Храстова роза в саксия - възможно ли е да се отглежда у дома

Царицата на цветята, розата, ви позволява да създавате ефектни композиции в ландшафтния дизайн на местната област. Но също така красиво растение може да се отглежда в саксия у дома. Задачата не е лесна, но дори начинаещи цветари могат да се справят с нея, ако желаят. Основното нещо е правилното засаждане и грижа.

Храстова роза в саксия - възможно ли е да се отглежда у дома

Буш се издигна в саксия

Има много разновидности и сортове рози за домашно отглеждане, които ще разреждат колекцията на стайни цветя.

Това са компактни и миниатюрни растения с височина не повече от 50 см. Културата радва с цъфтежа си от пролетта до есента, но само с подходящи грижи.

За успешното отглеждане на пръскащи рози у дома е важно да се придържате към някои препоръки:

 • Изберете сорт, който е подходящ за отглеждане на закрито.
 • Когато купувате, отдавайте предпочитание само на силни екземпляри без вредители и признаци на заболяване.
 • Създайте оптимални условия за отглеждане, така че трябва да се запознаете с характеристиките на грижата за храстова роза.
 • Защитете растенията от нашествието на коварни насекоми и предотвратете увреждане от опасни болести.

Спазвайки тези прости правила, можете да намерите подход към капризната красавица. И тя, чувствайки се обгрижвана, ще започне активно да расте и да се развива, наслаждавайки с буйната си зеленина и великолепен цъфтеж.

За справка! Да гледаш как по всяко време на годината цъфти роза на перваза на прозореца е мечтата на всяка домакиня.

Популярни сортове спрей рози за дома

Храстовата роза е представена от доста голям брой видове и сортове, които могат да се отглеждат у дома. Те са компактни по размер и се вписват идеално във всеки интериор.

Цветарите отбелязват следните сортове култури.

Колибри

Розов колибри

Декоративният сорт принадлежи на миниатюрни рози. Храстите на растението са леко разперени, до 35-40 см височина. Стъблата са здрави, червени с кафяв оттенък.

Растението е украсено с тъмнозелена зеленина, кожеста, лъскава. Обръща се внимание на нежно прасковените цветя с форма на чаша, с диаметър до 4 см, гъсто двойни, с подчертан аромат на чай. Растението цъфти обилно, дълго време.

Предимства: зимоустойчив сорт, устойчив на гъбични заболявания.

Зелен лед

Розов зелен лед

Бушът е разклонен, разстилащ се, височината му не надвишава 45 см. Стъблата са гъвкави, не променят цвета си, когато се лигнифицират. Листата са тъмнозелени, лъскави.

Сортът е ценен заради изключителния си цвят на пъпките и аромата на сутрешната свежест. Бели венчелистчета с изумруден блясък ще освежат стаята. Зеленият лед се характеризира с мек аромат, който се засилва от високата влажност на околната среда.

На бележка!Основните предимства на сорта са способността да се противопоставят на петна от листа, брашнеста мана.

Лос Анжелис

Сортът Лос Анджелис е особено популярен със своите невероятни цветя. Силни, разперени храсти с височина до 40 см образуват прави, гладки, бързо дървесни стъбла.

Листата са тъмнозелени, овални, краищата им са издълбани, игловидни. Съцветията няма да оставят никого безразличен със своите цветове.Цветя с коралов оттенък в центъра и с жълто-златиста основа.

Какво трябва да знаете за домашната храстова роза

Стайните рози са палави стайни растения. Поради това те се нуждаят не само от повишено внимание, но и от спазване на определени условия на задържане.

Изборът на почва и саксия за засаждане

Почвата трябва да съдържа хранителните вещества, необходими за културата, да е ронлива, да пропуска добре въздуха и да има слабо кисела реакция.

Като почва е подходяща смес от трева, хумус и едър речен пясък в съотношение 4: 4: 1. Можете да замените този състав с субстрат, готов за отглеждане на рози, който се предлага във всеки магазин за градинарство.

Почва и саксия за домашна роза

Колко комфортно ще се чувства домашна роза, зависи от избора на саксия за засаждане.

 • Пластмасовите саксии са приемливи, но не и надеждни. Почвата в тях през лятото изсъхва, което провокира бързо изсъхване на пъпките.
 • Керамиката също трябва да се изхвърли - те бързо губят вода.
 • Отлично решение е контейнер от керамика, дърво, тъй като позволява на въздуха да преминава добре.

Размерът на контейнера не трябва да бъде по-малък от контейнера, в който е била розата преди трансплантацията. Преди засаждането е необходимо да изплакнете подготвената саксия, докато е забранено да се използват препарати.

Цветята са влаголюбиви растения, но застоялата влага в саксията може да доведе до подкисляване на субстрата или загниване на корените. Ето защо дренажът трябва да се постави на дъното на контейнера, който ще служи като експандирана глина, камъчета, трошен камък. Отгоре поставете малък слой мъх сфагнум. Той е в състояние да предотврати процеса на гниене на кореновата система. И преди да излеете почвената смес в саксията, сложете тънък слой пясък върху мъха. След това засадете културата по традиционния метод.

Температура, поливане и осветление

Ако говорим за такова цвете като роза от домашен храст, грижата за него изисква спазване на температурния режим. В противен случай тя може да загуби декоративния си ефект, да се разболее и дори да умре.

Оптималната температура за отглеждане на рози варира от 18 до 25 ° C през лятото и от 12 до 15 ° C през зимата. Всички изходи извън допустимите граници ще повлияят негативно на растежа и цъфтежа на красотата на стаята.

Внимание! Основното условие е навременно обилно поливане, тъй като както изсъхването на буца земя, така и прекомерната влага могат да причинят смъртта на цветето.

У дома трябва да се навлажни, тъй като горният слой на почвата изсъхва. По време на активен растеж и цъфтеж е важно розите да се поливат обилно, но без да се застоява вода в тигана.

Препоръчва се храстите да се пръскат ежедневно в горещо време с помощта на пулверизатор. През зимата броят на поливанията трябва да се намали до 1 път седмично, а пръскането до 2 пъти седмично.

За напояване използвайте само вода със стайна температура, като предварително сте я защитили в продължение на 2-3 дни.

Ако растението се намира в близост до нагревателно устройство, тогава саксията трябва да се постави в палет, предварително напълнен с мокра експандирана глина.

Поливане на растението

За да може една храстова роза в саксия да има луксозен цъфтеж, да бъде силна и здрава, ще й трябва много слънчева светлина. За отглеждане на култури е по-добре да изберете прозорците на стая, обърната на юг, югоизток. С намаляването на светлата част от деня растението ще се нуждае от допълнително осветяване с фитолампа.

За справка! За равномерно нарастване на леторастите и поставяне на нови пъпки се препоръчва да обърнете цветето към светлината в различни посоки. През лятото розата може да се постави на балкона или терасата.

Кога и как да се режат храстови рози у дома

Подрязването на стайна роза е необходимо, за да се стимулира образуването на нови пъпки. Планираното изрязване се извършва през есента, като се отстраняват старите издънки, растящи навътре. Трябва да отрежете до здрав, нарастващ външен бъбрек. В този случай разфасовките трябва да бъдат равномерни.Изрязаните стъбла могат да се използват за разплод.

През лятото, когато настъпи активен цъфтеж, е важно своевременно да премахнете изсъхналите съцветия. Нарежете цветя до първия лист, премахвайки слабите стъбла.

Извършете резитбата на розите с помощта на остър, дезинфекциран инструмент. Процедурата се прави най-добре вечер. Ако това събитие бъде пренебрегнато, тогава стъблата ще бъдат много удължени и цъфтежът ще стане оскъден.

Подрязване на рози

Какво трябва да се изхвърли, когато се грижите за домашна роза

Поддържането на храстова роза в саксия у дома и грижата за нея изисква не само спазване на редица правила, но и отказ от определени действия.

Когато се грижите за растение, не се препоръчва:

 • поливане със студена вода;
 • пресаждайте растението многократно, тъй като можете да нараните кореновата система;
 • често премествайте саксията с цветя от място на място, особено по време на активна вегетация;
 • съдържат през зимните месеци при повишени температури.

Ако собственикът спазва тези условия, закритата роза ще зарадва със своята красота, което ще помогне да се създадат ефектни композиции за интериора.

Болести, вредители и начини за борба с тях

Вредителите също са избрали закрити рози. Листните въшки често се заселват по нежните върхове на леторастите. При голям брой насекоми е по-добре да се приложи широкоспектърен инсектицид. Ако не е достатъчно, можете да го съберете ръчно.

Също така, розовите храсти бяха избрани от паякови акари, особено през есенно-зимното време. Този вредител е способен да унищожи реколтата за броени дни. Ето защо е важно да се предприемат действия незабавно чрез обработка с използване на специални препарати.

Културата е податлива на заболявания като:

 • Брашнеста мана. Появата му провокира влага и застой на влажен въздух. Листата започват да се извиват и падат. За лечение напръскайте растението със сапунена вода с добавка на сода. Премахнете заразените области.
 • Ръжда. Появата му се сигнализира от черни петна с граница по листата на растението. Болестта се появява, ако съотношението на минерали в почвата е нарушено. Лечението с разтвор на железен сулфат ще помогне за решаването на проблема.
 • Листно петно. Малки тъмни образувания върху листата свидетелстват за болестта. Впоследствие засегнатите листни плочи започват да пожълтяват и се ронят. Фунгицидите ще помогнат в борбата с болестта. Пъстрата поява при прекомерна влага и хранителни дефицити, така че е важно да се преразгледа режимът на напояване и графикът на торене.

Важно!Необходимо е да се обработват цветя с химикали извън жилищните помещения, винаги на място, защитено от пряка слънчева светлина. След процедурата растението може да се върне в стаята само след 24 часа.

Заобикаляйки с грижа и внимание стайна роза, можете да получите красиво здраво цвете с пищна корона и възхитителни пъпки, които ще украсят всеки интериор на стаята и ще му придадат комфорт и изтънченост.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина