Лилия на закрито или домашна лилия в саксия - как да се грижим

Сред стайните растения специално място заема цвете с изключителен аромат - лилия. Въпреки краткия период на цъфтеж, той лесно се отглежда. Лили не само хармонично допълва всеки интериор, но е и колекционерска.

Външен вид и класификация

Лилията на закрито включва група дълготрайни луковични цветя. Те принадлежат към семейство Liliaceae. Външно те приличат на обикновени тревисти растения с равномерно и плътно стъбло, чиято дължина е 70-185 см. Листата имат линейно-ланцетна форма с ширина 17-25 мм, а максималната дължина достига 25 см. Те се държат здраво на стъблото, няма дръжки. Домашната лилия има необичайни крушки, състоящи се от няколко части. Те са с кръгла или овална форма. Има голи или люспести видове.

Лилия в стаята

Популярни сортове

Класификацията на луковичната стайна лилия се извършва в зависимост от структурата:

  • Формата на цветето наподобява широко отворена купа. Такива венчелистчета са характерни за позлатени, красиви и китайски лилии.
  • Венчелистчетата са с форма на фуния и са събрани в тръба. Лили дългоцветни, царствени, азиатски и амарилис имат подобни лилии.
  • Венчелистчетата са огънати далеч от цветето. Тази група не може да се нарече разнообразна. Размерът на такова растение е малък - до 55 см, цветята също са малки - радиусът им не надвишава 3 см. Това включва лилията джудже и цитронелата.

Китайска лилия

Един от най-популярните сортове растения е китайската лилия. На пръв поглед привлича вниманието с големите си светло бели цветя с ярко жълти тичинки. Формата на луковицата му е подобна на тази на обикновения лук. Китайският сорт се счита за най-красив, тъй като най-много прилича на блатна водна лилия.

Китайска лилия

Забележка! Отглеждането на растение не е препоръчително в дом с малки деца. Някои части на цветето съдържат алкалоиди, които са отровни за хората. Дете, което е изяло растение, може да се сблъска с тежко отравяне.

Азиатска лилия

Сред хибридните сортове това растение е най-известно. Азиатските цветя на лилия имат богат и ярък цвят: оранжев, люляк и бледорозов. Цветът е разпределен неравномерно. Едно цвете може да има ивици и петна от различни нюанси, както и тъмни петна.

Забележка!При липса на необходимото осветление азиатският сорт може да не цъфти - това е основният недостатък на растението.

История на произхода

Първите описания на лилиите се срещат още преди нашата ера. Цветето получи името си от древната келтска дума "ли-ли", което означава бял. Растението е изобразено на стенописи и вази в древна Гърция и Египет. В Персия цветята са били използвани за украса на кралски дворове и тревни площи. В древногерманската митология богът на гръмотевиците и мълниите Тор е изобразен със скиптър в ръце, който е увенчан с лилии. С появата на християнството растението започва да се свързва с Дева Мария като символ на чистота.

Как да се грижим за лилия

Домашната лилия в саксия изисква специални грижи. Докато растението има пъпки, то трябва да се напръсква с мека, леко хладна вода. Ако желаете, можете да използвате стимуланти за растеж, като внимавате да не докосвате съцветията. За да предотвратите изгаряния, цветята трябва да се държат на сянка.

В началото на растежа, цвете на лилия на закрито се нуждае от температура най-малко 10 градуса.При достигане на височина от 10 см, кацането трябва да се пренесе на осветено място с температура не по-висока от 16 градуса. В бъдеще ще са необходими много светлина и 25 градуса топлина, за да отгледате здраво цвете.

Лилиите обичат топлината

Забележка!Независимо от сорта, всяка лилия обича високата влажност.

Ако почвата изсъхне, цветята просто ще спрат да растат. Те трябва да се поливат поне веднъж на 3 дни. Вода може да се вземе от утаял дъжд или топла преварена.

Тя се нуждае от лека плодородна почва (торф и хумус в равни пропорции), която винаги трябва да се разрохква след поливане (не се препоръчва това да се прави по-дълбоко от 6 см). В никакъв случай не трябва да докосвате корените, в противен случай растението ще бъде грозно. Използването на специални торове е желателно след засаждането на луковиците, освобождаването на цветни стъбла и цъфтежа.

Тъй като растението често страда от вредители и паразити, то трябва редовно да се пръска с пулверизатор. Това ще изплаши вредните насекоми. Течността трябва да е със стайна температура.

Зимни грижи

В началото на студения сезон лилията преминава във физиологичен покой. През този период поливането е сведено до минимум и всяко хранене е спряно. Основното нещо е да осигурите на растението голямо количество светлина. Саксията трябва да бъде поставена на южния прозорец.

Период на цъфтеж

Периодът на цъфтеж на растението е приблизително от края на май до края на август.

Когато една лилия - домашно цвете - хвърля дръжка, тя трябва да бъде вързана. Най-добрите условия за развитие по това време ще бъдат влажният въздух и почвата. За да направите това, можете да напръскате листата на растението с вода с помощта на пулверизатор и редовно да разхлабвате земята, така че въздухът да прониква по-лесно до корените.

Някои от пъпките се отстраняват от млада лилия. Дървесната пепел ще бъде добра превръзка. Най-често растението цъфти през лятото, а през зимата е в покой, но при желание времето за цъфтеж може да се измести. За да се постигне това, се регулира периодът на покой.

Забележка!Ако основната задача е да подготвите материала за засаждане, е необходимо луковиците да се съхраняват в хладилника или избата през цялата зима.

Веднага след като лилията избледнее, дръжката трябва да бъде отрязана и контейнерът с растението трябва да бъде поставен на сухо и тъмно място, където няма да пречи. Ако искате да пресадите цвете в нова почва, това време е най-подходящото време. Важно е внимателно да наблюдавате всички крушки, които могат да започнат да изсъхват.

Луковиците на лилия, предназначени за засаждане, се съхраняват на тъмно и студено място.

Как се размножава

Често домашните бели лилии и други сортове се размножават с млади луковици, растящи от една голяма. След внимателното им отделяне един от друг, те се задълбочават в земята с 3 см. По-добре е да покриете младите разсад с фолио и понякога да проветрявате.

Лилиите могат да се размножават и чрез семена. Това е дълъг и труден процес, който ще отнеме много време. Семената могат да бъдат закупени от градински магазин или събрани от изсъхнало цвете. Препоръчително е да ги засадите в началото на пролетта. Семената трябва внимателно да се спуснат в почвата на дълбочина 1 cm.

По-добре е да използвате лека почва като земя. Също така почвата може да се третира с фунгицид, а луковиците с растежен биостимулант. До растението трябва да има дървени пръчки, така че възходящите стъбла да имат за какво да се придържат.

Ако е възможно, речен пясък може да се излее върху почвата. Контейнерът със семена трябва да бъде покрит със стъкло или прозрачен филм. След появата на зелени листа, разсадът ще трябва да бъде прехвърлен на светло място, например на перваза на прозореца. Когато първите листа се видят на луковиците, те ще трябва да се настанят възможно най-внимателно в отделни саксии.

Как се засажда

Често хората се чудят как е по-лесно да засаждате лилии? След края на периода на цъфтеж трябва да изчакате момента, когато стъблата пожълтеят и изсъхнат. В никакъв случай не трябва да бъдат отрязвани. Веднага след като надземната част е напълно суха, поливането трябва да бъде спряно за две седмици.След това луковиците на лилиите могат да бъдат презасадени. Оставянето на една и съща почва не се препоръчва, тъй като тя вече се е отказала от всички полезни вещества и няма да им позволи да развият силна коренова система за следващата година.

Първо извадете буца пръст и внимателно я разглобете, като извадите внимателно луковиците. Големите екземпляри трябва да се изплакнат под леко топла и течаща вода, след което да се отреже издънката на 5 см от крушката. След това всичко трябва да се постави в контейнер и да се напълни с разтвор на калиев перманганат за половин час. Сега трябва да оставите луковиците да изсъхнат на чист въздух за два часа. През това време можете да приготвите дървени стърготини и мъх, като ги поставите в найлонов плик. Там се поставят и крушките. Цялото съдържание се носи в хладилника или мазето. Това ще запази луковиците, докато не бъдат засадени.

По-добре е да засадите луковици в началото на есента. Ранната пролет също е добра за това. Ако засадите цвете по това време, ще му бъде по-лесно да се адаптира към новите условия.

Засадени луковици

Забележка! Този бизнес не трябва да се отлага до края на пролетта. Необходимо е да се трансплантира лилията веднага след появата на кълновете.

Защо не цъфти

Има само 4 основни причини, поради които стайната лилия може да не цъфти:

  • малки крушки;
  • увредени бъбреци;
  • наличие на плевели или гъбички;
  • не точното място.

Често цъфтежът се спира поради спад на температурата от удобните 25 градуса до 10 и по-ниски. Ако точката на растеж е била повредена при подрязването на леторастите, цъфтеж също няма да настъпи.

Понякога почвата е покрита с цветя. Това означава, че почвата не е била обработена с пара или обработена с фунгицид. Внимателно изкопайте луковицата и сменете почвата на нова. Стените на саксията също трябва да бъдат обработени с лекарството.

Не разчитайте изцяло на стимулатори на растежа. Запълването на почвата с минерали в самото начало на цъфтежа ще бъде повече от достатъчно за развитието на пъпките.

Освен това няма да цъфти, ако мястото е твърде тъмно за него. Ще трябва да го прехвърлите на по-осветена.

Правилното поливане е от съществено значение за цъфтежа. В никакъв случай не бива да поливате лилията с твърде студена или гореща вода.

Грижата за лилия в саксия у дома е доста трудна. Красотата й обаче си заслужава всички тези усилия. С правилния подход растението ще радва много години.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина