Как да засадите здравец - отглеждане от резници у дома

Мушкатото има второ общо име - пеларгоний. В продължение на много години се използва за декорация на интериори и екстериори. Струва си да разберете как да засадите здравец в саксия за отглеждане на закрито.

Методи за отглеждане на здравец

Има няколко начина за размножаване на растение. Най-често: семена и резници. За да изберете най-добрия вариант, струва си да разгледате всеки по-подробно.

Как изглежда вътрешният здравец?

Растителни (чрез издънки или резници)

В повечето случаи производителите на цветя размножават пеларгония чрез присаждане, тъй като материалът от семена не винаги може да предаде родителските качества на цветето. Да вкорените здравец вегетативно? подходящи са резници от горната част на леторастите или средните издънки, останали след резитбата. За размножаване специалистите препоръчват контейнери за разсад или обикновени пластмасови чаши.

Важно зная! Контейнерът за засаждане трябва да има дренажни отвори.

За покълване е отлична универсалната почва, която се разрежда с речен пясък. За дезинфекция сменете слаб разтвор на манган или предварително калцинирайте почвата.

Генеративно (засято)

Процесът на размножаване на семена отнема изключително много време. Важно е преди процедурата да решите как да засадите здравец по този начин. На първо място се обръща внимание на качеството на посадъчния материал. Препоръчително е да закупите семена в специализирани магазини.

Как да засадите здравец с издънка без корени в саксия

Преди да пресадите здравец с резници без корени, трябва:

  • решава времето на процедурата;
  • подгответе посадъчен материал;
  • вкореняване на разсада.

Опитните производители на цветя вярват, че събирането на посадъчен материал в дома може да се извършва целогодишно. Оптималното решение е да се съсредоточи върху началния етап от вегетационния период. За здравецът той е разделен на два времеви периода: през цялата пролет и от средата на лятото до началото на есента.

Подготовка за рязане

Преди да засадите здравец с издънка без корени, изберете най-големите апикални процеси. Клоновете за засаждане не трябва да бъдат видимо повредени. Как да засадите здравец в саксия без корени? Преди засаждането на здравец чрез резници в саксия, върховете се отрязват от стъблата. Всеки трябва да е дълъг поне 7 см.

Видови резници

Важно е да използвате стерилен и остър инструмент. Разрезът се извършва директно над бъбрека и на дръжката се оставят 3-4 зелени листа. Долните листа се отстраняват. Зелените резници се оставят във въздуха за 2-3 часа, така че местата на среза да бъдат покрити с филм. За дезинфекция и подобряване на образуването на корени раната се третира с Kornevin.

Начини за получаване на корени от издънка

За тези цели използвайте вода или хранителен субстрат. Важно е да запомните, че образуването на корени във водата е по-бавно, отколкото в почвата. Продължителното натрупване в течността може да доведе до гниене на корените.

Допълнителна информация! При различни сортове, например Royal, корените се образуват в рамките на 40-50 дни, което означава, че може да се размножава само в почвена смес.

Вкореняване във вода

За покълване във вода е препоръчително да използвате всеки тъмен съд.Ястията подлежат на задължителна дезинфекция. Преди това активен въглен се добавя в съд с топла, утаена вода. След това дръжката се поставя в саксията. Мястото е избрано възможно най-осветено, но без пряка слънчева светлина. Дневните часове за пеларгония продължават 14-16 часа.

Покълване на здравец във вода

Вкореняване в земята

Засаждането на здравец в земята се извършва на дълбочина не повече от 1-2 см. Почвената смес се приготвя от следните компоненти: торф, речен пясък, вермикулит, рохкава земя. Всички съставки се вземат в равни пропорции и се смесват добре. Всеки дренажен материал се изсипва в отцеден 1 см съд. Стъблото се засажда възможно най-внимателно в предварително направена вдлъбнатина. Покрийте разсада само ако съществува риск от изсушаване на листните плочи.

Забележка! Не се допуска рязък спад на температурата (дори през нощта).

Поливането с топла вода се извършва само в корена. При най-малкото преовлажняване здравецът може да се разболее от кореново гниене или черен крак. В резултат на това растението ще умре. Появата на нови листа означава, че процесът на вкореняване е бил успешен.

Вкореняване в земята

Грижа за вкоренено издънка

Основното условие за здравословния растеж на здравец е високо ниво на осветеност. Най-добрият сайт за вкореняване е южният перваз на прозореца. Важно е да правите редовно хидратиране на корените. Пръскането е силно обезкуражено. Когато влагата попадне върху листата, растението започва да боли. През зимата поливането се намалява до 2 пъти месечно.

Помещението, в което расте здравецът, се проветрява, като се избягват течения. За стимулиране на процеса на пъпкуване и придаване на обем, горните издънки се прищипват, което ще образува красива корона. Обилен цъфтеж се постига с помощта на фосфор, азот и калий като торове.

На бележка! Прищипването може да се извършва по всяко време на годината.

Трансфер на постоянно място

Трансплантацията има изключително отрицателен ефект върху здравето на здравец. Общото състояние на цветето пряко зависи от броя на трансплантациите. Най-подходящото време е пролетта или лятото. По време на зимната работа растението изпитва стрес, поради който може да не пусне корени.

Семена от здравец

Новият контейнер за здравец трябва да бъде с 3-4 см по-голям от предишния.Растението се прехвърля върху специален субстрат, като растението се прехвърля заедно със земна бучка. На повърхността са останали само издънки. Цялата коренова система трябва да бъде скрита под земята. Използването на Dyuratek като тор ще позволи на растението да преживее по-лесно стреса от трансплантацията и да предотврати гниенето му.

Други начини за засаждане на здравец

Други методи за разплод се използват рядко. Отглеждането от семена е обезпокоително и разделянето на корените може да се извърши само при пресаждане. В някои случаи все още се прибягва до тези методи.

Семена

Най-добре е да отглеждате семе в предварително подготвена почва. Контейнерът за засаждане се пълни с питателна почва и калиев перманганат. Сеитбата се извършва повърхностно. За отглеждането е наложително да се създаде подходящият микроклимат. Условията трябва да са близки до тези в оранжерията. За да направите това, вземете контейнер с капак.

Разделяне на кореновата система

Допълнителна информация! Важно е да осигурите чист въздух на семената. В противен случай те ще започнат да гният.

Трансплантацията се извършва след появата на първите листа. Не е лесно да отгледате здраво растение от семена у дома. Когато пеларгонията има 3-4 пълноценни листа, тя се трансплантира в нов контейнер.

Чрез разделяне на коренището

По време на трансплантацията е удобно да се използва методът за разделяне на храста. Най-доброто време за размножаване по този начин е есента. Цветето се изважда напълно от саксията и се разделя на няколко части възможно най-внимателно. В същото време се извършва санитарна резитба не само за клони, но и за повредени или болни коренови процеси.

Грижите за растенията трябва да бъдат редовни.

Грижа за млад здравец

Цъфтежът директно зависи от местоположението на цветето. Колкото повече слънчева светлина, толкова повече пъпки се образуват върху здравец. През деня температурата на въздуха се поддържа в диапазона 18-21 ℃ над нулата, а през нощта е позволено да спадне до +13 ℃. Ако стъблата започнат да се разтягат и да пребледняват, това е първият признак за липса на светлина. Поливането на млади здравец се извършва само с филтрирана или утаена вода. Прилагането на студена или гореща течност ще изгние кореновата система.

Важно е да знаете! Единственото хранително вещество, което трябва да се добави към почвата след вкореняване на младо растение, е калият. За здравец, който е достигнал 2-3 годишна възраст, формулите, съдържащи: мед, магнезий, манган, желязо, се използват като подхранване.

Цъфтящ здравец

Благодарение на красивите си съцветия, здравецът е признат не само от ценителите на стайни видове, но и от ландшафтните дизайнери. Създаването на комфортни условия и малко търпение ще ви позволят да получите истинска декорация на дома - цъфтящи здравец.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина