Каланхое Каландива Каландива - грижи и размножаване

Наличието на живи цветя в къщата е знак за комфорт. Те радват, пречистват въздуха в стаята, но носят и положителна енергия. Каланхое Каландива се счита за популярно растение. Това е лесно за поддръжка цвете, заради което много производители го обичат.

Външен вид и история

Растението има прекрасен декоративен външен вид, докато грижата за каланхое Каландива у дома е проста. Това е сочно растение, което натрупва много влага в себе си. Родината е остров Мадагаскар. Оттам растението започва да се разпространява в много страни.

Каланхое Каландива се счита за прекрасно растение за дома

Забележка! Сортът Каландива не расте в естествената си среда, получен е чрез изкуствено развъждане.

Дължината на цветето е не повече от 35 см. Листата са в основата, имат яйцевидна форма. Стъблата са прави и безлистни. Специална особеност е дългият цъфтеж. В благоприятна среда тя продължава 4-6 месеца. Каланхое има красиви съцветия под формата на четки, които привличат с богатството на цветовете. Цветята са розови, червени, бели. Подобно на сорта Blossfeld, Kalanchoe Kalandiva е признат за силно декоративно растение; не се използва при лечение, въпреки че има слаб лечебен ефект.

Грижа за цветя

Каланхое Каландива се счита за неизискващо цвете, за разлика от други видове. Но все пак има правила за грижи, които трябва да се спазват. Това ще даде дълъг и красив цъфтеж.

Осветеност и температурни условия

Растението се нуждае от разсеяно ярко осветление. По-добре е да инсталирате контейнера на прозорец, който е обърнат на изток или запад. Ако за дълъг период е било облачно или няма възможност за създаване на естествена светлина, се инсталират фитолампи. През нощта те са изключени, тъй като каланхоето изисква кратки светлинни часове. Ако прозорците са южни, там е нежелателно да се поставят растения, защото има опасност от изгаряния. При сенчести условия развитието на цветя се спира.

Важно! Сортът Kalandiva изисква температура 20-30 ℃ над нулата. През зимата се понижава до 15-17 ℃. За появата на пъпки е необходим режим на намалена температура, в противен случай няма да има обилен цъфтеж.

Правила за поливане и влажност

Поливането на растението не трябва да е често, то има тенденция да натрупва много вода и хранителни вещества. През лятото това се прави веднъж седмично, а през зимата - на всеки 2 седмици. Най-добре е да гледате не календара, а състоянието на почвата. Ако земята е дори малко суха, тя се нуждае от поливане. Липсата на влага се показва от мудни листа.

Поливайте растението с вода със стайна температура. Течността се приготвя предварително: оставете да се запари за един ден. Студената вода от чешмата може да навреди.

Забележка! Каланхое се счита за сочен, следователно той е в състояние да се развива нормално при ниска влажност.

Допълнително овлажняване не се изисква, когато отоплителните уреди работят. Но все пак листата се пръскат периодично. Процедурата е хигиенична.

Подхранване и качество на почвата

Наторете каланхое с минерални и органични компоненти. Те трябва да се редуват. Използва се и сочно средство. Подхранването се извършва на всеки 2 седмици.

За каланхое се изисква специална почва. Тя трябва да бъде предназначена за кактуси или сукуленти.Можете да подготвите почвата сами, като смесите:

 • универсална почва - 4 части;
 • пясък - 1 част.

Този състав е идеален за отглеждане на цветя. За да предотвратите образуването на мухъл, мулчирайте почвата.

Размер на контейнера за цветя

Размерът на саксията за голямо каланхое трябва да е подходящ - с диаметър 12-18 см. Следващия път контейнерът е избран с 1-2 см по-голям. Отдолу са разположени фин чакъл и пясък. Дебелината на дренажа трябва да бъде 1-2 см или повече.

Каланхое Каландива се засажда в саксия с диаметър до 18 см

На бележка! Въпреки че са търсени пластмасови саксии за цветя, препоръчително е да използвате глина или керамика. Тези материали осигуряват отличен „дъх“ на земята и на самото растение.

Характеристики на трансплантацията на растения след покупка

Трансплантацията се извършва след закупуване на цветето и след това се повтаря всяка година. Процедурата се извършва въз основа на проста схема:

 1. Предварително навлажнете почвата. Това ще помогне за издигане на растението от саксията със земния буци.
 2. Използвайте нова саксия. Организирайте дренажна система. Работен материал - експандирана глина, полистирол.
 3. Каланхое се поставя в нов съд, покрит с прясна пръст.

След пресаждането сукулентът се нуждае от почивка няколко дни. За целта той е оставен на тъмно място. Препоръчително е почвата да се мулчира, тъй като помага за задържане на влагата за дълго време през лятото.

Цъфтеж и период на покой на растението

За постигане на цветния цъфтеж на каланхое са необходими специални грижи. Цветето радва с красивия си външен вид за около 8 месеца в годината. Махровите съцветия са представени под формата на топки. Диаметърът на цветята е 1,5 см. Венчелистчетата имат ярки нюанси. Когато цъфти, каланхое е като мини-роза с плътно поставени двойни пъпки.

Каланхое Каландива има различни нюанси. Палитрата съдържа цветове като червен, пурпурен, розов. Някои са оригинални. Сред тях има жълти и бели съцветия.

Допълнителна информация! Разтварянето на пъпките се случва през зимата. Необходимо е предварително да се създадат необходимите условия за буен цъфтеж: те се поставят в помещение, където температурата е умерено ниска и осветлението е подходящо.

По време на покой поливането трябва да е умерено. През ноември се извършва прищипване на храста. След това се показват пъпките. Ако нямаше пъпка и цъфтеж през ноември, подготвителните мерки се повтарят през март. След това Каланхое Каландива почива - 1,5-2 месеца. Цветето трябва да се постави в полусянка. Важно е да намалите поливането, да намалите температурата до 14-16 ℃.

Размножаване на каланхое

Този растителен сорт не се размножава чрез семена. Използва се вегетативен метод, като се използват върхове, стъблени резници или единични листа. Преди засаждането на резниците те се сушат няколко часа. След това те се засаждат в мокър пясък.

Каланхое Каландива се размножава чрез резници

Резниците се поставят в пясъчна почва и се покриват с прозрачен съд. Вкореняването се извършва в продължение на 4-6 седмици.

Забележка! За да ускорите, ви е необходима температура от порядъка на 20-24 ℃.

Нарастващи проблеми

При недостатъчни грижи вредителите влияят негативно на цъфтежа и декоративните свойства на растението. Проблеми могат да възникнат:

 • Гниене. Причината е силна влага в земята, ниска температура в стаята. Необходимо е пресаждане в нова почва, резитба на повредени издънки, обработка на отсечените места с активен въглен, намаляване на поливането.
 • Кафяви петна по листата. Проблемът възниква, когато липсва поливане, изчерпване на растението. Необходимо е увеличаване на обема на влагата.
 • Цъфтежът на жълтите листа се появява, когато липсва слънчева светлина. Контейнерът се поставя на осветено място, използва се фитолампа.
 • Черните петна от листа са симптом на гъбична инфекция. Необходимо е еднократно лечение с противогъбично средство, трансплантация в дезинфекцирана нова земя.
 • Набръчканите листа показват ниска влажност, липса на поливане.Kalandiva трябва да се напръска със спрей. Също така се изисква да се увеличи количеството влага.
 • Появата на белезникав цвят се свързва с брашнеста мана. Бордо течност или Oxyhom лекарство ще помогне за премахване на болестта.
 • Листните въшки се отстраняват с разтвор на сапун за пране.

Благодарение на своевременното отстраняване на проблема, цветето продължава да се развива. Внимателната грижа за каланхое Каландива ще ви позволи да се наслаждавате на красотата на растението за дълго време.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина