Как цъфти алое у дома

Алое е стайно растение, което е известно със своите лечебни свойства. Но много производители никога не са виждали да цъфти алое. Цъфти толкова рядко, че понякога поради това сукулентът се нарича агаве.

Цъфтящо алое у дома

Вероятността за поява на цветя в алое се появява само в зрялата възраст на растението - то трябва да е на повече от 5 години. Предпоставка за това е периодът на покой, който трябва да премине през зимните месеци. По това време сукулентът се нуждае от специални грижи.

Пустинните сочни цветя изглеждат много необичайно.

Процесът на цъфтеж се състои от няколко основни етапа:

 1. Появата на здрав и еластичен дръжка.
 2. Разтягане на дръжката на дължина до 35 см (при някои разновидности на агавата може да достигне 80 см).
 3. Образуването на съцветия, състоящи се от много пъпки, и постепенното им увеличаване на размера.
 4. Отварянето на цветя под формата на кухи удължени тръби.

Цветът на цветята на домашно алое може да бъде ярко оранжев, по-рядко - жълт, розов и наситено алено.

Допълнителна информация! През първите години от живота цветето не придобива цвят и е безполезно, когато се опитвате да го третирате със сок. По това време растението активно разраства кореновата си система и листа.

Периодичност и време на цъфтеж

Флористи, които отглеждат алое от дълго време, отбелязват, че цъфти не повече от 1 път на 15-20 години. Въпреки това, ако условията за отглеждане са нарушени, сукулентът може никога да не цъфти.

В повечето случаи цъфтежът на алое се случва в началото на пролетта. Възможността за образуване на пъпки зависи от това как цветето е презимувало, дали са спазени условията за поддръжка и грижи. До края на пролетта растението започва да хвърля мъртви цветя, но в редки случаи цъфтежът може да продължи до есента.

Цъфтежът на алое най-често се случва през пролетта.

Най-често срещаните цъфтящи видове

Известни са приблизително 300 цъфтящи разновидности на този сочен. Повечето от тях отварят пъпките си през пролетта или началото на лятото. Най-популярните видове:

 • Алое Вера - цъфти с ярко оранжеви цветя и се счита за най-често срещаното в цветарството на закрито.
 • Вентилатовиден - листните му плочи са подредени по съответния начин, а пъпките са оцветени в червено.
 • Алое Джаксън - различава се в лилаво-виолетови тръбни цветя.
 • Декорации на алое - при този сорт листата са триъгълни, а пъпките са жълти на цвят.
 • Дървесно алое - характеризира се с разнообразие от цветни нюанси - ярко червено, светложълто, наситено оранжево и розово.
 • Кампери - различава се по разклонен дръжка, в краищата на която има четки с алени пъпки.
 • Хубаво алое - камбанните му цветя имат лилаво-коралов оттенък.
 • Сапунени - тръбни пъпки от този тип са оцветени в червени, жълти или розови тонове с петънце от по-тъмен нюанс.
 • Страшно (също е ужасно) - бодлите на листните плочи и ярко оранжево-алените съцветия се считат за отличителна черта на сорта.
 • Белоцветният е най-редкият закрит вид, произхожда от Мадагаскар и се отличава с пъпки с бял крем.

Съцветията от различни видове се различават по цвят и форма

Защо пъпките не са вързани

Причината за липсата на цъфтеж обикновено са неподходящи условия на задържане. Въпреки че самото растение е непретенциозно и расте добре в почти всеки дом, ще са необходими специални грижи, за да му помогне да цъфти.

Основните причини за липсата на цъфтеж:

 • Възрастта на определен екземпляр от цветя е твърде млада.
 • Нарушаване на напоителния режим, което води до изсъхване на почвата или застой на влага в нея.
 • Липса на слънчева светлина.
 • Неподходяща почвена смес.
 • Изчерпана почва и липса на хранителни вещества.
 • Липса на навременни трансплантации на растения, поради което има стегнатост на корените вътре в контейнера.
 • Нивото на влажност в помещението не е оптимално.
 • Внезапни промени в температурата и течение.

Не могат да бъдат изключени фактори като появата на паразитни насекоми и заразяване с различни заболявания.

Как да накараме алое да цъфти у дома

За настъпването на цъфтежа навреме е необходимо да се осигури на храста ясен график с навременно зимуване. По време на почивка той забавя вътрешните жизнени процеси и натрупва ресурси за активен растеж след излизане от хибернация.

Без осезаема смяна на сезоните, настъпването на цъфтежа на алое е невъзможно.

У дома настъпването на период на покой не е типично за агаве - той трябва да създаде подходящи условия. За да направите това, температурата в стаята постепенно се понижава до + 11 ... +14 градуса, след което саксията със сочен се отстранява на затъмнено място. Цветето започва да се полива все по-рядко, като постепенно намалява броя на процедурите до нищо.

Правила за грижи, от които зависи цъфтежът

Естественото местообитание на агавата са пустинните райони със сух и горещ въздух, отворени за пряка слънчева светлина. За да постигнете цъфтящо алое, трябва да създадете комфортна среда за него.

Грундиране

Предпочитана почва с неутрална или слабо кисела реакция. Можете да закупите готова смес или да я приготвите сами от копка земя, речен пясък и хумус. На дъното на саксията трябва да се постави дренаж.

Забележка! На втория ден след поливането земята около сукулента трябва внимателно да се разхлаби.

Торове

Растението ще се развива правилно с редовно минерално торене. За да направите това, използвайте готови сложни формулировки за сукуленти стриктно в съответствие с инструкциите.

Поливане

Поливането на пустинно цвете не трябва да бъде твърде често, тъй като преовлажняването е разрушително за него. За това се използва утаена вода.

Ниво на температура и влажност

Въпреки че повечето сортове алое са в състояние да издържат на температурни крайности от +6 до +28 градуса, препоръчително е да се поддържа оптимален режим в помещението в рамките на + 18-20 градуса. Влажността трябва да се поддържа на средно ниво, няма нужда от допълнително пръскане.

Едно младо растение трябва да се трансплантира ежегодно.

Как правилно да се грижим за цъфтящото алое

Ако сте успели да постигнете пробуждане на сукулента, по това време трябва да промените техниката на грижа. По време на периода на цъфтеж храстът има максимална почивка, като само леко повишава температурата в помещението и довежда дневната светлина до 12 часа с помощта на фитолампи.

Когато растението придобие цвят, препоръчително е да го подхранвате с калий и фосфор и след това да спрете торенето. Напоителният режим не се променя.

Забележка! Когато алоето цъфти, то става отровно и може да причини главоболие и други заболявания на хората.

Какво ще стане, когато листенцата паднат

Когато цъфтежът на алое у дома приключи, изсушените цветя и дръжката се отстраняват внимателно от храста. Това трябва да се направи непременно, тъй като те не само нарушават декоративния ефект на растението, но и изискват хранителни вещества.

Препоръчва се разрезът да се третира с разтвор на калиев перманганат и да се поръси с натрошен активен въглен.След това растението се захранва със сложен минерален агент, съдържащ азот и течен органичен тор.

Допълнителна информация. В дивата природа след цъфтежа на алое на мястото на пъпките се образуват плодове. У дома това не е възможно, тъй като няма шанс за кръстосано опрашване.

Период на покой

За зимния период след цъфтежа броят на поливките се намалява. Достатъчно е само да се овлажнява почвата в саксия със сочни веднъж месечно. Дори при липса на поливане, цветето ще се чувства чудесно. Поливането на растението е необходимо само когато земята е напълно суха.

По време на латентния период храстът отново се пренарежда в стая с температура на въздуха, понижена до + 10 ... +14 градуса. Въздухът там трябва да е сух, в противен случай вероятността от заразяване с гъбични заболявания се увеличава.

При благоприятни условия алоето определено ще зарадва с цъфтежа

Алоето има много лечебни свойства и се използва в народната медицина при лечение на различни заболявания. Декоративността на листата му направи цветето много популярно като стайно растение. Поради факта, че алоето цъфти много рядко, това явление се счита за добра поличба, носеща щастие, здраве и късмет. Но, спазвайки горните препоръки, можете да стимулирате растението и да изчакате цъфтежа.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина