Цвете Calathea - домашни грижи

Растението калатея е популярно поради уникалните си свойства, които могат да повлияят положително на човешкото здраве. За да отгледате красиво цвете, трябва правилно да се грижите за него, да знаете как да го трансплантирате и да го предпазите от възможни опасности.

Биологично описание на растението

Калатея у дома

Това е нискорастяща билка с височина до 90 см с красиви рисувани декоративни листа, която принадлежи към семейство Марантови. Атрактивността на културата е в удивителния модел и жилките на големи, с дължина до 25-30 см листа, както и в тъмния цвят на долната страна на листната плоча.

Накратко за историята на появата

Родината на многогодишното растение са тропическите гори на тропиците, които се намират в Централна и Южна Америка. Европейците наричаха цветето „короната на инките“, тъй като растението външно приличаше на шапката на управляващите.

Калатея е преведена от древногръцки като "кошница". Това не е случайно, тъй като листата на растението са били използвани за тъкане на кошници.

Полезни характеристики

Важно! Културата се счита за филтър, тъй като добре почиства въздуха.

Съставът на калатеята съдържа фитоорганични вещества, които могат да намалят съдържанието на формалдехид в атмосферата с до 10%.

Популярни видове калатея

Калатея, всички видове от които могат да се отглеждат практически в домашни условия, са представени в голям брой.

Най-често срещаните са:

Калатея Варшевич

Височина на растението - от 15 до 120 см. Малки пъпки са боядисани в бели, розови, лилави цветове. Те са събрани в класовидни съцветия на къса дръжка.

Медальон от Калатея

Цветът достига около 80 см в растеж, но в закрити условия - не повече от 30 см. Лъскави листа на дълги дръжки. Съцветията са пикантни. Цветовата палитра е широка: от бяло до лилаво.

Медальон от Калатея

Calathea Lancifolia

Културата е способна да се простира до 80-90 см височина. Листата са големи с тъмен модел и вълнообразни ръбове. Съцветието е ухо от три молца, боядисано в бял или розов нюанс.

Калатея Руфибарба

Височина на растението - 60-70 см. Има малки тесни листа с оребрени ръбове и лъскава повърхност. Съцветията са компактни, кръгли или с форма на шип, бели или бледожълти.

Калатея Сандериан

Културата расте не повече от 70 см височина. Листата са овални яйцевидни, тъмнозелени на цвят. Пъпките са бели или лилави.

Шафран от Калатея

Има характерно скъсено стъбло с височина около 30 см. Листата са сочни, овални, с оребрена повърхност. Пъпките на копиевидната култура са тръбести, ярко оранжеви на цвят с тъмни петна.

Интересно! Много градинари я наричат ​​„принцесата и граховото зърно“.

Calathea Orbifolia

Височина - в рамките на 40-60 см. Листата са големи, кръгли, с високи дръжки.Цветето е украсено с малки бледи пъпки, събрани в съцветия под формата на ухо.

Калатея Макоя

Височината на сорта е 50 см. Листната пластинка е тънка и грациозна с тъмен десен. Не цъфти у дома, в природата цветето изглежда незабележимо.

Калатея Макоя

Calathea Lubbers

Културата достига 60 см. Отличава се с пъстри полукръгли листа. Цъфти в малки съцветия от бял или лимонов нюанс.

Калатея Бахема

Височината на културата е 40 см. Тя се утвърди като най-непретенциозният вид. Има плътни, удължени листа с тъмен модел. Съцветието е под формата на ухо, не ярко, но привлекателно.

Смес от калатея

Растението достига 70 см. Моделът върху листната плоча се състои от тъмни и светли ивици. Съцветията са с форма на шип, от различни нюанси.

Калатея на райета

Височината на цветето варира от 70 до 80 см. Кръгла раирана листна пластина, редувана в тъмни и светли цветове.

Забележка! Не цъфти у дома.

Калатея на райета

Калатея сребриста

Расте до максимум 80 см. Има овални листа с остри върхове от сребрист нюанс с тъмен модел. Характеризира се с малки цветя от пастелни цветове.

Мрежа на Калатея

Компактно растение може да достигне височина от 90 см. Листата са плътни, големи, с дължина до 35 см. Цветът им наподобява стъклена мозайка. Мозаечната калатея цъфти с малки бели пъпки.

Калатея Мисто

Височина на растението - от 90 до 120 см. Големите овални листа са леки към центъра.

Забележка! Цветята се събират в ухо, имат всякакви нюанси - от бяло до лилаво.

Калатея Леопардина

Расте до 40-50 см. Привлича вниманието с ланцетни листа, широки 3-5 см и дълги 10-12 см на продълговати дръжки. Горната част на листа е светло зелена, украсена с тъмнозелени петна, задната страна е розово-люляк.

Калатея Леопардина

Калатея Доти

Компактен храст с височина до 30 см. Големи, кръгли, гладки листа с дължина 15 см. Имат заострен връх, тъп основа и вълнообразен ръб. Цветът на горната им страна е тъмно зелен с малахитов оттенък, цветът на гърба е лилав.

Калатея Величествена бяла звезда

Красив храст, който образува големи листа, които имат правилната форма под формата на овал. Основният им тон е наситено зелено, на фона на който има белезникави ивици. Листната пластина има лъскав блясък и е на дълги дръжки.

Калатея Величествена бяла звезда

Особености на грижите за цвете у дома

Тайната на успешното отглеждане на калатея у дома е да се създадат най-удобните условия за нея.

Температура

През лятото оптималният температурен режим през деня е 22-25 ° С, през нощта - не по-нисък от 18 ° С. През зимата трябва да се поддържа 18-20 ° C през деня и 16 ° C през нощта. При отглеждането на култура е важно да се вземе предвид, че тя не толерира резки промени в температурата.

Осветление

Цветето на калатеята принадлежи към устойчиви на сянка култури. Но е по-добре да не поставяте растението в тъмен ъгъл на стаята, тъй като при липса на светлина листата ще загубят красивия си цвят. Също така директните слънчеви лъчи ще повлияят негативно на листата, те ще загубят своята привлекателност.

Съвет!По-добре е да поставите саксията с цветя на первазите на прозорците в източна или западна посока.

Поливане

През летните месеци поливането на калатеята е необходимо веднъж на 3-4 дни, като постоянно поддържаме субстрата във влажно състояние. През зимата е достатъчно да се навлажнява веднъж на 7-8 дни, докато почвената смес трябва да изсъхне 2-3 см дълбоко. Пренебрегването на тези правила може да провокира появата на заболявания.

Съвет! За поливане на домашно растение трябва да използвате само мека, утаена вода, чиято температура е с 2-3 градуса по-висока от стайната.

Поливането се извършва с топла вода

Пръскане

Необходимо е да се пръскат растенията в зависимост от вида на културата. Има сортове с кадифени листа, които не понасят тази процедура, тъй като провокира появата на кафяви петна.

Влажност

Културата процъфтява във влажни помещения. Затова е полезно да овлажнявате растението, като използвате спрей или като го поставите близо до електрически овлажнител.

Забележка! За да предотвратите изсъхването на листата, препоръчително е да поставите съд с вода до цветето.

Грундиране

Закупените почви за азалии и орхидеи са подходящи като почвен субстрат, който трябва да се смеси на равни части, като се добавят пясък и перлит. Също така се препоръчва да направите сместа сами, като вземете листна почва, хумус, торф, пясък в съотношение 2: 1: 1: 1.

Почвата за културата изисква специфични

Подхранване

От април до октомври се препоръчва да се подхранва растението не повече от 2 пъти месечно, като се използват течни комплексни торове, предназначени за декоративни широколистни култури. През периода на почивка храненето се извършва 1 път на 6-8 седмици. В този случай е важно да се спазват пропорциите, посочени в приложените инструкции.

Подрязване

За растението не се изисква редовна резитба. Необходимо е само своевременно да се отстранят изсъхналите и повредени листа.

Характеристики на зимните грижи

По време на периода на почивка, броят на поливане, превръзка трябва да се намали. Трябва да се избягва прекомерната влажност, тъй като при ниски температури може да започне гниене на корените. Този процес протича достатъчно бързо и няма да бъде възможно да се спаси цветето.

Кога и как цъфти

Не всички видове култура могат да цъфтят у дома. Но има сортове, които радват с уникалните си цветя.

Период на цъфтеж

През пролетта или лятото между листата се образуват ярки, невзрачни съцветия. Те растат на дълги, голи дръжки с кръгли сечения.

Цветни форми

Малките пъпки са лилави или лилави на цвят. Те са скрити под красиви прицветници, които образуват плътно съцветие с форма на шип. Цветът им може да бъде бял, оранжев, лилав.

Цъфтяща калатея

Как се размножава Калатея

Калатея е цвете, което може да се размножава чрез семена, вкореняване на резници или въздушни слоеве.

Покълващи семена

Животновъдите или хората, които управляват бизнес с цветя, се занимават с размножаване на култури с помощта на семена.

Семената на Калатея са малки жълтеникави топчета. Те се събират в края на есента, когато дръжките са напълно сухи. Преди сеитбата материалът трябва да се суши 2 часа на открито. След това семената трябва да бъдат разпръснати равномерно по повърхността на почвата, състояща се от чернозем и речен пясък в съотношение 2: 1. След това трябва да поливате и да изпращате контейнери с култури на топло място с температура 22-25 градуса.

Внимание!Можете да трансплантирате кълновете в отделни саксии, когато върху тях се появят 2 листа.

Вкореняване на резници

За размножаване чрез резници е необходимо да изберете добре развито стъбло, дълго 12-15 см, с поне 1 точка на растеж и поне 3 листа. Избраната дръжка трябва да бъде внимателно нарязана и поставена в саксия с почвена смес, съдържаща торф, хумус, речен пясък в съотношение 1: 1: 1 и обилно напоена. Покрийте го отгоре с прозрачен найлонов плик, осигурявайки достъп на растението до въздуха.

За да може дръжката да се вкорени успешно, е важно да се организират правилни грижи за калатеята. Когато на стъблото се образува един нов лист, трябва да трансплантирате младото цвете в нова саксия.

Размножаване чрез резници

Въздушно наслояване

Този метод включва огъване на стъблото към земята, последвано от фиксиране и поръсване с пръст. След формирането на собствените си корени, слоевете трябва внимателно да се отделят от майчиното растение и да се засаждат отделно.

Прехвърляне

За нормалното развитие на цветето е важно да го трансплантирате редовно, сменяйки почвата.

Една година през пролетта се препоръчва трансплантация. Когато културата достигне 4-годишна възраст, процедурата трябва да се извършва на всеки 2 години.

Важно! Когато избирате контейнер за пресаждане, трябва да се предпочитат широките, ниски саксии.

Процес на трансплантация

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Проблеми, които най-често възникват при отглеждането на калатея:

  • Пожълтяване и увяхване на долните листа. Причината може да е увяхването на фузариума. Болестта не може да бъде лекувана, така че е по-добре да изхвърлите цветето.
  • Увреждане от вредители. Листните въшки, кърлежите, скалните насекоми, брашнестите червеи могат да паразитират върху калатеята. Инсектицидите ще помогнат в борбата срещу тях.
  • Навиване на листова плоча. Причината се крие в недостатъчната влага. Когато листата започнат да се извиват, важно е да коригирате поливането и да поддържате почвата леко влажна.
  • Изсушаване на ръбовете на листата. Този проблем се причинява от много сух въздух, недостатъчно осветление, излишни торове. Препоръчително е да се организира правилна грижа.
  • Листата са покрити с кафяви петна. Това може да провокира слънчево изгаряне или преовлажняване на земна кома.

За да направите по-малко проблеми с цветето, е важно просто да се съобразите с условията на земеделската технология и изискванията за отглеждане на култури.

Изсушаването на листата провокира твърде сух въздух

Знаци и суеверия

Защо културата е толкова популярна сред производителите на цветя? Калатея е символ на семейното щастие. Растението е в състояние да внесе спокойствие и спокойствие в къщата, тъй като може да абсорбира отрицателна енергия. Културата се смята за едно от най-добрите домашни цветя. Това е щит, който предпазва от злото око, дава любов, радост и спокойствие, помага да станете по-силни, да успеете във всякакви начинания.

Калатея, грижата за която у дома няма да бъде трудна дори за начинаещ цветар, е представена в огромен набор от видове. Следователно няма да е трудно да изберете правилния сорт. Основното нещо е да следите състоянието на цветето и да организирате удобни условия за него навреме. В замяна на грижи и внимание, растението ще ви зарадва със своята красота и ще ви помогне да създадете ефектни композиции за интериора.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина