Как се разпространява виолетово - инструкции стъпка по стъпка

Съдържание:

Появата на виолетова стая в къщата ви кара да искате да украсите всички первази на прозореца с това растение. Отглеждането на теменужки или, както го наричат ​​още, сенполии, е лесен процес дори за начинаещ цветар. Човек трябва само да разбере как да размножава виолетово и да му осигури подходящи условия.

Обща информация за растението и методите за неговото размножаване

Виолетовата е късо многогодишно растение с късо стъбло и пубертетни листа. Листата растат във форма на розетка. Мястото на естествения прираст е всички региони на Африка. Видът принадлежи към семейство Геснериеви.

Сортове теменужки

Размножаването на теменужки се извършва по няколко начина:

 • Най-бързо се размножава с цял лист или част от него.
 • Метод на семена.
 • Метод за вкореняване на дръжките.
 • Доведени пасинки или резници.

За да изберете конкретен метод, препоръчително е да проучите всеки по-подробно.

Как да отглеждаме теменужка от лист у дома

Може да се разрежда по този начин във вода или веднага в земята. Важно е да се подхожда възможно най-отговорно към всички етапи на засаждане.

Избор на листа и подготовка за покълване

Преди да изкорените теменужка от листа, трябва да я изберете правилно. Резултатът директно зависи от качеството на посадъчния материал. Теменужките се размножават както от долния, така и от средния ред листа. Добрият разсад трябва да бъде естествено оцветен и без повреди или петна.

Забележка! Силно не се препоръчва да отглеждате теменужка от стари листа.

От храста се отделя предварително избран лист. Често те просто го прищипват от майчиното растение. Трябва да се използва саниран остър нож или специална секачка. Изрязването на скосяването причинява по-малко щети на растението. Важно е да отрежете не близо до основното стъбло, а да оставите малък пън.

Мястото на среза върху посадъчния материал и върху самата теменужка задължително се обработва с въглен. За да се получи най-добър резултат, предварителното накисване се извършва в слаб разтвор на калиев перманганат. Процедурата не надвишава 2-3 часа.

Оптимални условия за покълване

Покълването трябва да се извършва при подходящи условия: засенчена зона и постоянна стайна температура в диапазона 20-22 ℃ над нулата. За размножаване с лист се използва методът за напояване с фитил. Това не само ще спаси цветето от получаване на нежелана течност, но също така ще помогне на виолетовото да се развие много по-бързо и да положи пъпки.

Допълнителна информация! За поливане използвайте само преварена вода, предварително охладена до стайна температура.

Етапи на работа стъпка по стъпка

Необходимо е да се реши в коя среда ще се извърши вкореняването. Флористите използват вода или почва за тези цели. Процедурата по дезинфекция е задължителна. За да направите това, разредете таблетка активен въглен в чаша, където листът ще пусне корени. Възпроизвеждане на теменужки с лист у дома стъпка по стъпка:

 1. За всяко рязане се приготвя стъклен или пластмасов съд.
 2. Нивото на водата не трябва да надвишава един сантиметър.
 3. Процесът не изисква смяна на водата. Основното нещо е периодично да добавяте вода, не трябва да позволявате пълно изсъхване.
 4. Възможен е началният етап на гниене на долната част на резника. За да се спести посадъчният материал, изгнилата част се отрязва и се поръсва с въглен. В този случай водата се подменя.

Вкореняване във вода

Първият корен ще се появи в рамките на 1 седмица. След образуването на корени разсадът се трансплантира в саксия. Крехко растение се засажда в малък съд, това помага на виолетовото да се развива равномерно.

Виолетов алгоритъм за разпространение в почвата:

 1. Те се засаждат директно в земята в малки пластмасови чаши или саксии.
 2. Осигурен е дренаж. За тези цели пяната или натрошената експандирана глина е идеална.
 3. Почвата за теменужки се използва лека и рохкава.
 4. Засаждането на резниците се извършва незабавно в почвената смес на дълбочина 1-1,5 cm.
 5. Поливайте директно под корена, докато горният слой на почвата изсъхне.

Вкореняване в земята

На бележка! Единственото отрицателно е, че е невъзможно да се проследи кога започват да се появяват първите корени. Периодът на вкореняване е значително намален.

Последващи грижи

Веднага след трансплантацията листът ще изглежда увиснал - това е нормално явление, произтичащо от стреса на теменужките.Как да се размножава с листа? Листната плоча забележимо ще се кондензира веднага след появата на първите корени. Умереното поливане се извършва не повече от веднъж седмично. Оплождането е крайно нежелателно. Подхранването няма да позволи на кореновата система да се развие.

Размножаване с фрагмент от лист

Този метод се използва за редки видове или в случай на увреждане на листната плоча. За да се предотврати по-нататъшното разпространение на болестта, листовката се отстранява. Всички гнили участъци се отстраняват и може да се засади здраво парче.

Избор на листа и подготовка за покълване

За възпроизвеждане се прави хоризонтален разрез в горната част на листа. Преди засаждането полученият материал се оставя за 10-15 минути на въздух, за да спре сока и мястото на среза се обработва с въглен.

Оптимални условия за покълване

За бързо вкореняване се използва "дишащ" субстрат. Температурата в помещението трябва да се поддържа в рамките на 22-25 ℃. Осветяването на насажденията за 12 часа е предпоставка за висококачествен посадъчен материал.

Етапи на работа стъпка по стъпка

Част от листа трябва да се засажда в лека перлитова почва. Разрезът се задълбочава с 1-1,5 см. За да се поддържа необходимата влажност, контейнерът със засаждането се покрива с полиетилен или стъкло. Методът ви позволява бързо да получите голямо количество посадъчен материал, от който по-късно ще растат много разсад.

Забележка! Растежът на бебето идва от всяка жилка на виолетовия лист.

Последващи грижи

Грижата за засаждането се състои в навременно поливане и създаване на най-комфортни условия. Неспазването на температурния режим може да доведе до опадане на съцветията, а в бъдеще и до гниене на вида.

Размножаване с доведени деца

Въпреки факта, че присаждането на теменужки е признато за най-ефективния метод за размножаване, то далеч не е подходящо за всички разновидности на културата. За някои видове, например за химери, използването на този метод ще доведе до загуба на отделни качества. Затова използвайте прищипване на теменужки.

Какво трябва да бъде доведен син

Страничните доведени деца, които са се образували в пазвите на цветето, подлежат на трансплантация.Дължината на посадъчния материал трябва да бъде най-малко 3 cm.

Скакалец Виолетово

Оптимални условия за покълване

Най-приемливата температура за покълване на този вид е от +18 до +20 ℃. Поради такива изисквания много производители на цветя често имат проблеми с грижите за разсад. Растението е в състояние да преживее само еднократен спад на температурата до +12 ℃. Важно е да не забравяме, че теменужката е термофилно растение и придобива „уморен“ вид през зимата. През зимата е препоръчително да прехвърлите цветето на северния или западния перваз на прозореца.

Етапи на работа стъпка по стъпка

За вкореняване бебетата използват вода или лек субстрат. Развитието на доведения син във водата става на етапи:

 1. Манганът се добавя в съд от тъмно стъкло за дезинфекция.
 2. Бебе се потапя в пречистена вода. Достатъчно е да излеете 1 см течност.
 3. Както в случай на вкореняване от листа, те наблюдават нивото на водата, предотвратявайки изпарението на влагата.
 4. Пресаждането в земята се извършва само когато кореновата розетка достигне 8-10 cm.

За вкореняване директно в земята се използва само дишаща, лека почвена смес. Работен материал - вермикулит без добавена пръст.

Допълнителна информация! Не натискайте земята, това може да повреди основата на пасинка.

За да ускорите процеса на вкореняване, създайте парников климат за бъдещата теменужка - покрийте контейнера с торба или друг прозрачен материал. Ежедневната вентилация е от съществено значение.

Последващи грижи

Поради факта, че пасинката първоначално е по-развит посадъчен материал, грижите за него няма да бъдат трудни. Основното изискване е да се поддържа нормално ниво на осветеност за 12-14 часа. През първите дни след засаждането температурата в помещението трябва да се поддържа около +18 ℃. След вкореняване трябва да се повиши до +25 ℃.

Интересна информация! Напояването с фитил се е доказало много добре. Тя позволява нормално "снабдяване" с вода на цветето, без да навреди на листата.

Фитил метод за напояване

Размножаване на дръжките

За запазване на вида се използва методът за размножаване на дръжките. Използва се напълно цъфтящо или само избледняло растение.

Размножаване на дръжките

Особености на покълването

Методът се използва главно в случаите, когато е необходимо да се запазят сортовите характеристики на вида. Преди засаждане секциите се дезинфекцират.

Оптимални условия за покълване

За покълване с помощта на дръжка се създава повишена влажност в помещението. За тези цели е подходящ контейнер с капак. Като почва се използва смес от сфагнум и перлит.

Етапи на работа стъпка по стъпка

Градинарите не препоръчват използването на нераздути пъпки. Процесът на покълване се състои в извършване на следните дейности:

 1. Отрежете дръжката. Процедурата се извършва само с предварително обработен инструмент: ножици, острие.
 2. Засаждането се извършва в мъх или сфагнум.
 3. Засаденият материал е покрит с всякакъв прозрачен материал.
 4. Когато процесът на вкореняване завърши, когато се образуват нови розетки върху посадъчния материал.
 5. След това те се трансплантират в саксия.

Последващи грижи

Появата на млади листа върху разсад означава успешното завършване на процеса. По време на вкореняване и отглеждане на зелена маса, създайте най-удобните условия за растението:

 • дневна светлина поне 12 часа;
 • необходима стайна температура от +20 до +22 ℃;
 • поливане, тъй като горният слой на почвата изсъхва.

Те изчакват, докато кореновата розетка е достатъчно развита и започват да трансплантират теменужките на постоянно място.

Отглеждане от семена

Най-трудният метод за разплод. Изберете две цъфтящи растения. Съберете ръчно прашец от дръжките на единия от тях и опрашете друго цвете. Семенните шушулки ще узреят за около 4-6 месеца.

На бележка! Можете да разберете, че семето е готово от напълно изсушени семенни кубчета.

Как изглеждат отглежданите семена

Самостоятелно събраният посадъчен материал е ключът към качествения растеж в бъдеще. Ако не е възможно да извършите процедурата със собствените си ръце, трябва да бъдете възможно най-отговорни при избора на закупено семе.

Здравословно семе

Не се препоръчва да купувате семена от съмнителни продавачи. Покупката в специализиран магазин или на изложение за цветя ще ви даде увереност в качеството.

Как да подготвим семена за засаждане в почва

Преди сеитба на семена в земята се извършват мерки за засаждане:

 • прясно събраните семена се сушат в стайни условия в продължение на 2 дни;
 • за дезинфекция те се накисват за 30-50 минути в слаб разтвор на манган;
 • следващият етап е изсушаване на семената.

Допълнителна информация! За сеитба е по-добре да използвате специални контейнери, пълни с перлит. Поради факта, че семената на вида са с много малки размери, се препоръчва да се смесват с пясък.

Кацането в земята се извършва по повърхностен метод. В бъдеще контейнерът със семена се напръсква от фино диспергирана бутилка за пръскане.

Оптимални условия за покълване на семената

За нормално развитие контейнерът с кацания е покрит със стъкло. Осветяването с флуоресцентни лампи се извършва в продължение на 10-12 часа дневно. За да се избегне гниене или подкисляване на почвата, насажденията се проветряват ежедневно.

Когато субстратът изсъхне, семената може изобщо да не поникнат. Можете да премахнете стъклото само след появата на първите листа върху разсад.

Правила за грижа за младите кълнове

Трансплантацията в отделни контейнери се извършва в момента, когато виолетовите кълнове достигнат 1-2 см. През периода на активно формиране се създават максимално осветени условия за отглеждане.

Покълнали виолетови семена

Забележка! Избягвайте пряката слънчева светлина. Стайната температура трябва да се поддържа между 16-18 ℃ над нулата.

Изборът на материали за засаждане

Качествените семена не са единствената гаранция за отлични резултати. Важно е да вземете възможно най-сериозно избора на контейнери за засаждане и качеството на почвата.

Характеристики на почвата

Има огромно разнообразие от закупени почви за теменужки. В специализираните магазини се извършва задълбочен контрол върху качеството на стоките. Ако не е възможно да закупите готов субстрат, можете сами да подготвите почвата за засаждане. За това торф, речен пясък, остатъци от листа, перлит или специален мъх се смесват в равни пропорции.

Характеристики на водата

За напояване използвайте само топла вода, предварително утаена за 2 дни. Редовното поливане е предпоставка за здравословно развитие на цветята.

Правилно поливане на разсад

Капацитет

Кореновата система на Saintpaulia е много малка, така че не се препоръчва използването на големи контейнери. За младо цвете е най-добре да използвате пластмасови чаши или саксии за доставка. Възрастно растение ще реагира категорично на голяма саксия - спира да се развива.

Често срещани грешки при размножаване

За да се получи желаният резултат, най-важното е не само да се избере висококачествен посадъчен материал, но и да се създадат правилните условия за вкореняване. Неспазването на правилата за размножаване и по-нататъшните грижи често водят до нахлуване на вредни паразити. По-високите температури могат да причинят червени кърлежи. Когато се появят, е спешно лечението на теменужките с инсектицидни средства.

Цъфтяща Сенполия

Извършвайки редица прости дейности, за доста кратък период можете да получите цяла цветна галерия от едно цвете. Тя не само ще зарадва с външния си вид, но и ще развесели и прочисти въздуха в къщата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина