Как да трансплантирате азалия - опции у дома

Азалия принадлежи към семейство Хедър, е виден представител на рода Рододендрони. Представителят на закрито е надарен с огромен брой ярки съцветия. Видът е неизискващ към условията на поддръжка и грижи. Очевидното им неспазване може да доведе не само до опадане на зеленина и съцветия, но и до смърт на растението.

Кога да трансплантирате азалия у дома

Трансплантацията на азалия в млада възраст се извършва веднъж годишно. Всяко отклонение от тази норма може да доведе до стрес и заболяване. Най-добрият период, когато можете да трансплантирате азалия, без да навредите на цветето, е пролетта. В този случай се образува храст.

Трансплантация на растения

Опитните цветари препоръчват да се комбинират тези две процедури. По-честите трансплантации се извършват само в краен случай:

 • когато кореновата система е надраснала размера на саксията;
 • когато е започнал процесът на разпадане на субстрата или корените.

След покупката

След закупуването на растение те се питат: как да засадите азалия у дома? Пресаждането след покупка е задължителна процедура. За транспортиране и продажба, доставчиците поставят растенията в специален субстрат, в който растението е неудобно да расте дълго време.

На бележка! Присаждането на азалия у дома е възможно само след адаптационния период.

Флористите се съветват да купуват готова почва, проектирана специално за азалии. Цветето е изключително придирчиво към състава на почвата и най-малкото нарушение в пропорциите може да доведе поне до развитие на болести. Трудно е да приготвите правилния субстрат у дома.

Прехвърляне след покупка

Трансплантацията се извършва по метода на трансбордиране. Азалията се почиства старателно от почвената смес и се засажда в добре дрениран съд. Поливането след пресаждането се извършва директно под корена.

След цъфтежа

Трансплантацията на азалия след цъфтежа включва следните дейности:

 1. Първо се изрязват пъпките.
 2. Към закупената почва се добавя специален препарат, който предпазва растението от гъбични спори - триходермин.
 3. Саксията с азалия е покрита с 1/3 от всеки дренажен материал, за да се избегне гниене на кореновата система.
 4. За да се повиши киселинността на почвата, върху дренажа се поставя слой борова кора.

След цъфтежа

Как да трансплантирате азалия у дома, за да не повредите кореновата система? Процедурата се извършва възможно най-внимателно:

 1. Растението се изважда от саксията. Важно е на този етап да не се повредят корените.
 2. Цветето, заедно с плътна земна бучка, се накисва във всеки стимулиращ разтвор за 30-40 минути.
 3. На този етап кореновите процеси се изследват внимателно. Ако има заболявания или наранявания, те се отрязват с остър нож.
 4. След обработката те се прехвърлят в нова саксия и се покриват с пръст за азалии.
 5. Мястото за цветето трябва да е възможно най-осветено и да е далеч от отоплителните уреди. Времето за адаптация директно зависи от сорта и основното състояние на храста.

Внимание! Болната коренова система ще попречи на азалията да се развива нормално.

Причини за трансплантация

Има няколко причини, поради които се извършва тази процедура:

 • Ако на земята има видими признаци на заболяване - плесен, гъбички.
 • Когато част от корена или цялата коренова система са повредени.
 • За млад храст - ежегодно. За възрастен - не повече от веднъж на 2-3 години.
 • Със силен растеж на кореновата система.

Как правилно да трансплантирате азалия на закрито

Преди засаждането на азалията се извършва подготвителна работа. За това ще ви трябва:

 • Остър нож или ножици.
 • Алкохол за обработка на инструменти.
 • Закупена или самоподготвена почва.
 • Капацитет на засаждане.

Избор и подготовка на почвата

Ако по някаква причина не е възможно да закупите специален субстрат за азалии, пригответе го сами. За да направите това, смесете:

 • ситно накълцана борова кора;
 • предварително добре изсушен сфагнум;
 • перлит или вермикулит;
 • пресят речен пясък;
 • въглища;
 • питателна почва.

Всички компоненти са добре смесени. Преди засаждането полученият субстрат се третира с дезинфектант.

На бележка! Към крайната смес се добавя едно от лекарствата: корен или триходермин.

Избор на пот

За засаждане е подходящ широк контейнер. Размерът на новата саксия се регулира според размера на кореновата система. Плантатор е идеален за азалии.

Капацитет за трансплантация

Подрязване на подрязване на корени

Санитарната резитба на корените има благоприятен ефект върху растението. Цветето, заедно със земна бучка, се изважда от саксията. Първоначално се проверяват външни повреди и се отстраняват мъртвите части. Не се препоръчва да отделяте плътна земна бучка с ръцете си, това може да доведе до увреждане на слаби корени. Преди подрязване го накиснете в смес от топла вода и циркон. След това те започват да актуализират резитбата. Корените се отрязват от всяка страна с 1-1,5 cm.

Разцепване на азалия

Разделянето на храста се извършва не само за възпроизвеждане на видовете, които харесвате, но и поради големия размер на растението. За да направите това, внимателно извадете цветето от саксията, изследвайте кореновата система и, ако е необходимо, отрежете болните или изсушени части. Земната топка се нарязва на няколко парчета с нож.

Важно! На всеки участък остава поне един изстрел. Всяко ново растение се нуждае от своя индивидуална саксия.

Засаждане в друга саксия

Процедурата за кацане се състои от редица стъпка по стъпка дейности:

 1. Дъното на контейнера е покрито с дренаж с 3 cm.
 2. Следващият слой е чипс или натрошен мъх.
 3. За да предотвратите гниене, поръсете с което и да е противогъбично средство.
 4. Почвеният състав е покрит с много малко, само за да се разпредели внимателно кореновата система върху контейнера за засаждане.
 5. Корените на предварително напоената азалия се изстискват леко.
 6. Цветето се поставя точно в центъра на саксията и внимателно се покрива с пръст.
 7. Не се препоръчва задълбочаването на кореновата шийка на растението, това може да го повреди и няма да му позволи да се развива нормално.
 8. Субстратът е леко натъпкан.
 9. Поливането след засаждане се извършва със същия състав, в който е извършено накисването.

Обрасла коренова система

Забележка! Азалията не трябва да се полива обилно след засаждането. Това може да доведе до загниване на корените първо, а след това и на цялото цвете.

Характеристики на пресаждането на азалии в градината

Трансплантацията или засаждането на уличен представител в градината се извършва в началото на пролетта, преди момента на активен соков поток. В екстремни случаи трансплантацията на вида може да бъде отложена за началото на есента. Улица Азалия има повърхностно разположение на корените, поради което не се нуждае от дълбока дупка за засаждане. Дълбочина - не повече от 50 см, ширина - 70-80 см. Дъното на седалката е покрито с дебел слой счупена тухла или чакъл.

Градински сортове

На бележка! Когато към почвата се добавят варовикови чипове, киселинността на почвата постепенно се променя. Това е лошо за азалии.

Почвата трябва да се състои от хранителна почва, торф, хумус и речен пясък. Кацането на уличен представител не се различава от стайното. Кореновата шийка на трансплантираното растение трябва да е над нивото на земята. След засаждането почвата се трамбова и навлажнява.

Типични грешки при трансплантация

Неспазването на правилата за трансплантация може да доведе до заразяване на растението с гъбички или инвазия на вредни насекоми. Ако прекалите с напояването на азалията, съществува риск от развитие на ръжда или гниене на корените. В борбата срещу болестта всеки фунгицид или разтвор на меден сулфат е отличен.

Когато на растението се появят вредители: листни въшки, акари или белокрилки, навременното третиране с инсектициден агент ще помогне. Ако след трансплантация на азалия домашните грижи не позволяват да получите пъпки, тогава причината е:

 • неподходяща почва за отглеждане;
 • режим на неграмотно поливане и пръскане;
 • сух въздух;
 • неспазване на нормите за хранене.

По-нататъшни грижи за цветето

През периода на активен растеж растението се полива своевременно и обилно. Овлажняването се извършва, когато горният слой на земята изсъхне. Топлата, утаена вода е подходяща за напояване.

Здраво растение

Допълнителна информация! Добавянето на лимонена киселина към водата за напояване ще помогне да се поддържа необходимото ниво на киселинност на почвата.

В сухо време храстът изисква пръскане, което се извършва рано сутрин или след залез слънце. До края на сезона поливането намалява поне наполовина. Поради липса на влага, азалията спира да расте и може да оцелее безпроблемно през зимата. Храненето с цветя се извършва три пъти годишно:

 1. Азотните торове се внасят веднага след „пробуждането“ на цветето - в началото на пролетта.
 2. По време на пъпкуването в почвата се добавят калий и фосфор.
 3. След като пъпките избледнеят, почвата се наторява със смес от фосфор и калий. Пропорцията на състава е 1: 2.

Важно! Не позволявайте на течността да попадне върху кореновата шийка. Растенията се поливат на разстояние най-малко 10-20 см от центъра на азалията.

Азалия в градината

Вътрешните и външните азалии са отзивчива култура. Спазването на правилата и разпоредбите на селскостопанската технология неизменно ще доведе до обилен цъфтеж. Гледката може лесно да се превърне в декорация не само за всеки дом, но и за личен парцел.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина