Как да размножаваме здравец у дома

Пеларгонията, или както е популярно наричана - здравец, е често срещано растение на закрито и градина, характеризиращо се с непретенциозност и лекота на грижи. В същото време цветето радва с красотата на цветята и нежния аромат на листата. Популярността се дължи на факта, че възпроизвеждането на здравец не е трудно да се извърши у дома.

Характеристики на размножаването на здравец у дома

Градинарите се разделят кога е най-доброто време за размножаване на растението. Всичко зависи от избрания метод. Експертите са единодушни в едно: най-добрият период е пролетта или есента.

Състав от сортове здравец

Забележка! За пеларгонията най-благоприятното време за резници е есента (края на август - началото на септември). Това е така, защото подрязването на растението след цъфтежа дава добри, силни резници.

Ако целта на размножаването на здравец е бърз цъфтеж, тогава си струва да започне размножаването през март. След това, вече през юли, ще бъде възможно да се получат буйни пъпки на младо цвете. Степента на оцеляване на пролетните насаждения е 90%. По-правилно е да започнете резитба на резници през септември, тогава цветето ще расте и ще се развива интензивно, цъфтежът ще дойде през следващата година. Степента на оцеляване на засаждането през този период е 80-90%.

Най-неблагоприятният период на размножаване на здравец е средата на лятото, като в този случай процентът на установените растения е минимален. Оптимално е да започнете да сеете семена през март, когато вече има достатъчно слънчева светлина. Ако засадите семена по-рано, градинарят трябва да осигури на културите допълнителен източник на светлина.

Мушкатото може да се размножава с помощта на лист по всяко време на годината. Методът е подходящ в случаите, когато е невъзможно да се получи изрезка. Работата с царски пеларгоний или ампела (бръшлян) е по-трудна, отколкото с обикновена.

Как да размножаваме царски здравец чрез резници у дома

Един от най-красивите видове здравец е кралската пеларгония. Развъдчиците са отгледали голям брой сортове кралска и бръшлянова пеларгония, но всички те са по-взискателни в грижите и размножаването в сравнение с други видове. За да знаете как да размножавате царски здравец чрез резници у дома, трябва да следвате поетапната схема, използвана от опитни производители.

Как изглежда стъблото на здравец?

Важно е да знаете! Основното изискване за размножаването на кралската пеларгония е да се избягва прекомерна влага в почвата или субстрата. При прекомерна влага издънките на растението ще започнат да гният и да изчезват.

Как да изрежете здравец от майчино растение

За да се получат нови растения от царски здравец, по-добре е да се размножава чрез резници от края на август до началото на септември. Тъй като резитбата се случва след цъфтежа, размножаването на резници ще бъде силно и здраво.

През пролетта растението се събужда от хибернация. Всички жизненоважни процеси започват да се активират и ако изберете правилното време, можете да се насладите на буйния цъфтеж още през юни. Може да се получи и обратният резултат и тогава цъфтежът ще дойде едва след една година. Как се размножава здравецът?

Размножаването на здравец трябва да се извършва от здраво и здраво изглеждащо майчино растение.Средната дължина на рязане е 8-20 см, в зависимост от размера на оригиналното цвете. Издънки, на които са разположени повече от 5-6 листа, не се препоръчва да се правят поради ниската вероятност отрязването да върне корени.

Допълнителна информация! Резниците се отделят от майчината издънка с остър нож под възела под лек ъгъл. След това долните листа на дръжката се отстраняват. Ако резникът има твърде големи горни листа, тогава те трябва да бъдат разрязани наполовина, така че всички сили на бъдещото растение да не отиват да хранят листата, а да отидат за формирането на кореновата система.

Методи за вкореняване

Има няколко начина за изкореняване на здравец от получени резници:

 • използване на обикновена вода;
 • кацане в лека почва;
 • нанесете специализирана торфена таблетка.

Всеки метод има свои собствени характеристики и успехът на всеки метод зависи от технологията за получаване на майчиния храст. Избирайки подобна схема, шансовете за положителен резултат се увеличават и вкореняването е по-бързо.

Получаването на коренчета с обикновена вода означава смяна на течността на всеки 2-3 дни. Непрозрачен контейнер се напълва с вода не повече от 3-5 см и се поставя върху добре осветения прозорец. След появата на корените, резниците се засаждат във временни саксии с богата почва.

Използвайки метода на засаждане в лека почва, посадъчният материал се изсушава предварително за около 2 часа, отсечените места се обработват с въглен и се засаждат в земята, без да се чака появата на корените.

На бележка! Избира се саксия за вкореняване с малък диаметър, долната част се пълни с дренаж, останалата част от контейнера се пълни със субстрат от торф и пясък в равни обеми.

Най-добрият метод за вегетативно размножаване на кралска пеларгония се счита за вкореняване с торфена таблетка. Този метод не включва засаждане на издънки в земята, а се основава на използването на специална среда от торф и хранителни вещества. Този субстрат насърчава бързия растеж на корените на растението. Вероятността от гниене на стъблото е сведена до минимум, но преди да се постави издънката в торфена таблетка, тя се държи във вода 5-15 дни, докато се появят първите корени. Когато корените напълно оплитат таблетката, те веднага започват да ги засаждат в просторна саксия.

Торфени таблетки за вкореняване на резници от здравец

Засаждане в земята и по-нататъшни грижи

Изрезките от кралски здравец са популярни поради бързото си вкореняване, при спазване на всички правила на тази процедура. След формирането на кореновата система, първите кълнове започват да се появяват върху резниците в рамките на 3-4 седмици, като по това време поливането се увеличава.

Забележка! Необходимо е да поливате растението внимателно, не трябва да бъдете ревностни с влага. Кралският здравец понася сушата по-добре от излишната влага.

Увеличаването на поливането не означава, че цветето е готово за пълноценна грижа като растение за възрастни. Необходимо е да изчакате още един месец, преди да започнете постепенно да втвърдявате цветето на слънце. След известно време растението се прехвърля в схемата за грижа като за възрастен.

Трансплантацията в постоянна почва се извършва само след формирането на силна коренова система. Ако направите трансплантация по-рано, има шанс растенията да не пуснат корени. Почвата се приготвя от компост (хумус, пясък, листа и копка земя в равни пропорции).

През студения сезон цветето е в покой. Отглеждането през зимата се извършва при температура от +15 ℃. Ако такива условия не могат да бъдат създадени, растението остава в покой до март. Издънките се съкращават, корените се почистват от пръст и се подрязват, увиват се във вестник или филм и след това се окачват в мазето.

Засаждане на резници в земята

Как да размножаваме здравец чрез издънки у дома

Разреждането на здравец чрез подрязване на леторастите не е трудно. За целта оставете пън с дадена височина и върху остатъчния издънка под самата пъпка направете голям брой кръгови разрези през една пъпка.Повторете процедурата до самия връх.

В резултат от разфасовките се образуват голям брой резници, които развиват кореновата си система директно върху майчиното растение. След като младите издънки станат по-силни и кореновата система стане достатъчно силна, растенията могат да бъдат засадени, получените по този начин резници бързо ще пуснат корени.

Допълнителна информация! Ако възникнат проблеми с вкореняването на леторастите, се стимулира появата на бъдещи корени. За това се използват специални средства в съответствие с инструкциите, за да помогнат на мушкатото да се размножава, използвайки разфасовки по издънката на майчиното растение.

Как да размножавате лист здравец у дома

В някои случаи се случва здрав, здрав дръжка да не може да се разрежда. В такива случаи се използва лист от растение. Самият лист не може да пусне корени, може да му се помогне. За целта оставете част от стъблото заедно с листата. След изрязване на стъблото с листа се извършва обработка както при присаждане. Подготовката на почвата следва същия принцип, както при конвенционалните резници. След това прозрачна чаша се пълни със субстрат, в който трябва да се засади пън с лист. Схемата за грижа за такива разсад е идентична с грижата за резници.

Размножаване на листа

Размножаване със семена

Размножаването със семена е друг начин за получаване на много растения. Той има значителен недостатък - растенията растат от семена, които се различават по характеристики от майката. Цветът на цветята, формата им, хавлиени се губят. Ако основната задача е бързо засаждане на градината, тогава размножаването чрез семена е отличен вариант. В този случай се използват семена, събрани от техните цветя. За да се създадат определени цветни композиции, семената се купуват в цветарски магазин.

Забележка! Семената на здравец се засаждат главно в случаите, когато става дума за голям брой растения наведнъж, например за украса на градски паркове и цветни лехи. Рязането не е подходящо за такива обеми.

Преди засаждане те си приготвят собствени семена - скарификация. Черупката на семената на пеларгония е много плътна и жилава, поради което те могат да лежат в почвата 3 месеца, преди да покълнат.

Технологията за скарификация се състои в нежно смилане на семена между два листа фино шкурка. При засяването на здравец със семена се вземат предвид фактори:

 • точното време за засяване на семена (можете да започнете засаждането от края на декември или началото на януари);
 • зависимостта на температурния режим и времето за покълване (температурата на основата трябва да се поддържа в рамките на 18-20 ℃ над нулата);
 • субстрат (трева, пясък и торф в съотношение 2: 1: 1);
 • правилна грижа за бране и кълнове.

Не отлагайте с кирка, в противен случай кореновата система ще расте и ще се преплита. Развитието на разсад ще се забави. След появата на шестия лист върху младите растения, те се прищипват и оформят, така че в бъдеще здравецът, отглеждан от семена у дома, ще радва с буен цъфтеж.

Отглеждане на пеларгония от семена

С какви трудности можете да се сблъскате

Възпроизвеждането на здравец у дома не е трудно да се извърши, но все пак си струва да се помнят някои аспекти. Понякога пеларгониите засягат болести и вредители. Основните проблеми при отглеждането на здравец:

 1. Пожълтяване на долните листа с липса на влага.
 2. Зачервяване на ръбовете на листата, когато растението замръзне.
 3. Потъмняване на издънката в основата с лезия с черен крак. За съжаление такова растение не може да бъде реанимирано.
 4. Излагане на стъблото с липса на светлина.
 5. Появата на сива плесен по листата с прекомерна влага.

Домашно здравец

Развъждането на здравец у дома не е голяма работа, основното е да изберете правилното време, да изберете по-удобен метод за разплод и правилния субстрат.В този случай можете да отгледате истинска красота на перваза на прозореца, който ще бъде истинска декорация на къщата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина