Каланхое Блосфелд - характеристики на грижите за цветята

С пристигането на зимата в прозорците на цветарските магазини се появяват буйни шапки от цъфтящо каланхое от всички нюанси на дъгата. Много хора ги купуват като подарък за близките до празника и след това се чудят за правилната грижа. Не е трудно да се поддържа атрактивният външен вид на каланхое на Блосфелд, но ще трябва да полагате усилия, за да възобновите цъфтежа му.

Каланхое Блосфелд, как изглежда, към кое семейство принадлежи

Цъфтящата многогодишна билка Kalanchoe Blossfeld (лат. Kalanchoe blossfeldiana) е сочен представител на семейство Мазнини (лат. Crassulaceae). В дивата природа се среща само в Мадагаскар. Понякога в продажба можете да видите растения с най-сложните имена, например „Каланхое Броселфелд“, но това е грешно име.

Прости цветя от каланхое Blossfeld

Голите разклонени сочни издънки образуват короната на растение с височина до 30 см. Големи яйцевидни листа с гранулирани ръбове са оцветени в зелено или тъмнозелено, понякога с червеникава граница. Растението цъфти на гроздове, в които многобройни пъпки цъфтят с прости 4-венчелистчета, без мирис, предимно тъмночервени.

Забележка! Всички сортове каланхое на Blossfeld цъфтят от декември до май.

Накратко за историята на появата, използването на листа

За първи път сукулентът е описан от германския ботаник Карл фон Пелниц през 1934 г. Той публикува статия в периодично списание, където дава подробно описание на характеристиките на растението. Името е дадено в чест на Робърт Блосфелд, известен немски животновъд.

За разлика от другите видове каланхое, Blossfeld се отглежда заради атрактивния си външен вид. За лечебни цели се използва листен сок, като се използва като средство против изгаряне, както и за възстановяване на увредена кожа (от драскотини, ожулвания, порязвания).

Популярни сортове

В края на миналия век животновъдите в Дания и Холандия отглеждат многобройни сортове каланхое на Blossfeld, които се различават от естествените форми с великолепието на цъфтежа и по-компактните размери на короната. Сега можете да си купите растение с цветя от бели, оранжеви, розови, жълти нюанси, освен това не само с прости венци (4-8 венчелистчета), но и с двойни (до 30 венчелистчета). Група хибриди, базирани на каланхое на Blossfeld, е получила общото име Kalandiva и се отличава с дълъг период на цъфтеж (до 6 месеца).

Вариегата

Сортът се отличава със специален цвят на листата. Те са по-леки от обикновено, докато са покрити с хаотични петна и ивици от бели, кремави и розови нюанси. Около ръба може да има червеникава граница. Вариегата цъфти предимно с червени и коралови цветя.

Kalanchoe blossfeldiana Variegata

Розалинд (Pink Flaming Katy)

Сорт от розов пъп с компактен храст с височина не повече от 25 см и много големи, широки листа. Венчетата за цветя са двойни, двойни.Венчелистчетата от лицето са по-ярки, отколкото отвътре, боядисани в деликатен розов нюанс, който потъмнява, когато се разтварят напълно. Обичайното време за цъфтеж е пролетта, но при оптимални условия може да расте отново няколко пъти в годината.

Kalanchoe blossfeldiana Pink Flaming Katy

Kalandiva mini (Lilliput)

Сортови серии, получени на базата на линията Kalandiva. Многобройни двойни цветя, боядисани в розови, бели, жълти, червени нюанси. Отличителна черта е максималната компактност на храста. Височината на растението не надвишава 10-15 см заедно с дръжките.

Kalanchoe blossfeldiana Calandiva mini

Черупка розов

Растението е много популярно. Неговите дръжки са големи щитовидни капачки с множество пъпки (до 60 всяка). Отначало венчелистчетата са боядисани в прост бяло-зелен оттенък, но докато се разтварят, стават бледорозови с едва забележими жилки. Въпреки че във всеки венче има само 4 венчелистчета, сортът не отстъпва по вид на сортовете розови пъпки.

Kalanchoe blossfeldiana Shell Pink

Грандива

Сортови серии с големи цветя с диаметър до 2 см. Сенките на венчелистчетата са много различни: розово, лилаво, виолетово, оранжево, люляк. Листата са големи и образуват купа, от която къси, дебели дръжки, увенчани с необичайно големи двойни пъпки, клонят нагоре.

Kalanchoe blossfeldiana Grandiva

Каланхое Блосфелдиана микс

Под това име махровите сортове, принадлежащи към групата Kalandiva, се продават най-често в търговските вериги. Те се предлагат в голямо разнообразие от нюанси: бяло, червено, лилаво, оранжево, жълто, виолетово и др. Всяка година се появяват нови нюанси в резултат на упоритата работа на животновъдите от големи европейски разсадници.

Разноцветното каланхое на Blossfeld

Tom Tumb Tetra и Orange Triumph

Сорт, който лесно може да бъде идентифициран по голямата корона (до 30 см височина) с големи широки листа, както и по 4-листните си цветя, които приличат на малки звездички. Той включваше екземпляри с червени и оранжеви цветя, които се образуват на къси сочни дръжки под формата на хлабави четки или щитовидни съцветия. За поддръжка на закрито този сорт е 100% подходящ, отличава се със своята непретенциозност и повишен имунитет.

Каланхое Том Тъмб

Kalanchoe Blossfeld - домашни грижи

Отглеждането на сочно растение у дома е лесно. Умира много рядко, но често губи декоративния си ефект при липса на светлина. Повторен цъфтеж може да се постигне, когато се създадат определени условия.

Осветеност и температурни условия

Каланхое изисква много слънце, така че е по-добре да поставите саксията на южния, югоизточния или югозападния прозорец. На полусянка растението няма да умре, но ще се разтегне силно, листата му ще станат по-малки, декоративността ще пострада значително.

Оптималната температура през топлия сезон е + 18 ... +25 ° С. От края на есента саксията се пренарежда на хладно и светло място, тъй като намаляването на дневните часове на топлина води до силно удължаване на стъблата.

Забележка! Позволено е понижаване на температурата до +10 ° С.

Правила за поливане и влажност

Поливането на каланхое се извършва през топлия сезон, след като почвата в саксията изсъхне с една трета. Ако го поливате по-обилно, кореновата система може да изгние. През зимата се полива не повече от 1 път на месец. Пръскането на растението не е необходимо дори в жегата, но периодично трябва да се къпе под топъл душ, за да се отмие прахът от листата.

Подхранване и качество на почвата

Оптималната реакция на рН на почвата трябва да бъде 6,0-6,5. Субстратът се приготвя по такъв начин, че да се получи не много питателна смес, но идеално пропусклива вода и въздух. Към универсалната почва за сукуленти се добавят едър пясък, натрошен въглен, вермикулит. Подхранването на каланхое се изисква от май до септември, но не повече от 1 път на месец, със сложен минерален тор за сукуленти, например Агрикола.

Размер на контейнера за цветя

Саксията с цветя е избрана така, че не само да побере кореновата система, но и да има малка празнина за нейния растеж. Височината на контейнера трябва да е малко по-малка от неговата ширина. На дъното трябва да се постави дренажен слой от експандирана глина или малки камъчета.

Особености на трансплантацията на растения

Сукулентът не се трансплантира често, тъй като расте много бавно. Едно възрастно растение ще трябва да сменя почвата и саксията на всеки 2-3 години, а младите храсти на възраст до 3 години се нуждаят от ежегодно претоварване, което обикновено се извършва през май.

Важно! Веднага след трансплантацията няма нужда да се полива каланхое, като се оставя за няколко дни без вода, за да се аклиматизира кореновата система.

Цъфтеж и период на покой на растението

Каланхое Блосфелд, закупен в цветарския магазин, ще цъфти само ако са създадени подходящи условия за това:

  • За 1 месец поливането се спира.
  • През цялото това време саксията се оставя на прозореца на светло само за 5-6 часа на ден, а през останалото време растението е в тъмен шкаф или под непрозрачна капачка.
  • След това се възобновява стандартната грижа.

Когато се извършват тези дейности, се полагат цветни пъпки. Ако това не се случи, растението е все още младо - трябва да изчакате 6 месеца и да повторите всички процедури.

Вид и форма на цветята

Цветята на съвременните сортове каланхое могат да бъдат прости (едноцветни венчета с 4 венчелистчета), полу-двойни и двойни. Размерът на венчето варира от 4 mm до 2 cm в диаметър. Пъпките могат да се събират на хлабави гроздове или щитовидни съцветия.

Полу-двойни цветя Kalanchoe Blossfeld

Възпроизвеждане на Каланхое Блосфелд

Сукулентните растения се размножават лесно. Методът на семената се използва за получаване на нови нюанси на цветята чрез кръстосване на различни сортове. Съществуващите екземпляри се размножават чрез листа и резници.

Листни и стъблени резници

Всеки лист от каланхое, заедно с резници, е отличен посадъчен материал. Отрязаната част на растението се оставя да изсъхне на въздух за 2-3 дни. След това резникът се потапя в субстрата и се очаква вкореняване за 2-3 месеца. Поливането по това време се извършва само след като почвата е напълно изсъхнала, за да не предизвика гниене.

Забележка! Цветните листа се вкореняват много по-дълго от резниците.

Семена

Сеитбата на семена се извършва почти веднага след получаването им. Те запазват капацитета си за покълване за не повече от 1 година. Кълновете се появяват при температура от + 20 ... + 22 ° С след 10 дни. Ако не са се появили, тогава семето е загубило кълняемостта си. Разсадът се оставя да порасне до 2-3 чифта листа, след което се засаждат в отделни контейнери.

Възможни проблеми при отглеждането на каланхое

Каланхое възприема преливането изключително негативно, особено когато температурата на въздуха в къщата намалява едновременно. Това се сигнализира от пожълтяване на листата, които губят еластичност, върху тях се появяват тъмни петна и изсъхнали участъци.

Има ли болести и вредители

При неправилна грижа растението страда от гъбични заболявания. При първите симптоми храстът трябва да се третира с фунгицид и да се остави за 2-3 седмици без поливане, тъй като всмуквателната способност на корените в такъв момент е значително намалена.

Допълнителна информация. Ножници, паяк акари, листни въшки охотно се заселват по храстите на каланхое. Лечението с акарицид или системен инсектицид (например Aktara) ви позволява да разрешите проблема бързо и без да заплашвате съседните растения.

През зимата и ранната пролет елегантните саксии с цъфтящи храсти на каланхое са популярно и желано подарък. Много е лесно да се грижите за тях. Това ще ви позволи да се възхищавате на луксозния букет за много дълго време и, ако желаете, да го повторите.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина