прилича на палма, която има голо стъбло и цъфтяща корона.

Подмладяване на теменужки у дома: подробни инструкции

Как да подмладите виолетовата по различни начини:

 • Изливане на почва в млади растения (чрез изпускане).
 • Повторно вкореняване на сокета.
 • Чрез изрязване (за рязане се избира здрав лист).

Понякога виолетовото трябва да се реже в корена.

Добавяне на почва

Най-лесният начин е да добавите прясна почва, това трябва да се направи, докато сенполията е все още сравнително млада.

Сенполия има едно забележително свойство: ако е заровено в почвата, стъблото ще даде корени.

Как да трансплантирате теменужка с дълго стъбло, ако тя все още е жизнеспособна:

 1. Отчупете или подрежете долните листа.
 2. Поръсете голото стъбло с питателен слой почва.
 3. Внимателно изравнете изсипаната почва.

Важно! Виолетовото не обича силно уплътняване, поради което новата почва не може да бъде силно трамбована.

Този метод е възможен, ако растението стърчи от земята не повече от 1-3 см. Но понякога само внимателните производители на цветя могат да разпознаят тази фаза. Много хора забелязват застаряваща теменужка, когато стърчи от земята и се простира до 5-6 см. В този случай ефективността от добавянето на почва не винаги е висока.

Вкореняване на върха

Ще бъде полезно да научите друг начин за актуализиране на теменужка с дълъг ствол. Има радикална операция, а именно „отстраняване на главата на теменужка“. По-професионално това действие се нарича пренасочване на магазин.

Процесът стъпка по стъпка за подмладяване на прекалено разтегнато растение:

 1. Подрежете стъблото в самата основа на нивото на земята.
 2. Освободете стъблото от долните и болните листа (оставете не повече от 6-8 горни централни листа), като същевременно осигурите симетрия.
 3. Отстранете кафявите мъртви израстъци от стъблото и оставете само здрава зелена тъкан.
 4. Ако има пъпки, те трябва да бъдат премахнати.
 5. Оставете горната част да изсъхне на въздух. Това ще се случи след 30-40 минути.
 6. Поръсете точките на рязане с натрошен активен въглен.
 7. Поставете смес от трева, перлит и пясък в съотношение 1: 1: 1 в саксия.
 8. Изкопайте дупка в центъра, чийто диаметър е равен на диаметъра на стъблото, и поставете растението там.
 9. Задълбочете теменужката до долните листа.
 10. Поливайте леко, като се уверите, че водата не попада върху листата.
 11. Създайте мини оранжерия от полиетилен, ако въздухът в помещенията е много сух

Внимание! За удължена теменужка те предприемат радикална мярка - правят твърда резитба.

Резници

Много често производителите на цветя пресаждат теменужки, като вкореняват резник с лист. Този метод е широко разпространен.

Как да подмладите виолетово у дома стъпка по стъпка:

 1. Взима се остър нож и стъблото с листа се отрязва.
 2. Полученият дръжка се поставя във вода (не трябва да докосва листната плоча).
 3. Добавя се натрошен активен въглен.
 4. След появата на корените (това трябва да се случи след 2-3 седмици), разсадът се трансплантира в лека почва.

Последователност на трансплантация на виолетови дръжки

Можете да изберете друга опция: без да държите листа във вода. В този случай процесът на трансплантация ще изглежда така:

 • Срязването на стъблото се навлажнява със стимулатор на растежа на корените.
 • Засаждане във влажна хранителна смес.
 • Покрийте с пластмасова чаша или полиетиленова торбичка, за да създадете парников ефект.
 • След 3 дни оранжерията се отваря за вентилация.

Тук трябва да знаете как правилно да отрежете теменужката: листът се отрязва с една трета, ако е много голям.

Внимание! По този начин се гарантира 100% отглеждане на нова теменужка, но цъфтящо растение може да се получи не по-рано от 2 години след началото на процеса на вкореняване.

Време за трансплантация

Най-подходящото време за операция по подмладяване на виолетовите е периодът, когато виолетовият е в активен растеж. Това е пролет и лято, но не и пикът на жегата. Ако температурата на въздуха е под +15 градуса и над +27 градуса, тогава вкореняването е по-бавно.

За бърз растеж на корените разсадът се препоръчва да се полива с препарати, които стимулират образуването на корени. Използвайте лекарствата стриктно в съответствие с инструкциите. Нежелателно е подмладяването на растенията по време на цъфтежа и образуването на пъпки.

В продажба можете да намерите Kornevin

Препоръчва се подновяването на Saintpaulia веднъж на 2-3 години. В същото време почвата е напълно заменена. Трябва да изберете саксии, които са плоски. В тях растенията по-добре черпят влага от палета. Не забравяйте за перфорацията в дъното на саксията. Когато купувате контейнер, трябва да знаете какъв е диаметърът на изхода на растението. Те трябва да съвпадат помежду си.

Допълнителна информация! Ако теменужката е нараснала силно в саксията и е дала много деца, те трябва да бъдат трансплантирани: процесите са зависими и отнемат цялата сила от цветето.

Растенията се нуждаят от фотосинтеза за по-добро оцеляване. И при липса на корени, енергията на теменужката се получава през листата. Следователно по време на периода на вкореняване са необходими дълги светлинни часове. Тя може да бъде увеличена чрез инсталиране на допълнително осветление с помощта на специални фитолампи. Но можете да инсталирате и конвенционална флуоресцентна лампа.

Грижи след трансплантацията

След около 2-4 седмици на трансплантираните резници се появяват корени. Когато пораснат 2 см, те се трансплантират в пластмасова чаша. Когато резниците покълнат в земята, този период се съкращава.

Много е важно да се осигурят благоприятни условия за оцеляване и по-нататъшен растеж. Теменужките са светлолюбиви растения. Най-удобният домашен любимец ще се чувства на прозореца с източно изложение.

Не се препоръчва да избирате запад и север. На северните прозорци изобщо никога не можете да изчакате цъфтежа. Но от южната страна растението ще се нуждае от засенчване, тъй като листата могат да изгорят от твърде ярка светлина.

По-добре е да поставите саксии с цветя на перваза на прозореца поради любовта на теменужките към естествената светлина. Ако такива условия не могат да бъдат създадени, тогава мястото трябва да бъде оборудвано с флуоресцентни лампи.

Внимание! Не се препоръчва пряка слънчева светлина. Те имат вредно въздействие върху Сенполия, както и течение и студ.

За равномерно образуване на розетката, контейнерът трябва постепенно да се завърта, за да може листата да се разгърнат към източника на светлина. Но е нежелателно да се променя местоположението в самата стая: растенията са много болезнени за това.

Поливането на теменужки, както и на други закрити цветя, е необходимо в зависимост от влажността в помещението. Ако къщата е влажна, тогава поливането се намалява до веднъж седмично. В сухи помещения поливането се извършва два до три пъти седмично. Влажността на въздуха се променя в зависимост от сезона. Това трябва да се има предвид при поливането.

С подходящи грижи теменужките цъфтят много красиво.

Виолетовата не обича излишната влага. Ето защо се препоръчва да се налива вода в картера. В този случай растението ще вземе необходимото количество течност самостоятелно.

Водата за напояване не трябва да съдържа тежки соли. Препоръчително е да го защитите и температурата трябва да е стайна. Листата периодично се измиват с течаща вода, но те не могат да бъдат изтрити, за да се избегнат повреди по космите. Листата изсъхват естествено. През това време слънчевите лъчи не са разрешени - в противен случай може да се получи изгаряне. Следователно такива водни процедури трябва да се правят вечер или през нощта. До сутринта листата ще имат време да изсъхнат напълно.

Както можете да видите от горното, подмладяването на теменужките у дома е трудоемък процес, изисква търпение. Но ако на растението се осигурят добри условия, неговият блясък със сигурност ще зарадва всички наоколо.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина