Kalanchoe Mix Mini Mix - как да се грижим

Цветето на каланхое често се отглежда в апартаменти и частни къщи. Отглежда се не само като лечебно растение. Цветя от жълт, червен, бял или розов цвят привличат вниманието и създават уникална красота. Сред растенията се откроява Kalanchoe Mini Mix - компактни и непретенциозни хибриди, чието отглеждане не създава много проблеми.

Kalanchoe Mix - как изглежда, към кое семейство принадлежи

Този вид не се среща в дивата природа. Цветето е изкуствено отгледано от Kalanchoe Mini Kalandiva, представител на семейство Толстянкови, за декоративна употреба. Родината на културата са тропическите територии на Африка, Южна Америка, Югоизточна Азия. От своя родоначалник, каланхое, Mix взе най-добрите качества, като външен вид и издръжливост.

Kalanchoe Mini Mix у дома

Ботанически характеристики на цветето

Цветът достига височина 30–40 см. При желание растението редовно се подрязва и горните издънки се прищипват. Това засяга храсти и цъфтежа.

Каланхое оставя мини микс

Листата на културата са тъмнозелени на цвят, кръгли или яйцевидни, с малки зъбки. С добри грижи те придобиват лъскав блясък и са с размери 5 см на 3 см. Листата се образуват главно по върховете на стъблата. Тук се намират и малки двойни цветя от бели, червени, лилави и други нюанси.

Грижа за Kalanchoe Mix у дома след покупка

Не е трудно да се погрижите за Mini Mix и ще отнеме малко време за това. Но без определени манипулации няма да е възможно да се получи буен цъфтеж. Грижата за каланхое след покупката включва правилен избор на осветление, поддържане на желаната температура, поливане и хранене.

Осветление

Цветето изисква осветление най-малко 12 часа, следователно, от пролетта до есента, саксията е инсталирана на прозорец с изток или запад. В самия пик на жегата цветето е покрито от ярките лъчи на слънцето, за да се избегне изгарянето на листата.

Саксията е инсталирана на прозорец с изток или запад

През зимата най-доброто място за каланхое е южният перваз на прозореца. Допълнително осветление се използва за кратки дневни часове. За това се използват фитолампи, флуоресцентни лампи с температура на нажежаване 6500 К. Оптимално е, че дневните часове трябва да продължат 11-12 часа.

Забележка! Липсата на осветление се проявява под формата на удължени издънки, смачкване на листа, забавяне на растежа и спиране на цъфтежа.

Температурен режим

Температурата варира в зависимост от сезона: през лятото - до +30 ° C, през зимата - + 14 ... +18 ° C. През студения сезон Kalanchoe Mix толерира по-ниски температури, но при отрицателни показания на термометъра цветето се разболява и може да умре.

Важно! Нагревателните устройства, като течения, имат вредно въздействие върху здравето на Kalanchoe Mini Mix.

Правила за поливане и влажност

Kalanchoe Mix не се нуждае от преовлажняване. Поливането се извършва, когато почвата изсъхне.

Правилно поливане на микс от каланхое

Правила за поливане:

 • през лятото почвата се навлажнява на всеки 5–6 дни;
 • зимното поливане се извършва на всеки 10-14 дни;
 • излишната вода се източва от тигана след 30 минути. след поливане;
 • за напояване се използва утаена вода със стайна температура;
 • цветето се полива по ръба на саксията, така че течността да не попадне върху самото растение.

Сукулентът има достатъчно влажност в помещението и не се нуждае от допълнително пръскане. Отстранете праха върху листата с мека, влажна кърпа.

Подхранване и качество на почвата

За да се развие Kalanchoe Mini, е необходим правилният избор на почвата. Следните компоненти се въвеждат в състава му в равни обеми: листна земя, хумус, пясък и копка.

Като подхранване се използват или универсални торове за стайни цветя, или смеси за кактуси и сукуленти. За да не се прехранва каланхое, дозировката е 2 пъти по-малка от посочената на опаковката. Лятното хранене се извършва на всеки 2 седмици, зимното - ежемесечно.

Размер на контейнера за цветя

Всеки път при пресаждането се избира нова саксия с 2-3 см по-голяма от предишната. Най-добрият вариант е 12–17 см, в зависимост от размера на Kalanchoe Mini. Корените на цветето са малки, така че не се нуждае от просторен контейнер. Най-добрият вариант на саксията са керамичните съдове без дефекти, чипове или драскотини.

Особености на трансплантацията на растения

През първите 3 години се препоръчва каланхое микс да се трансплантира в нов контейнер всяка година (с изключение на трансплантацията след закупуване на цвете). След това - веднъж на 3-4 години.

Забележка! Не бива да правите няколко трансплантации годишно. Добро развитие може да се постигне, ако процедурата се проведе през пролетта с добавяне на плодородна почва.

Процедура за трансплантация:

 1. Дъното на новия контейнер е облицовано със слой експандирана глина, след това слой пръст.
 2. Каланхое се изважда от стара саксия заедно със земна бучка.
 3. Разлагащите се или болни корени се отстраняват.
 4. Земната бучка се поставя в нов съд, поръсва се с пръст, почвата не се трамбова.
 5. Цветето се полива с малко количество тор.
 6. Напълнете почвата, ако почвата се е утаила.
 7. Трансплантираното цвете се покрива от слънчева светлина за 3 дни, след което се връща на обичайното си място.

Прехвърляне в нов пот

Допълнителна информация. След пресаждането Kalanchoe Mini не се нуждае от торове в продължение на няколко месеца.

Цъфтеж и период на покой на растението

Каланхое цъфти веднъж годишно, в зависимост от правилното осветление. Когато цъфтежът приключи, се извършва частично изрязване на стъблата. Резниците се оставят за размножаване. В началото на есента цветето преминава в латентно състояние. През този период се спазват следните правила:

 • Храстите се държат при температура от + 15 ... + 18 ° С.
 • Дневните часове са ограничени до 8 часа. През останалото време саксията е покрита.
 • Количеството поливане намалява.

Изобилен цъфтящ мини микс от каланхое

Отнема 30 дни за почивка. След това преминават към нормалния режим на ограничаване.

Методи за удължаване на цъфтежа

За да удължат цъфтежа, когато се грижат за Kalanchoe Mini, те се придържат към следните правила:

 • поддържайте достатъчно ниво на осветеност през целия ден;
 • захранвайте растението с калий и фосфор преди и по време на цъфтежа;
 • премахнете избледнелите дръжки.

Тези правила не само удължават цъфтежа, но и помагат каланхое да цъфти в точното време.

Възпроизвеждане на каланхое мини

Kalanchoe Mini Mix се размножава по два начина.

Семена

Тази опция за размножаване се използва рядко, тъй като хибридът на практика не предава черти на майката. Получените цветя може да не отговарят на описанието в каталога.

Размножаване със семена

Вегетативен начин

Добре узрелите издънки ще осигурят бързо покълване. Резниците се засаждат във влажна почва (пясък или рохкав субстрат). След 7-10 дни ще се появят първите корени, а след 6-7 месеца културата ще цъфти.

Понякога листата се използват за размножаване вместо резници. Но този метод е трудоемък и може да бъде направен само от опитни производители на цветя.

Размножаване чрез резници

Възможни проблеми при отглеждането на каланхое

Когато се грижите за растение, не трябва да забравяте за защитата на храста от болести и вредители.

Има ли болести и вредители

Растението рядко боледува. Когато се появят бели, кафяви или сиви петна, които се появяват, когато почвата е силно навлажнена или при неправилно хранене, те променят подхода към грижата за храста.

Петната по листата показват неправилна грижа

Листните въшки са отбелязани сред вредителите. Признаци за присъствие на насекоми са пожълтяване и падане на зеленина. Необходимо е да се третират засегнатите области с разтвор на сапун за пране.

Появата на листни въшки по храстите

Забележка! Kalanchoe Mini може да се зарази от новопридобито заразено цвете, което не е преминало карантина.

Ако спазвате правилата за грижа за Kalanchoe Mix у дома, цветето ще ви зарадва с обилен и красив цъфтеж. В допълнение, растението ще помогне да се отървете от някои заболявания, тъй като е лечебно. 

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина