Китайска закрита роза (хибискус) - сортове, грижи и размножаване

Китайската роза е интересен вид, който благодарение на приликата си с приказно алено цвете е станал широко известен и е любим на всички производители на цветя от много години. Има едногодишни и многогодишни растения, които растат под формата на храст или дори малко дърво.

Как изглежда китайска закрита роза (хибискус)?

У дома, при подходящи грижи, растението може да достигне 1,5-2 метра височина. Цветето принадлежи към семейство Малцеви. Листата са яркозелени на цвят, по краищата имат големи зъби. Необичаен плодник и тичинки придават екзотичен вид на вида.

Хибискус китайски

Първото споменаване на китайската роза се появява в Древна Гърция. Там се наричаше слез. Мала Азия се счита за родина на вида, но по-често се среща в Китай и Корея. В дивата природа храстът достига 2-3 метра, издънките му са сиви.

Често срещани видове и сортове

 • Сирийски сорт. Отнася се за широколистни храсти. Съцветията са бели.
 • Северният хибискус е по-скромният представител на вида. Максималната височина достига 80 см. Цветята могат да бъдат оцветени в розово или светложълто.
 • Хибридният вид е отгледан от животновъди чрез кръстосване на 3 вида. Устойчивото на замръзване растение се отличава с големите си цветя, боядисани в голямо разнообразие от цветове.

Сирийски подвид

Полезни характеристики

Във фармацевтичната индустрия растението се използва за производство на лекарства и оцветители за храни.

За справка! Цветята на хибискус се използват за добавяне към чая като отличен диуретик.

Особености на грижата за хибискус у дома

Хибискусът е абсолютно непретенциозно стайно растение. Когато отглеждате този вид, трябва да следвате прости препоръки.

Сорт Северни

Температура

През лятото температурата на въздуха не трябва да надвишава +25 градуса. През зимата китайската закрита роза може да се постави в по-студено помещение. Най-приемливата температура е +15 градуса.

Внимание! Силно понижаване на температурата ще доведе до падането на цялата зеленина.

Осветление

Розата се нуждае от много светлина и защита от пряка слънчева светлина. При недостатъчна светлина растението просто не може да цъфти. През топлия сезон на опитни цветари се препоръчва да изнесат цветето навън.

Важно е да предпазите китайската роза от вредното течение и парещото слънце.

Хибриден сорт

Поливане

Поливането на хибискус трябва да се извършва само с утаена вода със стайна температура. Преди овлажняване почвата за този вид трябва да изсъхне добре. Неправилното поливане може да доведе до пълна липса на цъфтеж.

Поливане на цвете

Пръскане

Процедурата за пръскане в горещо време трябва да се извършва два пъти на ден. За това пръскането се извършва с помощта на фино диспергиран пистолет за пръскане. През зимата пръскането се извършва поради повишената сухота на въздуха.

На бележка! Топлият душ ще помогне не само да отмие ненужния и вреден прах от листата, но и да освободи растението от акари.

Пръскане у дома

Влажност

Домашната грижа за китайска стайна роза е поддържането на висока влажност. Всички процедури за повишаване на нивото му трябва да се извършват с най-голямо внимание. Не се допуска контакт с вода върху пъпки или цветя. Това ще доведе до факта, че съцветията започват да падат.

Можете да използвате малък трик, за да поддържате необходимата влажност. Всеки дренаж се излива в палета под цветето и се излива малко количество вода.

Внимание! Водата не трябва да докосва дъното на саксията. Това може да доведе до гниене на кореновата система.

Грундиране

Растението обича лек и питателен субстрат. Препоръчителен състав:

 • листна почва 2 части;
 • чимове 2 части;
 • хумус 1 част;
 • речен пясък 1 част;
 • торф 2 части.

Дренажният слой е незаменим елемент, който ще избегне гниене на кореновата система.

Подхранване

Най-доброто време за торене на почвата е от април до септември. Подхранване за здравословен растеж се прилага 2 пъти месечно. По-добре е да използвате специални сложни препарати, предназначени за стайни растения.

Важно! Органичните и минералните препарати трябва да се редуват.

Особености на зимните грижи, периодът на покой на китайската роза

Има смисъл да се грижите за хибискус през зимата и да го храните само ако по него все още има цветя. Въвеждането на калий и фосфор се извършва в много по-малки пропорции.

Кога и как цъфти

В зависимост от сорта и сорта, цветът на цветята може да има няколко нюанса:

 • жълто;
 • розово;
 • бял;
 • червен.

Цъфтежът на китайската роза трае само 2 дни. Но ако спазвате всички правила за грижи, те могат да бъдат значително удължени.

Видове и форми на цветя

Всеки сорт има свои индивидуални съцветия. Те са редовни или хавлиени.

Цветовете на растението са разположени единично, под формата на пъпки. Разцъфнали, широките чаши могат да достигнат 10-12 см в диаметър.

Цветя на хибискус

Период на цъфтеж

Ако се подрязва през май, процесът на цъфтеж ще продължи почти до зимата. Провеждането на подмладяващи процедури през есента ще ви позволи да се възхищавате на красотата на розата през цялото лято.

Промени в грижите за почивка

Този вид няма период на покой. Може да се създаде изкуствено, за което постепенно да се намали скоростта на поливане и след това да се премахне цветето на затъмнено място и да се намали температурата до +10 градуса.

През пролетта влагата постепенно се увеличава и розата се прехвърля на по-светло място. Следването на тези процедури ще помогне да се стимулира образуването на нови издънки.

Как да подстригвате правилно

Ако отрежете цветето правилно, това ще му позволи да цъфти много по-рано от датата на падежа и да образува по-голям брой издънки. Необходимо е да се режат сухи или повредени издънки. Това е важно дори за здрави клони, които се режат наполовина.

Важно е да запомните, че образуването на храст по време на пъпкуване или цъфтеж може значително да навреди на розата.

Съвет! Порезите и раните трябва да се третират с градински лак или въглен. С помощта на клоните, получени след резитбата, можете перфектно да размножите китайската роза.

За подмладяване на възрастен храст всички издънки се подрязват на височина 10 см. На всеки клон трябва да остане поне по една пъпка. През лятото се извършва втора резитба. Тази процедура ще ви позволи да получите нови издънки до началото на есента. В този случай дори в дома розата ще цъфти през цялата зима.

Пролетна резитба китайска роза

Как се размножава китайската роза

Хибискусът може да се размножава по много начини. Размножаването на стайна роза се препоръчва чрез резници. Тази процедура е най-бързата и ефективна.

 • Вкореняване на резници

За присаждане можете да използвате издънки, изрязани от роза по време на планираното подрязване. Резените трябва да бъдат обработени с въглен или хетероауксин.

Вкореняването може да се извърши във вода или директно в торфена почвена смес. Когато се появят корени, разсадът трябва да бъде трансплантиран в голям контейнер.

 • Покълващи семена

Семената на китайската роза имат отлична кълняемост и не изискват специални условия за покълване. Сеитбата се извършва в края на зимата.

Предварително накиснете семето във всеки стимулиращ агент.

По-добре е да кълнете семена върху мокра кърпа и само след това повърхностно засадени в земята. Когато се появят първите издънки, препоръчително е да ги поливате с Fundazol.

 • Въздушно наслояване

Размножаването чрез наслояване се извършва с помощта на апикални резници, всеки от които трябва да има поне 2 междувъзлия. Подготовката на разсад се извършва в края на лятото.

Резници

Трансплантация на хибискус

Саксията за трансплантацията се взема "гръб до гръб". Използването на голям контейнер ще предизвика обилно образуване на зелена зеленина и няма да остави енергия за образуването на цветя.

За „младо“ растение трансплантацията се извършва ежегодно. За възрастен - на всеки 3 години.

На бележка! Понякога, вместо презасаждане, е възможно да се обнови горният почвен слой.

Възможни проблеми при отглеждането на китайска роза

Проблемите и заболяванията най-често възникват от неправилна грижа.

 • Капки пъпки и листа

Причините за загубата на зелена маса при хибискуса са две: липса на светлина или температурни колебания.

 • Листата пожълтяват

Листата започват да пожълтяват при липса на светлина и поради преовлажняване на почвата. Също така използването на течаща вода може да доведе до пожълтяване.

Високите нива на хлор и калций често водят до хлороза.

 • Розата изсъхва

Изсъхването на цветето може да бъде причинено от недостатъчна влага или при подмяна на растението на ново място.

Китайска роза

Понякога това явление се проявява при ниски температури.

 • Листата падат

Често падането на листата се причинява от не схематично поливане или от силни течения.

 • Растението не цъфти

Липсата на цъфтеж е причинена от пренасищане с азот. Друга причина е лошото осветление.

 • Вредители

Най-ужасните насекоми за стайна роза са паякови акари и листни въшки. Появата им най-често се причинява от неспазване на правилата за грижи и висока влажност.

Уличните сортове могат да бъдат спасени чрез поръсване с тинктура от лют пипер. Този метод е неприемлив за стайни растения. Това лекарство може да причини алергии, когато се използва на закрито. У дома се препоръчва да измиете розата със сапунена вода и да я третирате с фунгицид.

 • Хибискус изсъхва

Изсъхването възниква поради липса на вода или по време на адаптационния период след разсаждане или размножаване. Това може да се дължи и на гниене на системата за морбили.

Знаци и суеверия

Около китайската роза има много предразсъдъци и вярвания. Някои го смятат за основна причина за развода на съпрузите, докато други препоръчват закупуване на растение за самотна жена, за да привлече мъж в къщата.

Въпреки опасните знаци, все повече хора купуват цвете за дома си. Вярвате или не, бизнесът на всички. Но можем да кажем с увереност, че китайската роза ще се впише във всеки интериор и ще го украси. Той ще пречисти въздуха в стаята и с подходящи грижи ще радва членовете на домакинството в продължение на много години.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина