Как да трансплантирате здравец - инструкции стъпка по стъпка у дома и на улицата

Мушкатото се счита за едно от най-непретенциозните стайни растения. Но производителите, които отглеждат цвете на первазите си, знаят колко е важно да се създадат подходящи условия за него. Една от задължителните процедури е да преминете към нов пот. Това изисква да знаете точно как да трансплантирате здравец.

Защо да трансплантирате здравец

Необходимостта от трансплантация на растение възниква, когато кореновата система расте и стане тясна в контейнера за засаждане. Можете да разберете това, като повдигнете саксията - върховете на корените ще се виждат през дренажните отвори. В същото време цветето започва да страда от постоянен дефицит на хранителни вещества, лесно се излага на болести, съществува риск от смъртта му.

Цветето се нуждае от трансплантации, докато расте

Може да се наложи трансплантация в следните случаи:

 • появата на кореново гниене поради нарушаване на режима на напояване;
 • стимулиране на началото на етапа на цъфтеж след продължителен период на покой;
 • прекомерно излагане на долната част на стъблата;
 • замърсяване на почвата с вредители и патогенни микроорганизми;
 • необходимостта от подмяна на повредена саксия;
 • силно изчерпване на почвата за пеларгония;
 • нужди от подмладяване.

Допълнителна информация! За да се подмлади цвете, то трябва да бъде засадено в нов контейнер. Възможно е едновременно възпроизвеждане чрез разделяне на храста.

Оптимално време за процедурата

Времето, в което цветето се трансплантира, до голяма степен определя периода на адаптацията му към ново място. Обикновено трансплантацията на здравец у дома се извършва през пролетта. С увеличаване на светлата част от деня растението започва вегетативни процеси, най-лесно възприема стресови промени. В същото време някои производители се ръководят от лунния календар, знаейки за реакцията на растенията към движението на нощното светило.

Най-неблагоприятното време се счита за зимните месеци. Претоварването на растенията, извършено през март или април, ще даде най-добри резултати и ще бъде най-безболезненото.

Забележка! Трансплантацията на пеларгония в градината, независимо дали е кралски, зонален или бръшлян-листен растителен сорт, трябва да се случи в края на пролетта, т.е. през втората половина на май.

Преместете цветето обратно в къщата или апартамента преди настъпването на студеното време

Възможно ли е да се трансплантират здравец по време на цъфтежа или през лятото

Трансплантацията на здравец е разрешена по всяко време на годината, но при благоприятни условия растението цъфти почти непрекъснато през лятото. Може ли цъфтящи здравец да се трансплантира?

При активно бутонизиране храстът изразходва много ресурси и води до продължителен период на възстановяване. В резултат на това храстът може да не се справи със стреса и да хвърли цветя. Поради тази причина се препоръчва да се отложи трансплантацията за друг път.

Имам ли нужда от трансплантация след покупка

Много закупени цветя бързо умират, когато попаднат в домашна среда. В същото време на растението се осигурява пълна почивка, така че да се адаптира към променените външни условия, тъй като за кратък период от време цветето е преживяло редица стресови ситуации: трансплантация на градинската площадка, транспортиране, поддръжка в магазин.

Опитните производители се опитват да не трансплантират здравец веднага след покупката. В първите дни след появата на ново растение в апартамента се поддържа оптималната температура и влажност.

Подготовка на растенията за пресаждане

В деня преди презасаждането на цветето се полива обилно, за да може базалният пръстен по-лесно да излезе от саксията при работа с растението.

Забележка! Някои производители препоръчват използването на стимуланти, за да помогнат на здравецът да се възстанови по-бързо.

Няма други начини за свеждане до минимум на стреса от трансплантация на растения. Единственият начин за смекчаване на последиците от процедурата е да се избере оптималното време.

Размер и материал на саксията

При избора на нова саксия за пресаждане на здравец се вземат предвид причините за процедурата. Ако трябва да преместите цвете, което е станало тясно в предишната сеялка, размерът на новия контейнер трябва да бъде с 1-2 см по-голям. Изборът на твърде голяма саксия ще доведе до факта, че кореновата система ще започне да развива нова пространство, поради което периодът на цъфтеж няма да дойде своевременно.

В голяма саксия растението ще се превърне в неподреден храст.

Когато се извършва трансплантация на цъфтеж, препоръчително е да вземете саксия, която точно отговаря на обема на кореновата система. Същото се отнася и за движението на здравец с цел подмладяване и едновременното разделяне на храста на няколко независими растения - всеки контейнер трябва да е подходящ за нов екземпляр.

Позволено е да се използва контейнер за кацане, направен от всякакъв материал. Избирайки пластмасова сеялка, вземете предвид, че тя има слаба дишаща способност, но е по-практична за използване. Керамичната тенджера е по-скъпа, но по-привлекателна. Той е екологичен и по-подходящ за дългосрочно отглеждане. Поради порестата структура на материала, деликатни корени могат да растат в саксията, което ще доведе до риск от увреждане по време на трансплантацията.

Важно! Независимо от материала, от който са направени саксиите, в него трябва да има специални отвори за отстраняване на излишната влага.

Състав на почвата

Правилно подбраната почва от здравец ще освободи растението от силен стрес. Почвата за стаен здравец трябва да включва следните компоненти:

 • тревна почва за здравец - 2 части;
 • изгнил хумус - 2 части;
 • едър пясък - 1 част.

Почвата може да съдържа малки количества торф. Друг вариант е закупуването на универсална почва за цъфтящи култури. Закупената земя е подходяща за повечето стайни цветя, като напълно отговаря на техните хранителни нужди.

Допълнителна информация! За да оптимизирате състава за засаждане на здравец, достатъчно е да добавите към него малко перлит и груб речен пясък.

Дренажен слой

Независимо от състава на почвената смес, почвата за стайни здравец трябва да включва дренажен слой, поставен на дъното на саксията или ямата за засаждане. Без него излишната влага ще застоява в кореновата зона, което ще доведе до гниене на кореновата система. Като дренаж се използват:

 • счупена тухла;
 • експандирана глина или камъчета;
 • фин трошен камък.

За да се предотврати запушването на дренажните отвори в дъното на саксията, опитни производители покриват дренажния слой с малко парче строителна мрежа.

Дренажът се поставя на дъното на саксията.

Как да трансплантирате здравец - инструкции стъпка по стъпка

Знаейки каква земя е необходима за здравец, те започват да претоварват растението. По-добре е да разберете предварително как да трансплантирате здравец у дома стъпка по стъпка и да подготвите всичко необходимо.

В допълнение към преместването на закрито цвете от една сеялка в друга, те често се трансплантират на открито през пролетта и се прехвърлят обратно с настъпването на есента.

У дома от една саксия в друга

Боравенето с домашните здравец е лесно. Процедурата се състои от следните стъпки:

 1. На дъното на контейнера се поставя дренаж.
 2. Върху дренажния слой се изсипва малко пръст.
 3. Цветето се отстранява внимателно от предишната саксия заедно с кореновата топка.
 4. Растението се поставя в нова сеялка, запълвайки кухините с почвена смес.

След приключване на трансплантацията цветето се връща на същото място. Първото поливане се извършва не по-рано от 3-4 дни по-късно.

На открито

С правилното движение на здравец в открит терен, многогодишното растение украсява мястото с обилен цъфтеж. За да накарате растението да се чувства комфортно в градината:

 1. Почвата в избрана добре осветена зона се изкопава с добавяне на компостна смес.
 2. Подготвя се малка дупка за засаждане, с дълбочина, равна на височината на саксията, която съдържа цветето.
 3. Растението се преобръща внимателно на ново място и земята се уплътнява около него с ръце.
 4. Трансплантираният здравец се полива обилно с утаена вода.

Допълнителна информация! Когато засаждате резници в земята, те се погребват 2-3 см. Разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 25 см.

От открит терен до саксия през есента

За зимуване здравецът се връща в стайни условия. В този случай трябва да разберете как да засадите здравец в саксия.

Проверката на корените избягва навлизането на вредители от насекоми в къщата

След щателна проверка:

 1. Земята около храста се полива.
 2. Пригответе саксия с дренаж и малък слой пръст.
 3. Цветето се отстранява от почвата заедно с кореновата топка.
 4. Почвата се отстранява внимателно от корените, изследва се. В същото време силно обрасли, нежизнеспособни връхчета се отрязват.
 5. Мушкатото се премества в саксия, поръсва се с пръст и внимателно се набива.

Цвете, което е прекарало лятото на открито, се прехвърля на добре осветено място с минимално засенчване. Препоръчително е също да изрежете издънките с дължина 20 см, за да помогнете на здравецът да свикне с новата среда.

Последващи грижи

Тези, които са претърпели трансплантация на здравец, изискват специално лечение и внимание. На първо място, промените се отнасят до местоположението на цветето: растението, свикнало с ярко осветление в южния или югоизточния прозорец, се прехвърля на перваза на прозореца с умерена светлина. Мушкатото се връща на обичайното си място 1-2 седмици след процедурата.  Не бива да бъдете ревностни с поливането. Честотата на овлажняване на почвата зависи от скоростта на изсъхване на почвата в саксията.

Важно! Мушкатото не толерира пръскането и прекомерната влажност на въздуха. От него растението може да се разболее и да умре.

Когато по време на трансплантацията се използва нова хранителна почва за здравец, цветето не се подхранва 2-3 месеца след процедурата. След посоченото време храстът от здравец се опложда веднъж месечно със сложен състав за цъфтящи стайни растения. Концентрираните препарати се разреждат и използват стриктно в съответствие с инструкциите. Единственото изключение е първото хранене, по време на което дозата трябва да бъде 2-3 пъти по-ниска от минималната.

След лятото на улицата здравецът се държи известно време на балкона или лоджията

Силно и неизискващо растение може да бъде в една и съща саксия в продължение на много години и да се чувства добре. Отглеждане на многогодишно растение у дома, рано или късно ще трябва да се запознаете с правилата за трансплантация и размножаване. Важно е да прецените какъв вид земя обичат здравецът. Компетентно трансплантираният храст с благодарност ще отговори с обилен цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина