Как да трансплантирате декабрист у дома в нова саксия

Декабристът има друго име - зигокактус на Шлумбергер. Този вид е един от сортовете горски кактуси, принадлежи към епифитни растения. Стайното цвете от много години се счита за символ на зимата. Цъфтежът на растението най-често започва през декември, точно по време на новогодишните празници. Но за да може зигокактусът винаги да радва с най-красивите цветя, трябва да знаете кога да трансплантирате Декабрист и как да го направите правилно.

Когато е необходима трансплантация

Вкъщи можете да решите кога трябва да трансплантирате декабрист чрез следните фактори:

 • Трансплантация на цветя веднага след покупката. Флористите се съветват незабавно да сменят не само саксията, но и земята. Най-често цветните магазини използват торф като почва. Ако не смените субстрата своевременно, растението ще започне да изсъхва и боли.
 • Силен растеж на кореновата система. Корените не само се появяват на повърхността на почвата, но също така растат през дренажните отвори. Тези признаци показват спешна нужда от трансплантация на декабрист в по-голяма саксия.
 • Гниещи корени. Поради неправилна грижа, корените на растението могат да започнат да гният. В този случай опитни любители на цветя препоръчват да се пресаждат стайни растения в нов контейнер с едновременно възстановяване.

Силно обрасло цвете

Колко често да трансплантирате Декабрист

Младото растение трябва да се пресажда поне веднъж годишно или докато расте кореновата система.

Трансплантацията на възрастен декабрист трябва да се извършва веднъж на всеки 3 години.

Трансплантация на растения

Как да изберем саксия и почва

Преди трансплантацията е важно да решите коя саксия е необходима за цветето Декабрист. Поради придирчивостта на растението, контейнерът може да бъде направен от почти всеки материал.

Опитните производители съветват да се използват следните видове саксии:

 • керамика (всяко растение ще отговори на естествения материал с благодарност);
 • глина (огромно разнообразие от саксии от глина няма да остави никой безразличен);
 • стъкло (ново - саксии от стъкло ви позволяват да наблюдавате състоянието на кореновата система);
 • дървени кутии (най-често се използват за отглеждане на голям брой цветя едновременно);
 • пластмасови вази (добър алтернативен евтин материал с широка гама от форми и цветове).

Помня! Използването на метал може да доведе до корозия в случай на постоянен контакт с мокра почва. В резултат на това разпадането на кореновата система и смъртта на цветето.

За пресаждането на това конкретно растение експертите съветват да закупите почва, предназначена за сукуленти и кактуси. Друга възможност е да направите сами глинената смес.

За да приготвите подходящ субстрат, трябва да вземете:

 • 2 части пресят пясък;
 • 1 парче листна земя;
 • 1 част торф или мъх;
 • 1 част експандирана глина.

Съвет! За кактусите се препоръчва използването на камениста, но лека почва.

Дезинфекция на почвата

За да унищожите вредители и възможни гъбички, почвата първо трябва да се дезинфекцира. Процедурата може да се извърши по няколко начина:

 • ранно поливане на почвата със слаб разтвор на калиев перманганат;
 • калциниране на земята при условия на висока температура, например във фурна;
 • предварително разливане на субстрата с Байкал.

Внимание! Опитните производители на цветя съветват да се обработват не само земята и растението, но и бъдещото му място на растеж.

Подготовка за трансплантация

Как да трансплантирам цвете на декабрист в друга саксия? Първо трябва да извършите поредица от стъпка по стъпка действия:

 1. Изберете саксия, подходяща за възрастта и с необходими дренажни отвори. Контейнерът за декабрист не трябва да бъде нито дълбок, нито широк. С излишно пространство кореновата система и листата се „угояват“. В този случай цъфтежът е невъзможен.
 2. Напълнете контейнера 1/3 с дренаж, състоящ се от експандирана глина, камъчета или счупени тухли. Дренажният слой ви позволява да източвате водата своевременно и предпазва корените от гниене.
 3. Извършете предварителна обработка на почвата и растенията (препоръчително е да използвате разтвор на манган). Добавянето на въглен в земята ще доведе до допълнителна дезинфекция.
 4. Подготовката на растение за пресаждане е предпоставка за здравословен растеж и навременен цъфтеж. Всички листа трябва да се измият с топла вода. Откъснете всички болни, сухи и излишни части от леторастите. Това събитие ще помогне за формирането на обемно цвете в бъдеще.

Важно! Листата на декабриста не могат да бъдат отрязани, те трябва да се развият.

Методи за трансплантация на декабрист

Независимо от метода за присаждане на декабрист у дома, трябва да се спазват основните изисквания:

 • всеки следващ пот трябва да е малко по-голям от предишния;
 • засаждането се извършва заедно със земна бучка, тъй като корените на растението имат повърхностно разположение;
 • поливането се изисква веднага след пресаждането, но след това растението не може да се напоява в продължение на една седмица;
 • когато горните издънки бъдат отстранени, цъфтежът ще бъде по-обилен.

Дренаж за трансплантация

Как да трансплантирам декабрист? Планираната трансплантация трябва да се извърши в съответствие с общоприетите стандарти и да включва редица стъпка по стъпка дейности:

 1. Преди разсаждането е необходимо да се дезинфекцира почвата, това събитие е задължително както за закупена почва, така и за домашно приготвен субстрат.
 2. За трансплантацията се взема нов дренаж. Категорично е забранено повторното приемане на предварително използван такъв. В най-крайния случай дренажът се измива, дезинфекцира и старателно се изсушава.
 3. Саксията е по-голяма от предишната, 1/3 запълнена с експандирана глина или чакъл.
 4. Субстратът за Декабрист се изсипва отгоре с малък слой - 1-2 cm.
 5. За да не се повреди растението, то се изважда от старата саксия възможно най-внимателно. Необходимо е да се държи за основата.
 6. Отстранете излишната почва от кореновата система. Не можете да се отърсите от всичко, почвата между корените трябва да бъде оставена.
 7. Внимателно изследвайте кореновата система за повреди и заболявания. Ако корените са здрави, тогава растението се поставя в нова саксия.
 8. Получените кухини се запълват с пръст. По време на тази процедура трябва да се внимава растението да е на нивото в новия контейнер.
 9. Внимателно набийте почвата и напойте растението.

Трансплантация на декабрист

Ако трансплантацията се извършва поради разпадане на кореновата система, тогава процесът става малко по-сложен:

 1. След изваждане на декабриста от гърнето цялата стара земя се отърсва.
 2. Всички лезии на корените трябва да бъдат отстранени със стерилен и много остър инструмент.
 3. След отстраняване на всички нездравословни корени е важно растението да се изплакне старателно с топла вода и да се изсуши.
 4. Всеки разрез трябва да бъде обработен с въглен.
 5. Последващите действия са абсолютно идентични с планираната трансплантация.

Внимание! Трансплантацията на растения може да се комбинира с нейното размножаване.

Грижи след трансплантация на растения

Грижата за зигокактуса след стресова трансплантация е много важна част от здравословното растение.

Точно седмица след тази процедура не можете да поливате цветето. Ако почвата е много суха, се допуска само пръскане с вода със стайна температура.

Стайната температура по това време (период на почивка) не трябва да надвишава +15 градуса. Растението не трябва да се излага на светлина.

Не се препоръчва торене и хранене.

След 10-14 дни е препоръчително да се прищипят върховете на леторастите. Тази процедура не само ще провокира появата на нови клони, но и ще подобри бъдещия цъфтеж.

Прехвърляне от пощенския съд след покупка

Трансплантацията на декабрист у дома веднага след покупката е много важна. Това се дължи на следните причини:

 • контейнерите за магазини са изработени от некачествена пластмаса;
 • субстратът е почти изцяло торф.

Трансплантация на декабрист след покупка в магазина

Самата трансплантация не се различава от планираната - необходимо е да се действа съгласно алгоритъма, описан по-горе.

Типични грешки при трансплантация

Проучването на възможни грешки ще предотврати болести, а може би дори смъртта на цветето и ще позволи на декабриста да расте дълги години и да радва с цъфтежа си.

 • Саксията не е с правилния размер. Капацитетът за трансплантация трябва да бъде малко по-голям от предишния. Голяма саксия ще накара издънките да растат твърде бързо. Всички сили ще бъдат изразходвани за развитието на "зелена маса" и образуването на съцветия ще спре.
 • Пресаждайте по време на активен цъфтеж, късна есен и зима. По време на формирането на цветни пъпки, пресаждането, дори ако е крайно необходимо, ще доведе до смъртта на цялото растение.

Здраво цъфтящо растение

Съвет! Ако цъфтежът е твърде обилен, тогава някои от цветята трябва да бъдат откъснати. Това ще позволи на растението да се развива правилно.

Грижата за декабрист по време и след трансплантацията на пръв поглед изглежда много трудна. Но изучаването на правилата за грижи и пресаждане не само ще ви позволи да отгледате здраво растение, но и ще се насладите на цъфтежа му през студените зимни вечери.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина