Hoya Pubicalix - Silver Splash и Silver Pink

Hoya Pubicalix или восъчен бръшлян е екзотично растение, което се адаптира добре към условията на закрито. За навременен цъфтеж основното е да се създадат идеални климатични условия.

Как изглежда, към кое семейство принадлежи

Hoya Pubicalix принадлежи към семейство Кутрови - това е многогодишно растение, което расте под формата на лиана. Цветето има дълги и плътни листа с овална форма, които са боядисани в ярко зелено със средни сиви петна по повърхността. На дължина плочите могат да достигнат 15-20 см, а на ширина - само 4-6 см.

Pubicalix е силно декоративен

Накратко за историята на появата

Въпреки че Pubicalix се среща в дивата природа по бреговете на Австралия, навикът за отглеждане на закрито идва от азиатските страни, особено от Индия.

Родина на растението

Храстът расте в тропическите австралийски и източноазиатски гори.

Характеристики на домашните грижи

Не е трудно да се грижим за хоя, основното е да създадем оптимални климатични условия за задържане.

Температура

Цветето не понася добре топлината, поради което не се препоръчва да се повишава температурата на съдържанието над +25 градуса. През периода на почивка той се понижава до +18 градуса.

Осветление

Дневните часове трябва да са дълги, но е препоръчително да не се допуска ярко осветление. Саксията е най-добре да се постави не на южния, а на западния и северния прозорец.

По-добре е да поставите растението на западните и северните прозорци.

Поливане

Тропическите храсти изискват обилно и често поливане. През лятото хоя се полива на всеки 2-3 дни; през сухи периоди процедурата се извършва ежедневно. С настъпването на зимата е достатъчно 1 поливане седмично.

Пръскане

Пръскането трябва да се извършва непрекъснато, те могат да понижат температурата и да овлажнят сухия въздух.

Забележка! Спрейовете за душ също могат да помогнат за предпазване на мръсотията от листните плочи и за предотвратяване на вредители.

Влажност

За да запазите цветето в здрава и декоративна форма, трябва да поддържате висока влажност в помещението - най-малко 80%.

Грундиране

Готовите субстрати за сукуленти и кактуси действат добре. В домашни условия почвената смес се приготвя от лека дерниста почва, хумус, смачкана дървесна кора, перлит и въглища. Преди засаждането дъното на саксията трябва да бъде покрито с дренажен материал.

Подхранване

Най-ефективно е да използвате готови комплексни минерални торове като подхранване. Важно е те да съдържат много калий, азот и фосфор. Най-добре е да подхранвате растението в течна форма веднъж месечно.

Кога и как цъфти

Hoya (Hoya) Pubicalix цъфти за кратко, но изненадва с необичайната форма и външния вид на пъпките си. Съцветията са сферични, всеки от тях има до 30 малки пъпки. Най-често има розови, алени и сивкави цветя. На повърхността на пъпките има малки власинки, които правят цветето кадифено на допир.

Цъфтящ черен дракон Hoya Pubicalix

Цветята са оформени като перфектна петолъчна звезда. Долният ред венчелистчета е почти два пъти по-голям от горния.

Период на цъфтеж

Средно видовете Hoya Pubicalix цъфтят от 1,5 до 2 седмици.Някои сортове могат да цъфтят в продължение на месец, но това е рядко при условия на закрито.

Подрязване

За разлика от другите видове хоя, Publicis толерира нормално резитбата, но няма особена нужда от нея. Трябва да се премахнат само изсушени или повредени стъбла и листа.

Важно! Местата на порязванията трябва да бъдат обработени със специални дезинфектанти.

Как се умножава

Хоя се отглежда по различни начини, но методът със семена практически не се използва в домашното цветарство.

Размножаване чрез резници

Най-ефективно е да се размножава хоя чрез резници. Те трябва да са дълги поне 5 см и да имат няколко листа и пъпки. Секциите се потапят във вода и се покриват с фолио, за да се предпазят от слънцето. След 14 дни резниците ще дадат корени и фолиото може да бъде премахнато.

Отглеждане от семена

Семената първо се изсушават добре. Те трябва да бъдат заровени в субстрата не повече от 2 см. За да се създадат парникови условия, се препоръчва да се покрие кутията с фолио.

Забележка! Хоя има висок процент покълване на семената - почти 85%.

Отглеждане на цвете от семена

Разделяне по листове

Не е лесен начин, който изисква определени умения и опит. Листата се отрязват от здраво цвете за възрастни. След като се накиснат в хранителен укрепващ и дезинфекционен разтвор. След това се заравя в субстрата и се навлажнява.

Прехвърляне

Процедурата се извършва само когато е необходимо. Най-често се извършва в първите години от живота на цветето, когато кореновата система расте и старият контейнер става твърде стегнат. Друга причина за трансплантацията може да са гъбични инфекции.

Възможни нарастващи проблеми

Hoya Pubicalyx често има проблеми, особено през есента.

Вредители

Голяма вреда на хоя причиняват скалните насекоми, които се размножават особено бързо на сух въздух. Те ядат месести листа и полагат върху тях своите ларви, растението изсъхва, пребледнява и умира.

Друг вредител е брашнестата буба, която оставя бяла слуз по листата. Тези белезникави насекоми се виждат на листата и се премахват напълно чрез измиване на цветето със сапунена вода.

Брашнестата мана се появява поради вредители от червеи

Други проблеми

Поради застоялата влага и липсата на разрохкване на почвата, Hoya Pubicalix е склонна към гниене на корени и сива плесен.

Твърде сухият въздух провокира изсъхването на листните плочи, а пожълтяването или бланширането може да означава липса на определени минерални елементи в почвата.

Изгледи

Най-известните и декоративни растителни видове са:

  • Hoya Pubicalix Silver Pink (Pink Silver) - има пъстра кафяво-алена зеленина и буйни бледорозови съцветия;
  • Splash е шведски сорт с пъпки от пъпки и розови цветя;
  • Hoya Pubicalyx Red Button - най-известният сорт, с двойни червени пъпки;
  • Черен дракон - сорт с тъмно сиви външни венчелистчета и алено в средата;
  • Химера е храст с буйни сферични съцветия, венчелистчетата на които са боядисани в сиво-люлякови нюанси;
  • Royal Hawaii Pearl е храст с тъмнозелена лъскава зеленина и черни и червени цветя;
  • Beauty е много красиво цвете с пухкави кремообразни листенца.

Восъчният бръшлян може да засенчи много стайни растения с красотата си.

Не всички производители знаят за цветето Hoya Publicis, как то прибира пъпките и цъфти. Но такива сортове като Silver Pink и Red Button могат да засенчат много стайни цветя със своята красота и екзотика.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина