Как да трансплантирате глоксиния - инструкции стъпка по стъпка у дома

Gloxinia привлича производители на цветя със своите пъпки с необичайна форма и разнообразие от цветя. За нормален растеж и развитие растението се нуждае от редовни трансплантации.

Защо да трансплантираме глоксиния

Преместването на закрито цвете в нова саксия може да се наложи в различни ситуации. Случаи, когато е необходимо да се трансплантира глоксиния:

 • първично засаждане на млади грудки;
 • бране на разсад в индивидуален контейнер при покълване на цвете от семе;
 • трансплантация на растение от закупен контейнер;
 • необходимостта от промяна на капацитета за засаждане след хибернация.

Ярки цветя от глоксиния ще украсят всеки перваз на прозореца

Също така може да се наложи трансплантация на глоксиния от една саксия в друга, когато цветето е заразено с гъбично заболяване или с цел борба с насекомите вредители.

Кога да се трансплантира глоксиния

Преди да изпратите саксията с грудки на хладно и сухо място за почивка, където ще бъде до следващата пролет, растението трябва да цъфти. След завършване на етапа на цъфтеж, храстът на глоксиния постепенно изсъхва, листата му отмират.

Присаждането на цветя се извършва в самия край на зимата или началото на пролетта. В този случай изобщо не е необходимо растението да има първото кълнове.

Винаги ли се изисква трансплантация след зимата

Клубените на глоксиния могат да изгният от това, че са в една и съща почва. Ето защо процедурата трябва да се извършва, независимо дали има ясни индикации за подмяна на саксията и почвата.

Възможно ли е да се трансплантира цъфтяща глоксиния

Цъфтящите растения не обичат трансплантациите по време на цъфтежа. Но ако ситуацията е критична и глоксинията е застрашена от смърт, движението се извършва независимо от сезонността. Задължително събитие за грижата за глоксиния у дома е трансплантация на цветя след покупка.

Подготовка за трансплантация

Когато премествате цвете от една саксия в друга, важно е първо да разберете как правилно да трансплантирате глоксиния. Спазването на основните изисквания ще избегне много проблеми.

Избор на пот

При избора на контейнер за засаждане на глоксиния е важно да се вземат предвид характеристиките на кореновата система на цветето. Корените се разминават в страните на клубена, така че се препоръчва да вземете ниски, но широки саксии. Дълбочината на саксията трябва да е достатъчна, за да побере дренажния слой, необходим на цветето. От всички материали е по-добре да изберете керамика.

Важно! Преди засаждането контейнерът трябва да се измие, изсуши и дезинфекцира.

Цветето се чувства най-удобно в ниска широка сеялка

Избор и подготовка на почвата

Почвата за закрита глоксиния се нуждае от светлина, рохка, пропусклива за въздух и влага. Киселинността му трябва да е неутрална, за да не предизвика гниене на грудки. От универсалните готови смеси най-подходяща е почвата за теменужки.

Почвената смес може да се приготви независимо от пясък, листа и торф в пропорции 1: 2: 2. Почвата трябва да се дезинфекцира, като се подложи на топлинна обработка.

Дренаж

Нежните грудки на цветната глоксиния се нуждаят от дренажен слой. Като компоненти за него можете да използвате:

 • експандирана глина или камъчета;
 • керамични парчета;
 • Стиропор.

Ако изберете саксия, която е твърде дълбока, височината на дренажния слой ще ви помогне да компенсирате този дефицит.

Подготовка на грудка

Подготовката на глоксиния за преместване в нова сеялка започва с щателен преглед на клубените. Сухите корени се отстраняват от тях и се измиват във вода, като се почистват остатъците от почвата, след което става възможно да се оцени състоянието на тъканите.

Всички части на клубените, които изглеждат нездравословни, се отстраняват с остър, дезинфекциран нож. Резените се поръсват с натрошен активен въглен или друг фунгицид. Обработената по този начин грудка се оставя на открито до следващия ден.

Забележка! Коренните клубени, които изглеждат мудни, се препоръчва да се увиват с влажна кърпа за 3 дни, така че да се подхранват.

Ако по време на трансплантация грудката все още не е покълнала, но изглежда здрава, тя се поставя в найлонов плик с торфена почва и се оставя на достатъчно топло и осветено място.

 

Листата се излюпват в рамките на 2 седмици

Стъпка по стъпка процес на трансплантация

Процедурата за засаждане се състои от няколко стандартни стъпки. Процедура:

 1. Клубените се държат в разтвор на фунгициден препарат (Fundazol, Fitosporin или наситен разтвор на калиев перманганат) в продължение на половин час.
 2. Определя се горната част на грудката, в която има малка депресия, а долната, по-изпъкнала и гладка, за да не се засади цветето от грешната страна по погрешка.
 3. В центъра на саксиите направете малка дупка и поставете клубена в нея.
 4. Поръсете го отгоре със земя, оставяйки кълнове над повърхността.
 5. Те много внимателно поливат почвата в саксията, без да попадат върху частите на растението.
 6. За да се създадат парникови условия, прозрачната пластмасова торбичка се изтегля върху саксиите и се поставя на топло, добре осветено място.

След края на трансплантацията глоксинията не се полива, докато оранжерията не бъде премахната. Растението трябва да се излъчва в продължение на 15-20 минути всеки ден. Когато се образуват първите листа, подслонът през деня започва да се премахва.

По-нататъшни грижи

За ранната адаптация на растението в новия контейнер и стимулиране на цъфтежа му е важно да се осигурят подходящи грижи. Опитните цветари препоръчват да се спазват следните правила:

 • Поливайте глоксиния пестеливо, леко разпределяйки водата в саксията и избягвайки застоя.
 • Уверете се, че температурата на въздуха в помещението е в рамките на + 22 ... +24 ° C, като се избягват краткотрайни спадове над +28 ° C и под +18 ° C.
 • Погрижете се за достатъчно осветяване на цветето за 10-14 часа.

Забележка! Пряката слънчева светлина е вредна за глоксиния и може да причини изгаряния, така че светлината трябва да бъде разсеяна.

След правилната трансплантация цветето залага много пъпки

Дори неопитен цветар може да се справи с трансплантация на глоксиния. Спазването на описаните правила за засаждане и грижи ще поддържа цветето здраво и ще му помогне да цъфти.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина