Сортове на цвете нематантус - домашни грижи

Nematanthus е растение, което наскоро се отглежда в домашни условия. Като правило се среща в Южна Америка. Поради тази причина малко производители знаят как правилно да се грижат за него. На външен вид растението прилича на зипоцирт или колумбия. Домашната грижа за Nematanthus изисква известни усилия, но това е повече от полезно с резултата. С правилно поливане и падаща слънчева светлина ще зарадва с красиви цветя.

Външен вид

Цветето Nematanthus расте в горите на Амазонка, които се характеризират с висока влажност. Листата на растението са тъмнозелени, под формата на яйце или елипса, понякога имат ивици със синкав оттенък. Дължината на образеца е от 30 до 100 mm. Долната страна на листата е мека, може да има лилав оттенък.

Nematantus - южноамериканско екзотично цвете

Nematanthus gregarius има необичайни цветя. Има няколко вида растения, всяко с различен цвят на пъпките. Цъфти в джунглата само през лятото. У дома времето на цъфтеж може да продължи от март до ноември.

Цветята на растението са като аквариумни риби.

Важно! Знак е свързан с растението. Смята се, че радостта и благополучието винаги ще присъстват в къщата, където цъфти.

Сортове

Nematantus Goldfish има около 35 вида. Около 7-8 от тях се отглеждат у дома по целия свят:

  1. Най-грандиозният е Nematanthus Gregarius. Именно той се нарича Златната рибка. Най-доброто за плантатори. Красиво течащите лози ще се харесат на всички любители на необичайното.
  2. Крайбрежие. Видът има големи листа, приблизително 10 см дължина. Цветята са лимоненожълти. Фаринксът е разгърнат, което е нехарактерно за повечето нематантуси.
  3. Изглед към Wetstine. Листата са малки, с овална форма. Повърхността им е гладка и восъчна. Дава издънки под формата на лозя, които могат да достигнат метър. Цветовете са тръбести, червено-оранжеви или жълти, дълги 25 мм.
  4. Nematantus Tropicana. Има големи цветя под формата на жълто-оранжеви водни лилии.
  5. Санта Тереза ​​е уникален и почти необичаен вид. Цветята са дълги до 50 мм. Преобладава крем или бял цвят. На повърхността има жълти петна.
  6. Разнообразните немантауси си струва да се подчертаят отделно. Появата им се дължи на генетични мутации поради недостатъчно производство на хлорофил от листата. Хибридният нематантус изглежда необичайно красив.
  7. Nematantus Golden West. Има дебели листа с кремаво жълто платно. Сянката на цветята е червено-оранжева.

Nematantus Tropicana е красиво растение

Има и други видове Нематантус. Всички те се различават по формата на листата и сянката на цветята.

Характеристики на грижите

Растението няма да съществува само по себе си. Трябва да се внимава за нематантус. Ще трябва да вземете предвид всичко: хранене, напояване, осветление. Не е трудно да се създадат необходимите условия, но те се поддържат постоянно.

Температура

Когато цъфти, растението трябва да е в стая с температура от 19 до 24 градуса. През зимата ще са достатъчни 17 градуса, тъй като Григарий е в покой.Поради прекалено високи или ниски температури растението ще започне да умира.

Осветление

Идеално за вътрешно нематантус цвете е ярко разсеяна светлина. Растението ще бъде удобно на перваза на прозореца, разположен в източната или западната част на стаята. Поради липсата на светлина, тя ще спре да цъфти. Поради тази причина цветето се допълва с помощта на фитолампа.

Поливане

Когато цъфтят nematanthus gregarius radicans, поливането трябва да бъде редовно и обилно. През зимата се реже. Водата за напояване се взема при стайна температура. В случай на отглеждане на вид с големи листа се осигурява ограничено поливане. Ако няма достатъчно вода, листата се извиват и летят наоколо.

Фитолампата се използва за допълнително осветление.

Пръскане

През всеки сезон (с изключение на зимата) цветето трябва да се навлажни - да се напръска. За целта вземете топла вода. Ако стане студено, храстът не се нуждае от допълнителна влага.

Влажност

Оптималната влажност на помещението трябва да бъде 50%. Ако температурата в стаята е висока, тогава влажността също трябва да бъде увеличена. Този нюанс не трябва да се пренебрегва.

Грундиране

При отглеждане на хипоцирт нематантус е необходима рохкава почва. Готов субстрат може да се купи в магазините. Когато създавате почвена смес със собствените си ръце, пясък, торф и хумус се вземат в равни дози. За по-добър воден поток (дренаж) се добавят малки пянени топчета, тухлени стърготини или вермикулит.

Подхранване

За поддържане на цъфтежа на растението нематантус е необходимо допълнително подхранване. Идеалният вариант са специални решения. Те могат да бъдат закупени в градинарски магазини.

Важно! За да се предотвратят химически изгаряния, торовете се добавят вечер.

Цъфтящи нематантуси

За цветето на златната рибка домашните грижи трябва да се извършват внимателно. Ако изпълните всички необходими действия, той ще цъфти от средата на май до края на септември. Ако се държи в подходящи условия, растението може да цъфти през зимата.

Долната част на цветето прилича на екзотични плодове

Цветята имат изключителна прилика с обитателите на аквариума, поради което растението се нарича златна рибка. Сянката на цветята може да бъде различна: оранжева, червена, жълта. Венчелистчетата на венчето растат заедно, придобивайки сходство с джоба. Вътре в този „джоб“ има тръбен фаринкс. Долната част на цветето изглежда е подута и става като фантастичен плод.

Размножаване на нематантус

Размножаването на растенията е възможно по два начина:

  1. Семена;
  2. Резници.

Отглеждане от семена

Има някои трудности, тъй като семената са много малки. Те се разпределят внимателно върху повърхността на почвената смес и се напръскват с пулверизатор. Забранено е да се покрива със земя. След завършване на необходимите манипулации, покрийте с филм. Поливането трябва да е ниско и рядко. Когато се появи кълнове, филмът се отстранява. След образуването на три листа, растенията могат да бъдат трансплантирани в отделни саксии.

Резници

При нематантус размножаването чрез резници е по-лесно, отколкото чрез семена. Може да се извършва през лятото и пролетта. Резници с размер 12 см се изрязват от дълъг издънка, след което се отстраняват всички листа в долната част. Клонките трябва да се вкореняват във вода или влажна почва. Кълновете се третират предварително със стимулант за образуване на корени. След това всички резници веднага се засаждат в една саксия. След като пуснат корени, се изисква прищипване.

Важно! Отглежданите в семена нематантуси няма да цъфтят през първата година.

Прехвърляне след покупка

Не си струва да презасаждате цветето веднага след покупката. За младо растение трансплантациите се извършват веднъж годишно. За възрастен - с намаляването на пространството в саксията. Саксията не трябва да е много по-голяма от предишната. Факт е, че при прекалено голям капацитет корените могат да изгният. За да се предотврати стагнацията на влагата, е осигурен висококачествен дренаж.

Ако саксията е твърде голяма, растението няма да цъфти.

Възможни нарастващи проблеми

Отглеждането на цвете може да бъде предизвикателство.

Отпадане на листа и пъпки

Този проблем често се появява в студено време. Факт е, че растението има излишък на влага. За да премахне проблема, нематантусът се нуждае от трансплантация и корекция на поливането.

Сухи върхове

Твърде много слънце удря цветето. За да отстранят проблема, те го поставят на сянка.

Други проблеми

По листата на растението могат да се наблюдават кафяви петна. Те са резултат от изгаряния при пръскане на светлина. Препоръчително е да премахнете цветето на по-тъмно място.

Ако растението изсъхне, корените вероятно са изгорени от прехранване. Необходимо е да ги изплакнете и изсушите. След това растението се трансплантира.

В случай на нападение от паяк, насекомо, листна въшка или белокрилка, цветето се третира с препарати с инсектициди.

Nematantus е екзотично растение, което ще се превърне в достойна декорация за всеки интериор. Той ще ви развесели и може да бъде поднесен като подарък. Ако се грижите правилно за растението, нематантусът ще зарадва с дълъг и необичаен цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина