Кала цветя - как да засаждате и да се грижите

Кала е едно от най-красивите цветя, които могат да се отглеждат у дома. Елегантен, ароматен, грижата за него е относително лесна, така че може да започне както от опитен цветар, така и от начинаещ. Разбира се, говоренето за необичайни кали, грижата за него у дома и различни тънкости на съдържанието ще бъде много полезно.

Кала (кала) - какво е това цвете

Бял класически сорт

Белите кали са доста разпространени по целия свят, включително Русия. Тук те се срещат почти на цялата територия - от европейската част до Далечния изток, в умерения климат и по-южните ширини. Особено често растението може да се види по бреговете на реки и езера, а понякога и в блата.

Кратко описание на това как изглежда

Като цяло цветето кала е просто, но в същото време много грациозно и елегантно. Големите листа, засадени на дълги стъбла, се издигат на 5-100 см над земята, в зависимост от сорта.

Цветята в дивата природа са доста малки - обикновено не по-големи от 1 см - и винаги са само бели. Те са подобни по форма на фуния - тесни в основата, те грациозно се разширяват нагоре. Но сортовете, отглеждани от животновъди, могат да се похвалят не само с по-големи цветя, но и богата селекция от цветове.

Има не само бели, но и жълти, червени, оранжеви, розови, лилави и дори черни цветя. Не е изненадващо, че кала в саксия може да украси всеки перваз на прозореца, да не говорим за градина.

За справка! Старото руско име за кала е кала лилия. Днес обаче това име почти никога не се използва. Но латинският термин zantedeschia често се използва.

Популярни растителни видове

Изящният нюанс е рядък.

Доста проблематично е да се изброят всички видове кали - има твърде много, за да се поберат в една статия. Ето защо има смисъл да се опишат няколко от най-поразителните сортове, отглеждането на които може да заинтересува цветарите.

Calla elliottiana

Много миниатюрно растение, което в природата расте само до 5 см. Но в същото време листата са тъмнозелени, големи, красиви, украсени с много бели точки.

Съцветията имат зелени основи и златен воал. Въз основа на този вид се отглеждат домашни кали - Red Alert (с алени съцветия) и Black Magic (до метър височина и 15 cm дълги съцветия).

Етиопска кала (Calla aethiopica)

Този вид растение е най-голямото - когато цъфти, достига височина от 100 см. Известно също като Zantedeschia aethiopica.

Листата са тъмнозелени на цвят и имат лъскава повърхност и са с форма на сърце или овална форма. Подземната част няма грудки, тя се състои изцяло от гъвкави корени.

За справка! Интересна особеност - дори през зимата растението не отделя листата си, но расте само в топъл климат, както подсказва името.

Реман (Calla rehmannii)

Този вид също не може да се нарече миниатюрен - на височина може да достигне 70 см. Листата са гъсто зелени, удължени.

През есента надземната част отмира, за да цъфти отново през пролетта и да зарадва другите.Съцветието има воал от червено, люляково или лилаво. От този див вид са отгледани много интересни сортове, включително:

 • Askari - цветята имат тъмночервен воал, заобиколен от ивица кремав нюанс.
 • Одеса - съцветията са почти черни, с тъмночервена основа.
 • Crystal Blush - цветята са бели по време на цъфтежа и след това променят цвета си на розов.
 • Garnet Glow е миниатюрно растение (не повече от 55 см), цъфти от юни до септември с големи червени цветя с нар. Оттенък.

Отглеждане на кала у дома

Цветето е чудесно за отглеждане в саксии

Както вече споменахме, в съвременните сортове кали цветята са достатъчно красиви и разнообразни, за да заинтересуват дори изтънчен производител. Те обаче представляват интерес и за начинаещи.

Не е изненадващо, че много хора искат да ги отглеждат точно в апартамента - такова растение ще добави красота и уют към всяка стая. Но, разбира се, за да може растението да радва с благодат, трябва да се научите как да осигурите на стаята кала подходящи грижи. Разбира се, всичко започва с кацането.

Как да засадите цвете правилно

По принцип модерните кали са домашни цветя; не е никак трудно да се отглеждат в саксия. Но тук трябва да знаете определени нюанси, които ще позволят на растението да се чувства възможно най-комфортно, да се развива бързо и да цъфти дълго време. Поради това си струва да се справим с въпроса на етапи.

 • Размер на контейнера за цветя

Веднага трябва да се отбележи, че е препоръчително да се използва доста голяма саксия - диаметър 40 см и дълбочина 50 см.

Факт е, че цветето расте доста бързо, кореновата система също се развива бързо. Следователно, ако саксията е твърде малка, калата постоянно ще изпитва дискомфорт и може да се разболее. И ако все пак цъфти, това ще са малки цветя. Разбира се, ще трябва да се трансплантира възможно най-скоро и всяка трансплантация е сериозен стрес за всяко растение.

Внимание! В дъното на контейнера трябва да има дупки, за да се отцеди излишната влага.

 • Качество на почвата

Изборът на подходяща почва също трябва да се вземе много сериозно.

Експертите препоръчват да се използва специална хранителна смес, направена от листни почви, компост и трева, смесени в равни части.

Когато отглеждате кали в саксии, препоръчително е да обновявате горния слой на почвата на всеки три до четири месеца.

Разбира се, дъното на саксията трябва да бъде запълнено с дренаж - слой от около 5-7 см. Като дренаж са подходящи камъчета, експандирана глина или голям натрошен камък.

 • Кацане

Когато саксията е избрана и напълнена с подходяща почва, можете да продължите към последния етап - засаждането. Разбира се, трябва да засадите правилно - тогава цветето ще се издигне бързо и ще се развие бързо.

Обикновено грудки се използват за засаждане. Дълбочината на засаждане зависи от техния размер. Например препоръчително е малките грудки да се погребват с 6 см. За големите този показател може да се увеличи до 12 см.

Отглеждане на млади разсад в отделни саксии

Някои начинаещи се чудят защо калиите не могат да се засаждат на по-малка дълбочина, защото тогава кълновете ще се появят по-бързо. Но ако направите това, докато листата растат, те просто ще легнат под тежестта си - в основата почвата няма да може да ги задържи.

След засаждането земята трябва да бъде обилно навлажнена, покрита с филм или стъкло отгоре и изнесена на топло място. Когато се появят първите издънки, филмът се отстранява и саксията се поставя на добре осветено място, но защитено от пряка слънчева светлина.

Как да се грижим за кали в саксия у дома

Като цяло, ако читателят се интересува от zantedeschia, домашните грижи са съвсем прости - не по-трудни, отколкото за повечето цветове. Но все пак ще бъде много полезно да се разберат отделните етапи.

Осветеност и температурни условия

Доброто осветление е много важно за растението.Най-малко 10 часа на ден тя трябва да бъде добре осветена, за да получи всички хранителни вещества, необходими за растежа и цъфтежа.

Ако тази цифра падне, тогава калата вече няма да цъфти - просто изхвърлете нови листа. Освен това сортовете с цветни пъпки страдат и цветята им избледняват. Ето защо през зимата е необходимо да осветявате калата със специални лампи.

Внимание! Директната слънчева светлина може сериозно да навреди на растението - през лятото е по-добре да не го оставяте на южната страна за целия ден.

С температурния режим всичко е по-лесно. През лятото, по време на периода на цъфтеж, оптималният показател е +18 .. + 22 градуса. През зимата, по време на почивка (трае около два месеца), е по-добре температурата да се понижи до +10 .. + 12 градуса.

Правила за поливане и влажност

По принцип калата расте в дивата природа главно в блата и речни брегове. Следователно то толерира много лошо сушата - големите листа бързо губят влага и ако поливането е недостатъчно, растението може да изсъхне.

От друга страна, при излишък на влага в почвата, корените започват да гният. Така че, трябва да го поливате правилно и своевременно - само в този случай калата ще расте активно и ще цъфти редовно.

За справка! Сортовете с бели цветя обикновено са потомци на растения, растящи в блата, така че те се нуждаят от особено активно поливане.

Признак, че е време да се полива растението, изсъхва от почвата. Ако е 2-3 см сух, значи е време да го овлажните.

Оптималната влажност за кали е 70-80%. Следователно трябва да пръскате поне веднъж и за предпочитане два пъти на ден.

Подхранване

Също така, не забравяйте за храненето. В първите дни след засаждането е препоръчително да се прилагат фосфорни торове - благодарение на тях кореновата система се развива по-бързо и растението укрепва. След това можете да преминете към азотно торене, така че растението бързо да натрупа достатъчно зелена маса.

Впоследствие си струва да използвате фосфорни и азотни торове само при пресаждане. Но калиевите превръзки, които допринасят за появата на нови пъпки, могат да се прилагат в края на всяка пролет.

При добри грижи едно голямо, здраво цвете може да хвърли до 10 цветя на сезон.

Кали лилии в апартамента, както често се случва

Калиите цъфтят изненадващо красиво, изпълвайки къщата с неописуем аромат - деликатен и приятен. Обикновено цъфти само веднъж годишно - през лятото. Но цъфтежът продължава до два до три месеца.

Разбира се, когато на едно растение цъфтят дузина големи, бели или многоцветни цветя, това е очарователна гледка. Заради това си струва да се грижите за кала цяла година, като чакате да разцъфне окончателно.

Възпроизвеждане в апартамент

Калата може да се размножава по различни начини. Освен това всеки от тях има определени предимства. Следователно опитен цветар трябва да има представа за всички възможни варианти. Дори тогава белите, червените, лилавите и жълтите кали определено ще зарадват окото в апартамента му.

Семена

Кала семена

За размножаване на растението е напълно възможно да се използват семена, въпреки че в повечето случаи тази опция се използва само от животновъдите - кълняемостта на семената е ниска и при такова размножаване ще трябва да изчакате една година повече за цветя.

За възпроизвеждане трябва да следвате тези инструкции:

 1. Семената се накисват в разтвор на калиев хумат за 5-6 часа, за да стимулират покълването им.
 2. Разстелете върху влажна салфетка и покрийте с друга отгоре, след това я поставете в торба за 6-8 дни, като я поставите на топло място за покълване. Ако е необходимо, трябва да навлажнете салфетките с пулверизатор.
 3. Покълналите семена се засяват в тава с пръст, където се оставят до поникване - можете да затворите върха с филм, за да не се налага постоянно да поливате почвата.
 4. Когато се появят издънки, те трябва да се втвърдят, като ги изнесат навън през топлите дни.
 5. Отгледаните растения се засаждат на открито или в саксии за домашно отглеждане.

Клубени

Методът за размножаване на грудки е много по-популярен - това не само спестява време, но също така гарантира, че растението е точно същото като неговото родител. Освен това можете да отглеждате цветя на улицата - калите ще цъфтят през лятото.

Когато купувате грудки, трябва да се уверите, че са равномерни, гладки, без гнилост и изсъхнали участъци.

Първо, грудките се оставят за няколко месеца на хладно място при температура +3 .. + 5 градуса - съвсем подходящ е обикновен хладилник.

В началото на април грудките се засаждат в саксии и се отглеждат разсад. В края на пролетта - началото на лятото можете да го засадите на открито по схемата 20 × 20 см за малки сортове, 35 × 35 см за средни сортове и 50 × 50 см за големи.

Редовното поливане и подхранване ще позволи на растението да се развива бързо и равномерно.

Клубени кала

Чрез разделяне на коренището

И накрая, сортовете кала с дървовидна коренова система могат да се размножават чрез разделяне. За да направите това, през есента внимателно отделете кореновата шийка от основното коренище. В същото време трябва да се опитате да оставите повече земя върху него. Вратът (бебето) е засаден в просторна саксия.

Препоръчително е да го съхранявате в тъмно, затворено помещение с висока влажност. Оптималната температура е от +12 до +15 градуса по Целзий.

Внимание! Когато разделяте коренището, е нежелателно да използвате метални инструменти - по-добре е да го отчупите с ръце и след това да третирате мястото на фрактурата с натрошен активен въглен.

През пролетта коренът ще поникне и вече в края на май или началото на юни може да бъде засаден на открито.

Предимствата на такова решение са доста много:

 • спестяване на време,
 • запазване на характеристиките, присъщи на майчиното растение,
 • висока степен на оцеляване.

Ето защо не е изненадващо, че много производители предпочитат именно този метод за възпроизвеждане на кали.

Възможни проблеми и трудности

Паякът може да унищожи деликатно растение

Разбира се, когато отглеждате кали, можете да се сблъскате с различни проблеми - на първо място, болести. Обикновено това:

 • кафяво гниене
 • сиво гниене,
 • антракноза.

Всичко това са гъбични заболявания. Следователно лечението трябва да е същото - пръскане с фунгициди. Това обикновено решава проблема. За да предотвратите повторното му появяване, трябва да се уверите, че растението получава достатъчно слънчева светлина и не страда от излишната влага. Всъщност именно при такива условия гъбите, причиняващи тези заболявания, най-често активно се размножават. Кафявото гниене обаче може да бъде причинено и от излишното азотно торене.

Внимание! Когато на едно растение се появят инфекциозни заболявания, всички съседни растения трябва да бъдат лекувани с лекарства, за да се предотврати разпространението на гъбичките.

Понякога вредителите от насекоми също създават проблеми. Най-често това е листна въшка или паяк и ако листните въшки обикновено са досадни само когато се отглеждат на открито, тогава кърлежът може да зарази и домашните растения. Решението е съвсем просто - можете да напръскате листата със сапунена вода или специални препарати (инсектициди).

След като изучи статията и запомни основните правила, дори начинаещ цветар може лесно да отглежда красиви цветя на перваза на прозореца или в градината. В същото време днес определено има възможност да изберете разнообразие от кала, което никой друг няма.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина