Как да трансплантирате бегония на ново място

В градините и парковете на Русия бегонията се среща доста често. Това красиво цвете не изисква много поддръжка и расте добре както на открито, така и у дома. Красотата и разнообразието от цветове по време на цъфтежа са причините за нарастващата популярност на бегониите сред производителите на цветя. Те знаят, че е важно не само да изберете правилния сорт, но и да се грижите за него правилно. На първо място, трябва да се научите как да трансплантирате бегония, така че тя не само да започне, но и да зарадва с цъфтежа си по-късно.

Когато е необходима трансплантация

Въпреки ниските изисквания на растението, все още е необходимо да се грижите за цветето. Ако не осигурите правилна и пълна грижа, храстът просто ще спре да цъфти.

Буен разцвет на бегония

Едно от основните условия на процеса е навременната трансплантация. Веднага след покупката бегонията не трябва да се трансплантира. По-добре е да направите това след няколко седмици, така че растението да има време да се адаптира към новите условия.

Важно! Ако закупеният храст е в етап на цъфтеж, тогава е по-добре да изчакате, докато свърши.

Какви фактори показват, че цветето се нуждае от трансплантация:

 • Обемът на контейнера е недостатъчен и корените се виждат от дренажния прозорец.
 • Саксията е повредена или напълно счупена.
 • Върху растението са се появили вредители, които могат да бъдат елиминирани само чрез пресаждане.
 • Има твърде много листа и това пречи на пълното развитие на цветето.
 • Заводът е закупен наскоро.

Пролетта е идеалното време за прехвърляне на бегонии в друг контейнер. По това време активният растеж все още не е започнал и растението ще понася такъв стрес много по-лесно. Но ако е необходимо, трансплантация на бегония е възможна и по друго време на годината.

На бележка! Може ли да се трансплантира цъфтяща бегония? Да, но само в най-неотложните случаи, когато растението е заплашено от смърт.

Колко често да пресаждате бегония

Кореновата система на растението не е твърде голяма, така че не трябва да се трансплантира често. Засаждането на бегонии на ново място не изисква много време и усилия. Важно е да правите всичко внимателно, за да не повредите нежните корени. В противен случай растението няма да пусне корени на ново място.

Специален грунд

Самата трансплантация се извършва в следните случаи:

 • След закупуване на растението.
 • Ако е необходимо, заменете почвата с по-питателна. Това е ежегодно събитие, което не бива да се пренебрегва, за да поддържа растението здраво.

Ако бегонията, чиято трансплантация е необходима след покупката, бъде поставена в удобни условия, тя бързо ще се превърне в здраво растение и ще зарадва другите с цъфтежа си.

Как да изберем саксия и почва

Преди работа трябва да подготвите всичко необходимо за правилна трансплантация. На първо място, това са:

 • Достатъчно просторен контейнер. По-добре е да изберете саксия с няколко сантиметра по-голям обем от предишната.
 • Хранителна почва, състояща се от торф, трева и почва и хумус. Те се приемат в същите пропорции.
 • Дренаж. Той осигурява кислород на корените и позволява да се отстрани излишната влага. Като него можете да използвате експандирана глина, камъчета, парчета плочки и така нататък.

Тези компоненти трябва да се държат под ръка преди презасаждането на бегония.

Допълнителна информация. Друг важен етап от подготовката е дезинфекцията на почвата. Обработката на почвата ви позволява да унищожите съществуващи патогенни бактерии, спори на гъбички, ларви на нематоди и други вредители.

Подготовка на растенията за пресаждане

Сортовете бегония имат различни видове коренови системи. В повечето растения от вида могат да се видят малки, тънки корени. Тези цветя се засаждат най-често на открито. Клубенестите сортове, вместо обичайните процеси, имат леко удебеляване на сплесканата форма. От него се простират тънки корени, наподобяващи косми.

Бегония грудка

Преди да засадите бегония, трябва внимателно да почистите кореновата система от земята. След това корените се проверяват за жизнеспособност и увреждане. Ако е необходимо, извършете дезинфекционно лечение.

Важно! Не трябва предварително да накисвате грудките в стимуланти на растежа. Това ги кара да гният.

За засаждане се избират млади и силни грудки, които ще дадат мощно стъбло и ще зарадват с красив цъфтеж.

Методи за трансплантация

Ако всичко е готово за пресаждане на бегонии у дома, трябва да решите как най-добре да го направите. Има два начина да направите това: прехвърлете цялото растение в нова саксия или засадете само грудката в земята.

Как да трансплантирате бегония у дома изцяло стъпка по стъпка:

 1. На дъното на саксията се поставя дренажен слой, след това въглен. Останалата част от контейнера се пълни с пръст.
 2. След почистване предварително обработеното и изследвано цвете се поставя в нова саксия и се поръсва отгоре с малък слой почвена смес. Почвата не трябва да достига ръба на саксията с един сантиметър.
 3. Засаденото цвете се полива добре. Ако е необходимо, след няколко седмици можете да добавите малко почва.

Важно! Прекомерното задълбочаване на кореновата шийка може да потисне растежа на растенията.

Ако цвете е засадено с грудка, то не се поставя твърде дълбоко и само малко се поръсва с пръст.

Грижи след трансплантация на растения

Поливането се извършва веднага след поставянето на растението в нова саксия. След това се прави почивка за около четири дни. Когато почвената повърхност започне да изсъхва, поливането се възобновява. Интензивността им зависи от много фактори. Например есента е време на забавяне на растежа и по това време бегониите не се нуждаят от много вода.

Забележка! През първия месец след трансплантацията не се извършват допълнителни торове и химически обработки. Това ще позволи на растението да се адаптира и да започне да се развива.

Прехвърляне от пощенския съд след покупка

След като бегонията бъде внесена в къщата, трябва да й дадете почивка и едва след това да я трансплантирате в нова, малко по-голяма саксия. След проверка растението се третира с дезинфектанти и се изсушава. По-добре е да не пресаждате цветето по време на периода на цъфтеж.

Трансплантация на цветя след покупка

Типични грешки при трансплантация

Нарушаването на изискванията за трансплантация на растения може да доведе до смърт на цветя, така че трябва да знаете какво да не правите с това събитие. Най-важните грешки са:

 • Невалиден размер на контейнера. В твърде голяма саксия растението расте много бавно и може да не цъфти.
 • Почвата е твърде плътна. Така че растението не получава хранителни вещества поради факта, че кислородът е блокиран. Водата няма да бъде премахната напълно и киселинността на почвата ще се увеличи, което ще се отрази негативно на растението.
 • Голямо задълбочаване на кореновата шийка. При такава грешка бегонията може да умре.

За да се насладите на красивия цъфтеж на бегония, трябва правилно да се грижите за нея и да засадите растението. Основното нещо е да се съобразите с технологията на работа и да не докосвате цъфтящи растения. Ако почвата е рохкава и питателна и поливането и подхранването се извършват своевременно, бегонията ще ви благодари с буен и дълъг цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина