Калистемон лимон: характеристики на домашните грижи

Калистемон лимон е необичайно растение, което принадлежи към семейство Миртови. Има невероятни съцветия, които включват голям брой дълги тичинки и образуват оригинални четки в краищата на леторастите. Ето защо културата често се нарича многостеблени или бенгалски свещи. Интересните храсти са чудесни за отглеждане у дома или в градината.

Основни видове

Лимонният калистемон има ефектни съцветия

Цветето на Калистемон е описано като вечнозелено растение. Той е украсен с оригинални съцветия, които на външен вид са подобни на почистващите препарати за бутилки. Благодарение на наличието на тичинки те придобиват необичаен и грандиозен външен вид. Освен това самото цвете има малки и безизразни листенца.

Цветята са с дължина до 12 см. Те имат цилиндрична форма и плътна структура. Съцветията растат по върховете на клоните. След като растението завърши с цъфтежа, по издънките му се появяват малки сферични плодове. Интересен факт е, че в естествени условия цветята се опрашват от птици, които ядат нектара на растението.

Храстът се характеризира с тесни, жилави листа. Те имат толкова твърди ръбове, че дори могат да увредят човешката кожа. Листата съдържа етерични масла. Листовките заобикалят ствола по спирала.

Забележка! Особеността на листата на калистемона е, че те винаги са обърнати с ръб към слънцето. В резултат те се нагряват по-малко и губят по-малко влага.

Има много разновидности на културата. Най-известният вид е тъканият калистемон. Характеризира се с големи, яркочервени цветя, които наподобяват четки на външен вид. В допълнение, други видове са много популярни сред производителите на цветя - калистемонови пръчковидни, лимонени, червени.

Калистемон лимон

Калистемон Лимон Калистемон Цитринус често се нарича цитрус. Растението е родом от Южна Австралия. Минималната му височина е 1 м. В същото време храстът може да достигне 3 м или дори повече. Дължината на листата на културата е с дължина до 7 см. В същото време цветята на класовете растат до 10 см. Съцветията се отличават с красив малинов нюанс.

Лимонът Калистемон цъфти през юни. Този вид се характеризира с голям брой разновидности:

  • Блестящ - има червени съцветия и компактна корона. Културата не надвишава 2 м височина.
  • Анзакът е бял - характеризира се с бели цветя под формата на класове. Това е ниска култура. При благоприятни условия той нараства до максимум 1,5 m.
  • Бургундия - Тази култура се характеризира с яркочервени цветя.
  • Малкият Джон е ниско растение, което не надвишава 1 m.
  • Люлякова мъгла - този сорт се характеризира с лилави съцветия. Бушът е със среден размер.

Забележка! Този тип калистемон получи името си от цитрусовия аромат на листата. Ако ги разтриете в ръцете си, можете да усетите изразения аромат на лимон.

Калистемон пръчковиден

Основната разлика между този сорт калистемон се счита за увисналата форма на стъблата. Най-често срещаният сорт на вида е Капитан Кук. На височина достига 1,5 м. В природата стандартната му височина е 7 м.

Калистемон червен

Този яркочервен калистемон е роден в Южна Австралия. Това е много голяма реколта, която достига 4 м височина.Листата растат до 7 см, а съцветията до 9 см. Червените тичинки са характерни за тази култура. Прашниците имат жълт оттенък. Това прави растението да изглежда златисто.

Калистемон - домашни грижи

За да бъде една култура успешна, трябва да се грижи правилно за нея. Бушът може да се държи на закрито или да се засажда на открито. Във всеки случай на цветето трябва да се осигурят подходящи условия.

Осветление

Калистемон е светлолюбива култура, която процъфтява на ярка слънчева светлина. В горещо лятно време с активно слънце цветето се нуждае от засенчване.

Саксията за култура трябва да се постави на первази с южна ориентация. На север на цветето няма слънце. Впоследствие това ще се отрази негативно на външния му вид.

През лятото цветето трябва да се премести на открит балкон или да се изнесе на улицата. В същото време е необходимо постепенно да се адаптира растението към активното слънце. Това ще помогне за предотвратяване на изгаряния на листата.

Културата трябва да се постави върху осветена перваза на прозореца

Поливане

По време на активния вегетационен период цветето се нуждае от обилно поливане. Важно е да се гарантира, че горният слой изсъхва между овлажняването на почвата. През есента и зимата броят на поливките трябва да бъде значително намален. Препоръчва се навлажняване на почвата няколко пъти месечно.

Подхранване

Грижата за калистемон у дома означава правилно оплождане. Струва си да се използват комбинирани препарати, предназначени за цъфтящи култури. Трябва да храните храстите умерено. Излишъкът от тор тормози негативно цветето.

Подрязване

Цялостната грижа за калистемона включва навременна резитба. Това трябва да се направи в началото на пролетта или веднага след цъфтежа. В същото време вместо цветя по клоните се образуват не особено привлекателни капсули, пълни със семена.

Подрязването помага да се спре развитието на културата и да се формира короната. С тази процедура е възможно да активирате храсти и да постигнете обилен цъфтеж. Отрязаните издънки могат да се използват за резници.

Забележка! Калистемоновите клонове могат да се използват за медицински цели. Отварата от листата на растението помага за лечение на дерматологични заболявания.

С помощта на резитба храстът получава красива форма.

Температура

С пристигането на пролетта културата трябва да осигури температура от + 20 ... +22 градуса. С настъпването на есенното студено време растението трябва да се донесе на закрито. Това ще помогне да се избегне хипотермия и измръзване, които влияят негативно на външния вид на културата и последващия й растеж.

През есента и зимата показателите не трябва да са по-високи от + 12 ... +16 градуса. При увеличени параметри през периода на покой културата няма да може да полага пъпки и в резултат на това няма да цъфти през пролетта.

Трансплантация на растения

Цветето се нуждае от леко кисела почва, която има добър дренаж. Когато правите собствена почва, трябва да смесите трева, пясък и торф в съотношение 2: 1: 1.

Важно! Цветето не понася почва с високо съдържание на вар. Когато на повърхността на почвата се появи бяла или червена плака, тя трябва незабавно да се отстрани и да се добави прясна земя.

Най-добре е да отглеждате калистемон в тесен съд. Поради това се препоръчва да се трансплантира след запълване на цялата саксия с корени. Процедурата се извършва на всеки 1-2 години. Това трябва да се направи през пролетта. Култура за възрастни не може да бъде трансплантирана - достатъчно е само да смените почвения слой в саксията.

Калистемонът се отглежда най-добре в тесен саксия

Методи за размножаване

Калистемонът може да се размножава чрез семена или резници. Всеки метод има специфични характеристики.

Семена

Отглеждането на калистемон от семена е възможно от август до март. Засаждането се извършва във влажна смес от торф и пясък. За семената се препоръчва да се направи оранжерия, която трябва да се проветрява през цялото време.Семената трябва да покълнат в рамките на един месец.

Когато на кълновете се появят 2 двойки листа, те могат да бъдат засадени в постоянни саксии. Разсадът на Калистемон е бавно растящ. Те растат само с 3-4 см годишно.

Реколтата може да се размножава чрез семена.

Резници

Когато размножавате калистемон чрез резници, трябва да отрежете върха с дължина 10 см от култура за възрастни и да премахнете листата. Трябва да поставите клона във вода или навлажнен вермикулит и след това да направите оранжерия. Коренето отнема 2 месеца, за да се вкорени. За да се ускори този процес, издънката се обработва предварително със стимулатор на растежа.

Лимонният калистемон е красиво растение, което е много популярно сред производителите на цветя. За да успеете да го отглеждате, трябва да осигурите на културата подходящи грижи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина