Срамежлива мимоза - какво растение, всичко за нея

В Русия цветето на мимозата е свързано с Международния ден на жената. Мъжете поздравяват дамите с букети от малки жълти цветя. Сред видовете мимоза има храсти и дървета с изящни цветя. Една от разновидностите на едно невероятно растение е срамежливата мимоза, която се отглежда у дома. Сортът има индивидуални характеристики.

Срамежлива мимоза - що за цвете е, към кое семейство принадлежи

Срамежливата мимоза принадлежи към семейство Бобови. Многогодишна билка расте в природата с височина от 30 до 70 см. Много хора задават въпроса: дърво ли е или храст? Разбира се храст. Затворените мимози са люлякови пухкави топчета на дълги издънки. В основата на дръжките има водни мембрани, а върху листата има сензорни области, които реагират на натиск. Стайното растение се счита за декоративно широколистен вид. Родина - тропически райони на Бразилия.

Мимоза срамежлива

Кратко описание, история на произхода

Светът на цъфтящите растения е богат на интересни и понякога смешни имена. Срамната мимоза получи прякора си заради необичайната си черта. Растението има особено чувствителни листа, подобни на папрат. С настъпването на вечерта, при докосване и някакъв механичен ефект, листата се сгъват много бързо.

Забележка! Вътрешната мимоза без докосване има тенденция да запомня характеристиките на всяко докосване или въздействие. Ако контактът не е опасен, тогава срамежливата мимоза няма да сгъва листа.

Отглеждане от семена у дома

У дома срамежливата мимоза се отглежда чрез семена. Препоръчва се сеитбата в края на февруари или началото на март. Преди засаждане трябва да подготвите семена, които имат доста твърда обвивка. За по-бързо покълване се препоръчва да се извърши стратификация или да се разтрие черупката на семето с шкурка. Почвата трябва да бъде наситена с хранителни вещества. Почвеният материал се полага в почвата, която се излива в подготвения контейнер. Здравето на растението и продължителността на цъфтежа зависят от правилните грижи за културите.

Как да се грижим за докачлив у дома

Компетентната домашна грижа за срамната мимоза включва създаване на необходимите условия за пълноценен растеж и обилен дълъг цъфтеж. Важно е своевременно да се полива, наторява и трансплантира и реже.

Осветеност и температурни условия

Грациозната мимоза пудика е родом от тропиците, така че обича слънчевата светлина. Дори парещите лъчи на слънцето не влияят негативно на срамежливата жена. Препоръчително е да поставите цветна мимоза в саксия на перваза на прозореца от източната страна. И най-добрият вариант би бил бордюр в близост до прозореца от южната страна. Вътрешната мимоза трябва да бъде свикнала с ярка слънчева светлина постепенно.

Вегетационният период продължава от март до октомври.Оптималната стайна температура трябва да бъде от +20 до +24 ℃. През зимния период на покой температурата трябва да бъде намалена до 17-18 ℃ над нулата. Насърчава се редовното проветряване на помещението, където расте скромната красота.

Грижата за мимозата трябва да бъде редовна

Правила за поливане и влажност

По време на вегетацията, срамежливата мимоза изисква често и навременно поливане. Важно правило е поддържането на оптималното количество влага в саксиите. Няма нужда да заливате растенията. По време на цъфтежа на лилаво-розовата мимоза поливането се извършва през ден. Водата се утаява предварително в рамките на един ден. Влажността на помещението не трябва да бъде по-малка от 70%. Може да се увеличи чрез конвенционално пръскане с въздух. Не се препоръчва пръскане на вода върху листата на цветето.

Подхранване и качество на почвата

Срамежливото цвете няма специални изисквания за състава на почвата. При засаждане и презасаждане почвата трябва да бъде добре оплодена. След това, около 2 пъти месечно трябва да се хранят с течни минерални препарати. През зимата, по време на почивка, прилагането на торене трябва да бъде намалено, доколкото е възможно.

Допълнителна информация! Най-подходящият почвен състав за отглеждане на мимоза е смес от градинска пръст, торф и пясък в равни пропорции.

Размер на контейнера за цветя

За да трансплантирате или засадите цвете, е важно да изберете правилния размер на използваната саксия или друг контейнер. Размерът на саксията за засяване на семена не трябва да надвишава 15 см в диаметър. По време на растежа и развитието на растението, на всеки 3-4 години, капацитетът се увеличава в диаметър с 3-4 см.

Подрязване и презасаждане

За да се предотврати разтягането на растението нагоре, препоръчително е да се притисне върха. Това ще помогне на новите кълнове. Подрязването се извършва най-добре след цъфтежа. Премахнете изсъхналите пъпки и сухите листа.

Трансплантацията като един от елементите на грижата

Домашната срамна мимоза се отглежда като едногодишна и не изисква трансплантация. Този процес се извършва в два случая:

  • ако растението е болно, е необходимо да смените субстрата и да проверите корените за гниене;
  • те специално искат да напуснат помещението скромно за зимата и да го отглеждат като многогодишно растение.

Цветето се трансплантира по метода на трансбордиране. За да направите това, вземете нова по-голяма саксия и растението, заедно с бучка пръст, трябва да бъде засадено там. Преди това на дъното е положен слой камъчета или счупени тухли.

Особености на цъфтящите растения

Дълъг цъфтеж. Цветята не излъчват силен аромат; голям брой цветя могат да миришат. Отглеждането на растението се извършва в условията на руския климат на лични парцели, у дома на первази, на балкони и тераси.

Период на активност и почивка

Растението от семейство Бобови се отличава с продължителността на цъфтежа. Започвайки през пролетта и завършвайки с времето на първата слана, мимозата ще зарадва с буен, обилен цъфтеж. Продължителността на живота на всяко цвете от розово-люлякови кълбовидни съцветия е около три дни. След падането на венчелистчетата много скоро започва да цъфти нова пъпка.

Важно! Дивата мимоза се опрашва от насекоми и вятър.

Видове и форма на цветя

Многогодишно, когато се отглежда у дома като едногодишно. В допълнение към срамната мимоза с лилав или лилав оттенък, сред производителите на цветя са популярни следните видове:

  • Мимозата е мързелива. Храстът може да изглежда малък. Има пухкави бели съцветия.
  • Груба мимоза. Украсява стаята с жълти или бели сферични цветя.

Всички видове са чувствителни на допир.

Методи за възпроизвеждане на цветя

Размножаването на розовата мимоза става чрез семена и резници. Всеки метод има своите предимства.

Срамежливи семена от мимоза

Размножаване чрез резници

Този метод почти никога не се използва от производителите за отглеждане на растения. Това се обяснява с факта, че резниците не се вкореняват добре в почвата след засаждането. Но растението дава семена добре и всяка есен можете да съберете достатъчно количество от възрастна мимоза.

Размножаване със семена

Методът се използва по-често чрез резници. Поетапният метод за размножаване със семена включва:

  1. Преди да поставите семената в подготвената хранителна почва, препоръчително е да ги накиснете за около 2 дни в топла вода.
  2. Изсипете хранителната смес в подготвения контейнер, след което засадете семената.
  3. Най-добрите култури са покрити със стреч фолио и стъкло. Това ще ускори излюпването на семената.
  4. Засадете саксии или кутии на добре осветено място.
  5. Поливайте посевите с вода само при стайна температура, ако е необходимо.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Както всички закрити култури, мимозите са податливи на заразяване с болести или вредители. Ако не спазвате правилата за грижи, цветето може да се разболее. Паяк акари и листни въшки могат да навредят на срамежливите докачливи. Те могат да се видят при визуално изследване на храста.

Забележка! От липса на вода листата могат да започнат да изсъхват и да падат.

Мимоза не ме докосва в гърне

Как да се справим с тях

Растенията се нуждаят от подходящи грижи. Устойчивостта на мимозата към болести и вредители зависи от спазването на правилата за поливане, извършване на торене. По време на превантивните прегледи идентифицираните заразени зони трябва да бъдат премахнати, а след това растенията да бъдат третирани с инсектицидни средства.

Отглеждането на красива и буйна срамежлива мимоза не е толкова трудно, ако се придържате към необходимите правила. Не трябва да докосвате специално цветето заради интереса, така че силата му бързо ще се изчерпи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина